Beyaz üniformalı bir dolu bahriyelinin evi olan donanmayla ve 99’daki büyük depremin acı hatıralarıyla coğrafyasını çok iyi bildiğimiz yerlerden Gölcük. Ama bilinmeyen bazı yönleri var ki yakınını uzağını biraz deşince kendini belli ediyor ve tüm güzellikleriyle kocaman kucak açıyor. Doğası, tarihi ve gelenekselleşen festivalleriyle “tanısanız çok seversiniz” diyeceğimiz bu küçük ilçe, İstanbul’a yakınlığından dolayı spontane keşiflere açık. Bir hafta sonu atlayıp gidebileceğiniz İstanbul’a yakın günübirlik gezi rotalarından!
{facility:0}Kocaman harflerle “Donanma Kenti Gölcük” yazan tabelayı gördüğünüzde gelmiş sayılırsınız Gölcük’e. Küçücük olmasına rağmen 1927’den bu yana bahriyenin kalbi olan ilçenin hikayesi 1925 yılında Yavuz Zırhlısı’nın tamir için burada kızağa çekilmesi ile başlamış. Ama araya büyük dünya savaşları girince 1950’lere kadar tersane gelişimi biraz duraksamış. Çok eski tarihlere hiç gitmeden cumhuriyetle doğan bir ilçe diyelim Gölcük için. Ama daha daha geçmiş kültürlerinden izler ararsanız Halıdere bölgesindeki Roma – Bizans dönemine ait mezarları görebilir, antik dönemlerin havasını Gölcük’te hissedebilirsiniz. {product:48574}
{ad:0}1999 depreminde çok yaralanan, aradan zaman geçse de akıllarda hep o kara tabloyla kalan Gölcük’te sosyal ortamıyla kafa dağıtabileceğiniz en hareketli yer Değirmendere. Burada daha genç bir atmosferle karşılaşıyor ve sayfiye ruhunu daha fazla hissediyorsunuz. Gölcük’te kültürel bir tur yapmak isterseniz de gezebileceğiniz en spesifik yerler şöyle;
Elbette ki böyle bir ilçenin olmazsa olmazı 1976’dan bu yana kapıları açık olan Gölcük Deniz Müzesi. Deniz tarihine meraklıysanız burada 17. Yüzyıldan kalma ağızdan dolumlu toplar, denizci kıyafetleri, en eski modellerden tek fişek hazneli tüfekler gibi koca bir koleksiyon sergileniyor. Müzenin bahçesinde Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılmış bir Rum Hücumbotu bulunuyor. Müzenin galerilerinden biri ise sadece Atatürk’e ayrılmış. Öğrenciler için ücretsiz olan Gölcük Deniz Müzesi’nin normal giriş bilet fiyatları 13 TL’dir. Pazartesi ve resmi tatil günleri kapalı olan müze diğer günler 09:00-12:00 ile 13:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Yarhisar ülkemizin 3. gemi müzesi. Denizde arasanız da Kavaklı Parkı’nda karada bulacağınız bu gemi donanmaya tam 40 yıl boyunca hizmet etmiş. Emekliliğe ayrıldığında bu yana da denizcilik anılarını ziyaretçilerine rehber eşliğinde usul usul anlatıyor. Günümüzde Gölcük Belediyesine bağlı bir gemi müzesi olarak ziyarete açık.
İzmit’ten kalkıp yol alırken aniden fırtınaya yakalanıp 392 yolcusuyla batan Üsküdar Vapuru anısına yapılan şehitlik, aradan çok zaman geçse de gözlerinizi yaşartacak hüzünlü bir yer. Dile kolay, ülkemizin en çok can kaybına yol açan ve 1 Mart 1958 yılında gerçekleşen sivil deniz kazasının üzerinden tam 63 yıl geçmiş.
