İstanbul yürüyerek gezilebilen, özellikle Boğaz kenarında ferah ferah yürüyüş yapılabilen en güzel illerimizden. Sahil kenarında yürürken hafif hafif esen rüzgar, Boğaz’ın eşsiz güzelliği ve martıların uçuşu İstanbul’u daha da çok sevmemizi sağlıyor. Yürüyerek keşfedilen İstanbul’u bisiklet üzerinde de keşfetmek çok güzel bir deneyim oluyor. Hem Avrupa hem da Anadolu yakasındaki bisiklet yollarını kullanarak pedallamak ve bu güzel şehri bisikletle gezmek için İstanbul bisiklet rotaları bu yazıda sizleri bekliyor!
{ad:0}Türkiye’nin en güzel bisiklet yolları, büyük şehirlerde de yerini almaya başladı. Son dönemlerde bisiklet yollarının artmasıyla Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da da bisiklet kullanımı nispeten yaygınlaştı. Ancak yine de bisiklet yolundan giden yayalar, bisikletlilere ayrılmış bu özel yolları kapatabiliyor. Şehrin planlamasında bisiklet sürücülerinin ihtiyaçları göz önüne alınmadığı için yapılan bisiklet yolları yaya yollarından alınarak inşa ediliyor. Bu durum da hem yayaları hem de bisikletlileri zor durumda bırakıyor. Park halindeki motorsikletler, yanlış döşenmiş mazgallar da bisikletlileri her geçen gün zor durumda bırakmaya devam ediyor. Bisiklet sürücülerinin özellikle bu durumlara dikkat etmesi gerekiyor.
Diğer yandan bir ulaşım aracı olarak şehirde kullanılan bisiklet, sürücüsünü trafik stresinden uzak tutuyor. Arabadayken yavaş akan trafik çilesi, kornayla rahatsız edilme ve panik hali bisiklet kullanırken olmuyor. Şehir içinde günden güne genişleyen İstanbul bisiklet yolları sayesinde işe ya da okula bisikletle gitmek eskiye nazaran daha kolay oluyor.
Artan yakıt fiyatlarından şikayet etmemek mümkün. Nasıl mı? Tabii ki bisiklet kullanarak! Yakıt gerektirmeyen bisiklet, hem cebinize hem de sağlığınıza yardımcı olacak bir ekonomik ulaşım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Para biriktirebilmenin yanı sıra sağlıklı yaşama da teşvik ediyor. Her gün hareket etmemizi ve fit kalmamızı sağlayan bisikletle dinç kalmak çok daha kolay oluyor.
Ülkemizde araç ve yaya trafiği sebebiyle günlük yaşamda Avrupa şehirlerine kıyasla daha az kullanılsa da önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle en kalabalık şehrimiz İstanbul bünyesinde siz keyifle bisiklet kullanabilin diye pek çok parkur bulunuyor. İşte İstanbul’un en keyifli bisiklet rotaları
Biz henüz söylemeden sizin de ilk aklınıza gelecek yerlerden olduğuna eminiz Adalar’ın. Çünkü burada bisiklet sürmek adeta klasikleşen aktivitelerden biri. Bu nedenle özellikle Büyükada başta olmak üzere Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada bünyesinde bisiklet kiralayabileceğiniz çeşitli dükkanlar barındırıyor. Tabi dilerseniz bu adalara kendi bisikletinizle de kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Sizi burada bol bol temiz hava ve muhteşem bir doğa manzarası bekliyor.
Bahar ve yaz aylarında hafta sonlarının vazgeçilmez duraklarından Caddebostan Sahili, bisikletçiler kadar kaykaycılar, yürüyüşçüler ve koşucuların da uğrak noktalarından biri. 5 km boyunca uzanan parkur, bahsettiğimiz tüm bu aktiviteler için oldukça uygun olmasının yanı sıra yorulup bir müddet çimenlerin üzerinde dinlenmek imkanı da sunduğu için oldukça avantajlı. Üstelik nefis deniz manzarasını da atlamamak gerek.
İstanbul’un değerli nefes alanlarından olan Belgrad Ormanı bünyesinde, tamı tamına 20 km’lik bisiklet sürmeye elverişli alan bulunuyor. Bu alanın 6 km’lik kısmı ise parkur olarak düzenlenmiş. Hafta sonları hafta içine oranla daha kalabalık olan ormana, araçla giriş ücretli olsa da yaya ya da bisikletliler için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Avrupa Yakası’nın en popüler sahillerinden Otaköy’den Bebek’e uzanan sahil boyunca sizi yaklaşık 5 km’lik bir bisiklet turu bekliyor. Bu rotanın bisiklet için olduğu kadar koşmak ve yürüyüş yapmak için de her anlamda en havadar ve manzaralı alanlardan olduğunu söyleyebiliriz. Sürüşünüz sırasında denize karşı bir mola verebileceğiniz gibi son durağınızın Bebek Parkı olması sizi fazlasıyla mutlu edecektir.
