Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Hatay'da Ne Yenir, Nerede Yenir? Hatay'ın Meşhur Yemekleri

Hatay'da Ne Yenir, Nerede Yenir? Hatay'ın Meşhur Yemekleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 07 Mart 2022 - 10:57
 • Son Güncellenme: 20 Ekim 2023 - 04:23
Hatay'da Ne Yenir, Nerede Yenir? Hatay'ın Meşhur Yemekleri

Türkiye’nin birbirinden güzel ve özel lezzetleri denilince ilk akla gelen illerin başında gelen Hatay, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda, Türkiye’nin en güneyinde yer alması nedeniyle tarih boyunca birbirinden farklı medeniyetlere, büyük imparatorluklara ve bir çok inanca ev sahipliği yapmış bir yerleşimdir. M.Ö. başlayan tarihi ile nice uygarlıklara ev sahipliği yapan Hatay, tarihi dokusuyla günümüze kadar gelmiş kültürel zenginliği ile her gruptan insanın uğrak yerleri arasında yer alıyor. Hoşgörü şehri olarak bilinen, yüzyıllardır bir çok dil ve dinden insanın bir arada yaşadığı, ezan sesleri ile kilise çanlarının beraber yankılandığı, birden fazla dilin konuşulduğu bu şehirde, kültürel çeşitliliğin bir sonucu olarak Hatay mutfağı oldukça zengin bir mutfak haline gelmiştir. Hatay’da ne yenir, nerede yenir sorularının cevabı bu yazımızda.

{facility:0}

{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Son yıllarda kültürel ve tarihi zenginliğinin yanı sıra Gastronomi şehri olarak da ön plana çıkan Hatay, Unesco’nun Yaratıcı Şehirler Ağı programında Gastronomi alanında Türkiye’den seçilen iller arasında yerini almıştır. Yıllar boyunca bir arada yaşayan uygarlıklardan, medeniyetlerden Hatay mutfağına yansıyan, nesiller boyunca devam ettirilen gelenekler, Hatay mutfağının dillere destan lezzetlerini ortaya çıkarmıştır. Hatay Gezi Planı yapmadan önce mutlaka Keşif Rehberi’mizde yer alan Hatay Gezi Rehberi‘ni incelemenizi, sonrasında yiyeceğiniz yemeklere karar vermenizi öneriyoruz. 

İçli Köfte (Oruk)

Hatay Gastronomi Rehberi

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da hemen hemen her ilin meşhur bir içli köftesi var. Hatay’da yaşayan Araplar nedeniyle Hatay mutfağında yerini alan Oruk, şekil itibariyle diğer içli köftelere göre uzun ve yassıdır. İç malzemesinde iç yağ, ceviz kullanılır ve genellikle kızartılarak tüketilen, bulgurdan yapılan bir köfte çeşididir. Hatay’da hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz Oruk, evlerde de kolaylıkla yapılan bir yemektir.

Kaytaz Böreği

Hatay Gastronomi Rehberi

Hamur işleri konusunda oldukça başarılı olan Hatay Mutfağında el açması hamurun, yağsız kıyma ile birleşmesinden oluşan bir börek Kaytaz Böreği. Görüntüsü fındık lahmacunu andıran, lezzeti ile Hatay’da çay saatlerini enfes kılan bir tat Kaytaz Böreğini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Belen Tava

Hatay Gastronomi Rehberi

Hatay’ın Belen adlı ilçesinden adını alan bu kebap, Hataylıların ana yemekleri arasında vazgeçilmezleri içerisinde yer alıyor. Kuzu eti, tereyağ ve biberle hazırlanan Belen tavayı Hatay’a gittiğinizde mutlaka tatmalısınız. Bu eşsiz lezzetin Hatay'da en iyi nerede yenir diye soruyorsanız Belen'de bulunan Kurtoğlu Restaurant'a davet ediyoruz. {search:belen-otelleri,Belen Otelleri}

Hatay Usulü Soslu Döner

Hatay Gastronomi Rehberi

Büyük şehirlerde artık her yerde gördüğümüz Hatay Usulü Soslu Döner, Hatay’ın imzaları arasında yer alıyor. Normal dönerden farkı domates sosu ile harmanladıkları özel sosun dürüm içerisinde et üzerine dökülmesi ile hazırlanması.

