Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
İstanbul Teknik Üniversitesi'ni Tanıma Rehberi

İstanbul Teknik Üniversitesi'ni Tanıma Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 13 Eylül 2022 - 16:44
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 21:01
İstanbul Teknik Üniversitesi'ni Tanıma Rehberi
İÇİNDEKİLER:

Bir eğitim kurumu olarak tarihi kökenleri 1773 yılına kadar dayanan İstanbul Teknik Üniversitesi, ülkemizin mimarlık ve mühendislik alanındaki en başarılı üniversitesi. Başarılı eğitmen kadrosu ve öğrencilere sunduğu imkanları sayesinde aslında teknik anlamda eğitim görmek isteyenlerin bir numaralı rüyası diyebiliriz.

Kurulduğu yıllarda Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla bilinen okul, aslında yine mühendislik üzerine eğitim veren fakat askeri bir kurum olarak hizmet veriyordu. Amacı güverte subayı ve gemi inşa subayı yetiştirmek olan okul, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun batı referanslı ilk eğitim kurumlarından. Zaten bina mimarilerinden ve eğitim metotlarından bu durum açıkça anlaşılabiliyor. Takvimler 1795 yılını gösterdiğinde ise topçu ve istihkam subayı yetiştirmeye başlayan okul, sivil kanatlara da ayrıldı. Yapının askeri kanadı günümüzde Kara Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu olarak varlığına devam ederken, sivil kanadı İstanbul Teknik Üniversitesi olarak biliniyor. Tüm bu dönüşüm, köklü İstanbul Teknik Üniversitesi tarihini oluşturmakta.

{ad:0}

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihi ve kalitesi göz önüne alınınca gerçekten Avrupa üniversiteleri düzeyinde eğitim verdiğini söyleyebiliriz. Eğer siz de alanda usta olmak isteyen bir teknik üniversite hedefliyorsanız, burası sizin için doğru seçim olacaktır. Çoktan tercihinizi yapıp İTÜ’ye yerleştiyseniz tebrikler, Türkiye’de sayılı öğrencinin ayrıcalık kazandığı bir eğitim hayatı sizleri bekliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Nasıl Bir Yer?

İstanbul Teknik Üniversitesi hakkındaki en popüler şeylerden biri elbette kampüsü. Devasa büyüklükteki yerleşke adeta küçük bir ilçe gibi düşünülebilir. Teknokent’lerden Bilim Parkı’na, sosyal tesislerden yeşil ve sakin alanlara kadar her şeyi kampüs içinde bulabilirsiniz. Fakülte binalarının büyüklüğü, tasarımları ve konumları da son derece etkileyici. Derse girerken gerçekten önemli bir üniversitede okuduğunuzu bir saniye bile unutturmuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsü her mevsim, her dönem ve her dakika cap canlı. Her zaman bir eğlence, etkinlik veya kutlamayla karşılaşabiliyorsunuz. Ünlü profesörlerin sık sık konuşma yapmak için geldiklerini de ekleyelim. Büyüklüğünden dolayı kampüste yürümek bir hayli zorlaşabiliyor bu yüzden kampüs içi ulaşım hattı düşünülmüş. Yani bu mükemmel alanda fakültenize ulaşım çilesi çekmiyorsunuz. İTÜ Göleti’nin etrafında, çimenlerde veya sosyal tesislerde arkadaşlarınızla tüm gün vakit geçirebilirsiniz.

Kampüs, attığınız her adımda İTÜ’nün adeta mühendislik öncüsü olduğunu hissettiriyor. Avrupa standartlarında eğitim verdiğinden bahsetmiştik, kampüsünün de Avrupa standartlarından aşağı kalır hiçbir tarafı yok diyebiliriz.

Kampüs sınırlarında yer alan Mustafa İnan Kütüphanesi, aradığınız her türden eseri bulabileceğiniz devasa bir arşive sahip. İster edebi ister teknik kitaplara tüm dillerde ulaşabilirsiniz. Sesli ve sessiz ders çalışma alanları da oldukça geniş ve ferah. Bu sayede ortak projelerinizde arkadaşlarınızla verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.

