Son yıllarda artan ''eskiye rağbet'' nedeniyle İstanbul’da hemen hemen her semtte bir bit pazarı görmeniz oldukça normal. Adeta geçmişe yolculuk yapacağınız bu pazarlarda ister koleksiyoner olsun, ister satıcı alım gücü nedeniyle ikinci el eşyalara yönelenlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar biri bit pazarları... Her kesimden, her türden insanla karşılaşabileceğiniz ve esasında gezmesi keyifli olan bu pazarlarda keşfetmeye doyamayacağınız inanılmaz ürünler bulabilirsiniz. Her türlü vintage parçanın ve kıyafet, takı, gömlek gibi ikinci el eşyanın bulunduğu bit pazarları, büyük semtlerin bilindik mahallelerinde haftanın belli günlerinde kuruluyor.
{facility:0}Genellikle kullanılan eşya ve malların satılması veya takas edilmesi amacıyla kurulmuş seyyar pazarlar olarak tanımlayacağımız Bit pazarının geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. İlk olarak Paris yakınlarında o dönem ''bitlerin'' musallat olduğu türden eski ve kullanılmış eşyaları karnını doyurmak amacıyla takas etmek için insanların kurduğu pazar yerleri olarak biliniyor. Avrupa’da oldukça yaygın olan ve her hafta sonu belli yerlerde sabit olarak kurulan bit pazarları ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşıyor.
{ad:0}İstanbul’da yapılacak en güzel aktiviteler arasında yer alan bit pazarlarını dolaşmak için adrese ve detaya mı ihtiyacınız var? ''İstanbul’da bit pazarları nerede?'' diye merak mı ediyorsunuz? O halde semt semt İstanbul’un Bit Pazarlarını derlediğimiz, İstanbul bit pazarları hangi gün? sorusunun detaylıca cevabını bulacağınız yazımızı keyifle okumanızı dileriz! Unutmayın bit pazarında istediğiniz bir şeyi alırken mutlaka pazarlık edin! Bu yazıya geçmeden önce İstanbul’un Antika Pazarları’nı merak edenler için Keşif Rehberi’mizde bulunan yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
İstanbul Bit pazarları nerede diye sorduğunuzda ilk önereceğimiz yer Kadıköy Bit Pazarı olacaktır. ''Kadıköy Bit Pazarı Nerede?'' sorusunun cevabı ise meşhur Kadıköy Salı Pazarı’nı herkes bilir. Yaklaşık 5-6 yıldır Hasanpaşa’da E-5’e çok yakın açık otopark içerisinde kurulan Kadıköy Pazarı sadece Salı günleri kurulmuyor. ''Kadıköy Bit Pazarı hangi gün kuruluyor?'' diye soracak olursanız Kadıköy Salı Pazarı ile aynı yerde fakat cuma günleri kuruluyor. İki katlı açık otopark alanında kurulan pazarın alt katındaki büyük bir bölüm bit pazarı olarak kuruluyor. Tezgahlar ardı ardına ikinci el giysi, elektronik eşya, çanta, ayakkabı, mutfak eşyası gibi aklınıza gelmeyecek bir sürü kategoride eşyalarla sıralanmış durumda. Biraz düzensiz, tezgahların sık aralıklarla kurulmuş olması ve oldukça kalabalık olması nedeniyle Kadıköy Bit Pazarı’na erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederiz.İkinci ele ve eskiye rağbet bu pazarda oldukça fazla Kadıköy Bit Pazarı genel olarak 17.00-18.00 saatlerine kadar açık fakat önerimiz erken saatlerde gitmeniz.
Kadıköy Bit Pazarı’na Nasıl Gidilir?: Ünalan Metro İstasyonu ve Ünalan metrobüs istasyonuna oldukça yakın konumda olan Kadıköy Bit Pazarı’na otobüs, metro, metrobüsle gelebilirsiniz. Ünalan’da inerek, Fikirtepe yönüne doğru yürüdüğünüzde ''Kadıköy Salı Pazarı'' tabelalarını göreceksiniz. Yol sizi direk pazar girişine yönlendirecek. Ayrıca Kadıköy tarafından gelerek, Kadıköy belediyesinin düzenlemiş olduğu ücretsiz minibüslerle de pazara gelebilirsiniz.
