Günümüzde Avrupa’yı gezmek için en ekonomik seçenek olan Interrail biletleri, her yaş gurubundaki gezginlere tren, feribot ve taşıma araçlarını makul fiyatlara sağlayarak yeni maceraların kapılarını aralıyor. Avrupa’nın sadece bilindik bölgelerini değil doğa harikası köylerini, ovalarını ve vadilerini de kapsayan rotalar sayesinde bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz. Yanınıza yetecek kadar kıyafet ve ihtiyaçlarınızı aldıktan sonra, bir sırt çantasıyla tarihi mekanları gezmek, fotoğraflar çekmek ve Avrupa’nın sunduğu daha ne varsa gerçekleştirmek artık daha kolay. Bu yazımızda ''Interrail nedir?'', ''Interrail nasıl yapılır?'' ve ''Interrail’ı kimler yapabilir?'' gibi konuları kısa ve öz bir şekilde sizler için derledik. Dünyanın ulaşılmaz gözüken yerlerine ekonomik yollardan seyahat etmek isteyenlerdenseniz bu yazımız tam size göre!
Interrail Nedir?
{ad:0}
Interrail bilet türleri ödendiği fiyata göre kapsamları ve avantajları değişen, anlaşmalı seyahat şirketleri aracılığıyla ucuz fiyatlara 30 avrupa ülkesini gezmenize fırsat sunan bir seyahat alternatifi. Yani herkesin grup olarak yolculuk yaptığı ve özel olarak Interrail biletiyle binilen bir tren değildir. Bireysel olarak satın alınacağınız bir Interrail bileti ile, bu biletin geçtiği ulaşım araçlarıyla yapabileceğiniz ülkeler ve şehirler arası yolculuğun kapsamını oluşturan bir seyahat bilet türüdür.
Interrail olan ülkelerin listesi:
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Hırvatistan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Birleşik Krallık
- Yunanistan
- Macaristan
- İrlanda
- İtalya
- Makedonya
- Hollanda
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Lüksemburg
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- Türkiye
Interrail biletinizin kapsamına göre bu ülkelerde seyahat edebilir ve doyasıya gezebilirsiniz.
Interrail’i Kimler Yapabilir?
Interrail için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Yani herkes Interrail yapabilir. Sadece 28 yaş altı ve üstü için iki fiyatlandırma türü olduğunun bilgisini verelim.
Interrail Vizesi Almak
Interrail hakkında yaşanan en büyük karmaşalardan biri de vize durumları. Kafa karışıklığını gidermek için şunu hemen söyleyelim; Aslında Interrail vizesi diye bir şey yok. Elinizde olması gerekenler sadece pasaport ve Avrupa Birliğinin zorunlu tuttuğu Schengen vizesi. Eğer gideceğiniz ülkeler Schengen Vizesi istemiyorsa zorunlu da değil, o ülkenin şartlarını sağlamanız yeterli. Pasaportunuzun numarası ise direkt olarak biletinizin üstüne işleniyor. Bu noktada pasaportunuzun geçerli olduğundan, yani bitimine hala 6 ay ya da daha uzun bir zaman olduğundan, emin olmakta fayda var. Sık sorulardan biri de ''Önce Schengen vizesi mi alınmalı?'' yoksa ''Intarrail bileti mi satın alınmalı?'' şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Intarrail biletinizi alıp vize başvurusunda bulunmak elbette kolaylık sağlayacaktır. Fakat vize alma ihtimalinizle ilgili şüpheleriniz varsa, öncelikle vizeyi halletmenizi tavsiye ederiz. Zaten biletlerin stokları tükenmiyor ve istediğiniz zaman satın alabiliyorsunuz.
Interrail Bilet Türleri
Interrail sistemin, Global ve One Country olarak iki temel başlığa ayrılıyor. Bir de Flexi yani esnek sistem var. Interrail bilet türlerini şu şekilde sıralandırabiliriz;
- Global Pass:En kapsamlı Interrail bileti. Belirli bir süre için (3 gün’den 3 ay’a kadar) tüm Avrupa ülkelerini gezmenizi sağlayan bilet türü.