Yemekhanesi ise gerçekten başarılı. Hemen kütüphanenin yanında yer alıyor olması da güzel bir avantaj. Yemekhane görevliler tarafından her daim temiz tutuluyor ve üç öğün yemek servis ediliyor. Porsiyonu maalesef her üniversite yemekhanesi gibi pek doyurucu olmasa da ekonomik ve lezzetli olduklarını söyleyebiliriz.

Ülkemizdeki önemini tam olarak vurgulamak için Türkiye'de ilk kez televizyon yayınlarının yapılması, ilk üniversite radyosunun kurulması, ilk kez bir üniversitede bilgisayar kullanılması, ilk defa bir Türk üniversitesinin uzaya uydu göndermesi, ilk yerli helikopter ve ilk yerli insansız otomobilin yapılması gibi mühendislik alanında Türkiye'deki birçok ilkin, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapıldığını belirtelim. Tüm bunlar göz önünde bulundurulunca gerçekten zor bir eğitimi var fakat en iyisi olmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Bu yüzden bölümünüzü seviyorsanız ve kararlıysanız tüm bu zorluklar İstanbul Teknik Üniversitesi’nde geleceğinizin sağlam temellerine dönüşecektir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Nerede?

İstanbul Teknik Üniversitesi günümüzde bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile 22.000 civarında lisans, 10.000 civarında lisansüstü, 3.300 civarında doktora öğrencisi ve 2.100 civarında akademik personelİ ile eğitim hayatını sürdürmektedir. Türkiye'deki pek çok üniversiteden farklı olarak inşaat, mimarlık, makine ve elektrik olarak 4 fakülteye ayrılıyor.

Üniversitenin ana kampüsü Ayazağa Kampüsü olarak biliniyor ve Sarıyer’de yer alıyor. Maslak bölgesiyle bitişik olan kampüs, iki semte de kolay ulaşım imkanı sunuyor. Metro hatlarını kullanarak Gayrettepe veya Mecidiyeköy istasyonuna geldiğinizde Yenikapı-Hacıosman (M2) hattına aktarma yaparak İTÜ-Ayazağa durağında inebilirsiniz. Direkt İTÜ çıkış levhalarını takip ederseniz kampüse ulaşabilirsiniz. Otobüsle ulaşım içinse İTÜ Rektörlük Durağı’nda inebilirsiniz. Yani her açıdan rahat bir ulaşıma sahip.

Kampüsü bir kere gördüğünüzde büyük ihtimalle içinden çıkmak istemezsiniz fakat bölgesindeki yerlerden bahsetmek de gerekirse Emirgan Korusu’na çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz biraz yürüyerek Bebek taraflarına inip denize karşı bir şeyler de içebilirsiniz. Metro istasyonu da kampüsün 5 dakika uzağında yer aldığından dilediğiniz zaman kolaylıkla Beşiktaş, Taksim ve Levent gibi semtlere ulaşabilirsiniz.

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne Yakın Nerede Kalınır?

Üniversite kayıt süreçleri ve mezuniyet koşturmaları bir hayli yorucu olabiliyor. Hayatınızın bu önemli anlarına tanıklık eden aileniz ve arkadaşlarınız şehre geldiğinde konaklama sıkıntıları doğabiliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi yakını oteller maalesef konumları itibariyle biraz pahalı. Bu yüzden civardaki otellerden öneriler sunduk fakat merak etmeyin, daha önce de bahsettiğimiz gibi kampüsün ulaşımı gayet kolay. Hem söz konusu metro olunca trafik için endişelenmenize de gerek yok. Kolay ulaşım sağlayabileceğiniz tesis önerilerimize göz atıp kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Arkadaşlarla Konaklamaya Uygun ve Ekonomik: AG Şişli Hotel

Şık tasarımı ve misafirperverliği sayesinde güzel bir konaklama deneyimi sunan AG Şişli Hotel, arkadaşlarınızla konaklamak için güzel fırsatlar sunuyor. Şişli semtinde yer alan otel Şişli metro durağına yalnızca 15 dk uzaklıkta. Otelden kampüse 45 dk içerisinde ulaşmanız mümkün.