Tepsi Kebabı (Sini Kebabı)

Hatay Gastronomi Rehberi

Hatay’a gittiğinizde birbirinden güzel etler yiyeceğinizi şimdiden söyleyelim. Bol acı severlere hitap edecek tepsi kebabı, özel satır kıymadan yapılıyor ve özel ince lavaşlarla servis edilerek tüketiliyor. Sini veya tepsi de piştiği için adını buradan alan Tepsi Kebabı, Antakya’da hemen hemen her restoranda yiyebileceğiniz bir kebap çeşidi.

Fellah Köftesi

Hatay Gastronomi Rehberi

Bulgur Hatay mutfağının en vazgeçilmez malzemelerinden birisi. Fellah Köfte hem görsel hem de doyuruculuğu bakımından oldukça tercih edilen bir yemek çeşidi. İnce Bulgur, irmik, un, salça, yumurta ve baharatların karıştırılarak minik köfteler haline getirilmesi sonrasında haşlanması ile hazırlanan Fellah köftesi, hazırlanan sarımsaklı yoğurt sosu ile muhteşem bir lezzete dönüşüyor. Ana yemeklerin yanında meze olarak tercih edilen Fellah Köfteyi her restoranda gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Nohut Dürüm

Hatay Gastronomi Rehberi

Nohut, Orta Doğu’nun olmazsa olmazlarından. Bölgede yaşayan Araplar nedeniyle de Hatay mutfağının baş tacı olan Nohut, Hatay mutfağında oldukça fazla kullanılmakta. Nohut Dürüm haşlanmış nohut, taze ve kuru soğan, bol baharat ve özellikle sumağın harmanlanması ile hazırlanıyor. Hatay’da hemen hemen her köşede bulup yemeniz mümkün.

Künefe

Hatay Gastronomi Rehberi

Şimdiye kadar yediğiniz tüm künefeleri unutun! Hatay’da orijinal tarifi ile yapılan Künefe, Uzayan Tuzsuz Peyniri ile ince bir katmandan oluşan, dışı kıtır, içi yumuşacık, az şerbet ile yapılan bir tatlı. Ağır ağır ateşte pişmesiyle mükemmel bir tada sahip olan Künefeyi mutlaka denemeden evinize dönmeyin.

Mutebbel

Hatay Gastronomi Rehberi

Patlıcan Hatay mutfağının olmazsa olmazlarından. Özellikle Suriye mutfağında meşhur olan Mütebbel, tahin, yoğurt ve közlenmiş patlıcanla yapılan bir meze. Lavaş ekmeği ile çok güzel bir lezzete dönüşen bu mezeyi her restoranda bulabilirsiniz. {product:Bora Apart Otel}

Antakya Usulü Kısır

Hatay Gastronomi Rehberi

Bol zeytinyağlı, biber salçalı, çiğköfte gibi yoğrulması ile bölgeye özgü nefis nar ekşisi de eklendiği zaman normal kısırdan bambaşka bir kısıra evrilen Antakya Kısırını, mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. {search:antakya-otelleri,Antakya Otelleri}

Katıklı Ekmek (Biberli Ekmek)

Hatay Gastronomi Rehberi

Hatay kahvaltılarının vazgeçilmezi Biberli Ekmek, salça, biber ve soğan ile hazırlanıyor. İnce hamuru sayesinde muhteşem lezzete dönüşen ekmek dilimleri yöresel kahvaltının eşlikçisi olma kısmında oldukça başarılı.

