Seyahat dergileri, gerek gezerken gerek gezilerinizi planlarken en güzel yol arkadaşlarınızdan biri olabilir. Her biri farklı konseptte içerik sunan seyahat dergilerinde bazen planladığınız rotanız ilgili pek çok bilgi bulabilirsiniz. Hatta bazen seyahat dergileri, bir gezi planı oluşturmanız için size ilham da verebilir. Sizin için birbirinden güzel seyahat dergilerini listeledik!
{facility:0}Dilerseniz, en sevdiğiniz dergiyi keşfettikten sonra Gezi Rehberi kategorimizdeki birbirinden harika içerikleri de inceleyebilirsiniz!
National Geographic dergisinin doğum yeri ABD ve ilk kez 1888 yılında yayınlanmış. Ülkemizde ise 1 Nisan 2001’den bu yana aylık olarak yayınlanıyor. Bilim, araştırma, keşif ve coğrafya alanında leb-i derya bir hafıza olan dergi tıpkı Meydan Larousse ansiklopedileri gibi arşivsel bir değer de taşıyor. Gezenlerin, gezemeyip de merak edenlerin, keşfetmek isteyenlerin başucuna koyduğu bir kaynak niteliğinde bu dergi tüm dünyada 33 dilde basılıyor. Rutin dünya hallerinin yanı sıra, şimdiye dek bilinmediği için büyük heyecan uyandıran birçok keşifle tanışacağınız bu dergide muhteşem fotoğraf kareleri de var. Ve nerelere götürmüyor ki; okyanusun fersah fersah dibinde yuva yapmış bir balıkla tanışıp, çöllerdeki Berberilerle ahbap oluveriyorsunuz mesela… National Geographic dergisini sarı çerçeveli kapağından hemen tanıyorsunuz.
{ad:0}Aylık basılan dergilerden olan Atlas ülkemizin de en eski gezi dergisi. 1993 yılından bu yana yayınlanıyor ve dünya coğrafyasındaki tüm keşiflere değiniyor. Sayfalarını çevirdiğinizde fotoğrafların kalitesinden metinlerin akıcılığına kadar tam bir profesyonellikle karşılaşıyorsunuz. National Geographic ile birlikte ülkemizde en çok okunan dergi olan Atlas’ın yılda bir veya 3 ayda bir yayınlanan Atlas İstanbul, Yeşil Atlas, Foto Atlas, Atlas Tatil gibi yan ekleri de var. Ayrıca periyodu sürpriz harita baskılarıyla da yayınlanabiliyor. Yine arşivsel, yine keşfedilesi…
Özellikle yurtdışı gezginlerine hitap eden dergi İngiltere menşeli olup ülkemizde ilk basımı 2008 yılında gerçekleşmiş. Dünyayı karış karış dolaştıran derginin okuyucuyla paylaştığı sırlar daha çok nerede, hangi sofrada, ne yeneceği üzerine… Yani gurme yanı ağır basıyor. Diyelim ki Paris’tesiniz Eyfel Kulesi’nin gölgesindeki butik bir restoranın menüsünden enteresan bir yemekle tanışabiliyorsunuz bu dergiyle. Ya da ülkemizdeki alternatif tatiller hakkında bilgi sahibi oluyor, alternatif sofraların ünlü şeflerinden mutfak önerileri alabiliyorsunuz. Seyahat, yeme – içme, tarif defteri, parti mönüleri, içki önerileri gibi kategorilerde de başarılı derginin muhteşem fotoğraf çekimleri de okudum bitti, gördüm gitti diyemeyeceğiniz ve arşivleyeceğiniz türden kalite içeriyor. Yılın Yemek Yazarları Ödülü, Baskı Mükemmelliği Ödülü gibi birçok dalda tescillenmiş başarıya sahip dergi aylık basılıyor.
Atlas dergisinden ayrılan çekirdek ekibin 2014 yılından bu yana çıkardığı Magma Dergisi’nin sloganı ‘dünya seni çağırıyor’. Dergi ise kendini yeryüzü dergisi olarak tanımlıyor. Bir seyahat dergisini kaliteli kılan en önemli unsurlardan olan fotoğraflar bu dergide neredeyse konuşacak kadar canlı. Magma sadece seyahatlerden bahsetmiyor, bilim, folklor, arkeoloji, tarih, doğa, coğrafya, sanat ve edebiyatı da sayfalarına taşıyor. Doğayı korumak amacıyla doğmuş birçok sivil toplum kuruluşu da derginin içeriğine destek veriyor. Diğer dergiler gibi büyük yayın kuruluşlarının, medya devlerinin bünyesinde değil de dergici bütçesiyle basılan yayın, arada farklı takvimler izlese de 2 aylık periyodlarda yayınlanıyor.
Üç ayda bir yayınlanan bu derginin mottosu "tatil hayatın ta kendisidir." Deneyimli tanınmış isimlerin makaleleriyle ve profesyonel fotoğraf çekimleriyle oldukça iddialı bir yayın olan Tempo Travel, yılda bir kez Türkçe dışında İngilizce, Almanca ve Rusça sayılarıyla yurtdışı seyahat fuarlarına katılıp ülkemizde de satışa sunuluyor. 2009 yılından bu yana hayatımızda olan derginin hedeflediği okuyucu profili ise "bir gün mutlaka" diyenler ve ‘en iyiyi hayal edenler.
Türk Hava Yolları tarafından yayınlanan dergi 1983’ten bu yana hayatımızda. Uzun bir süre firmaların reklam vermek için peşinde koştuğu derginin artık fiziksel olarak basılmayacağı söylense de sanırsak bunu zaman gösterecek. Şehir önerileri, tanıtımlar, yemekler ve röportajlardan tutun, zihni zorlayacak bulmacalara kadar donatılmış dergi bayilerde satılmıyor. Uçak içi olarak basıldığından uçağa bindiğinizde veya THY satış ofislerinden temin edebiliyorsunuz. Ayrıca Google üzerinden skylife pdf olarak arattığınızda ya da sitesinden uygulama indirdiğinizde dijital olarak okuyabiliyorsunuz.
Dilerseniz, tarihi İstanbul kütüphanelerini de inceleyebilirsiniz.
Artık her şeyin dijitalleştiği bir dünyada ilk adımı atan da elbette ki basın oldu. Tüm dergileri Turkcell Dergilik başta olmak üzere ipad, iPhone kanalıyla değişik platformlara abone olarak ekran başında takip etmeniz mümkün. Ama kağıt kokusunu seven ve sayfa çevirerek okumaya alışkın okurlardansanız gazete bayileri, D&R, Makro marketler, Migros, Carrefour ve seçkin kitapçılarda da bulabilirsiniz.
Birbirinden keyifli kitap kafeleri de keşfedin!