Yüzyıllardır sayısız uygarlığa ve kültüre ev sahipliği yapmış olan İstanbul’un güzelliklerini biz saymakla bitiremeyiz sizler de gezmekle. Bu yazımızda ise size tarihi çağları bile değiştirme özelliğine sahip, taşı toprağı altın İstanbul'un bambaşka bir yüzünü anlatacağız.
İstanbul'un yöresel lezzetleri. Bu lezzetler adının önüne semtleri almakla kalmamış onlarla resmen bir olmuş lezzetler. Bu en özel lezzetlere imza atan İstanbul semtlerini ve hangi semtin nesi meşhur, gelin hep birlikte yeniden keşfedelim.
1 - Kumpir / Ortaköy
{ad:0}
Ortaköy, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan
Beşiktaş'ın tarihi bir semti.
İstanbul'un simgelerinden de biri olan
Ortaköy Camii'ye de ev sahipliği yapan semt, yıl boyunca yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmekte. Ancak Ortaköy'ün bir de ünlü lezzetleri var; kumpir ve waffle. Sadece turistlerce değil İstanbullular tarafından da çok sevilmektedir.
{product:781}
2 - Börek / Sarıyer
Taklitlerinden sakınınız, başka şubemiz yoktur. Bu iki cümle işte Sarıyer'deki börekçiler için yapılmış. Tarihi ve eski Sarıyer Hünkar Börekçisi, Çayırbaşı'nda bulunan Bilice Börekçisi ve
Meşhur Sarıyer Börekçisi'nde bu eşsiz lezzeti tadabilirsiniz.
Sarıyer'e gelmişken de
Belgrad Ormanı'nı ya da
Atatürk Arboretumu'nu da keşfedebilirsiniz.
{product:348}
3 - Yoğurt / Kanlıca
İstanbul’un Anadolu Yakası'ndaki cennet köşesi
Kanlıca. Sahil boyunca sıralanan tarihi yalıları, koruları ve sokakları ile eski İstanbul'u yaşatıyor. İstanbulun yoğurdu ile ünlü semti olarak bilinen Kanlıca sokakları ve mekanları dışında insanın aklına direk ünlü Kanlıca yoğurdunu getiriyor. Hafif pembemsi olan Kanlıca yoğurdu üzerine pudra şekeri konularak yeniliyor. Yoğurdun özelliği yoğurt yapımında kullanılan süt tozu ve üzerine konulan pudra şekerinden geliyor. İstanbulun yoğurdu ile ünlü semti Kanlıca'ya geldiğinizde, Kanlıca yoğurdunu tatmadan gitmeyiniz deriz.
{product:745}
4 - Balık Ekmek / Eminönü
Tarihi Yarımada sınırları içerisinde yer alan Eminönü, İstanbul'un tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve bu yarımadanın en canlı bölgelerinden biridir. Tarihi
Mısır Çarşısı,
Gülhane Parkı,
Sepetçiler Kasrı,
Kadırga Hamamı yanında
Eminönü'nün simgelerinden biridir saltanat kayıklarında yapılan balık ekmek. Hatta öyle ki burada yediğiniz balık ekmeğin tadını başka hiçbir yerde bulamazsınız.
{product:263}
5 - Acıbadem Kurabiyesi / Kuzguncuk
Anadolu Yakası'nda yer alan tarihi semt
Kuzguncuk, Boğaziçi’ne açılan bir vadi içinde gelişmiştir. Oldukça eski bir yerleşim olan tarihi semt Kuzguncuk'un gezilip görülmesi gereken rengarenk eski evlerle dolu sokakları dışında
Ayios Panteleimon Kilisesi,
Fethi Paşa Korusu,
Üryanizade Camii'si bulunmaktadır. Ayrıca tüm bu yerleri gezdikten sonra da dinlenmek için boğaz kenarında yer alan kafelerin birinde oturduğunuzda çayınızın ya da kahvenizin yanında mutlaka Kuzguncuk'un meşhur acıbadem kurabiyesinin de tadına bakın.
{product:855}
6 - Köfte / Sultanahmet
Tarihi Yarımadanın en uç noktasında bulunan
Sultanahmet,
Sultanahmet Camii ve
Ayasofya Camii başta olmak üzere çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapmakta. Bu kadar çok gezilip görülecek yerinin yanında adı ile özleşmiş bir de ünlü Sultanahmet köftesi var. Birçok mekanda yapılsa da asıl yerinde yediğinizde köftelerin ne kadar güzel ve lezzetli olduğunu anlarsınız.
{product:274}
7 - Çikolata / Beyoğlu
Tarihi
Beyoğlu. Sokağı, esnafı, alışveriş dükkanları, lokantaları, kafeleri, eğlence mekanları, tarihi binaları ve çikolatası ile efsanelerin sokağı. Beyoğlu'nun 1950'li yıllardan bu yana efsane lezzeti ile
İstiklal Caddesi'ndeki büfelerin vitrinlerini süsleyen bol fındıklı çikolataları. Beyoğlu büfelerinin vitrinindeki tezgahlarda dizilmiş bu çikolatalar her görenin iştahını kabartmakta oldukça başarılı. Hele içinden fırlayacak gibi duran fındıkları görüp de bu çikolatalardan almadan geçip gitmek irade ister.
{product:262}
8 - Boza / Vefa
Vefa, sadece İstanbul'da bir semt adı değildir! Bu söz altında psikolojik bir mesaj içerse de biz bu cümlenin başka bir anlamından bahsedeceğiz. Bu anlamı da sevenleri için soğuk kış akşamlarının vazgeçilmezlerinden biri olan; boza. Hala sokakları arşınlayan bozacıların da hakkını vermek gerek ancak bozanın hası,
Fatih'in bir semti olan Vefa’da içilir.
Vefa Bozacısı İstanbul'un 1876 yılından bu yana devam eden bir klasiği.
{product:267}
Bonus: İstanbul Simidi / Şehir Hatları Vapuru
İstanbul simidi. Türkiye'nin birçok yerinde İstanbul simidi adı altında satılan bu simit asla İstanbul'dakiler kadar lezzetli olmuyor. Hatta bu lezzetin farkını martılara bile sorsanız hemen anlarlar. İstanbul Şehir Hatları vapurlarının bir klasiği de simit ve çaydır. Yurdum insanı öyle güzel ki kendi yerken çevredeki martıları da asla es geçmez ve simidini paylaşır. Öyleleri de var ki; kendileri için bir tane martılar için de bir tane alır. Bu yüzden de İstanbul simidi vapur yolculuğunda ayrı bir lezzetlidir.
{product:80}