Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol

İstanbul’un Köyleri

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 08 Kasım 2023 - 08:44
 • Son Güncellenme: 08 Kasım 2023 - 17:24
İstanbul’un Köyleri

İstanbul; Kozmopolit yapısı ve 7/24 süren şehir yaşamıyla tam bir cazibe merkezi. Ancak şehir merkezindeki hengameden uzakta, sakin ve sessiz günlerin geçtiği köyleri de var. İstanbul’un köyleri, onları keşfetmenizi bekliyor.

{facility:0}

Gelin, İstanbul’daki köylere yakından bakalım!

İstanbul’da Kaç Köy Var?

İstanbul’da bildiğiniz üzere 39 ilçe var. Bu ilçelerin 11’ine bağlı, toplam 152 köy var. Yoğunluğa göre sıralayarak paylaşırsak;

  • Şile’de 57 köy
  • Çatalca’da 27 köy
  • Beykoz’da 20 köy
  • Silivri’de 13 köy
  • Arnavutköy’de 8 köy
  • Sarıyer’de 8 köy
  • Eyüpsultan’da 8 köy
  • Pendik’te 5 köy
  • Çekmeköy’de 4 köy
  • Başakşehir’de 1 köy
  • Sancaktepe’de 1 köy

bulunuyor. En azından, bulunuyordu. Çünkü her ne kadar günümüzde ağız alışkanlığından dolayı "Köy" olarak adlandırılsalar da çıkarılan yasalarla İstanbul sınırlarındaki bütün köyler mahalleye dönüştürüldü.

Her ne kadar resmi olarak mahalleye dönüşseler bile ambiyans olarak köy havasını bir kenara bırakamayan bu özel destinasyonları şimdi birlikte keşfedeceğiz.

{ad:0}

57 Köylü İlçe: Şile

İstanbul şehir merkezinden uzaklığına rağmen özellikle günübirlik turizmin uğrak merkezlerinden birisi olan Şile’de tam 57 köy bulunuyor. Bu köylerin büyük bir bölümü doğayla iç içe, kamp yapmak için de oldukça müsait. Doğayla İç İçe Kamp Yapabileceğiniz En Güzel Şile Köyleri içeriğimiz ile kamp rotasını Şile’ye çevirmek isteyenler için çok özel bir liste paylaşmıştık.

Şimdi de Şile’deki köylerin bir bölümüne daha yakından bakacağız.

{search:sile-otelleri,Şile Otelleri}

Üvezli Köyü – Şile

1800’lü yıllarda bölgeye göç eden Gürcü muhacirlerin kurduğu Üvezli Köyü, İstanbul’un en güzel köylerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Yapısı itibarıyla evlerin arkalarını kaplayan devasa ormanlık alan ve evlerin önlerinde yer alan bağlarla doğanın tam içinde konuşlandığı söylenebilir. Şile’nin dere köyleri olarak nitelendirilen bölgede bulunan Üvezli Köyü’nü ziyaret ettiğinizde nefis gözlemelerinden ve taze ayranlarından tatmayı unutmayın! Tabii, nefis doğasını fona aldığınız harika fotoğraflar çekmeyi zaten unutmazsınız…

Şile Üvezli Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Otobüs veya şahsi aracınızla Üvezli Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma araçlarıyla Üvezli Köyü’ne gitmek için tercih edebileceğiniz otobüs hatları şu şekildedir:

  • 139D Tepeüstü - Darlık
  • 139A Üsküdar – Şile/Ağva
  • 139 Üsküdar – Şile
  • 139T Tepeüstü – Şile

Şahsi aracınızla ise haritayı takip ederek Üvezli Köyü’ne kolayca ulaşabilirsiniz.

Karacaköy – Şile

Şile merkezine 20 kilometre uzakta, deniz seviyesine göre 100 metre yüksekte yer alan bir tepeye kurulmuş olan Karacaköy; vintage tarzdaki kartpostallara benzer manzaralar vaat ediyor. Üstelik tarih boyunca Roma’dan Bizans’a kadar pek çok farklı uygarlığın yerleşim yeri olarak tercih etmesinden dolayı sarnıç, hamam, kilise, kale kalıntısı gibi tarihi eserleriyle de misafirlerini şaşırtmayı her daim başarıyor. Ancak Karacaköy’ün alametifarikası bu iki yönü de değil… Köyün sınırları içinde inanılmaz sakin ve dalgasız bir denize kıyısı olan Karacaköy Plajı bulunuyor.

