Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
İstanbul Kütüphaneleri: Tarihi ve Mimarisiyle Öne Çıkanlar

İstanbul Kütüphaneleri: Tarihi ve Mimarisiyle Öne Çıkanlar

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 11 Aralık 2022 - 08:15
 • Son Güncellenme: 30 Kasım 2023 - 08:39
İstanbul Kütüphaneleri: Tarihi ve Mimarisiyle Öne Çıkanlar

Kadim şehir İstanbul'da, tarihi ve mimarisi ile öne çıkan pek çok kütüphane var. Öğrenciler ve tez çalışanları başta olmak üzere pek çok araştırma sahibi ya da PC başından çalışanlar İstanbul kütüphanelerini yılın her günü doldurur. Şehirde zengin kitaplığı, hoş mimarisi ve dikkat çekici tarihi ile bilinen pek çok kütüphane var. İşte öne çıkan İstanbul kütüphaneleri!

{ad:0}

İBB Atatürk Kitaplığı

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

24 saat açık olması ile öğrencilerin ve okuyucuların en çok tercih ettiği kütüphanelerden biri olan Atatürk Kitaplığı, İstanbul’un merkezi bölgelerinden biri olan Taksim’de yer alıyor. Cumhuriyetin ilk kütüphanelerinden biri olan İBB Atatürk Kitaplığı’nda 50 binden fazla yazma eser, efemera, atlas, harita gibi özel koleksiyonlar ile birlikte 500 bini aşkın kitapla kitap kapasitesi ve dijital arşivleri ile tüm kitap severlerin uğraması gereken bir kütüphane olma özelliği taşıyor. Ayrıca bu kütüphanedeki kitaplardan faydalanabilir ve beğendiğiniz kitapların bir bölümünü dijital olarak edinebilirsiniz. Eğer İstanbul’daysanız kitaplara dair her şeyi seviyorsanız bu kütüphaneye mutlaka uğrayın deriz.

Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6 Taksim, Beyoğlu - İstanbul

Açık Olduğu Saatler:7 Gün / 24 Saat

Beyazıt Devlet Kütüphanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

2 Haziran 1884 yılında kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi ülkenin ilk kütüphanelerinden biri olma özelliğini taşımakla birlikte ilk cilt ve matbaa atölyelerinin de kurulduğu bir kütüphanedir. Sahaflar Çarşısı’na yakın olma özelliği ile de anılan bu kütüphanede çalışmalarınızla ilgili sözlü ve yazılı materyalleri edinebilirsiniz.

Adres: Turan Emeksiz Sk. No:6 34126 Beyazıt, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 7 gün 24 saat

İslam Araştırmaları Kütüphanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Taksim ve Beyazıt havası aldıktan sonra gelin şimdi ibreyi Üsküdar’a çevirelim. Üsküdar’a geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken en önemli mekanlardan biri olan İslam Araştırmaları Kütüphanesi, islam dininden tarihe, coğrafyadan sosyal bilimlere kadar bilimin her dalına ait binlerce kitap barındıran bir kütüphane. Geniş oturma alanları ile birçok öğrencinin ihtiyacını karşılayan İsam, fotokopi ve çıktı gibi dijital işlemleri ve her daim sıcak çay bulunması ile öğrenci dostu bir kütüphane olma özelliği taşıyor. Sosyal bilimler alanında yaklaşık 350 bin kitap, 230 bin dergi ve 20 bin doküman ile muazzam bir arşiv içeren İsam, özellikle sosyal bilimcilerin en büyük destekçilerinden biri olmuş durumda. Bu sebeple bu kütüphaneden sadece sosyal bilimler alanında çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışabildiklerini söyleyebiliriz. İsam, her ne kadar büyük bir çalışma alanına sahip olsa da yoğunluktan dolayı randevu usulü ile hizmet vermektedir. Eğer sosyal bilimci iseniz ve bu farklı atmosferi deneyimlemek istiyorsanız gitmeden önce mutlaka randevu alınız.

Adres:Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:40, 34672 Üsküdar, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: Haftanın 7 günü, 09.00-23.00

Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK)

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Üsküdar’dan Kadıköy’e geldiğinizde başlı başına bir tarihle karşılaşacaksınız. Yüz yıllık tarihi bir binada hizmet veren Tesak, bir ihtisas kütüphanesi olarak ön plana çıksa da kitap ve CD gibi görsel ve yazınsal materyallere ek olarak sergi, bilimsel toplantı, seminer, sempozyum gibi nitelikli ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple bir kültür merkezi kimliğini taşıyan kütüphane hem tarihi hem de işlevselliği ile İstanbul’un en güzel kütüphaneleri arasında sayılmaktadır.

