İstanbul’dan uzak ama İstanbul’a yakın, hem mavili hem yeşilli bir yer var mı diyorsanız; kahvaltının mutlulukla ilgisi olduğu konusunda da Cemal Süreya’yla aynı fikirdeyseniz ve keşifçi ruhunuz kalkıp yollara düşmeye hazırsa size bol manzaralı bir önerimiz var, Yuvacık Barajı! Bu özel yeri anlatmaya biraz uzun bir cümleyle başlasak da yolu pek uzun sayılmaz, İstanbul’dan Yuvacık’a 1 - 1,5 saatte ulaşıyorsunuz.
{ad:0}Fabrika bacalarının dumanı altında gri bir kent olarak bilenler İzmit’in günahını alıyor. Evet, İzmit bir sanayi kenti olsa da tanıyıp bildiğinizde muhteşem doğasıyla insani kendine müdavim yapan yerleri de var. İzmit’in güneyindeki Başiskele ilçesinde dağların arasına gizlenmiş Yuvacık Barajı işte o yerlerden biri ve baraj 1999 yılında Kirazdere Çayı üzerine kurulmuş. Bu yüzden baraj hem Yuvacık hem de Kirazdere Barajı olarak tanınıp biliniyor. İzmit’i merkez aldığınızda ve Yalova-Gölcük tabelalarını takip ederek Yuvacık yol ayrımına geldiğinizde durun. Muhteşem baraj manzarasına ulaşmanıza ve sabahın ilk demli çayına kavuşmanıza bu noktadan sonra 20 dakika var!
Yuvacık Barajı’ndaki manzara iki dağ arasında kanyon boyunca kıvrılan bir akarsu görünümünde ve sırf doğayı izlemek için bile gitmeye değer diye başlayalım söze. İznik Gölü ile Samanlı Dağları arasındaki baraj, insan elinden çıkmış yapay bir göl gibi değil de doğanın kendi eseriymiş gibi görünüyor. Yaz ya da kış hangi mevsimde giderseniz gidin, sanki Doğu Karadeniz’de bir yaylaya gitmişsiniz gibi üşüyeceğiniz baraj bölgesinde, yağışla karşılaşmanız da muhtemel! Yuvacık’ta doğayla haşır neşirliğiniz baraj yolunda karşılaşacağınız manzaralarla başlıyor. Çam ağaçları arasından ilerlerken tepelerde göreceğiniz ahşap Karadeniz evleri ve kulağınıza çalınan kuş sesleri Yuvacık Baraj Gölü’nün verdiği huzuru anlatmaya yeter de artar.
Yuvacık Baraj Gölü, doğası, temiz havası ve manzarasının yanı sıra iştah açan kahvaltılarıyla da popüler bir yer. Ama popüler dediysek pandemi zamanında tıklım tıklım oluyor anlamına gelmesin. Resmi tatiller, bayramlar ve bahar güneşinin taze olduğu zamanlarda biraz daha kalabalık olsa da yer bulmakta zorluk yaşamıyorsunuz. Yuvacık bir baraj gölü olması nedeniyle çevresi korunuyor ve göl kıyısında piknik yapılmasına izin verilmiyor. Ancak göle doğru giderken, gölün karşı yakasındaki ormanlık alanda piknik yapmanız mümkün. Ama bizim önerimiz gelmişken göl çevresindeki bir tesiste, bir taraftan mükellef bir kahvaltı yapmanız bir taraftan da kahvaltı masanızdan o muhteşem manzarayı izlemeniz. Peki Yuvacık Barajı etrafında ‘iyi ki gelmişim’ diyeceğiniz, gelmişken de bol bol fotoğraf çekeceğiniz kahvaltı mekanları hangileri bilmek ister misiniz?
Doğada yapılan kahvaltıyı popüler şehir restoranlarının kahvaltılarından ayıran en önemli şey daha iştahlı yenmesi! Yuvacık Baraj Gölü’nde yapılan kahvaltılar bolluk içindeki menüsü kadar, doğanın cilvesine kapılıp demlik demlik çay içirten mutlu sohbetlerin de vesilesi. Gölün güney tarafına konumlanmış ve göle bağlanan küçük derelerin üzerine kurulmuş mekanların çoğu kalabalık grupları ağırlayacak kadar büyük tesisler. Kahvaltı ve yemek menülerinde bol bol yöresel yemek görmenizin sebebi ise Yuvacık’taki halkın çoğunun Karadenizli olmasından kaynaklanıyor. Tesislerin büyüklüğü pandemiyle savaştığımız şu günlerde mesafeli oturma açısından da avantaj sağlıyor.