Şile Karacaköy’e Nasıl Gidilir?

Şahsi aracınızla haritayı takip ederek veya 139A numaralı İETT hattına binerek Şile Karacaköy’e ulaşabilirsiniz.

Kabakoz Köyü – Şile

Şile’nin plajlarıyla meşhur köylerinden birisi de Kabakoz Köyü. Ancak Kabakoz Köyü’nün organik ürünlerle bezeli köy kahvaltıları, bölgenin asıl ziyaret sebeplerinin başında geliyor. Bunların yanı sıra bölge arıcılıktan seracılığa, balıkçılıktan hayvancılığa kadar geniş çeşitlikte uğraşa sahip köylülere ev sahipliği yapmasından dolayı tatil alışverişi için de ideal bir destinasyon. Aynı zamanda 1300’lü yıllardan bu yana yaşamını sürdüren çınar ağacını da görebileceğiniz Kabakoz Köyü’nde yürüme mesafesinde yer alan Kabakoz Plajı’nda ince kumlu sahilde günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Şile Kabakoz Köyü’ne Nasıl Gidilir?

139A numaralı İETT hattıyla ulaşabileceğiniz Şile Kabakoz Köyü’ne, şahsi aracınızla gitmek için de haritayı kullanabilirsiniz.

Hacıllı Köyü – Şile

İstanbul’daki en popüler kamp yerlerinden birisi olan Hacıllı Köyü, yemyeşil güzellikleri arasında gizli bir doğa harikasına da sahip: Hacıllı Şelalesi! Sarp kayaların arasından dökülen bembeyaz şelalenin eteklerinde piknik yapabilir, kamp kurabilir, günü çok keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz. Hacıllı Köyü, özellikle fotoğrafçılık ve trekking tutkunları için de vazgeçilmez adreslerden birisi. Bölgeye geldiğinizde şelalenin yakınındaki Gürlek Mağarası’nı ve yüzen balıkları uzaktan bile seçebildiğiniz dereleri görünce de şaşırmayın. Burası doğanın adeta kalbi!

Şile Hacıllı Köyü’ne Nasıl Gidilir?

139 numaralı İETT otobüsüyle Şile’ye ulaşıp, ardından taksiyle Hacıllı Köyü’ne gidebileceğiniz gibi; şahsi aracınızla da haritayı takip ederek köye ulaşabilirsiniz.

Ulupelit Köyü – Şile

Bütün köyler biraz huzurludur ancak Şile Ulupelit Köyü, huzurlu olmayı başka bir evreye taşımayı başaran ender köylerden birisi! Sadece üç yüze yakın kişinin yaşadığı sessiz, sakin bir köyü olmasının yanı sıra deniz seviyesinin 290 metre yüksekliğinde; asırlık meşe ve çınar ağaçlarıyla kaplı doğa rotasına sahip. Bu da Ulupelit Köyü’nü doğanın tam içinde bir tatili planlayanlar için eşsiz bir destinasyon hâline getiriyor. Ulupelit Otelleri listemiz ile bölgede yer alan tesisleri inceleyerek siz de tatilinizi planlamaya başlayabilirsiniz!

Şile Ulupelit Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Şahsi aracınızla haritayı takip ederek veya 139D numaralı İETT otobüsüyle Şile Ulupelit Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Şile’yi keşfetmeye başlamak isteyenler önce “Bir Hafta Sonu Şile’de Gezilecek Yerler” içeriğimizi inceleyebilir, ardından da Şile Otelleri listemizde yer alan tesisler arasından seçimini kolayca yapabilir.

İstanbul’un Batısı Ondan Sorulur: Çatalca

İstanbul’un batı sınırında yer alan Çatalca, el değmemiş doğası ve 2500 yılı bulan yerleşim tarihiyle dikkate değer bir ilçe. Üstelik ironik biçimde yüz ölçümü olarak Adalar ve Şile’nin ardından İstanbul’un en küçük üçüncü ilçesi olsa da Çatalca, sahip olduğu 27 köy ile 57 köylü Şile’yi takip ediyor!

