Bir pansiyon sistemi olarak öne çıkan hosteller, özellikle ekonomik konaklamalar için tercih ediliyor. Çok kişinin kalabileceği yataklardan, ranzalardan oluşan hosteller ağırlıklı olarak öğrencilerin seyahatlerinde hesaplı bir şekilde konaklama ihtiyacına yanıt veriyor. Bu açıdan önemli bir konaklama alternatifi sunan hosteller, ortak kullanım alanları ile de kafalarda soru işareti yaratıyor. Peki hostel nedir, özellikleri nelerdir? Tüm merak edilenleri bir araya getirdik.
{ad:0}Hostel nedir bakmak gerekirse; genel olarak çok kişilik yatakhanelerden oluşan otellerdir. Bunun yanı sıra bazı hostellerde özel odalar veya 2 kişilik odalar da vardır. Çok sayıda kişinin kalabileceği yatakhanelerden oluşan odalarda genellikle ranzalar vardır. Bazı büyük şehirlerdeki hostellerde aynı anda 32 ya da bazen 64 kişinin aynı anda konaklayacağı kadar ranzalar da olabilir.
Gezginlerin de hostel seçeneğini tercih etmeleri genellikle farklı kültürlerden insan tanımayı kolaylaştırmasıdır. Öğrenciler ise daha çok ekonomik bir şekilde seyahat etme olanağına sahip olur. Eğer grup halinde seyahat ediyorsanız gruptaki kişi sayısına uygun bir yatakhaneye sahip hostelde tanıdığınız kişilerle de kalabilirsiniz. Bu açıdan kalabalık gruplar halinde seyahatlerde hosteller daha avantajlı da olabilir.
Hostellerin diğer konaklama türlerinden önemli bir diğer farkı da genelde mutfak ve banyolarının ortak olmasıdır. Mutfak alanında ocak, mikrodalga fırın, su ısıtıcısı gibi temel gereçler misafirlerin ortak kullanımına sunuluyor. Bazı hostellerde kadın-erkek odaları ayrıyken, bazılarında ise karmadır.
Hostelin ne olduğunu anlattıktan sonra hostel fiyatları hakkında da biraz bilgi verelim. Seyahatlerde konaklama bütçesi en çok para harcanan kalemlerden biri. Eğer ki konaklamaya az, gezmeye daha çok bütçe ayırmak istiyorsanız konforunuzdan birazcık ödün vererek hostelleri tercih edebilirsiniz. Çünkü ortalama bir otelde 1 gece konaklama fiyatı çoğu hostelin yaklaşık 3 gecelik konaklama fiyatına denk geliyor. Buradan yola çıkarak eğer ki konaklama işinizi hostellerde kalarak çözerseniz gezmenize daha çok para ayırabilirsiniz.
Seyahatlerde en ucuz konaklama tipi olarak bilinen hostellerde bir gecelik rezervasyon yaptırdığınızda o bir gece için konaklama odasını değil, bir yatağı rezerve ettiğiniz anlamına geliyor. Eğer grup halinde bir seyahate çıktıysanız hostel çok daha avantajlı bir hale geliyor. Ufak bir tavsiyede daha bulunalım. Eğer ki mutfaklı bir hostel ayarlarsanız marketten aldığınız yiyecek ve içeceklerle biraz daha ekonomi yapabilirsiniz. Gün içinde yemek için atıştırmalıklar hazırlayarak yanınıza alabilir, gezmeye ve keşfetmeye devam edebilirsiniz.
Hostellerde konaklamanın diğer güzel bir yanı da dünyanın dört bir yanından oraya gelen birçok kişiyle tanışabilme imkanı sunması. Tanıştığınız bu kişilerin tecrübelerinden faydalanabilir, sizin görmediğiniz diğer yerler hakkında bilgi alarak kendinize keşfedilecek yeni yerler listesi yapabilirsiniz.