Her Türlü Konaklamaya Uygun: Beşiktaş Yeşim Suites

İster tek başınıza ister ailenizle veya arkadaşlarınızla konaklayabileceğiniz Beşiktaş Yeşim Suites, Beşiktaş mevkiinde yer alıyor. Konumu sayesinde kampüste işlerinizi hallettiğinizde Beşiktaş civarlarını gezebilirsiniz. Ulaşım için Levent istikametinden geçen 43R veya 559C otobüslerinden yararlanabilirsiniz. Tesis duraklara 10 dk mesafede yer alıyor.

Ailecek Konaklamak İsteyenlere: Levent Hotel İstanbul

Lüks odalarıyla, kahvaltı seçenekleriyle ve tasarımıyla konforlu bir konaklama sunan Levent Hotel İstanbul, ailenizle konaklamak için birebir. Levent metro hattına yalnızca 15 dk yürüme mesafesinde yer alıyor. En güzel tarafıysa aktarma yeri burası olduğu için direkt tek biniş ile kampüse ulaşabilirsiniz.

Kalabalık Gruplar İçin: Milport Levent Hotel

Geniş odalarıyla ve konaklama seçenekleriyle öne çıkan Milport Levent Hotel, bir otelden tüm istediklerinizi verebilecek donanıma sahip. Gayrettepe ve Levent istasyonlarının arasında yer aldığından ulaşımı gayet kolay. Canınız hangisini isterse onu kullanabilirsiniz.

Ev Rahatlığı İsteyenlere: Ayşem Sultan Residence

Beşiktaş’ta yer alan Ayşem Sultan Residence, evcil hayvanların da kabul edildiği ve ev konseptinde odalara sahip başarılı bir tesis. Lezzetli sabah kahvaltıları sayesinde güne güzel başlayabilir, işlerinizi halledebilirsiniz. Otobüs duraklarına yaklaşık 20 dk yürüme mesafesinde yer almasıyla güzel de bir konuma sahip.

İstanbul Üniversitesi’ne Yakın Nerede Yenir?

Eğer yemekhanede size uygun bir yemek yoksa kampüsün çıkış kapılarına doğru yürümeye başlayabilirsiniz. Tam bu noktada belirtelim ki İTÜ’nün içerisinde yemekhaneye yakın alternatif bir tesis daha var. İTÜ Lokal olarak bilinen bu yerde hamburger, pizza, egzotik makarnalar ve sahanda yumurta gibi pek çok lezzeti bulabilirsiniz. Manzaraları çok güzel, kampüs atmosferi şahane ve keyifli bir yer. Fakat üzülerek belirtelim ki fiyatları normal bir restorandan da pek farklı değil.

Eğer bu yüzden kampüsün dışına çıkıp farklı bir şeyler yemek isterseniz, aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz.

  • Balıkçı Soner: Canınız arkadaşlarla şöyle bir balık yemek isterse Balıkçı Soner’i tercih edebilirsiniz. Kampüs sınırına 10 dk mesafede yer alması da güzel bir avantaj. İster ekmek arası ister porsiyon olarak kaliteli deniz ürünleri yiyebilirsiniz. İstanbul’daki kabul gören en başarılı balıkçılardan biri olduğunu da ekleyelim
  • Pomodoro Pizza: Kampüsten yaklaşık 35-40 dk uzaklıktaki Pomodoro Pizza, aslında İTÜ Lokal tadında bir yer. Fakat tavuk ve pizza ürünlerinin daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kampüsten çıkıp değişiklik yapmak için de güzel bir seçenek olacaktır.
  • Çıtırdan Pide Kebap Salonu: Eğer Maslak ve Sarıyer taraflarından biraz uzaklaşıp metroyla Levent’e gitmeye sıcak bakarsanız, pide ve kebap ürünleri yiyebileceğiniz ekonomik bir restoran Çıtırdan Pide. Kış zamanları sıcacık atmosferiyle adeta içinizi ısıtacak. Ayrıca Levent metro istasyonuna sadece 5 dk yürüme mesafesinde yer alıyor.
  • Lipari: Kampüse yarım saatlik mesafede yer alan Lipari, ayda bir iki kere gidebileceğiniz özel restoranlardan biri. Manzarası çok güzel ve yüksekten denizi görüyor. Teras şeklindeki yemek alanları kışın da kapatılıp ısıtılıyor. Menüsünde salata, tost, burger ve çeşitli tatlılar yer alıyor. Fiyatlarının kalitesine göre ortalama olduklarını söyleyebiliriz. Belki her zaman değil ama özel günlerde arkadaşlarınızla gidebilirsiniz.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mezunları Kimler?

