Isparta’nın Sütçüler ilçesinde yer alan ve tabiat parkı statüsüne sahip, Isparta Gezilecek Yerler denilince ilk akla gelen eşsiz doğal manzaralara sahip Yazılı Kanyon da, Türkiye’nin en önemli tabiat alanları arasında. Doğa aşıklarının, doğa sporlarına merak duyanların uğrak noktası olan kanyon, sahip olduğu tarihi yazıtlar ile de ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim sunuyor. İsterseniz sözü daha fazla uzatmadan hemen içinizde Yazılı Kanyon’u görme isteği uyandıracak nedenleri sıralamaya geçelim.
{ad:0}Yaklaşık 600 hektarlık bir alanı kapsayan kanyon, Aksu Çayı’nın bir kolu olan Çandır Vadisi’nde yer alıyor. Oldukça dik ve yüksek duvarlardan oluşan kanyon, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. Pırnal meşesi, ceviz, karaçalı, yaban gülü gibi pek çok bitki türü ve porsuk, su samuru, kızıl akbaba gibi hayvan türünü de bünyesinde barındırıyor. Yemyeşil bir doğada, kuş cıvıltıları ve doğanın sunduğu rengarenk güzelliklerin tam kalbinde bulunan bu bölgede unutulmaz bir deneyim yaşamanız mümkün.
Antik Çağ’dan itibaren Antalya ile İç Anadolu Bölgesi arasındaki bağlantıyı sağlayan Tarihi Kral Yolu’nun güzergahında olan Yazılı Kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi bir öneme sahip. Aziz Pavlus’un Perge’den Pisidia Antiocheia’ya giderken bu kanyondan geçtiği biliniyor. Baştan sona yürümesi 28 gün süren bu yol, dini açıdan önemli kabul ediliyor. Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Aziz Paul’ün kullandığı düşünülen yol üzerinde Roma ve Bizans izleri taşıyan Adada Antik Kenti bulunuyor.
Bölgeye gelen araştırmacıların yüksek duvarlı kayalar nedeniyle buraya helikopterle gelip çeşitli araştırmalar yaptığı bu değerli kanyonda Epiktetos’a (Epikirus) ait bir şiir de bulunuyor. Hür İnsan adını taşıyan ve özgürlükten bahseden bu tarihi şiir, Hierapolis’te doğan, bir köle olarak Roma’ya götürülen ve orada azad edilen filozof Epiktetos’un insanlığa armağanı olarak kabul ediliyor. Tanrının birliğine ve tüm insanların aynı Tanrı’dan geldiğine inanan bu filozof, kayaya kazıdığı bu şiirde insanlığın hür oluşuna vurgu yapmakta.
Tabiat Parkı’nın içinde yer alan Yazılı Kanyon’da, tarihi kaya yazıtlarını inceledikten ve doğanın güzelliklerine şahit olduktan sonra pek çok aktivite yapabilirsiniz. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde özel bir şahıs işletmesi olduğundan, burada düzenlenen pek çok aktivite ve turlar da bulunuyor. Bu aktivite ve turları şu şekilde sıraladık;
Tabiat Parkı’ndaki pek çok noktaya yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz. Doğaya zarar vermemek için gruplar eşliğinde yapılan bu turlarda, kanyon ve çevresindeki muhteşem doğal güzellikleri yakından inceleyebilir, bol bol oksijen alabilirsiniz.Doğa yürüyüşlerinden hoşlanmanıza rağmen deneyiminize uygun parkur bulmakta zorlanıyorsanız, Yazılı Kanyon’daki rotalara şans tanıyabilirsiniz. Kanyonun üst taraflarına ulaşım imkânı sağlayan yürüyüş parkurlarından bir tanesi, Göksu’nun sağ tarafında yer alıyor. Zorluk seviyesi epey düşük olan parkurun başlangıç noktasına, Yeşil Köprü’nden karşıya geçerek ulaşabilirsiniz. Zorlu bir rotada ilerleyerek kanyonun güzelliklerini keşfetmeyi amaçlıyorsanız, nehrin sol tarafındaki patikayı takip edebilirsiniz. Yalnız baştan uyarayım. Eğer yükseklik korkunuz varsa ve kaygan zeminde rahat hareket etmenizi sağlayacak ekipmana sahip değilseniz, bu yol sizin için tehlikeli olabilir.
Gözlem ya da doğa yürüyüşü yapmak yerine adrenalin seviyenizi yükseltecek bir aktiviteye odaklanmak isterseniz, kanyonun kalbinde yer alan Göksu’da rafting heyecanı yaşayabilirsiniz. Tabii bunun için ilkbaharı beklemeniz gerekiyor. Çünkü yılın bu döneminde Toroslar’ın zirvesindeki karlar eridikçe, nehrin debisi katlanarak artıyor. Tabiat parkı bünyesinde ziyaretçilere bu tarz bir etkinlik hizmeti sunulmuyor. Dolayısıyla Yazılı’da rafting heyecanı yaşamak için mutlaka tur şirketlerinden hizmet almanız gerekiyor.