Doğasıyla günübirlik seyyahların keyifli vakit geçirebildiği bu ilçeye dair daha önce Çatalca’nın En Güzel Piknik Alanları listesini paylaşmıştık. Şimdi ise en ilgi çekici köylerine yakın bakış atacağız.

İnceğiz Köyü – Çatalca

Tarih öncesi dönemden kalma yapıların oldukça güzel korunduğu İnceğiz Köyü; Mağaralara oyulmuş yerleşkeleriyle insanoğlunun yapılaşma tarihi hakkında fikir sahibi olmak için yerinde gözlem olanağı sunuyor. Kuzeyinde yer alan meşe ve gürgen ağaçlarıyla bezeli ormanlık bölgesi, geniş mesire yeri ve piknik alanı da İnceğiz mağaralarıyla bir arada günün büyük bölümünü keyifle geçirmenizi sağlayacak bir rota vaat ediyor.

Çatalca İnceğiz Köyü’ne Nasıl Gidilir?

402 numaralı İETT hattıyla Çatalca İnceğiz Köyü’ne varabilirsiniz. Şahsi aracınız varsa haritayı takip ederek kolayca bölgeye ulaşabilirsiniz.

Ormanlı Köyü - Çatalca

Terkos Gölü’nün batısında yer alan Ormanlı Köyü sadece Çatalca’nın değil, İstanbul’un da en güzel doğal alanları arasında kabul ediliyor. Gerek piknik yapmak isteyenlerin gerekse fotoğrafçılık turuna çıkanların öncelikli tercihleri arasında olan Ormanlı Köyü; Yamaç paraşütünden kampa kadar doğa ile aktiviteleri ve sporu bir araya getirmek isteyenlerin de ilk adreslerinden biri. Bu köye dair detaylı bir rehberi “İstanbul’a Yakın Günübirlik Deniz Tatili: Çatalca Ormanlı Köyü’nü Keşfedin!” içeriğimizde paylaşmıştık.

Çatalca Ormanlı Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Plajıyla da ziyaret edilmeye değer Çatalca köylerinden birisi olan Ormanlı’ya şahsi aracınızla haritanın rotasında ilerleyerek veya 404 numaralı İETT hattıyla ulaşabilirsiniz.

Elbasan Köyü – Çatalca

Doğasıyla göze ve gönle hitap ettiği kadar, sofrasıyla da midelere hitap eden rotaları sevenler için Çatalca’nın kendine has mutfağa sahip yerleşim yerlerinden birisini önerebiliriz: Elbasan Köyü! Arnavut Türklerinin bölgeye kattığı en büyük lezzetlerden birisi olan Elbasan tavayı yemeden köyden ayrılırsanız çok pişman olabilirsiniz. Köyün kenarında yer alan Şeytan Deresi ise ismine rağmen piknikçiler için oldukça misafirperver bir doğal alan…

Çatalca Elbasan Köyü’ne Nasıl Gidilir?

401 numaralı İETT otobüsü ile Çatalca Elbasan Köyü’ne ulaşabilir, şahsi aracınızla seyahat ediyorsanız da haritayı kullanabilirsiniz.

Kalfa Köyü – Çatalca

Doğayı seyre dalarak, uzun uzadıya yürüyüş yapmayı sevenlerdenseniz Kalfa Köyü tam size göre! Köy girişinde yer alan hayvan barınaklarından itibaren ilerleyerek önce ağaçlarla bezeli bir yola ulaşabilirsiniz. Bu yolu takip ettiğinizde köy sakinlerinin organik ürünlerin satışını yaptığı tezgâhlarını bulabilirsiniz. İlerlediğinizde önce köyün meydanına, biraz daha ilerlediğinizde ise bir tepeye ulaşacaksınız. O tepeden Çatalca ovasını boylu boyunca seyredebilirsiniz. İnanılmaz güzel bir manzaraya kavuşacağınızı garanti ederiz.

Çatalca Kalfa Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Tarihi Şeyh Sinan Cami ve Külliyesi’nin bulunduğu Kalfa Köyü’ne haritayı izleyerek şahsi aracınızla ulaşabilir; 403 numaralı İETT otobüsünü de tercih edebilirsiniz.

Siz de İstanbul’un köylerini keşfetmek için kendinize bir tatil rotası çizecekseniz, konaklamaya önem vermelisiniz. Çatalca Otelleri listemizde İstanbul’un en batısına ulaştığınızda konaklayabileceğiniz tesisleri bulabilirsiniz.

