Tarihi kent İstanbul'da gezilip görülmesi ve keşfedilmesi gereken çok fazla yer var. Saraylar, tarihi camiler, tarihi dokusu olan yapılar, müzeler... Liste uzayıp giderken dikkat çeken bir başlık da müzelerdir. Bu müzelerden birçoğunun girişi ücretli. Ancak ücretli olanlar arasından makul fiyatlı olanlar kadar, oldukça yüksek fiyatlara sahip olanların olduğu da göze çarpmaktadır. Bizler de İstanbul'u keşfetmek isteyenler için bu tarihi kentin ücretsiz müzelerini derledik. Bizlerin gözden kaçırdığı İstanbul'daki bedava müzeleri de sizler aşağıda yorum olarak ekleyebilirsiniz.
{facility:0}İstanbul'un eşsiz güzellikteki manzarasına sahip olan Sakıp Sabancı Müzesi sadece Salı günleri tüm halka ücretsizdir. Diğer günler ücretli olan müze Salı günleri sabah saat 10.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze diğer günler 10.00 - 18.00 arası ücretli olarak ziyaret edilebilmektedir. Pazartesi günü ve bayramların ilk günü ile 1 Ocak'ta ziyarete kapalıdır. Müze hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız Sakıp Sabancı Müzesi Hakkında Her Şey adlı yazımızı okumadan geçmeyin.
{ad:0}Türkiye İş Bankası Müzesi, Eminönü'nde 2007 yılından bu yana aralıksız olarak ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Bu ücretsiz müzede Türkiye İş Bankası'nın kuruluş dönemine doğru zamanda bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müze içerisinde ayrıca bankanın geliştirdiği ve banka tarihine dair pek çok eseri inceleyebilirsiniz. Müze, tıpkı dünyadaki diğer müzeler gibi pazartesileri, bayramların ilk günü ve 1 Ocak dışında her gün 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilmektedir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki süreçten Samsun'a doğru yola çıktığı güne dek ikamet ettiği bu ev, 1942 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. İstanbul'daki ücretsiz müzelerden biri olan ve ulu önderimizin hayatının bir kısmına şahitlik edebileceğiniz Atatürk Müzesi, Pazartesi günü dışında her gün sabah saat 09.00'da açılıyor ve akşam saat 17.00'a kadar ziyaretçilerini ağırlıyor. Atatürk'ün hayatını geçirdiği diğer evleri de deneyimlemek isterseniz Atatürk'e Ev Olmuş Mekanlar adlı içeriğimizi ziyaret etmenizi öneririz.
Şair Tevfik Fikret'in 1915 senesine kadar yaşamış olduğu bu ev, 1945 yılından bu yana Beşiktaş'ta müze olarak hizmet vermektedir. İçerisinde Tevfik Fikret de dahil Tanzimat Edebiyatı dönemine damga vuran sanatçılarının eşyaları sergilenmektedir. Şairlerin ve sanatçıların izlerini taşıyan Aşiyan Müzesi, Pazartesi günü dışında her gün sabah saat 09.00'da açılıyor ve akşam saat 16.00'a kadar kapılarını ziyaretçilerine aralıyor.
Halk arasında İstanbul Demiryolu Müzesi olarak da bilenen müzenin ziyarete açılış tarihi 2005 yılına kadar uzanmaktadır. Sirkeci Garı içerisinde ziyaret edilebilen bu müzede TCDD'nin kuruluşundan günümüze kullandığı demiryolu aletleri, haberleşme cihazları, tarihe tanıklık eden çeşitli fotoğraflar ve daha birçok eşya yer almaktadır. Pazar, pazartesi ve resmi tatil günlerinde kapalıdır. Bu günlerin dışında müze her gün sabah 09.00'da açılıyor ve akşamları da 17.00'ye kadar ücretsiz olarak gezilebiliyor.
1992’den beri ülkemizin en kaliteli eğitim veren kurumlarından Galatasaray Üniversitesi, kültür ve sanat müzesine de sahip. 1907 yılından beri kamu hizmetinde kullanılan bina, PTT Genel Müdürlüğü ve Galatasaray Üniversitesi arasında yapılan bir anlaşma sonucunda müzeye dönüştürülmüş. 1875 yılında inşaatı tamamlanan tarihi binada günümüzde 3 adet kat mevcut. En alt katta Posta ve Telgraf Telefon İdaresi tarafından düzenlenen etkinliklere katılabilir, sergileri gezebilirsiniz. İkinci katta Galatasaray Üniversitesi’nin hatıra ve sergi bölümü bulunuyor. Burada üniversitede yürütülen bilimsel çalışmaları veya tarihinde önemli olan eserleri görebilirsiniz. Aynı zamanda üniversitenin köklü tarihi hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Üçüncü ve en son kattaysa çok amaçlı bir bölüm bulunuyor. Burada da zaman zaman kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenmekte. Pazartesi günleri hariç hafta içi 10.00-18.00 arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Beyoğlu - Tepebaşı'nda yer alan bu müzede koleksiyon sergileri ve sürekli sergiler vardır. Cuma günleri 'Uzun Cuma' olarak adlandırılmaktadır. Pera Müzesi her Cuma 18.00 - 22.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmesinden dolayı, Uzun Cuma adını almıştır. Çarşamba günleri ise tüm öğrencilere ücretsizdir. Müze; özel günler olarak sayılan dini bayramların ilk günü ve 1 Ocak'ta ziyarete kapalıdır.