  • Funda Arar: 1996 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'ndan mezun olan ünlü şarkıcı Funda Arar, iki senelik müzik öğretmenliğinden sonra müzik kariyerine başlamış.
  • Murat Kosova: En heyecanlı spor müsabakalarına yorumlarıyla daha da heyecan katan Murat Kosova, kariyeri boyunca spor seyretmeyi daha keyifli bir hale getirdi. Kendisi de İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun.
  • Çağla Kubat: Ünlü manken, oyuncu, Makine Mühendisi ve profesyonel rüzgAr sörfçüsü Çağla Kubat, giriş sınavında ilk 500’e girerek İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazanmış. 2001 yılında ise onur öğrencisi sıfatıyla mezun olmuş.
  • Cenk & Erdem: Ülkemizin ünlü komedyen ve radyocularından Cenk ve Erdem ikilisi, absürt mizahın en başarılı örneklerinden. Orijinal ve eğlenceli ikili radyoda başlayan kariyerlerine hala hem radyoda hem de farklı mecralarda “Mühebbet Muhabbet” adı altında devam ediyorlar. Komik tanışma hikayelerine de vesile olan İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü mezunları arasındalar.
  • Oğuz Atay: Türk Edebiyatı’nın en orijinal isimlerinden Oğuz Atay’da İnşaat Fakültesi mezunu. Yazdıklarıyla edebi anlamda çığır açan Oğuz Atay, okulunda oldukça başarılı ve disiplinli bir öğrenci olarak da biliniyordu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne Gelmişken Buralara Da Gidin

İstanbul Teknik Üniversitesi Sarıyer ve Maslak arasında yer alıyor diyebiliriz. Bu yüzden iki semte de oldukça yakın. Maslak semti özellikle İstanbul’un finans bölgesi olarak bilinir. Pek çok bankanın, holdingin ve şirketin ana binası da burada bulunuyor. Bu sebepten pek öğrenci işi olmayabilir fakat ekonomi üzerine bir bölüm okuyorsanız, böyle bir yerde eğitim görmek benzersiz bir deneyim olacaktır.

Konaklama önerilerimizden birini seçtiyseniz Beşiktaş veya Levent taraflarında güne başladınız demektir. Buralarda güzel kahvaltıcılar yer aldığından üniversiteye geçmeden güzelce karnınızı doyurabilirsiniz. Daha sonra kampüste işinizi halledip Emirgan Korusu’na doğru yürüyebilirsiniz.

Emirgan Korusu’nda yemyeşil bir atmosfer içinde yürüyüşler yapabilir, içerisinde çay&kahve içebileceğiniz tesislerin yer aldığı parkta biraz oturup arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Sonrasında Bebek taraflarına inip bisiklet kiralayıp, boğaz manzaraları eşliğinde sahil şeridinde sürebilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kiralayabileceğiniz bisikletleri sahil boyunca mevcut.

Öğlen saatlerinde Ortaköy istikametine doğru bisiklet sürebilirsiniz. Mısır Konsolosluğu’nun olduğu yerde Bebek Parkı yer alıyor. Belki burada biraz mola verebilir, dilerseniz civarda bulunan kafelerde bir kahve içebilirsiniz.

Akşam saatlerine doğru boğaz turunuzu bitirmiş ve Ortaköy civarlarına ulaşmış olursunuz. Bisiklet sürmek veya yürümek yorucu olabileceğinden bu civarda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Sonrasında Ortaköy Camii taraflarında manzaranın tadını çıkarıp fotoğraflar çekebilirsiniz. Keyifli bir günün ardından tekrardan otelinize dönüp güzel bir uyku çekebilirsiniz.