Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Bir Kültür Mirası: İstanbul'un Tarihi Hamamları

Bir Kültür Mirası: İstanbul'un Tarihi Hamamları

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 06 Ocak 2017 - 16:37
 • Son Güncellenme: 04 Mart 2024 - 08:51
Bir Kültür Mirası: İstanbul'un Tarihi Hamamları

Tarih ve kültür şehri İstanbul'da yaşayan her uygarlık kendinden bir iz bırakmıştır. Bu izlerden biri de Antik Roma dönemine kadar uzanan hamam kültürüdür. Akustiği, ahengi, dizaynı, kurnası, aslanağzı, tası, göbek taşı, mermerleriyle hamamların, Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri vardır.

{ad:0}

Osmanlı döneminin en önemli yapılarından olan hamamlar, tıpkı camiler gibi saltanatın başında olanlar ve dönemin ileri gelen zatları tarafından yaptırılırmış. İstanbul’un en ünlü hamamların da ise Osmanlı mimarisine damgasını vuran Mimar Sinan'ın imzası vardır. Ülkemizin kültür miraslarından olan hamamlar günümüzde sadece yabancı turistlerin değil bizlerin de ilgisini çekmeye devam etmektedir.

İstanbul’un Meşhur Tarihi Hamamları:

  • Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
  • Cağaloğlu Hamamı
  • Çemberlitaş Hamamı
  • Çinili Hamam
  • Galatasaray Hamamı
  • Gedikpaşa Hamamı
  • Kılıç Ali Paşa Hamamı
  • Süleymaniye Hamamı
  • Mihrimah Sultan Hamamı

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Tarihi Yarımada'da yer alan hamam, adını döneminin ünlü Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'dan almış ve Mimar Sinan'a 16. yüzyılda yaptırtılmıştır. Sultanahmet Cami ve Ayasofya Cami'nin tam ortasında yer alan bu hamam; soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşur. Yapıda ayrıca restoran ve kafe gibi bölümler de vardır. Gelen konuklara verilen hizmetler; hamam paketleri, masaj terapileri ve geleneksel ritüellerden (gelin ve damat hamamı) oluşmaktadır. Hamamda maalesef yoğunluk yaşandığından şu anda internet sitesinden istediğiniz paketi seçip rezervasyon yapmanız gerekmektedir. Fiyatlar seçtiğiniz pakete göre değişkenlik gösterecektir.

Cağaloğlu Hamamı

 

Cağaloğlu Hamamı

1741 yılında Padişah I. Mahmut döneminde yaptırılan hamamdır. Cağaloğlu Hamamı, İstanbul'un en büyük çifte halk hamamlarından biri olup barok mimari tarzında inşa edilmiştir. Hamamın klasik Osmanlı mimarisinden farkı, soğuk ve sıcak bölümlerinin daha değişik yapılmış olmasıdır. O dönemin baş mimarlarının işimlerine baktığımızda, Süleyman Ağa ile başlayıp Abdullah Ağa ile bitirildiğiniz görürüz. 300 yıldır ayakta duran hamamın kadın ve erkekler için ayrı bölümleri mevcuttur. Eminönü Alemdar mahallesindeki Cağaloğlu Hamamı'nın bir diğer özelliği de Osmanlı döneminde inşa ettirilen son büyük hamam olmasıdır. Haklı bir üne sahip olan yapı New York Times gazetesinin ''Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer'' listesinde de yer almıştır. Gelen konuklara eşsiz bir hamam deneyimi yaşatmak için minimum 45 dakikalık maksimum 2 saatlik paketler sunulmaktadır.  Fiyatlar aldığınız hizmete göre artmaktadır Ayrıca çiçeği burnunda gelin adaylarımıza Gelin Hamamı hizmeti de bulunmaktadır. Yerli ve yabancı pek çok turistin yapılacaklar listesinde olduğundan gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı

Mimar Sinan'a 1584 yılında Nur Banu Sultan tarafından yaptırılan Çemberlitaş Hamam’ı, kadın ve erkek bölümlerinden oluşan çifte hamamlardandır. Hamam, yıkanma kısımlarında yer alan bazı göbek taşlarındaki Osmanlı yazıtları ile dikkat çekmektedir. Kapalıçarşı'ya oldukça yakın olan bina Çemberlitaş'ta Divanyolu üzerindedir. Sabah 06:00 Akşam 00:00 ve her gün açık olan hamamın giriş ücreti 1150 TL’dir. Sayıca 30 kişinin altında gelecek gruplar için rezervasyona gerek yoktur. Gelen konuklara ayrıca kese, geleneksel köpük masajı ve aromaterapik yağ masajı gibi hizmetler ekstra ücret karşılığı verilmektedir. Üyelik sitemi ile de hizmet veren Çemberlitaş Hamamı üyelerine indirimler uygulamaktadır. 