Adres:Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi, No: 2/3 (Eski Başkanlık Binası) Kadıköy, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 09.00-24.00

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Muazzam bir iç mekan güzelliğine sahip bu kütüphane araştırma konusu ve çalışma dalları ne olursa olsun tüm ziyaretçilere açık olan bir kütüphane olma özelliği taşıyor. Bu kapsayıcı yapısıyla diğerlerinden farklı bir konumda bulunan bu kütüphane üç kattan oluşmaktadır. Kütüphanenin birinci katında Atatürk ve Cumhuriyet’e dair araştırmaları, ikinci katında Osmanlı Devleti’nden bahseden eserleri ve üçüncü katında ise Bizans’ı ilgilendiren eserler hakkında geniş yelpazede bir kitaplar topluluğu sizleri karşılar. Böylelikle İstanbul’un başkentlik ettiği ve bir potada birleştirdiği devlet ve kavramlara dair bilgileri rahatlıkla elde edebileceğiniz bir kütüphane. Fotokopi ve tarama hizmeti de mevcut olan kütüphane özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencileri için oldukça önemli bir açığı kapatıyor.

Adres:Meşrutiyet Caddesi No.47 34430 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: Pazartesi ve Cuma 09.00 - 17.30, Çarşamba: 09.00 - 20.00 ve Cumartesi: 10.30 - 17.00 (Pazar günleri kapalıdır.)

Merkezefendi Millet Kıraathanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Tıpkı İBB Atatürk Kitaplığı gibi 24 saat yaşayan kütüphane olma özelliği taşıyan Merkezefendi Millet Kıraathanesi hem 24 saat açık oluşu hem de öğrencilere sağladığı ücretsiz çay, kahve ve çorba imkanlarıyla oldukça yoğun bir kütüphane olma özelliğini taşımaktadır. Bu husustaki yoğunluğu belirli bir düzene koymak için kütüphanede üyelik sistemi uygulanmaktadır. Metrobüs, metro ve Marmaray durakları güzergahında bulunan kütüphane ulaşım uygunluğu açısından da öne çıkan kütüphanelerden biridir. Çalışma şevkiyle dolu her kesimden insana ev sahipliği yapan kütüphane ziyaretçilerini beklemektedir.

Adres:Merkezefendi Mahallesi, Dere Sk. No:7, 34015 Zeytinburnu, İstanbul

Açık Olduğu Saatler:7 gün / 24 saat

Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Arkeoloji hususunda önemli bir konuma sahip olan Alman Arkeoloji Enstitüsü, 100. Yılını doldurması vesilesi ile Taksim’de açtığı kütüphane ile hem yüksek lisans hem de doktora araştırmacılarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Eskiçağ Tarihi, Arkeoloji ve Nümizmatik ve Tarih dallarında araştırma yapıyorsanız Alman Arkeoloji Enstitüsünü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Arkeoloji alanında yaklaşık 50 bin adet kitabı bünyesinde barındırarak Türkiye’ nin en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Alman Arkeoloji Enstitüsü, araştırmalarını ve çalışmalarını derinleştirmek ve muazzam kaynak zenginliğinden faydalanmak isteyenlerin ziyaretini bekliyor.

Adres: Gümüşsuyu Mah. İnönü Cad. no 10, Beyoğlu, İstanbul

Açık Olduğu Saatler:09.00-15.30

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, sanatın evrenselliğine doğumunun 10.yılında Atatürk Kültür Merkezi’ne taşınarak ihtişamını arttırma ve önemini anlatma imkanı buldu. Birbirinden güzel tasarımlarıyla ön plana çıkan kütüphane, Türkiye’nin en güncel ve en kapsamlı sanat eserlerini barındıran bir kütüphane olarak halkın kullanımına açıldı. Özellikle akademisyenlerin ve sanat severlerin uğrak noktası olan kütüphane hem mimari yapısı hem de muazzam tasarımıyla Taksim’e gelen turistlerin de ilgisini çekmiş vaziyette.

