Günümüze kalan birçok tarihi saray önemini korumaya devam etmekte ve İstanbul’un geçmişini gözler önüne sermektedir.
{ad:0}Topkapı Sarayı; 400 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin yönetildiği ve padişahların yaşadığı bir saraydı. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır ve bir zamanlar bu sarayda 400 civarında insan yaşamıştır. Topkapı Sarayı ilk yapıldığı dönemlerde 700.000 m2’lik bir alana hakimdi. Şu anda ise 80.000 m2’lik bir alana sahiptir. Fatih ilçesi sınırlarında olan Topkapı Sarayı, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görmektedir.
Dolmabahçe Sarayı; boğazı güzelleştiren yapılardan biridir ve tarihinde önemli olaylara tanıklık etmiştir. Sultan Abdülmecit’in yaptırmış olduğu Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra Topkapı Sarayı yavaş yavaş terk edilmiştir ve padişahlar burada yaşamaya başlamıştır. 285 odası ve 43 salonu bulunan saray, günümüzde önemli bir gezi yeridir. Başka hiçbir sarayda bulunmayan bir zenginliğe sahiptir aynı zamanda. İçinde bulunan mobilyalar, ipek halılar ve perdeler hala orijinalliğini korumaktadır. Dolmabahçe Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün de İstanbul’da olduğu sıralarda yaşadığı yer olarak biliniyor. Atatürk, son nefesini bu sarayda verip gözlerini hayata kapatmıştır. Ziyaretlere açık olan saray İstanbul’un önemli tarihi sarayları arasındadır.
Çırağan Sarayı; Beşiktaş’ın tarihi yapılarından biridir. Boğazı güzelleştiren saraylar arasındaki Çırağan Sarayı, Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmıştır ve her restore edilişinde genişletilip daha da güzelleştirilmiştir. Günümüzde turistler tarafından ziyaret edilen Çırağan Sarayı seçkin davetlere de ev sahipliği yapmaktadır. Sarayın yapımı sırasında, 4 yılda 4 milyon altına mal olduğu biliniyor. İstanbul gezinize Çırağan Sarayı’nı kesinlikle dahil etmelisiniz.
Tekfur Sarayı; Bizans mimarisinin örneklerindendir ve Fatih ilçesi sınırlarındadır. Tekfur Sarayı’nın yapılış tarihi hakkında pek bir bilgi yoktur ve Bizans saraylarından günümüze gelen tek yapıdır. Saray Ayasofya Müdürlüğü’nün izniyle gezilebilmektedir.
Yıldız Sarayı; Yıldız Korusu sınırları içerisinde yer almaktadır. Korunun içerisinde havuzlar, parklar, bahçeler ve köşkler vardır. Beşiktaş’ta bulunan saray, aynı zamanda İstanbul’un en büyük ikinci saray olma özelliğini taşıyor. 1977 yılında Kültür Bakanlığı’na bağlanmıştır ve turizm açısından oldukça önemli bir yapıdır. Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir ve İstanbul’un önemli sarayları arasında yerini almıştır.
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul Boğazı’nı süsleyen saraylardan biridir. Sultan Abdülaziz tarafından; yabancı devlet adamlarının ağırlanması için yaptırılmıştır. İçinde bulunan mobilyaları, halıları ve diğer tüm eşyaları bugüne kadar korunmuştur. Beylerbeyi Sarayı da diğer önemli tarihi saraylar gibi önemini korumuştur ve günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.