Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 17 Mayıs 2022 - 09:40
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024 - 12:50
Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Sahip olduğu doğal güzellikler sayesinde her sene yaklaşık olarak iki milyon turisti ağırlayan Pamukkale, temelleri M.Ö. 2. Yüzyıla kadar dayanan görkemli bir antik kente ev sahipliği yapmakta. Hierapolis Antik kentinin temel yapısı Pamukkale’nin iklimiyle ve doğasıyla birleşince kesinlikle görülmesi gereken bir tarihi yapı meydana geliyor. Denizli iline yaklaşık 18km uzaklıkta bulunan Hierapolis, arkeoloji alanında "Kutsal Şehir" olarak bilinir. Bunun nedenini kentte çok sayıda tapınak ve dinsel yapıların yer alması olarak özetleyebiliriz.

{ad:0}

Hierapolis Antik Kentinin Kuruluşu ve Tarihi

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Kentin kuruluşu hakkındaki bilgiler kısıtlı olsa da Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulduğu düşünülüyor. Kent adını Bergama’nın kurucusu Telephos’un karısı olan Hiera’dan alıyor. Hiera aynı zamanda dönemin ünlü savaşçıları olan Amazonların kraliçesi olarak da tanınmakta. Hierapolis, M.S. 60. yüzyılda meydana gelen büyük depreme kadar özgün ve gelişmekte olan dokusunu sürdürmeyi başarmış. Sonrasında o dönemdeki her kent gibi depremden büyük zararlar almış ve kısa bir gerileme dönemi yaşamış. Daha sonra işgallere maruz kalan şehir zamanla bu niteliklerini kaybederek tipik bir Roma kenti görünümüne kavuşmuş. Bu dönemde birçok kez restore edilerek zamanın ihtiyaçlarına göre kullanılmaya devam edilmiş.

Bizans işgallerinden sonra da önemini kaybetmeyen kent Hristiyanlık merkezi olarak kullanılmaya başlanmış. Bunun en önemli nedeniyse İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philip’in Hierapolis sınırları içinde öldürülmesi. Daha sonrasında Türk hakimiyetine giren kent, ticaret ve üretim noktası olarak kullanılmış. 14. yy. depreminden sonraysa tamamen terk edilmiş ve ardında günümüze kadar ulaşan miraslar bırakmış.

Kent İçerisindeki Önemli Yapılar

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Kentin tarih içindeki önemine bakınca içerisinde bulunan çoğu yapının dini amaçlara hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Bu tür yapıtların önemine geçmeden önce Hierapolis Kenti’nin genel yapısına ve sokaklarına değinmekte fayda olduğunu düşündük. Kentin tam ortasından geçen ve kenti kuzey-güney olarak ikiye bölen cadde, zamanında bir meydan olarak kullanılırdı ve ticari amaçlara hizmet eden tezgahlar bu bölgede yer alırdı. Aynı zamanda önemli kamu yapıları da bu cadde boyunca toplu bir şekilde inşa edilmişlerdi. Yolun her iki ucunda anıtsal kapılar yer almakta ve şehrin giriş çıkış işlevini görmektedir. 14 metre genişliğindeki ana caddenin başlangıcında yer alan Frontinüs Kapısı, savaşa giden askerlerin döndüklerinde halk tarafından karşılandığı anın resmedildiği bazı tablolarda da görülebilir. Kapı, işlenmiş bloklardan inşa edilmiş geniş bir görünüme sahip olduğundan Helenistik Dönem özelliklerini taşımaktadır. Ayrıca yine bu dönemde görülen yuvarlak şekilli kulelere yaslanmış olması, zamanındaki önemini gözler önüne sermektedir.

Kentin geriye kalan üç kapısı da aktif olarak kullanılıyordu. Lykos nehrine açılan Güney Roma Kapısı, günümüzde özellikle sahip olduğu manzarayla dikkatleri üstüne çekiyor. Gökyüzünü oldukça geniş ve temiz görmesi sebebiyle yıldızlar üzerinden matematiksel hesaplamalar yapan astronomlar tarafından da bu kapıya yakın noktalar kullanılıyordu. Kuzey Bizans Kapısındaysa şehri kötü talihten korumak için yapılmış dinsel motifler bulunuyor. Güney Bizans Kapısı da daha çok yerlilerin hasat mevsiminde ticaret yapmasını kolaylaştırmak için inşa edilmiş, dönemsel olarak kullanılan bir kapıydı.

