Sadece 2 haftalık bir zaman diliminde tatlı tatlı pembe rengi ile İstanbul’u renklendiren Erguvan Ağaçları’nı görebileceğiniz, bol bol fotoğraf çekebileceğiniz, baharın tadını İstanbul’daki Erguvan Ağaçları ile çıkarabileceğiniz yerlere götüreceğiz sizi bu yazımızda. Dikkat sadece 2 haftanız var! İşte İstanbul’da Erguvan ağaçlarını görebileceğiniz yerler önerilerimize başlıyoruz.
{facility:0}Erguvan ağacının hikayesi ise şöyle başlıyor aslında İstanbul için. Erguvan Bizans ve Hristiyanlığın önemli simgeleri arasındadır. Bir Hristiyan inancına göre İsa’ya ihanet eden Yahuda, kendini erguvan ağacına asmıştır. Aslında beyaz çiçekler açan erguvan, bu olaydan sonra utanç nedeniyle kandan kırmızıya dönmüştür… {product:3486}
Erguvan moru Bizans döneminde özellikle hükümdarların kıyafetlerinde kullanılan ve önemli olan bir renkti. İmparator dışında hiç kimse mor pelerin takmadığı için oldukça özel bir renkti. Bizans İmparatorluğu döneminde İstanbul’a getirilen Erguvan ağacı tohumları yüzyıllardır bu topraklarda yetişmektedir. Osmanlı Dönemi’nde Bursa’nın simgesi olan Erguvan Ağaçları için her yıl 14. y.y. itibariyle Erguvan Şenlikleri düzenlenmeye başlanmıştır. Şehrin ekonomisine oldukça katkı sağlayan bu şenlikler günümüze kadar ulaşmış ve bu gelenek ayakta tutulmaya çalışılmaktadır.
{ad:0}Erguvan, baklagillerden, Akdeniz ikliminde, kurak yamaçlarda yetişen, süs bitkisi olarak bahçe ve parklarda da yetiştirilen, boyu on metreye ulaşabilen, gövdeli, yapraklanmadan önce her yerinden pembe çiçekler açan bir ağaç türüdür. Nadir de olsa beyaz erguvan ağacı da bulunmaktadır. Erguvan latince adı ise Cercis siliquastrum’dur. {product:19338}
Köken olarak Güney Avrupa ve Batı Asya bitkisi olan Erguvan, Ege ve Marmara ikliminde oldukça kolay yetişmektedir. Tohumlarındaki sert kabuklaşma nedeniyle hemen ekilmemeli, tohumlar sıcak suda 2-3 dakika kadar bekletildikten ve 24 saat ılık su içerisinde bırakıldıktan sonra İlkbahar’da ekilmelidir. 4-6 yıl arasında ağaç boyutuna gelmektedir ve her sene budama, bakım rutinleri atlanmamalıdır.
İstanbul’da Erguvan zamanı, mevsimin gidişatına göre değişkenlik gösterse de Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başında sadece bir veya iki hafta kadardır. Öncelikle yapraklaşmadan önce çiçek açar ve sonra yapraklanmaya döner. Şimdi İstanbul’da erguvan ağaçlarını görmenin tam zamanı esasında! Havaların güzel gitmesine bağlı olarak Sonbahar mevsiminde de çiçek verildiği görülmüştür. {product:13208}
Erguvanlar Boğazın iki yakasında özellikle vapurla yolculuk yapılırken İstanbul’un sırtlarında görülebilir. Lale nasıl İstanbul’un simgesi bir çiçekse, Erguvan Ağacı da İstanbul’un ağaç simgesidir. Özellikle gidip, görebileceğiniz birçok park ve bölge mevcut.
İstanbul’da Erguvan Ağaçlarını görebileceğiniz yerler;
Aslında İstanbul’da bulunan tüm koru ve bahçelerde görebileceğiniz erguvanları en güzel uzaktan Boğaz yamacında açtığı zaman görmek olacaktır. Ek olarak nadir de olsa beyaz renk açan Erguvan Ağacını Üsküdar sırtlarında görmeniz mümkün. Baharın gelişinin adeta habercisi olan erguvanlara merhaba demek için sınırlı olan bu zamanı kaçırmamalı, İstanbul’da görülecek Erguvan noktalarını tez zamanda ziyaret etmenizi öneriyoruz. Özel buluşmalarınızda romantik anlara şahit olacağınız Erguvan zamanında, İstanbul'un keyfini çıkarmak isteyen çiftler için Romantik İstanbul Otelleri listemize göz atabilir, erguvanların renklendirdiği sokaklarda doyasıya dolaşabilirsiniz.
{product:1768}{search:,}