İzmir’in Konak ilçesinde, ismini bu önemli yapıdan alan Milli Kütüphane Caddesi’nde yer alan İzmir Milli Kütüphane, Türkiye’nin isminde ‘’Milli’’geçen ilk kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır. Neo-klasik bir yapı olarak mimar Tahsin Sermet Bey tarafından yapılan İzmir Milli Kütüphane, Türkiye’deki Kütüphaneler içerisinde yer alan altı derleme kütüphanesinden birisidir.
{ad:0}Elhamra Sineması ile birlikte, neo-klasik Türk mimarisi tarzının İzmir’deki en önemli simgeleri arasında gösterilen İzmir Milli Kütüphane binası iki katlı bir yapıdır. Türkiye’nin doğrudan doğruya kütüphane olarak planlanan az sayıda binasından birisi olan bu yapı, tarihi eser olarak da değerlendirilebilecek bir niteliktedir. İlk katında yönetim odaları, genel okuma salonu, bir depo, ödünç verme servisi, özel okuma odası, fotokopi odası ve cilt onarım odası, ikinci katında ise konferans salonu, çocuk kitaplığı ve iki kitap deposu bulunmaktadır.
Günümüzde hayranlıkla seyrettiğimiz, içinde kaybolmak isteyebileceğimiz bu güzel yapının kuruluşu aslında oldukça sancılı. Kuruluşu için İzmirli avukat Kadızade İbrahim Bey 1911 yılında öncülük ediyor ancak mali yetersizlikler, milli kütüphanenin kuruluşunu erteliyor. Bir sonraki sene ise matematik öğretmeni, Celal Hoca ismiyle bilinen Mehmed Celaleddin Bey’in öncülüğünde hizmete giren İzmir Milli Kütüphane’nin diğer kurucuları İzmir Yetimler Müdürü Abidin Bey ve Maksudoğlu Edhem Bey kütüphaneyi hayata geçirip, hayatta tutacak gelirleri sağlaması için bir sinema kurmayı planlamıştır.
Beyler Sokak’ta bulunan Salepçioğulları Konağı’nın selamlık bölümü; kurucuların Salepçioğulları ailesine başvurmaları üzerine ücretsiz olarak kütüphane için tahsis edilmiştir. İbrahim Kadızade’nin isteğiyle oluşturulan İzmir Milli Kütüphane Cemiyeti tarafından 23 Nisan 1912’de kütüphane hizmete sokulmuştur. Açılışından itibaren geçen iki yıl boyunca kütüphaneye 4000 eser bağışlanmıştır.
Ulusal bağımsızlığımızı kazandığımız Kurtuluş Savaşı ile düşman işgalinin son bulduğu İzmir’de ‘’Milli’’ adıyla hizmet vermeye başlayan, 1910’lu yıllarda bitişiğindeki araziye kurulmuş olan sinemadan ve sinema jeneratörüyle bölgeye sağlanan elektrik sayesinde kütüphane gelir elde etmeye başlamış; bu gelirle de kitap sayısını artırmıştır. Fakat kitap sayısı arttıkça, kütüphane için yeni bir bina ihtiyacı doğmuştur.
İpekçi Kardeşler Film Şirketi, altı yıllık kira karşılığında kütüphane için büyük önem taşıyan sinemanın inşaat masraflarını üstlenmiş ve 1926’da sinema hizmete girmiştir. Sinemanın inşaatı sonrasında kütüphane binasının inşaatı için çalışmalar başlatılmış, sinemanın yanındaki arsa satın alınarak günümüzdeki İzmir Milli Kütüphane binasının inşaatı başlatılmıştır. Cumhuriyetimizin 10. yıl kutlamalarının gerçekleştiği 29 Ekim 1933’te, İzmir Milli Kütüphane yeni binasına taşınmıştır. Açılış ise 31 Ekim 1933 tarihinde yapılmıştır. Sonuç itibarıyla, resmi olarak 6 Temmuz 1912’de açılan İzmir Milli Kütüphansi, kendisine ait modern ve yeni bir kütüphane binasına kavuşmak için 21 yıl süren uzun çalışma ve mücadele dönemlerini yaşamıştır.
Derleme kütüphaneler, TBMM’de 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilen 2527 sayılı Basma Yazı ve Resimleri Derleme Yasası uyarında Türkiye’de bütün baskı teknikleriyle basılarak yayımlanan eserlerin birer nüshasının gönderileceği adresler olarak belirlenmişti. Bu adreslerden birisi de, tahmin edebileceğiniz üzere, İzmir Milli Kütüphanesi olmuştur. Dolayısıyla Derleme Müdürlüğü’nün bir araya getirdiği bütün yayınların birer nüshaları İzmir Milli Kütüphane’ye gönderilmektedir.
Tüm Milli Kütüphanelerden; akademisyenler, kamu çalışanları ve emeklileri, bir meslek odası veya baroya kayıtlı meslek sahipleri, yazılı veya görsel basın mensupları, üniversite ve yüksekokul öğrencileri veya mezunları, Özürlüler İdaresi Başkanlığınca verilen görme engelli kimlik kartına veya tam teşekküllü hastanelerden alınan ve görme özürlü olduğunu belgeleyen sağlık raporuna sahip görme engelliler yararlanabilir.
İzmir Milli Kütüphane çalışma saatleri 09.00 - 17.00 arasıdır. Kütüphane Pazar günleri kapalıdır. Dilerseniz, Türkiye'nin En Büyük Kütüphaneleri içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
İzmir Gezilecek Yerler bakımından oldukça zenginken birkaç gününüzü İzmir bölgesine ayırarak kısa bir tatilin keyfini çıkarabilir, birbirinden farklı ve çeşitli İzmir Otelleri içerisinden zevkinize ve bütçenize uygun olan tesisi Neredekal.com üzerinden inceleyebilirsiniz.
{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}