Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 10 Temmuz 2023 - 09:52
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024 - 08:47
Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Keşke dünya ülkeleriyle komşuluğumuz da ‘bir fincan şekerin var mıydı’ diye kapısını çaldığımız, içeri buyur edildiğimizde de kahve içmeden kalkmadığımız komşularımız gibi yakın olsa! Ama değil… Dünyanın birçok ülkesinde bırakın uzun zaman konaklamayı, günübirlik gidiş geliş için bile vize isteniyor. Bizim bu yazıdaki konumuz ise Hollanda vizesi. Yakın zamanda Hollanda’ya gitmeyi planlıyorsanız ve Hollanda vizesi nasıl alınır merak ediyorsanız, tüm sorularınıza cevap alabileceğiniz en doğru yerdesiniz. 

{facility:0}

Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Hollanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olup, tüm Avrupa ülkeleri gibi Türk vatandaşlarından vize istiyor. Eğer umuma mahsus bordo pasaportunuz varsa, öncelikle aşağıda açıklayacağımız vize başvuru prosedürünü yerine getirmeniz gerekiyor. Gri hizmet pasaportu, siyah diplomatik pasaport ve yeşil hususi pasaport sahibi T.C vatandaşları ise 180 günde 90 günü geçirmemek kaydıyla vizeden muaf tutuluyor. Söz konusu renkli pasaportlardan birine sahipseniz ve Hollanda’da 90 günden fazla kalacaksanız, pasaportunuzun rengi ne olursa olsun siz de vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Hollanda vizesi başvuru süreci ise istenilen vize türüne göre farklılıklar gösteriyor. 

{ad:0}

Hollanda Vizesi Çeşitleri

Hollanda Vize Çeşitleri

Schengen bölgesinde bulunan ve Schengen vizesiyle girilebilen Hollanda’ya vize başvurusunda 90 gün kuralı var. Vize alacağınız kuruma evraklarınızı teslim ederken Hollanda’ya niçin seyahat edeceğinizi belirten bir dilekçe yazmanız isteniyor. Dilekçede belirtilen seyahat amacı da alacağınız vize türünü belirliyor. Hollanda vize türleri ise şöyle; 

Hollanda C Tipi (90 günü aşmayan kısa süreli) Vizeler:

Hollanda Schengen Vizesi : Schengen vizeniz varsa Hollanda’ya giriş için tekrar vize almanıza gerek yok. Fakat Schengen kuralları gereği hangi ülkenin Schengen vizesine sahipseniz seyahate o ülkeden başlamanız gerekiyor. Hollanda Schengen Vizesi ise;

  • Tek girişli
  • Çift girişli
  • Çok girişlii

olmak üzere 3 şekilde alınabiliyor. Tek ve çift girişli Schengen vizelerinde giriş hakkı sınırlı olduğundan diğer Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım yapamıyorsunuz. Hollanda Schengen vizesiyle diğer Schengen ülkelerine de geçmek isterseniz çok girişli vize almanız gerekiyor. 

Hollanda Turistik Vizesi: Turistik vize Schengen vizeleri arasında en çok talep edilen vize türü. Bu vizeyi aldığınızda 90 güne kadar Hollanda’da kalabiliyorsunuz.  

Hollanda Akraba – Aile – Dost Ziyareti Vizesi: Bu vize türünde Hollanda’da yaşayan yakınlarınızın sizin için bir davetiye mektubu sunması gerekiyor. Bu vizede de 90 günü aşmamak kaydıyla Hollanda’da kalabiliyorsunuz. 

Hollanda Transit Vizesi: Schengen üyesi olmayan başka bir ülkeye seyahat ediyorsanız ve seyahat için Hollanda havalimanlarından birini de kullanacaksanız Hollanda transit vizesine başvurmanız gerekiyor. 

Hollanda Ticari Vizesi: İş ve fuar katılımı için yapacağınız ziyaretlerde seçebileceğiniz bu vize Hollanda’da 90 güne kadar kalma hakkı tanıyor. Bu vize türüne başvurabilmek için Hollanda’da bulunan iş ortaklarınızın size davetiye göndermesi zorunlu. 

Hollanda Kültür Faaliyetleri, Spor Etkinlikleri ve Konferans Katılım Vizesi:  Bu vize türü Hollanda’da 180 gün içinde 90 gün konaklama hakkı veriyor. Eğer Hollanda seyahatindeki amaç söz konusu etkinliklere katılmak ise başvurunuzu bu vize türünde yapabiliyorsunuz. 

Hollanda Şoför Vizesi: Türkiye plakalı aracınızla Hollanda veya Schengen üyesi bir ülkeye yapacağınız kargo – nakliyat – yolcu taşımacılığı için alacağınız vize türü Şoför Vizesi. Bu vizeyle Hollanda’da 6 ay içinde 3 ay olmak üzere seyahat hakkınız oluyor. 