Boğaz’ın İncisi: Beykoz

Üç bin yıllık tarihinde milattan önce 900’lerden bu yana pek çok enteresan detayı sığdıran Beykoz; Sanayileşme ile birlikte başta Şişecam ile Deri ve Kundura Fabrikası olmak üzere cumhuriyetin pek çok öncü fabrikasına da ev sahipliği yapar… Günümüzde ise beş üniversiteye, Karlıtepe Mesire Alanı’na, Beykoz Ormanları’na, film platolarına ve pek çok cazibe merkezine sahip olan Beykoz’un sınırlarında 20 köy bulunuyor.

Boğaz’ın incisi Beykoz’un köylerine daha detaylı bir şekilde göz atalım.

{search:beykoz-otelleri,Beykoz Otelleri}

Bozhane Köyü – Beykoz

16. yüzyıla kadar uzandığı rivayet edilen geçmişe sahip olan Bozhane Köyü, sessiz sakin yapısıyla şehrin koşturmacasından tamamen soyutlanabileceğiniz bir destinasyon. Dere kenarında doğayı seyredebilir, köyün sokakları arasında gezinebilir, köy meydanındaki kahvede çay içebilirsiniz.

Beykoz Bozhane Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Haritayı kullanabilir veya 137 ya da 138B numaralı İETT hatlarını tercih edebilirsiniz.

Öğümce Köyü – Beykoz

Riva Deresi’nin hipnotize edici sesinin etkisini artıran kuş sesleriyle stresten tamamen uzaklaşabileceğiniz Öğümce Köyü’nde tarihi evleri gezebilir, ülkemizin en büyük cam merkezi olan Cam Ocağı Vakfı’nı ziyaret edebilirsiniz. Eğer iyi bir dizi izleyicisiyseniz, Öğümce Köyü’nü “Bir Başkadır” dizisinden hatırlayabilirsiniz…

Beykoz Öğümce Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Şahsi aracınızla haritayı izleyerek ya da 137 veya 138 numaralı İETT hatlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Akbaba Köyü – Beykoz

1500’lü yıllardan günümüze ulaşan, sekiz yüz haneli bu köyde Can Feda Hatun Camii, Ak Baba Türbesi ve tarihi hamam kalıntılarını görebilirsiniz. Kaymakdonduran isimli mesire yeri ve Soğucak Suyu da köyün alametifarikaları arasında kabul edilir. Ancak bir tarafı yemyeşil olan köyün, bir diğer bölümü ise şantiyelerle iç içedir… Tarihi mekânları ziyaret edip, sonraki durağa ilerlemenin şart olduğu köylerden birisidir.

Beykoz Akbaba Köyü’ne Nasıl Gidilir?

121A ve 15BK numaralı İETT otobüsleriyle ulaşabileceğiniz Beykoz Akbaba’ya, şahsi aracınızla da haritayı takip ederek kolayca varabilirsiniz.

Paşamandıra Köyü – Beykoz

Özellikle günübirlik ziyaretçilerin çok sık tercih ettiği bir destinasyon olan Paşamandıra Köyü; Size dere kenarında kahvaltı yapabileceğiniz ve ardından deniz bisikletiyle derede gezintiye çıkabileceğiniz keyifli bir gün sunuyor. Mavinin ve yeşilin binbir tonunu yakından seyre dalmak için ideal bir tercih olsa gerek.

Beykoz Paşamandıra Köyü’ne Nasıl Gidilir?

136 ve 137 numaralı İETT otobüsleriyle Paşamandıra’ya ulaşabilirsiniz. Şahsi aracınız varsa haritayı takip ederek de bölgeye ulaşabilirsiniz.

“Beykoz’un Birbirinden Güzel Köyleri” içeriğimizde daha da detaylı bilgiler bulabileceğiniz bu nefis köylerin yer aldığı Boğaz’ın incisini ziyaret etmek istiyorsanız; Beykoz Otelleri listemize göz atmayı unutmayın!