Rehberler ve uzmanlar eşliğinde belirli noktalarda kaya tırmanışı yapılabiliyor. Maceraya atılmak ve adrenalin dolu bir gün geçirmek için bu etkinliklere katılabilirsiniz. Kanyondaki nehir kenarında bulunan piknik masalarını kullanarak piknik yapabilirsiniz. Piknik alanında yer alan büfeden de mangal kiralayabilir ve belirtilen noktaları kullanarak mangal yapabilirsiniz.
Eğer kent hayatından sıkıldıysanız ve doğada yalnız başınıza kalıp kafanızı dinlemeyi amaçlıyorsanız, hemen kamp malzemelerinizi toplayıp Yazılı Kanyon’a gidebilirsiniz. Eskiden doğal yapıyı bozacağı endişesi ile kamp faaliyetlerine hiçbir şekilde izin verilmiyordu. Hatta izinsiz konaklama yapanlara hemen para cezası kesiliyordu. Ancak yoğun talep sonucunda nehir kenarına kamp alanları kurulmuş. Siz de bu alanları gönül rahatlığı ile kullanıp, birkaç günlüğüne bile olsa negatif düşüncelerden arınma imkanı bulabilirsiniz. Üstelik ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir şey olursa, tabiat parkının girişindeki tesislerden rahatça temin edebilirsiniz.
Fotoğraf meraklıları için uzmanlar eşliğinde fotoğraf turları düzenleniyor. Sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen bu turlarda, eşsiz doğanın içinde hem gezip, hem de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yazılı Kanyon’un yürüyüş parkurlarını arşınlarken, her an fotoğrafını çekmeye değer bir manzara ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Özellikle sonbahar ayları, ormanın renk değiştirmesinden ve ziyaretçi sayısının azalmasından dolayı bu aktivite için en iyi zaman dilimi olarak öne çıkıyor.Kanyonun iki yamacı arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmak için kurulan köprüler, panoramik fotoğraf çekimi yapmak için en ideal lokasyonları oluşturuyor. Tabii etrafı gezerken kendi beklentileriniz doğrultusunda sayısız fırsat yakalayabileceğinizi yinelemeliyim. Çünkü yolda yürürken bir anda koyun sürüsüne ya da kendi halinde takılan bir tavşana denk gelebilirsiniz.
Kanyon içinde her türlü av faaliyeti yasak olduğundan, kanyona yaklaşık 2 km mesafede bulunan Çandır Köyü’nde balık tutabilirsiniz. Yine bölgede konaklamak iserseniz Çandır Köyü bu anlamda güzel seçenekler sunuyor, konaklamak için bu köye bakabilirsiniz.
Yazılı Kanyon, zengin ekosistemi sayesinde gezginlere rahatça doğa gözlemi yapma fırsatı tanıyor. Bu yüzden doğal hayatı keşfetmeye meraklı gezginler, kanyonun girişinden Su Gözü’ne kadarki alan içerisinde farklı hayvan ve bitki türlerini keşfetmeye odaklanıyor. İşin içine bir de Göksu’nun ve rüzgarın aşındırması sonucu oluşmuş kaya formasyonları girince, saatlerin nasıl geçtiğini anlamak pek mümkün olmuyor. Eğer spesifik bir türü gözlemlemenin peşinde değilseniz, bölgeyi ilkbahar ortalarında ziyaret etmenizi öneririm. Çünkü yılın bu döneminde, doğanın yeniden canlanmasıyla birlikte su samuru, porsuk, yaban keçisi, kızıl akbaba gibi canlılara denk gelme fırsatı artıyor. Tabii ilkbaharda kayganlaşan yollara ve aniden bastıran yağmurlara karşı önleminizi almayı sakın unutmayın.
Tüm gün açık havada zaman geçirmek, insanın açlığını epey körüklüyor. Ama kanyon bu açıdan da konuklarına farklı seçenekler sunmaktan asla geri kalmıyor. Bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğinizde, rotanızı hemen tabiat parkının girişindeki kulübeye çevirebilirsiniz. Böylece Göksu’nun buz gibi suyu ile doldurulmuş havuzlarda yetiştirilen alabalığın tadına bakabilirsiniz. Alternatif olarak piknik alanlarında yanınızda getirdiğiniz ya da köylülerden aldığınız yiyecekleri tüketebilirsiniz. Başta da dediğim gibi kanyon, konuklarına bu konuda oldukça fazla seçenek sunuyor.
Hem doğal güzellikleri hem de tarihi değerleriyle insanı kendine hayran bırakan ve yerli ve yabancı turistler tarafından yılın hemen her mevsimi ziyaret edilen Yazılı Kanyon, Türkiye’nin kesinlikle keşfedilmesi gereken eşsiz güzellikleri arasında yer alıyor. Dilerseniz yazılı kanyona yapacağınız bir geziye Göller Ekspresi tren seferini ekleyerek güzel bir seyahat rotası oluşturabilirsiniz. Göller Ekspresi hakkında detaylı bilgi ve geçtiği rotaları öğrenmek için Göller Ekspresi Hakkında Her Şey yazısına bakabilirsiniz. Doğanın ortasında, şırıl şırıl akan berrak su eşliğinde bu kanyonu keşfetmek çok hoş olacaktır. Şimdiden keyifli geziler.
Bölgeye yakın uygun fiyatlı konaklama önerilerini bulmak için aşağıya bakabilirsiniz;
{search:isparta-otelleri,Isparta Otelleri}