Hollanda Gemici Vizesi: Schengen bölgesi seyahatleri için talep edebileceğiniz bu vize türünde Hollanda limanındaki gemi personellerine verilen bu vize ‘Mavi Halı’ vizesi olarak da biliniyor. Hollanda Gemici Vizesi sadece mesleği gemicilik ve denizcilik olanlara veriliyor. 

Hollanda Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi: En çok da yaz dönemlerine denk gelen yaz okulları, eğitimler ve stajlar için talep edilen bu vize türü de 90 gün için geçerli. 

Antiller Vizesi: Hollanda’nın Karayipler’de konumlanan Bonaire, Saba, Curacao, St. Maarten ve St. Eustatius bölgelerine gidecekseniz, başvuru dilekçenizde belirteceğiniz vize türü Antiller. Antiller’de vize sınırı olan 90 günden daha uzun süre kalmak isterseniz oturum izni almalısınız. 

Hollanda D Tipi (90 günü aşan uzun süreli) Vizeler:

Bu vize türü geçici ikamet vizesi olarak da biliniyor. Uzun sürecek yurtdışı eğitimleri, aile birleşimleri ve oturma izni almak için bu vizeye başvurmalısınız. 90 günden uzun süreli vize başvuruları sadece İstanbul Hollanda Konsolosluğu ve Ankara Hollanda Büyükelçiliği’nden yapılabiliyor. Daha önce hiç Schengen vizesi almamış olan başvuru sahiplerini Hollanda Konsolosluğu görmek isteyebiliyor.

Hollanda Vizesi Başvurusu alan Hollanda Konsolosluk ve Elçilik adresleri:

Hollanda Büyükelçiliği Adres: Turan Güneş Bulvarı, Hollanda Caddesi No: 5 Ankara — 0 312 409 18 00
Hollanda Büyükelçiliği Afyon, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir Karabük illerinden gelen vize başvurularını da değerlendiriyor.
İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu Adres: İstiklal Cad. No: 197 Beyoğlu, İstanbul — 0 212 393 21 21
İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Yalova'dan gelen vize başvurularını da değerlendiriyor.

Hollanda Vize Başvuru Şartları Neler?

Hollanda Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

90 günü aşmayan kısa süreli vize başvurularında Hollanda Konsolosluğu direkt başvuru kabul etmeyip, sadece yetkili vize merkezlerinden yapılan başvuruları değerlendiriyor. İkamet adresinize göre bir vize merkezi belirleyip gerekli evrakları hazırladıktan sonra randevu alabiliyorsunuz. Randevunuza gittiğinizde ise hem evraklarınızı teslim edip hem de parmak izi gibi biyometrik işlemlerinizi halledebiliyorsunuz. Randevunuzda sorun çıkmaması ve vize işlemlerinizin sorunsuz ilerlemesi için evraklarınızın eksiksiz olması da çok önemli. 

Hollanda Vize Başvurusunu Ne Zaman Yapmak Gerekiyor?

Eğer Hollanda seyahatinize 90 gün ya da 90 günden daha fazla bir süre varsa vize başvurunuz kabul edilmiyor. Ama erken başvuru kabul edilmiyor diye vize başvurusunu da seyahatinize yakın yapmamanızda fayda var. Hollanda’nın resmi tatil günleri ve başvurunun yoğunlaştığı dönemleri de göz önünde bulundurarak seyahatinize 4 hafta kala vize başvurunuzu yapabilirsiniz. 

Hollanda Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Neler?