Fotoğraf: Karaaslankamping.com
Çok büyük bir alana yayılmış tesis aynı zamanda çadır veya bungalovlarında konaklayabileceğiniz bir kamp merkezi. İzmit’ten gelecekseniz ve aracınız yoksa belli noktalardan servislerine binerek ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Tesisin kahvaltı içeriği de zengin, klasik kahvaltılıkların yanı sıra, ara sıcak olarak menemen, mıhlama ve sınırsız patates kızartması ile börek alabiliyorsunuz. Kahvaltı menülerinde ayrıca çay ve kahve de sınırsız. Tesisin kişi başı kahvaltı fiyatı 65 TL, 15 kişi ve üzerindeki gruplar için kişi başı ödenen fiyat ise 60 TL.
Fotoğraf: Aytepepark.com
30 dönüm üzerine kurulu ve kışın kapalı restoranında 150 kişi, yazın ise açık alanlarında 500 kişiyi ağırlama potansiyeline sahip tesisin çadırlar da dahil konaklama kapasitesi ise 120 kişi. Spor tesisleriyle de birçok aktivite imkanı sunan Aytepe Park Kamping’in İzmit’e uzaklığı 40 km. Köy kahvaltısı menüsünde kahvaltılıkların yanında dilerseniz kuymak, yumurtalı kavurma ve menemen sunumu da yapılıyor. Börek, patates kızartması, çay ve kahvede ise sınırınız yok. Aytepe Park Kamping’de kişi başı kahvaltı ücreti 65 TL.
Fotoğraf: Marangozbahcekafe.com
Sosyal medyanın etkisiyle son yıllarda oldukça popüler bir kahvaltı noktasına gelen Marangoz Bahçe Kafe’ye gittiğinizde yer bulabilmeniz için internet sitesinden veya telefonla arayarak rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz. Çünkü mekan özellikle hafta sonları çok yoğunlaşıyor. 3 katlı kafesi ve açık alanlarıyla hafta içi 09:00 – 22:00, hafta sonu ise 09:00 – 23:30 saatleri arasında hizmet veren mekanda kendinizi şehirden çok uzak bir kamp alanında hissediyorsunuz. Doğanın içinde tepeden bir baraj manzarası izleyeceğiniz Marangoz Bahçe Kafe’de sadece kahvaltı ve atıştırmalıklar servis ediliyor ve konaklama mevcut değil. Burada tıpkı yayla salıncakları gibi özgürlük temalı bir salıncakta sallanabiliyor ve çok fotojenik kareler yakalayabiliyorsunuz. Kahvaltı içeriğine gelince; ara sıcaklar da dahil bol çeşidi ve sınırsız demlik çayıyla kişi başı 60 TL. 7 yaşından küçük çocuklarınız için ücret ödemiyorsunuz.
Fotoğraf: Gazininyeri.com
16 dönüm arazi üzerine kurulmuş tesisin dere kenarındaki masaları 1500 kişiyi ağırlayabilecek kadar büyük bir alana yayılıyor. Kapalı alanı ise normal şartlarda 300 kişi ağırlayabiliyor. Konaklamak isterseniz çadırlarda ve bungalovlarda konaklama yapabilirsiniz. Çocuklar için düzenlenmiş oyun alanlarından da faydalanabiliyorsunuz. 09:00 – 13:00 saatleri arasında kahvaltı yapabileceğiniz tesiste klasik kahvaltıya ek olarak sigara böreği, mıhlama ve sınırsız çay gibi sunumlar var. Tesisin kişi başı kahvaltı ücreti ise 60 TL.
Yuvacık Baraj Gölü’nde keyifli saatleri kahvaltı sonrasına da taşıyabilirsiniz. Barajın soğuk suyu alabalık yetiştirmek için çok uygun olduğundan öğle veya akşam yemeklerinin en favori menüsü de haliyle kiremitte pişirilmiş alabalık oluyor. Tercihiniz etten yanaysa tesislerin hemen hemen hepsinde kendin pişir kendin ye tarzında mangal alternatifleri de bulabiliyorsunuz. Ama Yuvacık sadece yiyip içmekten ibaret değil, paintball, 4X4 veya ATV safari gibi aktivitelerin yanında mis gibi bir yayla havasında uzun yürüyüşler yapabileceğiniz alanlar da var. Mekanların çoğu çocuklar için uygun ve eğlenceli aktiviteler de sunuyorlar. Nehir kenarındaki hamaklar da dinlenmek ve doğayı dinlemek için biçilmiş kaftan.
Yuvacık Baraj Gölü çevresindeki tesislerde yaz kış konaklama imkanınız da var. Dilerseniz bu tesisleri Yuvacık Otelleri sayfasından inceleyebilirsiniz.
{search:yuvacik-otelleri,Yuvacık Otelleri}
Keyifli keşifler dileğiyle…