- One Country Pass: Seçeceğiniz bir Avrupa ülkesinde 3-8 gün aralığında sınırsız serbest dolaşım imkanı sunan bilet türü.
- Flexi Sistemi: Flexi bilet türünü bu iki ana bilet türünde kullanabilirsiniz. Global Pass biletlerinde 3, 5, 7, 10, 15 gün, One Country Pass içinse 3, 4, 5, 6 ve 7 gün seyahat etmenize olanak sağlıyor. Alacağınız gün seçeceğine göre ise trene binme hakkınız değişiyor. Daha az seyahat edecekler için ekonomik bir çözüm olarak biliniyor. Örneğin siz Global Pass biletinize 2 ay geçerlilik süresi içerisinde 10 gün trende yolculuk yapma hakkına sahip bir flexi sisteme girdiniz. Bu 2 ay içerisinde, global bilet kapsamındaki tüm Avrupa ülkelerini gezmeniz mümkün. Fakat 10 gün tren yolculuğu yapma hakkınız var. Gezeceğiniz yerleri önceden planlayıp, gidiş dönüşünüzü de hesaba katarsanız tasarruf sağlayabilir, tatilinizi diğer ülkelerle birleştirebilirsiniz.
Interrail Konaklamayı Karşılıyor Mu?
Kısaca cevabı maalesef hayır. Fakat Interrail geçerli ülkelerde işletme sahipleri bu sistemi bildikleri için daha cazip fiyatlar sunabiliyorlar. Bunun dışında Interrail biletleri, sadece ulaşımınızı kolaylaştıran bir bilet sistemi.
Interrail Ne Zaman Yapılır?
Interrail dönemi diye bir şey yoktur. Yılın herhangi bir vakti yolculuğa çıkabilirsiniz. Bu soruya en doğru cevabı vermek için gideceğiniz ülkeleri ve yapmak istediklerinizi kararlaştırdıktan sonra, iklim faktörünü ve indirim zamanlarını öğrenip ona göre hareket etmek olabilir.
Interrail Bilet Fiyatları
Interrail biletleri sizin tercihinize, zaman aralığınıza, trende oturacağınız koltuğa ve gitmek istediğiniz ülkelere göre değişiklik gösterdiği için sabit bir fiyat söylemek zor. Fakat bir fikir vermesi için 3 ay sınırsız tren hakkı sunan Global Pass’ların 1.080 Euro’dan, 1 ay için 4 gün trene binme hakkı sunan Global Pass’ların ise 296 Euro’dan başladığını söyleyebiliriz.
Interrail Biletleri Nereden Alınır?
Interrail biletleri, TCDD’nin uluslararası bilet satışına açık tüm garları ile İstanbul'da bulunan Gençtur, Cosmopolitan, Viking Turizm’den, Ankara'da bulunan Uygar Tours’dan ve Van’da bulunan Ayanis Turizm seyahat acentelerinden satın alınabilir.
Interrail Yaparken Ek Bir Ücret Ödemek Gerekiyor Mu?
Sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Aslında yine tercihinize göre değişebilecek bir mesele. Sadece rezervasyon ücreti ödemeniz gerekiyor. Yoğun seferlerin düzenlendiği Roma, İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin trenleri, haliyle dolup taşabiliyor. Siz de bu yoğunluktan sıyrılmak isterseniz, belirli bir ücret karşılığında koltuk rezerve ettirebiliyorsunuz. Eğer rezervasyon yapmazsanız, özellikle gideceğiniz ülkeye yoğun ilgi olduğu zaman aralıklarında tren bulamayabilirsiniz. Ayakta gitme seçeceğiniz de var fakat hem yorucu hem de boğucu olabilir. Kısacası ek ücret ödemeniz gereken tek nokta yoğun hatlar için koltuk rezervasyon ücreti.