Çinili Hamam 

Tarihi Çinili Hamam

Üsküdar'da bulunan tarihi Çinili Hamam'ın, 1640 yılında Kösem Sultan tarafından inşaatına başlattırılmıştır. Kösem Sultan'ın hamamın bitişini göremeden vefat etmesi üzerine özel çinilerle bezenmiş hamamın yaptırılmasını kardeşi üstlenmiştir. Ancak zaman içinde bu özel çinilerin çalınması hamamın zarar görmesine sebep olmuştur. Kadın ve erkekler için ayrı ayrı bölümleri bulunan hamamın kubbeleri yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Hamamın restorasyon çalışmaları esnasında mimari yapısında fazla değişiklik yapılmamış, sadece duvarları orijinal mavi taşlarla süslenmiştir. Misafirlerine her gün bayramlar da dahil olmak üzere klasik türk hamamı, kese, köpük masajı sunan tarihi ve en hesaplı hamamlardan biridir. Hamamda yıkanmak için giriş ücreti ile kese ve köpük hizmeti için ayrı ücretler ödenmektedir. Özel günler için Kına ve Gelin hamamı hizmetleri de vardır. Erkeler kısmı 07:00 - 22:00 Kadınlar kısmı ise 08:00 - 19:00 arası hizmet vermektedir. 

Galatasaray Hamamı 

Tarihi Galatasaray Hamamı

Galatasaray Hamamı, dönemin Osmanlı padişahı II. Bayezid tarafından Beyoğlu'nda yaptırılmıştır. Zamanın önemli kişilerinden Gül Baba'nın, II. Bayezid'den isteği üzerine 1484 yılında yapılarak kullanıma açılmıştır. Hamam her dönem devletin büyük isimlerinden olan kadıların, padişahların, sadrazamların kullandığı bir yapı olmuştur. Misafirlerine online rezervasyon imkanı da sunan hamamın giriş ücreti vardır, kese, köpük ve masaj hizmeti ise bu ücrete dahil değildir. Ayrıca çekim, gelin hamamı ve şirket organizasyonlarına da ücret karşılığı ev sahipliği yapmaktadır. 

Gedikpaşa Hamamı 

Gedik Paşa Hamamı

1475 yılında Ahmet Paşa tarafından Osmanlı'nın en ünlü mimarlarından biri olan Mimar Hayrettin'e yaptırılan hamam, kadın ve erkek bölümlerinin olduğu çifte İstanbul hamamlarındandır. Gedikpaşa Hamamı’nda ayrıca göbek taşı yanında aslanağzı denilen havuz da yer almaktadır. Kapalıçarşı'ya 250 metre mesafedeki tarihi hamamda, sauna da mevcuttur. Sabah saat 09:00 dan akşam 22:00’ye kadar hizmet veren hamamın giriş ücreti vardır, kese ve köpük hizmeti için ayrı bir ücret ödenmektedir. Ekstra ücret karşılığında yağ ile masaj hizmeti de vermektedir. 

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kılıç Ali Paşa Hamamı, denizlerin fatihi olarak nam salmış Kılıç Ali Paşa'nın, Osmanlı donanmasındaki leventlere hizmet vermesi için Mimar Sinan'a 1583 yılında Tophane'de yaptırılmıştır. 2012 yılında restorasyonu tamamlanan yapı kullanıma açılmıştır. Özel günler için gelin hamamı, damat hamamı ve kırk hamam gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Hamam, sabah saatlerinde kadınlar, öğleden sonra ise erkekler için hizmet vermektedir. Hamam içerisinde konuklar diledikleri kadar zaman geçirebilmektedir. Soyunma odaları, kafe, masaj odaları hamam içinde, hamam kültürüne ait hediyelik eşya dükkanı da yapının dışında yer almaktadır. Geleneksel hamam deneyimi kişi başı bir fiyat belirlenmiştir. Hamamın ısısına iyice alışıp, göbek taşında yattıktan sonra natırınızın veya tellağınızın uyguladığı kuru kese ve sabunla ovama bu ücrete dahildir. 