Humus

Hatay Gastronomi Rehberi

Hatay mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan Humus’un ana malzemesi yine Nohut. Arap mutfağından, Hatay mutfağına geçen ve kendi yorumlarını katarak mükemmel humuslar sunan Hatay’da, özel yemeklerin vazgeçilmez mezelerinden biri, her sofrada göreceğiniz bir yemek Humus. Humusçu İbrahim Usta lezzetli Humusları tadabileceğiniz oldukça eski bir adres. {product:20517}

Sürk

Hatay Gastronomi Rehberi

Görüntüsü açık renkli bir çiğköfteyi andıran aslında bir peynir olan Sürk, çökelek, acı pul biber, kekik ve tuzla yoğurularak güneşte kurutulup sonrasında saklanarak Salatalarda, kahvaltılarda tüketilen bir peynir çeşidi. Bu eşsiz lezzeti nerede bulurum diye soranlara Antakya Çarşısı'ndaki tüm baharat ve peynir dükkanlarında bulabilirsiniz.

Hatay Kömbesi

Hatay Gastronomi Rehberi

Kömbe esasında Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun bir çok bölgesinde mevcut. Hatay’da aslında daha önceden gördüğünüz tatlarla karşılaşabilirsiniz fakat tek farkı hepsinin "Hatay usulü" olması. Bayramlarda ziyaretler için yapılan ve Bayram Kömbesi olarak da nitelendirilen Hatay Usulü Kömbe, susamlı ve kendine has baharatlarıyla tatlı bir çörek olarak tüketilen bir lezzet.

Zahter Salatası

Hatay Gastronomi Rehberi

Gaziantep ve Hatay’ın kahvaltılarında vazgeçilmez bir tat olan Zahter, Hatay’da mayhoş tadıyla salatası yapılarak bol koyu kıvam nar ekşisi ile ibrlikte mükemmel bir lezzet haline dönüşüyor. Hatay’da yapılan salatalara ayrı bir parantez açmak lazım. Hepsi doğal, lezzetli ürünlerden yapılıyor ve özellikle güzel bir nar ekşisi ve zeytinyağı ile enfes bir lezzet haline geliyor.

Çıtır Kabak Tatlısı

Hatay Gastronomi Rehberi

Bildiğimiz kabak tatlısından farklı olarak kireçte bekletilerek yapılan Hatay’a özgü çıtır kabak tatlısını tarif etmek gerekirse dışı çıtır mı çıtır içi ise bal gibi akışkan ve tatlı. Hatay’a özgü bu lezzeti bir çok tatlıcıda ve restoranda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Hatay Gastronomi Rehberi

Hatay Mutfağı bölgede yaşamış bir çok medeniyetin ve uygarlığın bir sonraki nesile bıraktığı tariflerle günümüzde oldukça zengin bir gastronomi mutfağı olarak varlığını sürdürüyor. Burada yer veremediğimiz bir çok lezzetli et yemekleri, evlerden eksik olmayan çorbalar ve masaları süsleyen bin bir çeşit mezelerle Hatay mutfağını keşfetmek aylarınızı alabilir. Gittiğinizde Sveyka Restoran, tüm hatay yemeklerini Hataylı kadınların ellerinden yiyebileceğiniz UNESCO Hatay Gastronomi Evi, Kurtoğlu Restoran, Sultan Sofrası, Avlu Restoran ve Konak Restoran bu yemekleri ve daha fazlasını tadabileceğiniz en iyi adresler arasında yer alıyor.

{ad:0}

Hatay’da Nerede Kalınır?

Hatay Gastronomi Rehberi

Hatay’a gittiğinizde gezilebilecek bir sürü tarihi ve turistik nokta mevcutken bizim önerimiz eski şehir Antakya’da kalmanız olacaktır. Birbirinden güzel butik otelleriyle, eski konaklarıyla, tarihi taş evleriyle hizmet veren, her bütçeye ve her zevke uygun birçok Hatay Otelleri içerisinden seçiminizi yapabilirsiniz. 

{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

Hatay hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenleri Hatay Gezi Rehberi sayfamıza alalım.