''Tuzla Bit Pazarı Nerede?'' sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Tuzla ve İçmeler Marmaray durakları arasında, Tuzla Devlet Hastanesi ile İş bankası ana merkez binası arasında yer alan, E-5’e çok yakın bir mesafede kurulan Tuzla Bit Pazarı her Cumartesi ve Pazar günleri kuruluyor. Yaklaşık 4-5 yıldır kurulan Bit Pazarı biraz daha düzenli ve satılan ürünler nedeniyle daha çeşitli bir hale geldi. Giyimden, ayakkabıya, elektronikten, ev eşyasına, antikalardan yiyeceğe ve içeceğe kadar neyi arıyorsanız bulabileceğiniz Tuzla bit pazarı, İstanbul’daki meşhur bit pazarları arasında yerini çoktan aldı bile. Otopark sorunu nedeniyle buraya da erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederiz. Bit pazarları saat kaça kadar açık diye merak ediyorsanız genel olarak akşam 17.00-18.00’e kadar açık oluyor fakat her zaman erken gitmenizde fayda var.
Tuzla Bit Pazarı’na Nasıl Gidilir?: Marmaray ile geldiğinizde İçmeler durağında inerek, Tuzla devlet hastanesi yönünde yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş ile Tuzla Bit Pazarı’na ulaşabilirsiniz. E-5 yönünde otobüslerle geldiğinizde ise İş bankası-Tuzla Devlet hastanesine yakın olan durakta inip, 15 dakikalık bir yürüyüş sonrası Tuzla Bit Pazarı’na ulaşmış olacaksınız.
Bit pazarı derken aklınızda ''en kötü, en demode'' şeyler canlanmasın. Aslında çoğu bit pazarında antika eşyalar, çok iyi durumda olan ikinci el eşyalar satılmakta. Bit pazarı ya da antika pazarı denilince en meşhur bit pazarı olarak akla gelen pazar bizce Şişli’de bulunan Feriköy Antika Pazarı. ''Feriköy Antika Pazarı hangi gün kuruluyor?'' diye merak ediyorsanız, Pazar günleri kuruluyor. Tezgahların düzenli oluşu, aradığınız her çeşit eşyayı bulabileceğiniz hem koleksiyonerlere, hem eskiye merakı olanlara hem de alım gücü nedeniyle daha uygun maliyetli eşyalar arayanlara hitap eden Feriköy Bit Pazarı herkese hitap ediyor. İstanbul’da yaşayan yabancıların ya da turistlerin de oldukça rağbet göstermesi nedeniyle fiyatlar diğer bit pazarlarına göre bir tık yüksek. O nedenle bir şey satın alırken mutlaka pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. ''Feriköy Antika pazarı nerede kuruluyor?'' diye merak ediyorsanız basit bir yol tarifi ile Feriköy Bomonti’de kapalı otopark alanında kurulduğunu söyleyebiliriz. Şişli Belediyesi’nin de katkıları ile yıllardır İstanbul’un en iyi bit pazarları arasında yerini alıyor.
Feriköy Antik Pazarı’na Nasıl Gidilir?: İster Taksim, isterseniz Mecidiyeköyyönünden Osmanbey-Kurtuluş tarafına geldiğinizde yürüyüş ile yaklaşık 15 dakikalık bir mesafede, Bomonti Kapalı otopark alanında yer alan Feriköy Antik Pazarı’na ulaşabilirsiniz. Burada aynı zamanda cumartesi günleri de Feriköy Organik Pazarı kurulmaktadır.
İstanbul’un en eski bit pazarları arasında yer alan ve özellikle ikinci el giyim ve ayakkabıda ihtiyaç sahiplerinin gezdiği Dolapdere Bit pazarı son yıllarda oldukça meşhur ve popüler bit pazarları arasında. Fiyatların diğer bit pazarlarına göre uygun olduğu Dolapdere Bit pazarı hangi gün kuruluyor diye merak ediyorsanız cevabı Pazar günleri kuruluyor. Aksesuar, ikinci el elektronik eşya anlamında da oldukça zengin olan Dolapdere Bit Pazarı nerede diye düşünüyorsanız Beyoğlu’na bağlı Dolapdere semtinde Ömer Hayyam Caddesinde 17.00’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.
