Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Hayalet Köy Kayaköy'ün Yaşayan Hikayesi

Hayalet Köy Kayaköy'ün Yaşayan Hikayesi

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 03 Mayıs 2021 - 15:40
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024 - 14:40
Hayalet Köy Kayaköy'ün Yaşayan Hikayesi

Karmylassos, Levisse Köyü, Kayaköy, Hayalet Köy… Birçok isme sahip bu köyü gezmek hepimize köklü bir tarihin kapılarını aralıyor. Lakin Kayaköy'ün tarihini bilmeden ziyaret etmek gezinizi biraz yarım bırakabilir. Hikayesini okuyup buralara gelmek de, sadece bir kaya parçasını görmekten çok daha fazlasını hissettirebilir. Köyü gezerken dokunduğunuz her bir taş, başka bir ailenin anılarını sizlere gösterecek.

{ad:0}

Kayaköy’ün Tarihi

 

kaya mezar

Likya Uygarlığı kentlerinden olan Karmylassos yani bizim bildiğimiz ismi ile Kayaköy'ün geçmişinin MÖ. 3 binlere kadar uzandığı söyleniyor. Karmylassos'tan sadece kaya mezarları ve lahitler günümüze kadar gelebilmiş. Şu an gördüğümüz Kayaköy yapıları, 19'uncu yüzyıldan sonraki tarihin izlerini yansıtıyor.Osmanlı Dönemi'nde Rumlar Karmylassos şehrinin kalıntılarına can vermek için buraya yerleşmeye karar vermiş. Yeniden ayağa kalkan bu yerleşim yerini de Levissi ismi ile anmışlar. Doç. Dr. Mustafa Gökçe'ye göre 1400’lü yıllarda Kayı ve Karakeçili Yörükleri de bu bölgede yaşıyormuş. Yörüklere ait mezarlardaki damgalar ve izler buna kanıt olarak gösteriliyor. Anlayacağınız Türkler ve Rumlar aynı bölgede uzun yıllar boyunca yaşam sürmüşler. Rumlar bu köyün evlerinde otururken, Türkler de ovalarda hayatlarını idame ettirmiş.

Mübadele Zamanları 

yukardan görünüm kayaköy

Rumların küçük bir köy olarak kurduğu Levissi Köyü, yıllar içinde gelişmiş ve dışarıdan göç almaya başlamış. En sonunda da küçük bir kasabaya dönüşmüş. Hatta adı ‘Karya’ olan ilk yerel gazete de burada basılmış. Bu dönemlerde, Levissi'nin refah içinde, oldukça keyifli ve güzel zamanlar geçirdiği söyleniyor. Daha sonra, 1880'li yıllarda Anadolu'nun batısında ayaklanmalar başlamış ve olayların ardından Türkler ve Rumlar arasında da sorunlar çıkmış. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan Mübadele Anlaşması (30 Ocak 1923)'na göre de Hristiyan Rum ve Türkler Yunanistan'a, Yunanistan'daki birçok Müslüman da Anadolu'ya göç etmek durumunda kalmış.

Köyü terk etmek zorunda kalan Rumlar, gidip tekrar döneceklerini düşündükleri için eşyalarını Türk komşularına emanet etmişler. Ancak ne yazık ki giden Rumlar bir daha hiç dönmemişler. Boşaltılan köylere ise Yunanistan'dan gelen mübadiller yerleştirilmiş fakat buradaki yaşama uyum sağlayamamışlar. Çünkü yamaç aşağı kurulmuş Levissi Köyü, çiftçilik ile uğraşan yeni sakinleri için pek de uygun değilmiş. Bölge, alışmış oldukları yaşam alanından biraz farklı gelmiş. Haliyle bu aileler, etrafta daha uygun alanlara doğru yerleşmeyi tercih etmişler. Anlayacağınız, Kayaköy bir kez daha terk edilmiş. Tüm bu olayların ardından köy, Hayalet Köy olarak varlığına devam etmiş ama yine kendi huzuru ile baş başa kalamamış. Tahmin edersiniz ki böyle yerlerdeki gömü efsaneleri meşhurdur. O dönemlerde de gömü bulmak umuduyla Kayaköy'e gelenler evleri yağmalamış ve birçok yapıya zarar vermiş. 1957 yılında yaşanan 7.3 depreminde evlerini kaybedenler, Kayaköy'deki evlerin kapılarını ve pencereleri alıp götürmüşler. Nihayetinde köy yine tam bir Hayalet Köy olmuş. Kısacası ‘’Kayaköy neden terkedildi?’’ sorusuna cevap oldukça çok!