Süleymaniye Hamamı 

Tarihi Süleymaniye Hamamı

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a 1557 yılında yaptırılan hamamla birlikte o dönemde Süleymaniye Cami ve külliyesi de inşa edilmiştir. Avrupa Yakası'nda bulunan Beyazıt'taki Süleymaniye Hamamı üç bölümden oluşmaktadır. Hamamdaki bu bölümler kadınlar, erkekler ve Kanuni Sultan Süleyman'ın bir zamanlar yıkandığı özel loca bölümüdür. Hamam, yapımında kullanılan mermerleri ve süslemeleri ile çok beğenilmektedir. Rivayete göre çağlar boyu kullanıldıktan sonra kaybolan bir de ‘Sarılık Tası’ varmış hamamda. Sarılık hastalığından muzdarip olanlar bu tas ile yıkanır şifa bulurlarmış. Ailelere ve sadece erkek müşterilere hizmet veren hamamda geleneksel kese ve sabun ile ovmayı sadece tellaklar yani erkek çalışanlar vermektedir. Minimum 2 kişi (1 kadın 1 erkek) veya minimum 4 erkek için online rezervasyon yapılmalı ve ücretin de banka havalesi olarak gönderilmesi gerekmektedir. Kişi başı belirlenen fiyatlara kuru kese ve sabunla ovma dahildir. Bahşiş, hamam geleneğinin bir parçası olarak kabul görmektedir ve halen devam etmektedir. 

Mihrimah Sultan Hamamı 

Tarihi Mihrimah Sultan Hamamı

İstanbul, Edirnekapı'da bulunan ve Mihrimah Sultan Cami Külliyesi'nin bir bölümü olan tarihi Mihrimah Sultan Hamamı, 1562-1565 yıllarında çifte hamam şeklinde yaptırılmıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mihrimah Sultan Hamamı, günümüze kadar gelmiş önemli tarihi hamamlardandır. Her gün hizmet veren, misafirlerine geleneksel hamam keyfini yaşatan müesseseyekişi başı giriş ücreti vardır TL, kese ve köpük ile ovma için bu ücrete ilave ödeme yapılması gerekmektedir. İstanbul'daki hem tarihi hem de bütçe dostu hamamlardan biridir.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

Yorumlar

Uğur 
25.01.2019
Ekip olarak harika işler ve paylaşımlar yapıyorsunuz. Tam ihtiyacım olan tarihî hamamları listelemişsiniz çok teşekkür ederim ve saygılarımı sunarım. İyi çalışmalar Neredekal ailesi.
Şevket Baydar 
11.02.2017
Bu bir hizmet, bu bir güzellik, bu bir içinizi dışa yansıtma, bu bir işini önemseme, bu hamamlardan İstanbul'da yaşayan kaç kişinin haberi var, Türkiye'de kaç kişinin bu hamamlardan haberi var, ben bir Gaziantepli olarak Antep'in hamamlarını biliyordum ama İstanbul'da böyle harika hamamlardan inanın haberim yoktu. Size samimiyetimle söylüyorum bu hamamların hepsini de gezeceğim ve tek tek ayrı ayrı zamanlarda girip yıkanacağım. Bizlere bu muhteşem yapıları tanıttığınız için sizlere binlerce teşekkür ediyorum.
Muhammet BİLİKCİ 
09.02.2017
Cağaloğlu Hamamı’nı tavsiye ederim, özellikle saunası çok iyi.
nursel 
31.01.2017
Hem tarihimizi anımsattınız hem de bize bu güzellikleri tanıttınız. Elinize, emeğinize sağlık. Teşekkürler.
Recai Yaramış 
12.01.2017
Muhteşem eserler. Paylaşım için teşekkürler.
Daha fazla yorum gör
Benzer Yazılar