Dolapdere Bit Pazarı’na Nasıl Gidilir?: Taksim Elmadağ yokuşundan aşağı indiğinizde Apik işkembecisinin arka sokağında kurulduğunu göreceksiniz. Taksim yönünden Dolapdere’ye giden otobüslerle de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
İstanbul’un eski semtleri arasında bulunan Fatih’te kurulan Horhor Bit pazarı hangi gün kuruluyor diye merak ediyorsanız her gün açık olduğunu söyleyebiliriz. Diğer pazarların aksine seyyar olarak değil, yedi katlı bir handa her gün faaliyette olan dükkanlarla kurulu Horhor Bit Pazarı diğer adıyla Horhor Antikacılar Çarşısı daha çok antika sevdalıları, özel üretim koleksiyonerleri, mekan açacaklar için özel aksesuar arayanlara hitap eden ideal bir yer. Özel, antika eşya ve aksesuarların satılması nedeniyle oldukça pahalı bir yer olan Horhor Bit Pazarı bütçeyi düşünenler için doğru bir adres olmayabilir. Genellikle 10.00-18.30 saatleri arasında hizmet veriyor.
Horhor Bit Pazarı’na Nasıl Gidilir?: Aksaray Metro istasyonu durağına gelerek yaklaşık 5 dakikalık bir yürüyüş sonrası Horhor antikacılar çarşısına ulaşabilirsiniz. Antikacılar çarşısı Horhor Caddesi üzerinde yer alıyor.
Geçmişten günümüze ulaşan eşyalar söz konusu olduğunda antikacıları anmadan olmaz. Nadide parçalar arayan, özel koleksiyonerlerin sık sık uğradığı, özel ve eşsiz eşyalar bulabileceğiniz başka bir nokta Mecidiyeköy’de bulunan Antikacılar Çarşısı. Gaz lambası, eski radyolar, pikaplar, fotoğraf makinelerinin yanı sıra antika eşya konusunda oldukça geniş bir kesime hitap eden Mecidiyeköy Antikacılar çarşısı haftanın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Mecidiyeköy Antikacılar Çarşısı’na Nasıl Gidilir?:Metro veya Metrobüs ile kolayca ulaşabilirsiniz. Mecidiyeköy’de İnönü Caddesi istikametinde 5 dakikalık bir yürüyüş sonrası Mecidiyeköy Antikacılar Çarşısına ulaşabilirsiniz.
Çukurcuma Bit Pazarı esasında alışık olduğunuz bir pazar oluşumu değil. Cihangir’in yamacında olan Çukurcuma semti antikacılarla, eski ikinci el eşya satan dükkanları ile oldukça meşhur. Yan yana sokak aralarında dizili, birbirinden farklı eşyalar satan dükkanları gezerek aradığınız bir çok şeyi Çukurcuma semtinde bulunan ikinci el dükkanlarda bulabilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi sevenler için önereceğimiz bu semt oldukça güzel ve anlık karelerle sizi karşılayacak.
Çukurcuma Bit Pazarı’na Nasıl Gidilir?: İstiklal Caddesi üzerinde yürüdüğünüzde Galatasaray Lisesi’ne gelmeden Galatasaray Hamamına doğru dönerek, Çukurcuma semtine ulaşabilirsiniz. Sokak aralarını gelişi güzel gezdiğinizde dükkanları göreceksiniz.
Son yıllarda oldukça popüler olan İstanbul’un meşhur bit pazarları arasında yer alan Ambarlı Bit pazarı nerede kuruluyor diye merak edenlere cevabımız; Avcılar semti. Büyük bir alanda olması nedeniyle çok çeşit bulunmakta. ''Ambarlı Bit pazarı açık mı?'' diye merak edenler için kısa bir süre önce tekrar faaliyete geçtiğini belirtebiliriz. Fiyatları oldukça uygun olan ve herkesin aradığı eşyayı bulabileceği Ambarlı Bit Pazarı’nda kaliteli ve farklı ürünler bulmanız olası. Ambarlı Bit Pazarı hangi gün kuruluyor diye merak ediyorsanız Pazar günleri 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Aradığınız şeyi bulmanız için erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederiz.
Avcılar Ambarlı Bit Pazarı’na Nasıl Gidilir?: Metrobüs ve otobüsle kolayca ulaşabileceğiniz Avcılar’da bulunan semt pazarı yerine kurulan bit pazarı, Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde kuruluyor.
İstanbul aradığınız her şeyi, her bütçe çerçevesinde bulabileceğiniz bir zenginliğe sahip. Antika pazarları, bit pazarları, kıyafet pazarları, ikinci el pazarları ve daha sayamayacağımız kategoride alışveriş imkanlarına sahip. İstanbul’un Semt Pazarları’nı da gezmek isterseniz, yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.