Kayaköy Gezilecek Yerler

terk edilmiş köy kayaköy

Kayaköy'den geriye onlarca yapı kaldı. Artık harap bir halde olsalar da hala insanı büyülemeyi başarabiliyorlar. Biraz bu yapıların neler olduğuna bakalım;

  • Yukarı Kilise(Taksiyarhis Kilisesi), köyün en tepesinde konumlanan en büyük iki kiliseden biri. Diğer büyük kilise de Aşağı Kilise(Panaghia Pirgiotissa) olarak geçiyor. Yukarı Kilise'ye göre daha sağlam çünkü 1960 senesine kadar cami olarak kullanılmış. Hz. İsa ve havarilerini resmeden freskler oldukça dikkat çekici ama kilise kapalı olduğu için buranın içine girip gezemiyorsunuz.
  • Kayaköy'de ortalama 14 adet şapel bulunuyor. Köyde gezerken bol bol göreceksiniz. Üzerindeki haçlardan tanıyabilirsiniz.
  • Levissi zamanında kızlar ve erkekler ayrı okullarda eğitim görüyormuş. Bu yüzden köyde iki ayrı Rum okulu bulunuyor. Kızlar Okulu, Turabi Çeşmesi'nin üst kısmında konumlanırken, Erkekler Okulu da Yukarı Kilise'nin kuzey batı kısmında bulunuyor. Buradaki okulu bitirip eğitime devam etmek isteyenler ise İstanbul, Atina ve Rodos şehirlerine gidiyorlarmış.Her iki okulun da eğitim dili Rumcaymış.
  • Buğday öğütmek için kurulan yel değirmenlerini ise yüksek tepelerde görebilirsiniz.
  • Turabi Çeşmesi hemen yol üzerinde bulunuyor. Eski Çeşme diye de anılıyor. Günlük su ihtiyacı her evin sahip olduğu su sarnıçlarından sağlanırken, içme suyu ise Turabi Çeşmesi'nden gideriliyormuş.
  • Fethiye Kaymakamlığı'na göre ortalama 3500 adet ev inşa edilmiş. İşin hem ilginç hem de güzel bir detayı daha var. Hiçbir ev, diğer evlerin güneşini kesmiyor.
  • Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 2011 senesinde 736 tane yapı ile kilise ve şapelleri anıtsal yapı olarak tescil ettirmiş.

Kayaköy’de Nerede Ne Yenir?

Hayalet Köy Kayaköy'ün Yaşayan Hikayesi

Kayaköy’de gastronomide iddialı butik restoranların yanında atıştırmalık menüler de bulabiliyorsunuz. Köyü keşfetmeye başlamadan bir kahvaltı yapmak ya da gezip yorulduktan sonra bir akşam sofrasına oturmak isteyebilirsiniz. Önereceğimiz mekanları birçok Kayaköy ziyaretçisi tarafından denenmiş ve lezzeti teyit edilmiş yerler arasından seçtik. Dileriz lezzet ve servisini siz de beğenirsiniz.

Efetto Kayaköy : Vegan ya da glütensiz bir beslenme programınız varsa Efetto Kayaköy’de size hitap eden menüler bulabilirsiniz. Akdeniz ve uluslararası mutfaklardan sunum yapan restoran serpme kahvaltılarıyla da tercih ediliyor. İster açık ister kapalı alanında oturabiliyorsunuz.

İzela Restoran : Sofistike bir akşam yemeği ya da organik bir sabah kahvaltısı için tercih edebileceğiniz mekanın bahçe ambiyansı çok güzel. Akdeniz’in balık sunumu, Ege’nin enfes mezeleri ve eti pişirirken kattığı sanat bu restoranı Kayaköy’ün enleri arasına sokuyor..

Roots Cafe : Kokteylleri, gözlemeleri ve nice güzel sunumuyla Kayaköy’ün en samimi atmosferlerinden biri de Roots Cafe. Geceleri canlı müzik de yapan kafenin tarih dolu manzarası da tam seyirlik. 

Kayaköy Nerede?

