Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
İstanbul'a Yakın Günübirlik Rotalar: Kıyıköy

İstanbul'a Yakın Günübirlik Rotalar: Kıyıköy

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 08 Nisan 2021 - 12:12
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 20:20
İstanbul'a Yakın Günübirlik Rotalar: Kıyıköy
Kıyıköy, İstanbul’da yaşayanlar için ideal bir kaçış rotası. Biz bu şirin yerleşime ilk defa doğa gözlemi yapmak için güneşli bir nisan gününde gitmiştik. Kısa sürede hayranlığımızı kazanan köy gerek doğasının güzelliği gerekse de zengin aktivite seçenekleriyle günübirlik geziler için biçilmiş kaftan.

Kıyıköy'e daha önce yolunuz düşmediyse bu yazının devamındaki bilgilere bir göz atmanızı öneririz. Edindiğiniz bilgilerle bu güzel Karadeniz köyünü ziyaret ettikten sonra siz de bize hak vereceksiniz. Karyalılar’ın Kurduğu Şirin Bir Trakya Köyü kıyıköy sahil

{facility:0} Şehirlere yakın konumdaki günübirlik rotalar genelde doğal güzellikleri ya da belirli bir aktiviteye müsait yapıları nedeniyle tercih ediliyor ancak Kıyıköy köklü tarihi ile tek günlük kültürel gezilerden hoşlanan bireyleri de kendisine kolayca çekebiliyor.

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı bu köy Karyalılar tarafından "Salmydessas" adıyla kurulmuş. Konumu gereği yerleşim daha sonraki dönemlerde de önemini korumuş. Hatta 6. yüzyılda çevresine örülmüş surlar sayesinde güçlü bir savunma hattına sahip olmuş. Surların günümüze ulaşmayı başarmış kısımlarını Saray ve Vize tarafındaki yoldan köye girerken yakından görebilirsiniz.

Surlar kendilerine özgü çekiciliğe sahipler ancak köy ziyaretçilerinin kalplerini kazanmak için asıl vurucu hamlesini içine girildiğinde yapıyor. Surların içerisindeki farklı dönemlerde inşa edilmiş olan Rum evleri mimari özellikleriyle köyün atmosferini çok daha etkileyici kılıyor. Birçoğu Selanik göçmeni olan yerel halk ise misafirlerine karşı sıcakkanlı tutumları ile etkileyici atmosfere sıcaklık katıyor. Kıyıköy Gezilecek Yerler Açısından Epey Zengin kale kıyıköy

Bir önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi Kıyıköy tarihi dokusu sayesinde sadece yazın denize girmek için gidilebilecek bir destinasyondan çok daha fazlası olmayı başarıyor. Köyün bu yönünü tanımak için surlara paralel bir rotayı takip etmenizi tavsiye ederiz.

Böyle bir gezide ilk ziyaretinizi Roma döneminde inşa edilip Bizanslılar tarafından güçlendirilen Kıyıköy Kalesi’ne gerçekleştirebilirsiniz. Hatta güney surlarına doğru ilerlerseniz yerleşimde yer alan iki Geç Osmanlı dönemi yapısından biri olan Kıyıköy Liman Hamamı’nı görme fırsatı elde edebilirsiniz. Aynı dönemden kalma Kıyıköy Camii ise köyün kalbinde yer alıyor.

Bu mekanları gezdikten sonra eğer rotanızı Büyük Kurudere’ye çevirirseniz bölgedeki en önemli doğal güzelliklerden biri konumundaki Kıyıköy Mağarası’nı detaylıca tanıma fırsatını yakalayabilirsiniz. Mağara ilk bakışta pek de ilgi çekici bir yermiş gibi durmuyor ancak içerisinde ilerleyen konuklarına sakladığı hazineleri cömertçe sergilemekten geri kalmıyor.

Pabuç Dere yönündeyse Kıyıköy Kalesi ile aynı dönemde yapımı gerçekleştirilen Aya Nikola Manastırı ziyaret edilmeyi bekliyor. Döneminin en iyi örneklerinden biri sayılan manastır, kayalar oyularak inşa edilmiş. Manastırın ardından hazır dere kenarına gelmişken siz de birçokları gibi sandal, kano ya da deniz bisikleti ile gezintiye çıkabilirsiniz. Benzer olanaklardan Kazan Dere’de de yararlanabilirsiniz. Alternatif Olarak Tüm Vaktinizi Deniz Keyfi Yaparak Harcayabilirsiniz sahil kıyıköy

Yaz aylarında kentin bunaltıcı havasından kısa süre için bile olsa arınmak için Kıyıköy’e gitmeyi planlıyorsanız hiçbir şeyle ilgilenmeyip doğrudan plajlara yönelebilirsiniz. Köyün konumu itibarıyla deniz suyu sıcaklığı haziran ayında görece düşük seviyelerde oluyor ama temmuz ve ağustos aylarında burada deniz keyif yapmanın tadı bambaşka hale geliyor.

Eğer köy merkezinden pek fazla uzaklaşmadan denize girmek isterseniz dere ağızlarının yan tarafındaki kumsalları tercih edebilirsiniz. Daha bakir ortamda bu keyfi yaşamanın peşindekilere önereceğim yerler ise İğneada tarafındaki Selvez, Poliçe ve Panayır İskelesi koyları.

Poliçe ve Panayır İskelesi koylarındaki kamp alanları, aynı zamanda köyün kalbindeki konaklama tesislerinin en önemli alternatifleri konumundalar. "Kıyıköy’de Ne Yenir?" Sorusuna Cevap Bulmak Çok Kolay marina kıyıköy

Kasatura Körfezi Tabiat Koruma Alanı’nda doğa yürüyüşlerine çıkmak, köy etrafındaki tarihi yapıları ziyaret etmek ve denize girmek gibi aktivitelerle uğraşmak insanda karşı konulamaz bir açlık hissi oluşmasına sebep oluyor. Dolayısıyla bölgeyi ilk defa ziyaret eden gezginler bir an önce "Kıyıköy’de ne yenir?" sorusuna cevap bulmaya çabalıyor.

Siz de benzer bir durumla karşılaşırsanız hemen köydeki balıkçı lokantalarından birine girebilirsiniz. Böylece bölgeyle adeta özdeşleşmiş ve bizim de favorimiz olan kalkanın tadına bakabilirsiniz. Bu seçenek dışında istavritin, dil balığının, kalamarın, karidesin, çipuranın ve mersin balığının en tazesini buradaki lokantalarda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yalnız hangi deniz ürününü seçerseniz seçin mutlaka mezelerin ve salataların tadına bakmayı unutmayın. Eve dönerken ise Bahçeköy’e uğrayıp meşhur manda yoğurdundan alabilirsiniz.

Kıyıköy ile ilgili sizlere anlatacaklarımız şimdilik bu kadar. Umarız verdiğimiz bilgiler ışığında bu şirin köyde keyifli vakit geçirirsiniz. {search:kiyikoy-otelleri,Kıyıköy Otelleri}