Edebiyat dünyasının ünlü isimlerinden Sait Faik Abasıyanık'ın müzeye çevrilen evi ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Kitaplarının telif hakkını ve mal varlığını Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışlayan Türk edebiyatının değerli ismi Sait Faik Abasıyanık, Burgazada'da yaşadığı bu köşkte birçok eserini kaleme almıştır. Müze evlerden biri olan Sait Faik'in yaşadığı bu köşkte; yazarın giysileri, notları, anıları, kullandığı eşyalar gibi pek çok detay sergilenmektedir. Müze Pazartesi ve Salı günleri ziyarete kapalı, haftanın geri kalan günlerinde 10.30-16.45 arası müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
1998 yılında ziyarete açılan Cumhuriyet Eğitim Müzesi, günümüzde Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesindeki Tarihi Kılıçhane binasında meraklılarına kapılarını açmaktadır. Bu müze cumartesi ve pazar günleri hariç hafta içi her gün ziyaret edilebilmektedir. Ziyaretçilerini adeta zamanda bir yolculuğa çıkaran müze, Cumhuriyet dönemi Türk eğitim tarihini gözler önüne sermektedir. Müzede ayrıca Cumhuriyet öncesi resimler, okul künye defterleri, çeşitli dönemlere ait diplomalarla, gazete kupürleri sergilenmektedir. Müzenin en dikkat çeken parçası, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk harflerinin ilk kez yazdığı kara tahtanın bir benzeri...
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi; 2008 yılında hastanenin tarihi gelişimi, tarih boyunca içinde tamamı Cumhuriyet dönemine ait olan ve hastanede kullanılan tıbbi veya kişisel malzemeler, teşhis ve tedavi aletleri gibi pek çok ilgi çekici eşyayı ücretsiz olarak sergilenmektedir. Müzede koleksiyonunun ancak bir bölümü sergilenebilmektedir.
Türkiye'deki ilk ve tek uçurtma müzesi olmasıyla dikkatleri üzerine çeken Üsküdar Belediyesi Uçurtma Müzesi'nde aynı zamanda uçurtma uçurmayı öğrenebilirsiniz. Pazar günleri dışında her gün sabah saat 09.00 ve akşam saat 17.00 arasında herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
Refah Şehitleri Caddesi'nde bulunan İsmet İnönü Evi, İstanbul ücretsiz müze seçeneklerinden biri. İçerisinde İsmet İnönü ve ailesinden kalma eşyaların sergilendiği bu müze, cumartesi ve pazar günleri dışında her gün sabah saat 09.00'dan akşam saat 17.30'a kadar ziyaret edilebilir.
Türkiye'de bir ilk olan Masal Müzesi çocukların hayal gücünü geliştirmek ve onlara yeni bir bakış açısı kazandırmak, büyüklere ise çocukluklarına dönebilecekleri keyifli ve neşeli bir ortam sağlamak amacıyla Sunay Akın küratörlüğünde Kartal Belediyesi tarafından kurulmuştur. Masalların tarihini dünyanın her yerinden gelen ve tarihi öneme sahip oyuncaklarla anlatan Masal Müzesi, Pazartesi günleri hariç hafta içi sabah saat 09.00'dan akşam saat 17.00'a, hafta sonu ise 09.30'dan 18.00'a kadar ziyaretçilerini ağırlıyor.
İş Bankası’nın halkla ilişkilerini ve ülke ekonomisindeki değişiklikleri yeni kuşaklara aktarmak için 2007 yılında faaliyete geçirdiği Türkiye İş Bankası Müzesi, ekonomiye ilgisi olan herkesin, özellikle de öğrencilerin ziyaret etmesi gereken bir müze. 1924’ten günümüze kadar uzanan belgeler, fotoğraflar, filmler ve objeler toplanarak restore edilmiş ve büyük bir çoğunluğu müzede sergilenmekte. 1892’de İstanbul Postanesi olarak hizmet veren iki katlı tarihi binada hepsini görebilirsiniz.