Sahilinden Surlarına, Festivallerinden Mutfağına: Silivri

Geçmişten izler taşıyan Sadrazam Piri Mehmet Paşa Camii, Mimar Sinan Köprüsü, çeşitli surlar, kapılar ve yazıtlar gibi eserlere ev sahipliği yapan Silivri; sahili boyunca uzanan ücretsiz plajlarıyla da yaz tatillerinin vazgeçilmezi. Yerli turizm cazibesini artırmak için özellikle yaz dönemlerinde Domates Festivali, Yoğurt Festivali, Ortaköy Börek Festivali gibi gastronomiyle harmanlanmış pek çok etkinliğe de sahne olan Silivri’nin 13 köyü bulunuyor:

  • Akören Köyü
  • Bekirli Köyü
  • Beyciler Köyü
  • Büyüksinekli Köyü
  • Büyük Kılıçlı Köyü
  • Çayırdere Köyü
  • Çeltik Köyü
  • Danamandıra Köyü
  • Fener Köyü
  • Küçüksinekli Köyü
  • Kurfallı Köyü
  • Sayalar Köyü
  • Seymen Köyü

Köylerin büyük bölümünde, mübadele öncesinde Rum nüfusun yoğun biçimde yaşadığı biliniyor. Silivri’yi ziyaret ettiğinizde bölgedeki eski Rum yapılarını görebilir; Özellikle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bile geçen Fener Köyü’nde mübadele sonrasında da kilise olarak kalan bir bina bulunuyor… Günümüzde tapusu köyden birisinin üzerine geçirildiği için depo olarak kullanılan yapıyı Fener Köyü’nde görebilirsiniz.

Silivri köyleri başta olmak üzere bölgedeki farklı destinasyonları ziyaret edecekseniz size öncelikli tavsiyemiz, Silivri Otelleri listemize göz atmanız.

Avrupa’ya Gidiş Rotası: Arnavutköy

Mübadele öncesinde 180 haneden oluşan bölgeyi kapsayan Arnavutköy’de 1940’lı yıllar itibarıyla 350 haneye ulaşıldığı bilgisi bulunuyor. İlçe, tarih içinde önce Çatalca’ya bağlı bir köyken ardından Gaziosmanpaşa’ya bağlanıyor. En nihayetinde 2009 yılında ilçe hüviyetine kavuşuyor. Karayoluyla ve hava yoluyla Avrupa’ya gidiş güzergâhında bulunduğu için de ayrı bir öneme sahip Arnavutköy’de bir süre öncesine dek 8 köy bulunuyordu:

  • Baklalı Köyü
  • Balaban Köyü
  • Boyalık Köyü
  • Hacımaşlı Köyü
  • Karaburun Köyü
  • Tayakadın Köyü
  • Yassıören Köyü
  • Yeniköy Köyü

Bu köyler, 2012 yılında çıkan kanuna göre mahalleye dönüştürüldü. 

Arnavutköy, sınırları içinde barındırdığı İstanbul Havalimanı ile her gün yüzlerce şehir sakininin gelip geçtiği bir ilçe olsa da İmrahor Mesire Alanı haricinde bir cazibe noktasına maalesef sahip değil. Ancak mübadele öncesinden kalma az da olsa yapıyı gözlemlemek için bu ilçeyi baştan sona gezebilirsiniz. Eğer uçakla gerçekleştireceğiniz seyahat öncesi biraz soluklanmaya ve bölgeyi keşfetmeye niyetlenirseniz Arnavutköy Otelleri listemizde tam size göre tesisleri bulabilirsiniz!

Boğaz’a Nazır Altın Madeni: Sarıyer

Sahilde biraz turlayıp, karşı tepede yer alan Yoros Kalesi’ni seyredebileceğiniz; Serpme kahvaltılarıyla güne başlayıp, öğleden sonra meşhur Sarıyer böreğiyle karnınızı doyurup akşamı da balıkla kapatabileceğiniz Sarıyer’in günümüzde mahalleye dönüşmüş 8 köyü var. İsmini Bizans döneminde bölgede bulunan altın madeninden alan ilçenin 1960 yılına kadar 10 köyü vardı… Günümüzde ilçe sınırlarında mahalle kimliği taşıyan eski köyler şu şekilde:

  • Demirciköy Köyü
  • Garipçe Köyü
  • Gümüşdere Köyü
  • Kısırkaya Köyü
  • Kumköy (Kilyos) Köyü
  • Rumelifeneri Köyü
  • Uskumruköy Köyü
  • Zekeriyaköy Köyü

Kumköy Köyü (Kilyos) – Sarıyer

Eskiden Kumköy Köyü olarak bilinen Kilyos; İstanbul’un Karadeniz’e açılan penceresi görevini görüyor. Bölgedeki en güzel plaja sahip olan Kilyos’ta tarihi 4. Yüzyıla kadar uzanan Kilyos Kalesi de ziyaretçilerin favori mekânları arasında… 

Sarıyer Kilyos’a Nasıl Gidilir?