İstanbul Anadolu Yakası’nın belki de en sık tercih edilen bisiklet parkurlarındandır Bostacı - Pendik Sahili. Caddebostan Sahili’nin devamı niteliğinde olan bu yol yaklaşık olarak 20 km’lik bir mesafeye sahip. Üstelik Caddebostan’a göre avantajlı olduğu kısım hiç şüphesiz bu parkurun nispeten daha az kalabalık olması. Özellikle yaz aylarında akşam saatleri sahil bir başka güzel oluyor.
Fotoğraf: Atlas Dergisi Biraz şehirden uzaklaşalım diyorsanız rotanızı Polenezköy’e çevirmelisiniz. Çalışanlar için hafta sonları genellikle kahvaltı etmek ve şehrin gürültüsünden uzak, sakin bir gün geçirmek için tercih edilen Polonezköy’de hem yürüyüş yapmak hem de bisiklete binmek isteyenler için ayrılan alan toplamda 4,5 km. Bu konuda daha önceden tecrübeli olanlar yola çıkacaklara alanın engebeli olması sebebiyle dağ bisikletini öneriyor.
Fotoğraf: Yıldız Korusu / gezilmesigerekenyerler.com İstanbul koruları şehir içinde kalıp, orman havasını hissetmek isteyenlerin tercihlerinden oluyor. Profesyonel bisikletçilerden ziyade çok yorulmadan, daha sakin bir sürüş gerçekleştirmek isteyenler, Beykoz Korusu, Validebağ Korusu ve Yıldız Korusu gibi korularda hayalini kurdukları gibi bol dinlenmeli, temiz havalı bir gün geçirebilirler.
Avrupa Yakası bisiklet rotalarından bir diğeri de Florya - Yeşilköy Sahili. Sahil Kadıköy- Kartal sahillerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açıldı. Uzunluğu toplamda 6 km ve kendi bisikletiniz yoksa da tıpkı diğer sahiller gibi bünyesinde bisiklet kiralama imkanı bulabiliyorsunuz.
Uzun parkurlardan birine ev sahipliği yapan Aydos Ormanı, İstanbul’da doğa içinde unutulmaz bir gün geçirmek ve piknik yapmak için aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ormanın çam ağaçları arasında ilerleyen ve bisiklet sürmek için ideal olan parkuru ise yaklaşık 13 km’yi buluyor. Bu yönüyle parkur özellikle doğa tutkunlarına hitap ediyor. Tıpkı Polonezköy gibi Aydos Ormanı'na da dağ bisikletiyle gitmeniz tavsiye ediliyor.
Piknikçilerin uğrak noktası olmasıyla tanınan Bakırköy - Zeytinburnu Sahili, civarda yaşayanların tercih edebileceği bisiklet parkurlarından biri; ancak kalabalığı sebebiyle genellikle sabah saatlerinde tercih ediliyor. Sahil boyunca bisiklet için ayrılan parkurun uzunluğu 7 km olmakla birlikte, deniz havası almak için de oldukça ideal.
Tarihi ve otantik havasıyla büyüleyen Haliç ve Balat, sahip olduğu bisiklet yoluyla da gönülleri fethediyor. Tarihi atmosfer eşliğinde bisiklette yol almak ve Balat’ın renkli yüzünü yakından keşfetmek, özellikle sabah sessizliğinde muhteşem bir deneyim sunuyor.
Yaklaşık 26 km’lik bir alana yayılan ve muhteşem Boğaz manzaraları sunan Beşiktaş - Sarıyer Sahili bisiklet rotası, Bebek, Emirgan, Arnavutköy, Baltalimanı, Kuruçeşme gibi birbirinden güzel duraklara ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un en güzel noktalarını bisiklet üzerinden görmek ise hafızalarda unutulmaz bir anı bırakıyor.
Yaklaşık 13 km’lik bir parkurdan oluşan Sirkeci - Bakırköy Sahili bisiklet yolu, İstanbulluların favori duraklarından. Tarihi Yarımada’dan Bakırköy’e kadar uzanan bu rotada keyifle bisiklet sürebilir, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen bu semtleri yakından keşfedebilirsiniz.
Şehir içinde, özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde güvenli bir şekilde bisiklet kullanmak için kask takmak şart. Kendi güvenliğinizi düşünerek kask takmayı ihmal etmeyin. Bisiklet kullanırken görünür olmak da çok önemli. Bisikletin kör noktalarını saptayın ve özellikle geceleri bisikletinize ışıklandırmalar takın. Dönüşlerde sinyal vermeyi ihmal etmeyin. Bisiklet kullanırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Dikkatiniz her zaman yolda olmalı. Böylece önünüze çıkabilecek yayalara ya da başka şeylere karşı tetikte olabilirsiniz. Frenler, koltuk yüksekliği, aydınlatmalar ve tekerlekler için de rutin bakım yapmalı ve yola çıkmadan hepsini kontrol etmelisiniz.