Müzenin en üst katında eserler bulunuyor ve aralarında daktilo, hesap makinesi gibi eski bankacılık aletleri yanında eski fotoğraflar, belgeler ve promosyon malzemeleri de sergileniyor. Giriş ve Bodrum kattaysa tarihi bankolara ek olarak İş Bankası’nın kiralık kasa ve ana kasa bölümleri de sergi olarak kurgulanmış. Normal şartlar altında çok az sayıdaki yetkili kişilerin girebildiği bu bölümleri müzede gezmek, çocukluk meraklarımızı da dindiriyor.
İlk kısımda öğrencilerin ziyaret etmesi gereken bir yer demiştik. Bunun neden İş Bankası Müzesi’nde 2011’den beri öğrencilere yönelik atölyeler düzenlenmesi. Özellikle bankacılıkla ilgili bir bölüm okuyorsanız veya sadece ekonomiye meraklıysanız bu atölyelere katılıp ilginizi çeken konularda bilgi sahibi olabilirsiniz. Atölyeler ağırlıklı olarak kişilerde tasarruf bilincinin oluşmasına ve finansal okuryazarlık konusunda ek bilgi sağlanmasına ağırlık veriyor.
Türkiye İş Bankası Müzesi’ni yıl boyunca sadece pazartesi hariç 10.00-18.00 zaman dilimlerinde gezebilirsiniz.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Çemberlitaş’ta kurulan tarihi bir binada ziyaretçilerini ağırlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bağlı bir müze. Türkiye’nin ilk dünyanınsa dördüncü basın müzesi olması açısından çok değerli bir yere de sahip.
Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından 1865’te inşa edilen bina, ilk başlarda Umumiye Nezareti ve İstanbul Darülfünun olarak kullanılmış. Darülfünun hizmet verdiği 1975 yılında Uluslararası Resim Sergisi de burada açılmış. Bu serginin önemi çok büyük çünkü dünya çapında ziyaretçilerin uğrak noktası olarak ülkemizin de tanınırlığını arttırmış. 1983’te Gazeteciler Cemiyeti tarafından önerilen müze fikri aynı yıl içinde kabul edilmiş, bina 1984-1988 arasında restore edilmiş ve müze olarak kullanılmaya başlanmış.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ni dünyadaki diğer basın müzelerinden ayıran en önemli özelliği tarihe verdiği önem ve etkinlik bakımından aktifliği diyebiliriz. Yıl boyunca pek çok konferans ve panel yanı sıra çeşitli sanat çalışmaları da yürüten müze tekrar ziyaret edilmeye son derece elverişli bir yapıya sahip. Bir diğer yönden de modern basın üzerine yoğunlaşmaktansa yayın tarihindeki önemli eserleri de sergiliyor. Yani kısacası işin tarihi boyutunu daha ön planda tutuyor. Özellikle öğrenciyseniz ve basın-medya veya gazetecilik bölümlerinde eğitim alıyorsanız müzenin aktifliğinden yararlanmak size pek çok şey katabilir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ni hafta içi her gün saat 14.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
İstiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif’in son günlerini geçirdiği ev, istiklâl caddesi mısır apartmanı içerisinde yer alıyor. İçerisinde Mehmet Akif’in kişisel eşyalarına ek olarak şiir odası, belgesel odası, düzenli olarak güncellenen sergi salonu ve Mehmet Akif Kitaplığı bulunuyor. Bu müze sayesinde ülkemiz için en önemli değerlerimizi daha yakından keşfedebilir ve Mehmet Akif’i daha yakından tanıyabilirsiniz. Pazartesi hariç, hafta sonları da dahil olmak üzere müzeyi her gün saat 10.00-17.00 aralığında gezebilirsiniz.
Sergi koleksiyonunda yer alan yaklaşık 20.000 parçayla İstanbul Deniz Müzesi, ülkemizin denizcilik alanındaki en kapsamlı müzesi. Osmanlı’nın son dönemlerine ait deniz silahlarını, ilk dönemlerde kullanılan kayık minyatürlerini ve daha pek çok tarihi denizcilik araç gereçlerini müzede görebilirsiniz. Koleksiyonundaki bu eserler sayesinde dünyada da sadece sayılı müzenin erişebildiği bir değere sahip. 3 katlı müzede toplam 4 büyük salon ve 17 tane oda sergi alanı olarak kullanılıyor. Tüm bu odalara rüzgar isimlerinin verilmesi de çok hoş bir detay olmuş. Sergi alanlarında II. Dünya Savaşı’nda bile özenle korunmuş tarihi seyir defterlerleri, denizci kıyafetleri, sancaklar, haritalar ve tablolar gibi pek çok tarihi eseri keşfedebilirsiniz. Deniz Müzesi yetişkinler için ücretli olsa da, 0-18 yaş arası ve öğrenciler için ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Müzeyi hafta içi 09.00 - 17.00 saatlerinde, hafta sonları ise 10.00 - 18.00 aralığında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olduğunu da ekleyelim.