Haritayı takip edebilir veya 152 numaralı İETT hattını tercih edebilirsiniz.

Rumeli Feneri Köyü – Sarıyer

Adını 1856 yılında İngiliz ve Fransız gemilerinin boğazın girişini görmesi için Fransızlar tarafından yaptırılan ve 1933 yılı itibarıyla işletmesi bize geçen 30 metre yüksekliğe sahip Rumeli Feneri’nden alan köy; 3. Köprü manzaralı bir balıkçı köyü. Meydanından limanına kadar çok kolay biçimde gezilebilen bu köyün manzarasına ise diyecek yok doğrusu…

Sarıyer Rumeli Feneri’ne Nasıl Gidilir?

150 numaralı İETT hattıyla bölgeye ulaşabilir veya şahsi aracınızla seyahat ediyorsanız haritayı takip edebilirsiniz.

{search:kilyos-otelleri,Kilyos Otelleri}

Garipçe Köyü – Sarıyer

Korku filmlerinin favori mekânlarından birisi olan Garipçe; Köprünün ayağında yer alan küçük ve geçmişi Cenevizlilere dek uzanan bir balıkçı köyü. Garipçe Kalesi’nden manzarayı seyretmeyi, bölgedeki balıkçılarda karnınızı doyurmayı veya sabah saatlerinde geldiyseniz nefis kahvaltılıklardan tatmayı ihmal etmeyin… Bir de tabii, büyüleyici ambiyansını sonuna kadar tecrübe etmeyi…

Sarıyer Garipçe’ye Nasıl Gidilir?

Haritayı takip ederek kendi aracınızla Garipçe’ye ulaşabilir veya İETT’nin 150 numaralı hattını tercih edebilirsiniz.

İlçede sadece köyler değil, keşfedecek nice güzellikler var! Sarıyer Otelleri listemizden sizin için en ideal tesisi bulup, en az iki gününüzü bölgeyi baştan sona keşfetmeye ayırmanızı öneririz. Peki ne yapacaksınız? Bu sorunun cevabı da Sarıyer Gezilecek Yerler listemizde sizi bekliyor.

Çöp Köyden, Doğa Köyüne: Eyüpsultan

Eyüpsultan Camii, Pierre Loti, Hanım Eserleri… Keşfedecek tarihi mekânları ile İstanbul’un gözbebeklerinden birisi olan Eyüpsultan’da mahalleye dönüşmeden önce sekiz köy bulunuyordu. Bu destinasyonlar şu şekildeydi:

  • Akpınar Köyü
  • Aşağıağaçlı Köyü
  • Çiftalan Köyü
  • İhsaniye Köyü
  • Işıklar Köyü
  • Odayeri Köyü
  • Pirinçci Köyü
  • Yukarıağaçlı Köyü

Eyüpsultan’ın köyleri, genel olarak ilçenin yapısından ve ilçedeki güzergâhlardan çok da uzakta değil. Ancak bu köyler arasında, özellikle mahalleye dönüştükten sonra kaderi değişen çok ilginç bir tanesi var: Odayeri Köyü. Eskiden bölgedeki çöplerin toplandığı bir alanken sonradan permakültür çalışmaları ve seralar ile birlikte geri dönüşümün toprakla buluştuğu, doğa köyüne dönüştürülmüş durumda. Darısı, bütün eski köylere diyelim…

Eyüpsultan, günümüzde Rami Kütüphanesi, Kemerburgaz Kent Ormanı, Aziz Paşa Mesire Yeri gibi pek çok farklı noktayı ilçe sınırlarında barındırıyor. İstanbul Eyüpsultan Gezilecek Yerler listemizi inceledikten sonra İstanbul Eyüpsultan Otelleri listemizden sizin için en ideal tesisleri bulabilirsiniz!

