Akıllı telefonlar, akıllı saatler, tabletler, otonom araçlar derken teknoloji artık evimizde, iş yerimizde, arabamızda yani hayatımızın her alanında. Bir de Z kuşağı dediğimiz kuşak var ki onlar teknoloji ile doğmuş ve teknoloji ile büyüyen bir nesil. Bu noktada eğitimden sağlığa kadar birçok kurum teknoloji ile büyüyen neslin dikkatini çekmek, onlarla bütünleşmek için kendilerini sürekli olarak teknolojik gelişmelerle birlikte yenilemektedir. Tıpkı müzeler gibi. Dünyada sayıları oldukça fazla olan bu interaktif müzeler, ülkemizde de kendilerini göstermeye başladı bile. Hızla gelişen teknolojik olanaklarla evrilen ve geleneksel müze konseptini değiştiren bu teknolojik müzeler, interaktif uygulamalarıyla, sanal gerçeklik çalışmalarıyla ziyaretçilerini tarihte etkileyici bir yolculuğuna çıkarırken bakalım Z kuşağının ilgilisini çekerek onları da müzelerin ziyaretçileri arasına katabilecek mi?
{facility:0}Gaziantep il merkezine yaklaşık 55 km. mesafede yer alan Zeugma Antik Kenti’nden getirilerek kurulan müze, 9 Eylül 2011 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. Ülkemizdeki yenilikçi müzelerin başında yer alan dünyaca ünlü Zeugma Müzesi içinde ziyarette gelenlere, antik kentte o dönemlerde yaşayan insanların kültürlerini, günlük hayat yaşayışlarını doğru bir şekilde aktarabilmek amacıyla müze içerisinde birebir uygulamalar yapılmıştır.
Roma ve geç antik döneme ait mozaiklerin, duvar resimlerinin, Roma dönemi çeşmesinin, sütunların, heykellerin, mezar stellerinin, lahitlerin ve kent mimarisinde kullanılan elemanların sergilendiği müzenin sergi alanlarında mozaikler hakkında bilgi verebilmek için interaktif ekranlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu ekranlardan hem mozaikler hakkında bilgi alabilmekte hem de ekranlarda da yer alan mozaiklerin görsellerini büyüterek daha detaylı olarak inceleyebilmektedir.
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nin mozaikleri
{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}
{ad:0}Doğu Ekspresi ile adından sıkça söz ettiren ve Kars’ta kurulmuş olan bu interaktif müze, 19. yüzyılda bitmek bilmeyen savaşlarla boğuşan Kars halkı için 1803'te III. Selim zamanında yapılmıştır. Adına ‘Yeni Tabya’ denilen ve 1828’de Rus birliklerinin Kars’a yaptıkları saldırılardan biri olan gece baskınlarından birinde tabyadaki askerlerin tamamı şehit edilmiş. Yaşanan bu olay üzerine tabyanın adı artık 'Yeni' değil Kanlı Tabya olarak anılmaya başlanmıştır.
‘Kanlı Tabya’ birçok savunma savaşında Rus ordularına karşı Kars’ı güney cepheden korumak amacıyla Kurtuluş Savaşı bitene kadar kullanılmıştır. Kanlı Tabya binası günümüze gelmiş olmasından ve taşıdığı yüksek manevi değerinden ötürü bir onarım geçirerek müze haline getirilmiştir. Bugün müze olarak kullanılan yapının 8 ana salonu olup 1828 yılından cumhuriyetin ilanına kadar yaşanan birçok önemli olay interaktif olarak ziyaretçilere sunulmaktadır.
{search:kars-otelleri,Kars Otelleri}
Ülkemizin en yenilikçi müzelerinden biri de Çanakkale’de bulunan Troya Müzesi’dir. Troya Antik Kenti’nden ve yakın çevrede yapılan kazılarla ele geçirilen eserlerin sergilendiği müze alanında; müze teşhir, depolama, idari birimler, sosyal donatı mahalleri ile açık teşhir, peyzaj ve ziyaret alanları bulunmaktadır. Üç kattan oluşan ödüllü müze binasında ziyaretçiler üst katlara binanın içindeki rampalar yardımıyla çıkarak tüm teşhir alanlarını rahatça gezebilmektedirler.
Müzede ziyaretçilere; ünlü tarihçi Homeros’un İlyada Destanı’nda da adı geçen Troas Bölgesi’nde yaşamış olan Troya halkından, onların kültürlerinden, günlük yaşamlarından izler sunulmaktadır. Sunulan bu izler bilimsel olarak yapılmış olan arkeolojik tarihi kazılardan çıkan eserler aracılığıyla ziyaretçilere aktarılmaktadır. Bu aktarım ziyaretçilere yedi başlık şeklinde oluşturulmuş bir hikaye ile anlatılmaktadır. Müzede resimler, fotoğraflar, çizimler, interaktif ekranlar ve videolar gibi birçok farklı interaktif anlatımlar da mevcuttur.