Az bir nüfusu var Gölcük’ün, bu nüfusun çoğu da askerler ve aileleri. Yani kendinizi kalabalıklara değil de dengeli bir sakinliğe bırakıyorsunuz. Yaz ya da kış fark etmiyor; görmediğiniz bir doğa, tanımadığınız bir tarih ve denenmemiş bir aktivite mutlaka buluyorsunuz. Gölcük’te yapılacak aktiviteler ise şu şekilde;
Marmara kıyısındaki ilçenin sayfiyeleri andıran bir atmosferi var. Gölcük merkezine 18 km mesafedeki Ulaşlı Plajı halka açık küçük bir plaj. Kocaeli’nde nerede yüzmeye gidilir diye soranlar için Gölcük’e bağlı Ulaşlı Plajını tercih edebilir. Suyu genellikle temiz olan Ulaşlı Plajı’nın malum salya durumunu sorup gitmeden önce öğrenmeniz gerektiğini hatırlatalım. Hazır bu sakin yere geliyorken varsa oltanızı da getirmenizde fayda var. {product:26403}
Gölcük’ün hem denizi hem de şelalesi var. Nüzhetiye Şelalesi çevresinde su sesi ve yemyeşil bir manzaraya nazır oturup kahvaltı yapabileceğiniz doğa köşelerinden. Ayrıca kiremitte alabalık yapan yerler de var.
Yanınızda piknik sepetiyle geldiyseniz Gölcük’ün kıyılarından biraz daha yükseklere, her yeri kuşbakışı görebileceğiniz bir yere çıkalım bu kez de, Gözlementepe’ye! Mesire alanları Gölcük merkeze çok yakın olduğu için ulaşımı da kolay. Yani kendi aracınızla gelmediyseniz bahane yapmayın, gitmek için bol ulaşım alternatifi var. Dilerseniz belediyenin tesislerinde oturabilir, sessizliğin tadını böyle de çıkarabilirsiniz.
İki yıldır dengemizi bozan bir pandeminin içindeyiz. Salgından önce bir araya gelip eğlendiğimiz festivalleri çok özledik. Gölcük 1988’den bu yana sistematik bir festival yöresi ve her temmuzda Kadırga Yayla Şenlikleri’ne gelenlerle dolup taşıyor. Birçok lezzet, birçok tarz, birçok farklı insan tanıyor; hem eğleniyor hem de sosyalleşebiliyorsunuz. Bu yılki gidişatı pandeminin seyri belirleyecek. Festivalin başladığı Temmuzun 3. hafta sonunu takviminize not alın.
Gölcük’ün Yazlık bölgesindeki ılıcanın hem bedene hem de ruha iyi gelen, şifalı bir yanı olduğu söyleniyor. Ayrıca Roma – Bizans döneminden kalma bir yer olduğu için tarihi önemi de var. Bu yüzden bölge yaz kış çok aktif bir sağlık turizmine sahne oluyor. Kadın ve erkek olarak ayrılan havuzların yanı sıra aile odalarını tercih edebileceğiniz tesisler mevcut. {product:21102}
Mevsim fark etmiyor, yürürüm diyeceğiniz her havada gidebilirsiniz Gölcük’e. Saklıgöl Ulaşlı rotasını takip ettiğinizde, doğa evleri yapmaya kafaya takmış müteahhitlerin henüz giremediği, el değmemiş güzellikler karşılayacak sizi. Burada yeşilin her tonu var, ağaçlardan gelen kuş sesleri ise adeta terapi gibi. Ayrıca yakın zamanda Ulaşlı ile Karamürsel ilçesindeki Altınkemer’i birbirine bağlayacak daha uzun yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılması da planlanıyor.
Hazır bisiklet demişken, eğer sürmek istiyorsanız 1,5 kilometrelik Kavaklı Sahili yürüyüş için olduğu kadar sürüş için de seveceğiniz bir parkur olabilir. Kavaklı Gölcük’ün en aktiviteli, en renkli yerlerinden. Bisikletiniz yoksa buradan kiralayabilirsiniz. Ayrıca ilçenin ruhunu yansıtan Yarhisar Gemi Müzesi’ni de gelmişken gezebileceğinizi söyleyelim.
Kocaeli’nin küçük bir ilçesi olan Gölcük sıklıkla Bolu’nun bir köyü olan Gölcük’le ve İzmir’in bir mahallesi olan Gölcük’le karıştırılmaktadır. Bu karışıklığı önlemek için üç Gölcük’ün de farklı lokasyonlar olduğunu belirtelim ve yola çıkmadan önce bunu göz önünde bulundurarak haritalarınızı oluşturmanızı öneririz. Daha fazla İstanbul’a yakın günübirlik rotalar öğrenmek için Neredekal.com’un derlediği Keşif Rehberi yazılarına bakabilirsiniz!
Termal ve butik otel seçenekleriyle daha fazla Kocaeli Gölcük Otelleri öğrenmek için aşağıya bakabilirsiniz;
{search:kocaeli-golcuk-otelleri,Kocaeli Gölcük Otelleri}