 

kayaköy

Kayaköy'e ulaşım için ilk önce Muğla'nın Fethiye ilçesine gelmeniz gerekiyor. Fethiye de görüp, vakit geçirmek isteyebileceğiniz harika bir yer. Buraya kadar gelmişken kesinlikle birkaç gün Fethiye'de konaklayın ve kendinize harika bir tur planlayın. Kayaköy de bu planınız içerisindeki bir noktanız olsun.

Kayaköy’e Nasıl Gidilir?

Kayaköy, Fethiye merkeze 8 km ve 20 dakika sürüş mesafesinde. Fethiye’den Kayaköy’e yarım saat aralıklarla dolmuşlar kalkıyor. Ayrıca Ovacık Mahallesi'ne ve İngilizlerin meşhur eğlence noktası Hisarönü'ne de oldukça yakın.

Kayaköy Giriş Ücreti Ne Kadar (2024)?

Eğer bir Müzekart'a sahipseniz köyü ücretsiz gezebilirsiniz. 2024 yılı Kayaköy giriş ücreti ise 60 TL. 

Bonus: Kayaköy’de Çekilen Filmler 

sın umut film

Türkçe’ye ''Son Umut'' olarak çevrilen ''The Water Diviner'' (2014) sinema filminin bir bölümü Kayaköy'de çekilmiş. Türkiye, Avustralya ve ABD ortak yapımı olan filmin başrollerini Russell Crow, Olga Kurylenko, Jai Courtney, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan paylaşıyor. Filmde, Çanakkale Savaşı'nda kaybolan üç oğlunu arayan Avustralyalı bir babanın Türkiye'ye gelip onları arama hikayesi anlatılıyor. Şunu da not düşmek güzel olur; filmin çekildiği evin içinde, evin asıl sahiplerinin fotoğrafları duvarlara asılı. Ziyarete açık olduğu zamanı yakalarsanız içini gezebilirsiniz.

Kayaköy’de çekilen filmler bir tane ile sınırlı değil. Köy, Hayalet Köy olunca korku filmi setleri de deyim yerindeyse burayı mesken tutmuş. 2015 yılında ''Ezan'' adındaki korku filmi de burada çekilmiş. 2016'da ise ''666 Cin Musallatı'' isimli bir başka korku filmi daha yine burada çekilmiş.

Kayaköy’de Nerede Kalınır?

Hayalet Köy Kayaköy'ün Yaşayan Hikayesi

Utopia Lodge Hotel : Kayaköy’ün merkezine 5 dakika yürüme mesafesindeki Utopia Lodge Hotel’in 11 odasından birinde konaklayabilir, dilerseniz çadırlar için ayrılan alanında kamp da yapabilirsiniz.

{product:37747}

Letoonia Club & Hotel:Ultra her şey dahil konseptinde hizmet veren Letoonia Club & Hotel Kayaköy’e yaklaşık 6 km mesafede olup tercihi konfor ve lüksten yana olan misafirler için ideal.

{product:16828}

Jade Residence (Adult Only +14): Ölüdeniz Plajı’na 50 metre mesafedeki Jade Residence Kayaköy’e de sadece 4 km uzaklıkta. .

{product:926}

Tarihi dokusu ve sakin atmosferiyle farklı bir tatil vadeden Kayaköy’de ihtiyaçlarınıza uygun bir konaklama için Neredekal.com’u tıklayabilir, yerinizi şimdiden ayırtabilirsiniz. .

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

Yorumlar

gürsoy aydınlı 
05.05.2021
çok güzel anlatım ve bilgilendirme için teşekkürler tarihi yerlerimiz o kadar çokki sadece yerlerini bilmiyoruz
ÖMÜR ALTUNÇİZME 
04.05.2021
Kayaköy ün kendisine özgü havasını hissedebilirsiniz. Bence kesinlikle görmelisiniz.Tepeye çıktığınızda da deniz manzararasını da seyrebilirsiniz, ayrıca köy kahvesinde oturup bir kahve için derim veya yanındaki fırından atıştırmalıklar alıpkahvede çayla yiyebilirsiniz.Tabii ki yasaklar kalkınca., köyü yürüyerek dolaşın,kendin pişir, kendin ye yerlerinden güzel mangal yapıp yiyebilirsiniz ve de araba ile biraz ileri gidip gemiler ( St Nicolos koyu) koyuna gidip denize de girebilirsiniz.hem tarih hem deniz hem mangal hem de köy kahvesi, daha ne isiyorsunuz, kalacak yerlerde var