İstanbul-Sofya Ekspresi
Yazımızın sonunda sıkça araştırılan fakat hakkında kafa karıştırıcı bilgiler olan Sofya Ekspres’inden bahsetmek istedik. Eskiden Bosfor Ekspresi olarak bilinen Türkiye-Sofya treni, 25 Mayıs’ta Sofya Ekspresi adıyla tekrardan ulaşıma açıldı.
İstanbul-Sofya Ekspresi Sefer Saatleri ve Bilet Satış Noktaları
Türkiye-Sofya arası seferinde kullanabileceğiniz Sofya Ekspresi, İstanbul Halkalı garından her gün saat 22:40’ta kalkıyor.12 istasyondan geçen tren, sabah 09:35’te Sofya’ya varıyor. Trenin uğradığı durakların isimleri şöyle;
- Halkalı
- Çerkezköy
- Alpullu
- Edirne
- Kapıkule
- Svilengrand
- Plovdiv
- Septemvri
- Kostenec
- Iskar
- Iskarso Schose
- Sofya
Trenin Sofya’dan dönüşü de aynı duraklar üzerinden yapılıyor. Sofya’dan 21:00’da kalkan tren 06:49’te Halkalı Garı’nda oluyor.
Biletler maalesef internet üzerinden satın alınamıyor. Sofya Ekspresi’nin en büyük dezavantajlarından biri bu. Bilet satın almak için Uluslararası Bilet Gişelerini kullanmanız gerekmekte. İstanbul içindeyseniz Sirkeci Garı’ndan alabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’den bilet alırken TL veya Euro ile ödeme yapabiliyorsunuz fakat Sofia’dan dönüş bileti alırken Leva ile ödemeniz gerekebilir. Bu önemli bilgiyi de belirtmiş olalım.
İstanbul-Sofya Ekspresi Bilet Fiyatları
Sofya Ekspresi’ne bilet alırken iki sınıf seçeneğiniz bulunmakta. 1.sınıf biletler yataklı ve 4 kişilik kuşetli seçeneklerini kapsarken 2. sınıf biletler, sadece 6 kişilik kuşetlileri kapsamakta. Biletlerin tek yön ücretleri şu şekilde;
- 6 kişilik kuşetli için kişi başı 27,88 Euro (2. sınıf bilet)
- 4 kişilik kuşetli için kişi başı 28,48 Euro
- İki kişilik yataklı opsiyondan yararlanmak için 33,48 Euro
- Yataklı ve tek kişilik seçenekte kişi başı 62,72 Euro ödemeniz gerekmektedir.
İstanbul-Sofya Ekspresi İçin Vize Gerekiyor Mu?
Sofya Ekspresi’nden yararlanabilmeniz için Bulgaristan vizesi ya da Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor.
İstanbul-Sofya Ekspresi Hakkında Önemli Hatırlatmalar
- Tren seferinde maalesef bir yemek vagonu bulunmuyor. Bu yüzden çantanızda ufak atıştırmalıklar taşımanızda fayda olabilir. Büyük bir dezavantaj olduğundan umarız gelecek dönemlerde geliştirmeler yapılır.
- Sınır geçiş işlemlerinde yapılan kontroller bir hayli uzun sürebiliyor. Bazen de çabucak bitebiliyor fakat her iki durumda da tren saatlerinin aksayabileceğini söyleyelim.
- Sınır geçiş noktasının Kapıkule olduğunu da belirtelim. Bu gara geldiğinizde trenden belgelerinizle birlikte inip polis ofisi önündeki uzun kuyruğa girmeniz gerekli.
- Bilet satın alırken bölümünde bahsettiğimiz gibi Sofya’da TL veya Euro kullanamayabilirsiniz. Bu yüzden gezinizdeki ilk boş zamanınızda para değiştirmeyi unutmayın.
Konaklama Önerisi
İstanbul dışından gelip Interrail ile Avrupa’yı mı dolaşmak istiyorsunuz? Öncesinde bir iki gün İstanbul’da konaklayıp da öyle trene binmeyi planlıyorsanız, İstanbul’daki en iyi konaklama seçeneklerini keşfetmek için Neredekal.com’un listeleme sayfalarındaki otellere göz atabilirsiniz.
{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}