Büyüleyici bir şehir olan İstanbul, bu etkisini sahip olduğu pek çok kültürel unsurdan alıyor. Gerek tarihi mekânları gerek neredeyse 7/24 bitmeyen şehir hayatıyla İstanbul’un herkes için önemi ve güzelliği farklı. Ancak İstanbul’un vapurları denildiğinde, hemen herkesin yüzünde bir tebessüm belirmesi kaçınılmaz. Zira Boğaz’ıyla dillere destan manzaraları ufka seren İstanbul’da 1851 yılından bu yana şehir hatları maviliğin içinde süzülerek yolcularını taşımaya devam ediyor…
{ad:0}Köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul Şehir Hatları günümüzde üç ana başlıkta hizmet veriyor:
Gelin, bu hizmetlerin içeriklerine daha yakından bakalım!
{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}
İstanbul’da ulaşımın en güzel ve en kolay yollarından birisi vapur. Şehir içi hatlar da bu yüzden olabildiğince çeşitliliğe sahip.
{search:kadıkoy-otelleri,Kadıköy Otelleri}
{search:karakoy-otelleri,Karaköy Otelleri}
{search:kabatas-otelleri,Kabataş Otelleri}
06.55’ten 20.00’a kadar 20 - 25 dakikada bir sefer yapan bu hat, Küçüksu’dan da aynı periyotta ve aynı zaman diliminde gerçekleşen karşı seferlerle ring şeklinde çalıştırılır.
07.10’da günün ilk seferini yapan bu hat, ardından durur. 10.35 ve 13.35’te birer sefer daha yapar. 16.25 seferi ve 19.10 seferi ile günü noktalar.
Kabataş yönünden de 08.20, 12.00, 15.00, 17.50 ve 20.25 seferlerini düzenler.
Eyüpsultan’dan kalkan vapurlar 07.30’dan 20.45’e kadar 30 - 40 dakikada bir gerçekleşecek şekilde sefer yapar. Üsküdar’dan kalkan vapurlar da aynı zaman dilimi ve periyotta sefer yapmaktadır.
Boğaz’da çalışan bu hatlar, çoğunlukla sabah 07.00 - 08.00 arasında düzenledikleri seferlere sahiptir. Ardından bir kısmı günün devamında da belirli periyotlarla sefer yaparken, bazıları sabah seferleri hariç çalıştırılmaz.
Peki ya şehrin gözbebeği Adalar? Onlar olmadan olur mu hiç?
Ada vapurları, günün belirli zaman dilimleri içinde saatte bir veya bir buçuk saatte bir çalışır. Akşam saatlerinde bazı hatlar, bazı dönemlerde çalışmazken muhakkak gece dönüş / gidiş seferleri de bulunur.
Güncel sefer tarifelerini kontrol ederek, İstanbul’da vapur sefanızı sorunsuz sürebilirsiniz.
İş güzergâhını düşününce, İstanbul’da arabalı vapur kullanmanın konforu bir başka doğrusu. Bu yüzden de İstinye – Çubuklu arasında çalışan bir arabalı vapur hattı bulunuyor. Ancak uyaralım, sefer saatlerinden bağımsız olarak kapasitesi kadar aracı aldığında vapurlar kalkıyor.
Boğaz’da vapurla tur atmak, unutulmaz anılar biriktirmek demek… Bu yüzden İstanbul Şehir Hatları bir uzun bir de kısa olmak üzere iki ayrı rotada Boğaz turu düzenliyor.
{search:besiktas-otelleri,Beşiktaş Otelleri}
Köklü tarihinin olması, tesadüf de değil. Şehir Hatları’nın tarihteki önemi büyük. 1871 yılından itibaren Üsküdar – Kabataş hattında çalışan ve tam 87 yıl kesintisiz görevde kalan Suhulet; Dünyanın ilk araba vapuruydu. Çanakkale Savaşı’nda Gazi unvanını alarak dinlenmeye çekilen Suhulet, 2007’den bu yana hizmet vermeye devam ediyor…
Yalılardan İskelelere…
Günümüzde, yukarıda da paylaştığımız istatistiklerde 53 farklı iskelenin İstanbul’da bulunduğunu biliyoruz. Ancak eskiden iskeleler yoktu. Hele ki İstanbul’da vapur seferleri başladığında böyle bir şeyin varlığından söz edilemezdi. Peki yolcular vapurdan nereye iniyordu?
Sağlam olduğundan emin olunan bir yalının rıhtımına…