Üç büyük imparatorluğa ev sahipliği yapan, köklü tarihi ve güzellikleriyle insanı büyüleyen İstanbul, şüphesiz dünyanın eşsiz kentlerinden bir tanesi. 3 bin yıl öncesine uzanan kent tarihi ile yüzyıllar boyu farklı kültürlerin ve değerlerin izlerini taşıyan şehir, Osmanlı Dönemi’nden kalma onlarca muhteşem yapıya ev sahipliği yapıyor. Hepsi birbirinden ihtişamlı, birbirinden kıymetli bu yapıları bilmekte fayda var. İster İstanbul’da yaşayan biri olun isterseniz de bir turist olun, bu kıymetli yapıları mutlaka görmelisiniz. Eğer tarihe ve mimariye meraklı birisiyseniz bu gezi sizin için çok keyifli olacaktır. İşte biz de sizler için mutlaka görmeniz gereken Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi yapıları derledik. İşte karşınızda Osmanlı’dan günümüze kalan tarihi yapılar.
{ad:0}{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}
Osmanlı mimarisinin doruk noktalarından biri olan Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Sultan I. Ahmed tarafından yaptırılmış. Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkâr Mehmet Ağa’nın eseri olan cami, İznik çinileri ve kubbelerindeki mavi işlemeleriyle dünyada “Blue Mosque” olarak tanınıyor. Altı minaresiyle Osmanlı topraklarındaki ilk ve en büyük cami olma özelliğini taşıyan yapının iç mekanında 20 binden fazla el yapımı İznik çinisi kullanılmış. İbadete açık olan bu cami, hem dini hem de sanatsal açıdan ziyaretçilerini derinden etkiliyor. Caminin avlusundan görülen İstanbul manzarası ise bu büyülü deneyimi tamamlar nitelikte. Burayı ziyaret ettiğinizde sadece bir yapı değil, Osmanlı’nın estetik anlayışını ve ruhani mirasını keşfedeceksiniz. Bu ziyareti ölümsüzleştirmek için yanınıza kamera almayı unutmayın!
Boğaz kıyısında ihtişamıyla dikkat çeken Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid tarafından 1839’da inşa edilmiş. Avrupa mimarisiyle Osmanlı’nın estetik anlayışını birleştiren yapı, zarif detayları ve süslemeleriyle büyüleyici. Özellikle muhteşem avizeleri, değerli tabloları ve altın varaklarla süslenmiş odalarıyla göz kamaştıran saray, 1927-1938 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi ikametgahı. Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini kapadığı yatağının da yer alması nedeni ile her yıl ölüm yıldönümünde ziyaretçi akınına uğruyor. Harika boğaz manzarası ve göz alıcı mimari yapısıyla Osmanlı Dönemi’nin en ihtişamlı yapıları arasında yer alıyor. Atatürk'ün odasındaki eşyalarını da görebileceğiniz Dolmabahçe Sarayı’nı mutlaka ziyaret edin!
Üsküdar’ın Beylerbeyi semtinde yer alan Beylerbeyi Sarayı, 1861-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiş. Boğaz’ın en güzel noktalarından birinde yer alan saray, Osmanlı’nın ihtişamını ve zarafetini yansıtıyor. Ahşap oymacılığı, altın nakış işçiliği ve süslemeleriyle dikkat çeken yapı, yazlık saray olarak kullanılmış, özellikle dönemin devlet başkanlarını ağırlamak için tercih edilmiş. Sarayın iç mekanlarında kullanılan Avrupai mobilyalar ve kristal avizeler, Osmanlı’nın batı etkisiyle harmanlanan zevkini gözler önüne seriyor. İstanbul’un en gösterişli yapılarından ve Osmanlı Dönemi’nin ihtişamlı yıllarına tanıklık etmek için en önemli yerlerinden biri.
1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde inşa edilen Rumeli Hisarı, Boğaz’ın kuzey girişinde stratejik bir kale. Hisar, karşı kıyıda yer alan Anadolu Hisarı ile birlikte İstanbul’un en etkileyici savunma yapılarından biri. İnşası yalnızca dört ay gibi kısa bir sürede tamamlanan tarihi yapı, Osmanlı’nın askeri mimarideki ustalığını sergiliyor. Günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı, boğaz manzarasıyla kendine hayran bırakıyor. Hisarın içinde yer alan küçük kafede, kahvenizi yudumlayarak bu atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Tarihe tanıklık eden yapısıyla İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken eserlerinden biri olan Rumeli Hisarı'nı gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Süleymaniye Camii, Osmanlı mimarisinin en görkemli yapılarından biri. Kanuni Sultan Süleyman adına 1557 yılında inşa edilen cami; medreseler, kütüphane, hamam, imaret gibi yapılarla adeta bir külliye olarak tasarlanmış. Caminin içindeki ince işçilik, İznik çinileri ve elmas detayları göz kamaştırıyor. Üstelik ziyaretiniz sırasında Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbelerini de görme şansı yakalarsınız. İstanbul’un Osmanlı mirasını en iyi şekilde yansıtan yapılardan biri olan Süleymaniye Camii'yi mutlaka ziyaret edin.