{search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}
68 bin 530 m² alana sahip olmasıyla Yeni Adana Arkeoloji Müzesi, Orta Doğu ve Türkiye’nin en büyük müze kompleksi olarak literatüre geçmiştir. Kompleks şehrin en eski fabrikalarından biri olan hatta ünlü yazar Orhan Kemal’in de bir dönem bekçi olarak çalıştığı tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nın olduğu bina olup binaların tamamı ve bahçe alanı müze kompleksi içinde yer alır.
Yeni Adana Arkeoloji Müzesi'nde ilk olarak arkeoloji, mozaik ve çocuk müzesi alanları oluşturulmuş sonrasında ise etnografya, tarım ve sanayi bölümlerinin oluşturulmasına hız kazandırılmıştır. Müze sosyal donatılarıyla, bilim ve eğitim bölümleriyle, prehistorik dönemden günümüze uzanan insanın hayatının yaşamsal evreleri ve tüm bu evrelere ait bilgi metinleriyle, haritalarıyla, kabartmaları, resimleri, görselleri, diaromaları ve canlandırmaların kullanıldığı interaktif uygulamalarla hazırlanan müze, yedi ana salondan meydana gelmektedir.
{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}
İnteraktif sistemler üzerine kurulmuş olan ve yenilenen Çorum Arkeoloji Müzesi’nde antik dönem ‘Savaş Arabası Simülatörü' uygulamasıyla Hattuşa Antik Kenti’nde bir geziye çıkabilirsiniz. Müzede bulunan at arabasının üstüne çıkıp atların dizginlerini elinize aldığınız anda Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olan Hattuşa'ya doğru bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu yolculuk esnasında kenti koruyan tarihi surların arkasında saklanan tapınakların arasından geçiyorsunuz. Sadece bu kadar da değil, at arabasında şehri keşfetmeye devam ederken yoldan geçen rahipler, halktan kişiler, askerler, kuşlar, koyunlar, bitkiler de size bu simülasyonda eşlik ediyor.
Müzede yapılan yenilikler sadece bu kadar da değil, müze duvarlarında dokunmatik ekranlar var. Ziyaretçiler bu ekranlar aracılığıyla Tunç Çağı'na gidebilir ve Alacahöyük'teki yaşayan soylu bir Hatti prensesinin ölü gömme törenini etkileşimli olarak inceleyebilirsiniz hatta yine bu ekranlar yardımıyla kazılardan çıkarılan vazolar, üzerinde 3 boyutlu vazo incelemesi bile yapabilirsiniz.
Çorum Arkeoloji Müzesi'nde ölü gömme töreni
{search:corum-otelleri,Çorum Otelleri}
Binlerce sene öncesine gidip atalarımızla, mağara adamıyla tanışmanın çok daha ötesine gidebilen bir müze burası. Soyu tükenmiş olan Maraş Fili’nin kazılarda ele geçirilmiş gerçek kemiklerinin arkasındaki iki duvara, interaktif bir sunumla fillerin gezindiği sanal bir ortam oluşturulmuş. Bu ortama panoramik projeksiyon ile Gavur Gölü ve burada gezinen fillerin manzarasının canlandırması yapılmıştır.
Maraş Fili'nin kemiklerinin bulunduğu Gavur Gölü’nün bulunduğu salona adımınızı attığınız anda karşınıza kemikler ve kuru göl tabanı çıkmaktadır. Adımlarınızla salonun içine doğru ilerlediğinizde zaman bir ışık patlaması ile 3000 yıl evveline, fillerin yaşadığı döneme gidiyorsunuz aniden. Sadece filler de değil; geyikler, kuşlar, balıklar ve daha bir sürü canlı size eşlik ediyor. Sanal göl manzarası video olmayıp, 3 boyutlu bir yaşam simülasyonu olarak misafirlere sunuluyor.
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nin Gavur Gölü ve Soyu Tükenmiş Maraş Fili
{search:kahramanmaras-otelleri,Kahramanmaraş Otelleri}
Daha iyisi Houston Doğa Bilimleri Müzesi (ABD) olan Ankara Maden Tetkik ve Arama Müzesi'nde diaromalar, orijinalini aratmayan bir modelleme ile hazırlanmış gezegenler, mağara canlandırmaları ve daha bir sürü uygulamalarla ziyaretçilerini mest ediyor. Gerçek objelerle arka planların iç içe geçtiği 3 boyutlu dioramalar, gerçeği ile bire bir uyumlu mağaralar, dinozor canlandırmaları ve daha nice uygulamalarla hayata geçirilmiş bir müze burası.
Ana maddesi fiberglas olan ve birebir ölçeklendirilmiş güneş sistemi maketinin bulunduğu odada dolaşabilir, iç katmanları görünecek şekilde açılabilen mekanik, 3 boyutlu dünya modelini inceleyebilir, gezegenlerin ve yörüngelerin posterleri, dünyanın oluşum süreci illüstrasyonları, gerçek objelerle arka planların iç içe geçtiği 3 boyutlu doğa dioramaları, vitrin düzenlemeleri gibi birçok uygulama bu müzede yapılmıştır.
Ankara Maden Tetkik ve Arama Müzesi, gezegenleri
{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}