Yelkenden F1’e Geniş Bir Yelpaze: Pendik

Denize kıyısı olmasının avantajını sahip olduğu geniş ölçekli limanla iyi değerlendiren İstanbul ilçelerinden Pendik; yelken sporuna meraklı kişilerin olduğu kadar, sınırlarında yer alan Kamp Doctor Karavan Parkı sayesinde karavancıların da uğrak yerlerinden birisi…

İlçede mahalleye dönüştürülmüş beş köy bulunuyor:

  • Ballıca Köyü
  • Emirli Köyü
  • Göçbeyli Köyü
  • Kurna Köyü
  • Kurtdoğmuş Köyü

Ballıca Köyü – Pendik

Geniş piknik alanlarıyla özellikle civardaki sakinlerin başlıca kaçış rotalarından birisi olan Ballıca Köyü’nde çocuk parkı ve basket sahası da bulunuyor. Temiz havayı içinize doyasıya çekebilir, bisikletinizle uzun turlar atabilir ve piknik yapabilirsiniz.

Emirli Köyü – Pendik

Ana merkezinin kuzeyinde, Ömerli Barajı’nı görebileceğiniz Osmanlı Tepesi’nin bulunduğu Emirli Köyü’nde tepeden panoramik olarak bölgeyi seyre dalabilir, masmavi sular ve yemyeşil ormanları seyrederek sükunetin keyfini sürebilirsiniz. Barajın kıyı şeridinden yürüyerek rotanızı Pendik’in diğer sessiz sakin köylerine yöneltebilirsiniz.

Köye 132D numaralı İETT hattıyla ulaşabileceğiniz gibi, haritayı da takip edebilirsiniz.

Göçbeyli Köyü – Pendik

Pendik’in en kuzeyinde Göçbeyli yer alıyor. İlçeye inşa edilmiş F1 yarış pistine 7 kilometre uzakta bulunan bu köyün başlıca geçim kaynağı organik tarım, süt ürünleri, hayvancılık ve seracılık. Doğal piknik alanlarında, tertemiz havasının ve şırıl şırıl akan deresinin keyfini çıkarabilir; köyden taze organik ürünler edinebilirsiniz… 

Pendik merkezinden şahsi aracınızla haritayı takip ederek 15 dakikada bu köye ulaşabilirsiniz. 133GP veya KM58 numaralı İETT hatlarıyla da Göçbeyli’ye ulaşabilirsiniz.

Kurna Köyü – Pendik

İki piknik alanı bulunan Kurna Köyü’nde özellikle 3000 kişiye birden hizmet verebilen Kurna Köy Mesire Alanı piknikçilerin gözdesi. Çocuk parkından futbol sahasına kadar geniş aktivite alanları da bulunan köyde tarihi evler görülmeye değer.

Kartal sahil yolundan ilerleyen İETT otobüsleri (132E, 132P, 133GP, KM72) veya şahsi araçlarınızla haritayı takip ederek köye kolayca ulaşabilirsiniz.

Kurtdoğmuş Köyü – Pendik

Baraj bölgesinde yer alan Kurtdoğmuş, oldukça verimli arazileri ve sulak alanlarıyla meşhur. Pendik ilçe merkezi ve Kartal gibi belli başlı ilçelere taze süt servisi yapacak kadar da iddialı bir üretime sahip olan köyde sadece Ömerli Barajı’nın manzarasını seyrederek bile müthiş bir gün geçirebilirsiniz. Eğer yanınızda olta veya misina getirdiyseniz, balık da tutabilirsiniz.

132D numaralı İETT hattıyla veya şahsi aracınızla haritayı takip ederek kolayca buraya ulaşabilirsiniz.

Bölgede keşfedilecek nice güzel destinasyon var! Pendik Otelleri listemizde sizin için en ideal tesisi bularak, konaklama konusundaki adımınızı atabilir; başta Pendik olmak üzere yakın civarı keşfetmeye şimdi başlayabilirsiniz.