Adres:Gümüşsuyu, AKM, Mete Cd. No:2 Beyoğlu, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 10.00 - 17.00(Pazartesi Kapalı)

Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Türkiye’nin ve Dünyanın en önemli yazma eserlerini barındıran bu kütüphane Süleymaniye Medreselerinin devamı niteliğinde 1927 yılında kurulmuştur. Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde toplam 70 bin cilt yazma ver 100 bin cilt basma eser bulunuyor. Bu eserlerden 12 bin cilt Türkçe, 50 bin cilt Arapça, 3680 cilt kitap ise Farsça neşredilmiştir. Dünya’da nüshası tek olan ve padişahlara hediye gelen el yazma eserler de bu kütüphanede muhafaza ediliyor. Ayrıca Türk- İslam eserlerini dünyaya tanıtma bayrak taşıyıcı yazarlardan biri olan İbn-i Sina’nın el yazmaları da bu kütüphanede bulunuyor.

Adres:Ayşe Kadın Hamam Sok. No:27 Fatih, İstanbul

Açık Olduğu Saatler:Haftanın 7 günü 08.30 - 23.00

Kadın Eserleri Kütüphanesi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Kadınlarımızın varlıklarının ne kadar kıymetli olduğunu aktarmak ve kadınların geçmişine dair bilgilerin, söylemlerin ve eserlerin üzerinde durmak ve kadınların ehemmiyetini vurgulamak için kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi, hem kadının tarihi adına yaptıkları çalışmalar hem de ambiyans olarak İstanbul’un en güzel kütüphanelerin biri oluşuyla ön plana çıkıyor. Eserlerin dijitale aktarımı konusunda da önemli aşamalar kaydeden kütüphane, araştırmacıların ve kitapseverlerin ziyaretlerini bekliyor. Türkiye’de kadına dair kitap, belge, efemeraların neredeyse tümünü bulabileceğiniz kütüphane gelişim trendini her geçen yıl daha fazla arttırıyor.

Adres:Balat, Kadir Has Kavşağı No:8, 34083 Fatih, İstanbul

Açık Olduğu Saatler:09.00 - 18.00 (Hafta İçi)

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

İstiklal Caddesi’nin göbeğinde bulunan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi ya da kısa adıyla Anamed, özellikle Eskiçağ Tarihi ve Arkeolojiye dair bünyesinde barındırdığı binlerce eserle yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yürüten sosyal bilimcilerin uğrak noktası konumunda bulunuyor. Rahat çalışma alanları ve merkezi konumda oluşuyla ön planda olan kütüphane üyelik sistemi ile hizmet veriyor. Tarih ve Arkeoloji bölümlerinde okuyan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açık olan bu kütüphane pandemide uzun. Bir süre kapalı tutulsa da şimdileri randevulu bir şekilde okuyucularını ve araştırmacılarını bekliyor. Tarih ve Arkeolojiye dair binlerce esere ev sahipliği yapan bu kütüphane çeşitli seminer ve sempozyumların da yapıldığı bir yer olma özelliğini taşıması ile diğer araştırma kütüphanelerinden ayrı bir konumda bulunmaktadır. Ayrıca giriş katında Koç Üniversitesi Yayınları’nın kitaplarının satıldığı bir dükkân ve Anadolu Medeniyetine dair gösterimlerin yapıldığı bir sergi alanının bulunması ile birbirinden farklı eserler alıp okumak ve kadim Anadolu’ya dair sergilenen anlatılara bakmak isteyen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor.

Adres:Tomtom, İstiklal Cad. Merkez Han no: 181, Beyoğlu, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 09.00-18.00 (Hafta İçi)

Beyoğlu'na kadar gitmişken 11 Beyoğlu pasajını da ziyaret edebilirsiniz.

Salt Galata

Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri

Birçok araştırmacı ve kullanıcıya göre mimari ve tasarım açısından İstanbul’un en güzel kütüphanelerinden biri olma özelliği taşıyan bu kütüphane 19. Yüzyılın sonlarından itibaren başta İstanbul olmak üzere Güneydoğu Akdeniz Havzası ve Güneydoğu Avrupa’ya kadar uzanan mimari eserlerin kaydını bulundurması ile özellikleri mimarlık tarihi ile uğraşan araştırmacıların dikkatini cezbediyor. Ayrıca 1950 ve sonrası Türk sanatı ve mimarlık tarihinin gelişimi hususunda binlerce yazılı ve görsel materyaller ile ön plana çıkan kütüphane ziyaretçilerini bekliyor.

Adres:Azapkapı, Bankalar Cad. No 11, Beyoğlu, İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 11.00-19.00 (Pazartesi Kapalı)

Türkiye'nin en büyük kütüphanelerini de keşfedin!

Benzer Yazılar