Öncelikle araştırmaya başlarken hostelin bulunduğu lokasyona dikkat edin. Issız bir bölgede ya da şehir dışında olmadığından emin olun. Issız bir bölgede olması güvenlik açısından sıkıntılı olabilir, şehir dışında olması da ulaşım açısından sıkıntı yaratabilir.
Yorumlar çok önemli. Araştırmanıza devam ederken beğendiğiniz ve konaklamak istediğiniz hostelde kalanların yorumlarını, tecrübelerini mutlaka okuyun. Yorumlar o hostel hakkında size önemli bilgiler verir.
Emin olmadığınız bir hostelle karşı karşıya kaldıysanız bu noktada tavsiyemiz o tesise tek gecelik rezervasyon yaptırmanız. Kötü bir tecrübeyle sonuçlanacak bir gece geçirme ya da başka bir yerde kalmaya karar verme ihtimaline karşın sadece 1 gecelik rezervasyon yaptırın. Olurda hosteli beğenmezseniz hiçbir sıkıntı ve para kaybı yaşamadan hemen başka bir tesise gidebilirsiniz. Ancak ilk geceyi güzel geçirirseniz de konaklamanızı uzatabilirsiniz.
Rezervasyon aşamasında odayı paylaşacağınız kişilerin sadece hem cinsiniz olup olmadığına dikkat edin. Bazı hostellerdeki odalarda kadın erkek karışık konaklama yapabilirken, bazı hostellerin konaklama odası sadece kadınlara ya da sadece erkeklere özel olabiliyor.
Dikkat edilecek bir diğer konu da hostelin odasında kaç kişiyle konaklayacağınız. Kimi tesisin bir odasında 4 kişi konaklama yapabilirken, kimisinde 20 kişi kalabiliyor. Bu sebeple konaklama yapacağınız odayı kaç kişiyle paylaşacağınıza dikkat edin ki sonrasında kötü bir durumla karşılaşmayın.
Seyahatinizde bir hostelde kalacaksanız yanınıza kişisel temizlik malzemelerinizi ve havlularınızı almanız gerekiyor. Çünkü hostellerde oteller gibi havlular, terlikler, duş malzemeleri çoğunlukla bulunmuyor. Konforlu bir uyku için yanınıza göz bandı ve kulak tıkaçları almanızı tavsiye ederiz. Çünkü aynı odayı paylaştığınız kişiler sizinle aynı saatte uyumayabilir ya da sizden daha erken uyanabilir.
Hostellerin giriş - çıkış saatleri otellerden farklı değil. Yani hostellerde check-in 12:00-14:00 arası, check-out 10:00-12:00 arası olmaktadır. Ancak kimi hostellerde bu saatler daha serbest ya da esnek olabiliyor.
Bazı hostellerde yatak çarşafınız ve yastık kılıflarınız size check-in esnasında veriliyor ve çıkışta da tekrar getirip teslim etmeniz bekleniyor. Bu aslında olumsuz bir özellik gibi görülebilir ama değil. Çünkü bu uygulamayla çarşafı ve yastık kılıfını sizden önce kullanan var mıydı, diye şüpheye düşmüyorsunuz. Temiz temiz ilk siz kullanıyorsunuz.
Pek çok gezgin veya öğrencinin notlarına, geri bildirimlerine bakıldığında genel olarak hostellerde konaklamak güvenlidir. Ancak yine de hem hijyen hem de kişisel alan açısından güvenliğinize dair dikkat etmeniz gerekenler vardır. Örneğin, pek çok hostelde kişiye özel dolap olsa da asma kilit bulunmayabilir. Bu nedenle çantanızda 1 ya da 2 adet asma kilit taşıyabilirsiniz. Ayrıca sırt çantanızın fermuarlarına da kilit takabilirsiniz. Laptop, cüzdan, kredi kart gibi değerli eşyalarınızı da daima yanınızda bulundurun. Son olarak konaklayacağınız hostel ile ilgili misafir yorumlarına, işletmenin varsa internet sitesi ya da sosyal medya hesabına da bakabilirsiniz.
Sırt çantalı gezgin olmak ile ilgili içeriğimizi de keşfedin!