Nefis Doğasıyla: Çekmeköy

Osmanlı döneminde Beykoz, o dönemki adıyla Yoros Kalesi’nin, tımar arazisi olan Çekmeköy’ün köyleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ise çok kolay değil… Oldukça uzun süredir yerleşim yeri olan bölgedeki, günümüzde mahalleye dönüştürülmüş olan, köylerin isimleri şu şekildeydi:

  • Hüseyinli Köyü
  • Sırapınar Köyü
  • Koçullu Köyü
  • Reşadiye Köyü

Bu köylerden sadece Reşadiye Köyü’nün kuruluşuna dair bilgileri, nispeten daha geç olduğu için net biçimde bilebiliyoruz. Adını Osmanlı Sultanı Mehmet Reşad’dan alan köyün resmi olmayan ilk ismi Laz Köyü olarak geçiyor. Sonradan 2. Abdülhamid tarafından Hamidiye olarak adlandırılan ama bu ismi resmiyet kazanmayan köye Mehmed Reşad döneminde Reşadiye ismi veriliyor. Çekmeköy bölgesi ise, 1840’lı yıllarda nüfus olarak 94; hane olarak ise 22 gibi oldukça kısıtlı rakamlarla ifade ediliyor. Dolayısıyla bölge, her ne kadar İstanbul’a oksijen deposu olarak ciddi katkı sunan ormanlara ev sahipliği yapsa da yerleşim yeri olarak köklü bir geçmişe sahip değil… Öyle ki 2009 yılında Ömerli, Alemdağ ve Taşdelen ile birleşerek ilçe olabilen Çekmeköy’de günümüzde dahi 250 bin kişinin yaşadığı ifade ediliyor.

Taşdelen Mesire Alanı, Yeşilbahçe ve Saklıbahçe gibi doğal piknik alanlarında keyifli bir gün geçirebileceğiniz Çekmeköy’e Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 35 dakikalık bir yolculukla; Üsküdar, Kadıköy, Mecidiyeköy, Şile, Bostancı gibi ilçelerden ise otobüs seferleriyle ulaşabilirsiniz. 

Dolayısıyla, Sabiha Gökçen’den kalkacak olan bir uçağınız varsa belki gününüzü doğayla iç içe geçirmek için Çekmeköy’de geçirebilir; konforlu bir konaklama için de Çekmeköy Otelleri listemizden sizin için en uygun tesisleri inceleyebilirsiniz.

Orman ve Barajın Kesiştiği Köy

2013 yılı öncesinde köy hüviyetini taşıyan, Başakşehir’in tek köyü olan Şamlar; Sazlıdere Baraj Gölü ile Şamlar Ormanı’na da ev sahipliği yapıyordu. Aslında Şamlar Köyü’nün geçmişi biraz trajik. Zira 1996 yılında tamamlanan Sazlıdere Barajı nedeniyle köyün topraklarının büyük bir bölümü sular altında kalıyor. Bölgedeki halkın büyük bölümü, kendilerine tahsis edilen ve bir kilometre uzakta yer alan yeni bir bölgeye taşınmak zorunda kalıyor. Günümüzde Şamlar’a yolunuz düşerse 1800’lü yıllarda yaptırılan Şamlar Köyü Camii ve 1900’lü yıllarda yaptırılan ilkokulu görebilirsiniz.

Şamlar Köyü, Başakşehir ilçe merkezine 16 kilometre uzakta. Bu yol ise 28 dakikaya karşılık geliyor. Eğer bölgeye işiniz düştüyse ve seyahatiniz uzadıysa, Başakşehir Otelleri arasından seçim yapabilirsiniz.

“Dönüş” Filminin Mekânı Olan Köy

Sancaktepe ilçesinin, mahalleye dönüşene dek tek köyü olma özelliğine sahip olan Paşaköy’ü aslında beyazperdeden biliyoruz… 1972 yapımı Dönüş filminde detaylı bir şekilde mekân olarak kullanılmıştı! Paşaköy, mübadele döneminde yerleşim yeri olarak tercih edilen destinasyonlar arasındaydı. Günümüzde ise ıslah çalışmaları hâlâ devam etmekte olup; mera ve sosyal tesis gibi yapılaşmalara yeni yeni kendisini Paşaköy’de gösteriyor.

Sancaktepe Otelleri listemizi inceleyerek, bölgede konaklayabileceğiniz tesisleri görebilirsiniz.

İstanbul keşfetmekle bitmez! Siz de geniş bir gezi planı oluşturmak istiyorsanız işe önce günümüzde hâlâ köy havasını sürdüren bu mahallelerle başlayabilirsiniz. Ardından daha detaylı keşiflere başlayabilir, farklı noktalardaki aktiviteleri güncel etkinlik rehberlerinden bulabilirsiniz.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}