  • Pasaport (pasaportunuz seyahat sürecinin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerliliğini korumalı, yıpranmış olmamalı, ayrıca en az 2 sayfası da boş olmalı)
  • Varsa eski pasaportlarınız
  • Hollanda vizesi başvuru formu (ıslak imzalı olmalı)
  • Hollanda vizesi talep dilekçesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (3,5 x 4,5 cm ebatlarında, arka fonu beyaz ve son 3 ay içinde çekilmiş, ayrıca başka bir ülkenin vize başvurusunda da kullanılmamış olmalı)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kaydı örneği (e-devlet ya da nüfus müdürlüklerinden alabiliyorsunuz)
  • Mali durumunuzu gösteren belgeler (üzerinize kayıtlı tapu, kira kontratları, kredi kartı ve banka hesaplarınızın ıslak imzalı - kaşeli son 3 aylık dökümleri)
  • Sigortalı bir çalışansanız SGK işe giriş bildirgesi, 4A sigorta dökümü, son 3 aylık maaş bordrolarınız ve çalıştığınız şirkete ait imza sirküleri
  • İşverenseniz vergi levhanız, son üç aylık faaliyet belgesi veya ticaret sicil belgesi, imza sirküleri
  • 30.000 euroluk seyahat sağlık sigorta poliçesi
  • Vize ücret ödeme dekontu
  • Hollanda uçak bileti ve konaklama rezervasyon bilgileri (Otel rezervasyon ve uçak bileti rezervasyon çıktılarını başvuru dosyasına koyabilirsiniz) 
  • Vize türüne göre gerekecek davet mektubu
  • 18 yaşından küçükler için ebeveynlerden ya da yasal vasilerden izin niteliğindeki noter onaylı muvafakatname
  • Şoför vizesi için başvuracaksanız bu evraklara ek olarak uluslararası ehliyet ve C2 belgesi
  • Denizci vizesi alacaksanız bu evraklara ek olarak gemici cüzdanı
  • Vize sponsor dilekçesi (maddi geliriniz yetersizse, öğrenci ya da işsizseniz veya son 3 aylık banka hesap hareketleriniz aktif değilse, anne – baba – eş – çocuk gibi  1. Dereceden akrabanız olan gelir sahibi birinin bu dilekçeyi yazması gerekiyor) 

Hollanda Vizesi İçin Nasıl Kolay Başvuru Yapılır? 

Hollanda Vizesi İçin Nasıl Kolay Başvuru Yapılır?

Hollanda vize başvurunuzu Hollanda Konsolosluğu’nun internet sitesinden online olarak ve Türkçe, İngilizce, Flemenkçe dil tercihlerinize göre yapabilirsiniz. Schengen vizesi için son 5 yıl içinde başvuru yapmışsanız ve bu süreçte parmak iziniz tanımlanmışsa, turistik vize işlemlerini yürütmesi için 3. Kişi ya da danışmanlık firmalarına yetki verebilirsiniz. Yalnız bu parmak izini pasaport veya kimlik için verdiğiniz parmak iziyle karıştırmayın, vize için vereceğiniz parmak izi diğerlerinden ayrı.  Schengen vizesi için hiç parmak izi vermediyseniz başvuruyu bizzat kendinizin yapması gerekiyor. Vize için randevuyu da aracı kurumlar alıyor ve parmak iziniz varsa aksi belirtilmedikçe sizin gitmenize de gerek kalmıyor. Aracı firmaya teslim ettiğiniz evraklarınız eksiksizse Hollanda Konsolosluğu’nun sizden eksik tamamlamayla ilgili bir talebi olmayacak, vizenizin değerlendirme süreci de uzamayacaktır. 

Hollanda Vize Ücretleri (2024)

Kısa süreli C tipi vizeler ve uzun süreli D tipi vizelerin Euro cinsindeki harç ücretlerini Hollanda Konsolosluğu belirliyor. Hollanda vize işlemleri de konsolosluk tarafından yetkilendirilen aracı kurumlar tarafından yapıldığından dolayı bu kurumlar harçların üzerine belirli bir hizmet bedeli ekliyor. Vizeler ücretleri belirli dönemlerde güncelleniyor ve türlerine göre farklılar gösterebiliyor.

  • Hollanda Shengen Vize Harç Ücreti: 80 Euro
  • 6-11 Yaş Arası Başvuru Sahipleri İçin Vize İşlem Ücreti: 40 Euro
  • 6 yaş altı için Hollanda vize ücreti alınmıyor

Başvuru evrakı temini masrafları ve danışmanlık veren firmaya ödenecek hizmet bedeli bu fiyatın dışındadır. (Kaynak: https://www.netherlandsworldwide.nl/consular-fees/turkiye)

Hollanda Vizesi Kaç Günde Çıkıyor?

Hollanda vizesi, Hollanda Konsolosluğu’nun belgelerinizi incelemesi sonrasında 7 ila 15 gün sonra onaylanıyor. Başvurunuz sonrası araya resmi tatiller girmişse ya da sizden ek belgeler istenmişse bu süreç daha da uzayabiliyor.  Ayrıca çalışma ve oturma izni için istenen uzun süreli vizelerde de artı gecikmeler yaşanabiliyor. 

Ayrıca çalışma ve oturma izni için istenilen uzun süreli vizelerde de ek gecikmeler yaşanabilmektedir. Genel olarak vizeler hakkında çok daha fazla detaya erişmek isteyenler, Almaya Vizesi Nasıl Alınır? ya da Dubai Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı konularımıza göz atabilirler. Benzer şekilde tüm ayrıntılarıyla Schengen vizesini ele aldığımız A'dan Z'ye Schengen Vizesi Hakkında Her Şey rehberimizde birçok kişi için faydalı olmaya devam ediyor.