Antik Tiyatro

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Grek Tiyatrosu özellikleri taşıyan bu devasa yapı, günümüze kadar oldukça iyi bir kondisyonda ulaşmayı başarmış. Bunun en büyük nedeni şüphesiz 60 depremi sonrasında yapımına başlanmış olması. Depremden sonra savaşlara ve bazı doğal afetlere maruz kalmaya devam etse de etkileri 60 depremi kadar yıkıcı olmamış. Tiyatronun akustiği ve mimari dizaynı zamanının ilerisinde başarılara sahipti. Toplam 5 kapıya ve 50 oturma sırasına sahip tiyatroda kayıpsız bir ses iletimi olması ve etrafının değişik dönemlerde farklı ustalar tarafından yapılan kabartmalarla süslenmesi bunun en iyi örneklerinden. Hierapolis Antik Kenti, sadece tiyatrosu için bile ziyaret etmeye değer bir yer olabilir.

Kleopatra Antik Havuzu

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Hierapolis’e kutsal denmesinin en büyük sebeplerinden biri de kuzey kısmında bulunan Kleopatra Antik havuzu. İçerdiği minerallerle ve sıcaklığıyla çeşitli kalp hastalıkları, damar sertliği, romatizma, tansiyon, deri hastalıkları gibi sorunlara şifa olduğu daha o dönemlerde keşfedilmiş olmalı ki çevresine Roma zamanında pek çok sağlık merkezi inşa edilmiş. Havuz günümüzde hala kullanılıyor ve sağlığa faydalı olan suyu, PH değerleri ve mineralleri bakımından dünyanın sayılı havuzlarından biri olarak tanınmakta. Ayrıca sadece Hierapolis’in değil Pamukkale’nin en önemli simgelerinden biri halinde. Kleopatra Antik Havuzuna giriş ise ekstra ücretli.

Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı Hierapolis içerisinde bulunan en eski dini merkezlerden biri. Yazıtlarda ve anlatılarda çeşitli dini efsanelere konu olmuş kutsal bir yer olduğu biliniyor. Günümüze ulaşana kadar çoğu depremden dolayı zarar görmüş olmasına rağmen dönemin insanları için ne kadar önemli olduğu hala anlaşılabilir. Aynı zamanda sütunları üzerinde bulunan çatlaklarda depremin etkileri de açık bir şekilde gözlemlenebiliyor. Apollon Tapınağı’nın bulunduğu düzlük, antik kent içerisinde en güzel fotoğraf kareleri çekebileceğiniz yerlerden de biri. Ayrıca sütunların üzerindeki sanat eseri değeri taşıyan işlemeler hala çok iyi durumdalar, ziyaret ederseniz yakından incelemenizi tavsiye ederiz.

Hierapolis Antik Kenti Giriş Ücreti

Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Örenyeri giriş ücreti 700 TL olarak belirlenmiş. 18 yaş altı Öğrenci ve MEB Öğretmenleri için ise giriş ücretsiz. Hierapolis Antik Kenti’nde Müzekart geçiyor. Antik Havuz Klepoatra ise Müzekart girişine dahil değil. Antik Havuz’da yüzmek isterseniz ek ücret ödemelisiniz. Müzekart’ı olanlara %50 indirim uygulanmaktadır.

Denizli Gezilecek Yerler

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Pamukkale Travertenleri içerisinde bulunan Hierapolis Antik Kenti’ni gezmeye gelmişken Denizli’de bulunan tarihi ve turistik yerleri de gezmeye ne dersiniz? Araç kiralayarak birkaç günde görebileceğiniz Denizli Gezilecek Yerler’i, Keşif Rehberi’mizde bulunan Denizli Gezi Rehberi’nden okuyabilirsiniz.

Denizli’de Nerede Kalınır?

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Her Şey

Denizli'de Pamukkale Travertenlerine yakın olabilecek, birbirinden farklı Termal otel seçeneklerini Neredekal.com'un listelediği Denizli Termal Otelleri sayfasından öğrenebilir, fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.

{search:pamukkale-otelleri,Pamukkale Otelleri}