Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Iztuzu plajına tekneyle nasıl gidilir? İztuzu Plajı na giriş ücretli mi?

Iztuzu plajına tekneyle nasıl gidilir? İztuzu Plajı na giriş ücretli mi?

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 20 Temmuz 2024 - 19:55
 • Son Güncellenme: 21 Temmuz 2024 - 19:55
Iztuzu plajına tekneyle nasıl gidilir? İztuzu Plajı na giriş ücretli mi?

Avrupa’nın en temiz plajları arasında gösterilecek kadar temiz ve güzel olan İztuzu Plajı, Türkiye’nin en meşhur plajlarından biridir. Altın sarısı kumlarıyla ünlü olan bu plaj, nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor. Kristal berraklığındaki denizi ve huzur dolu manzarasıyla İztuzu Plajı, tüm dünyanın radarına girmiştir. Tatlı su ve tuzlu suyun bir arada bulunduğu plaj, caretta carettaların üremek için tercih ettiği nadir yerlerden biri. Bu yazıda, İztuzu Plajı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

{ad:0}

İztuzu Plajı’nın Özellikleri

İztuzu Plajı, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde yer alır ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olarak ün kazanmıştır. Nesli tükenmekte olan kaplumbağalar, plajın temiz ve doğal yapısını korumasına katkıda bulunuyor. Plajın bir yanında tatlı su, diğer yanında ise tuzlu su bulunuyor. Antik çağlarda İztuzu Plajı’nın olduğu bölgede herhangi bir plaj yoktu. Kaynaklara göre, bu alan Kaunos Antik Kenti’nin liman kenti olarak işlev gördüğü bir yerdi. Ancak, Rodos depremi sonrasında Dalyan Çayı’nın yatağı değişmiş ve bugünkü İztuzu Plajı oluşmuştur. Bu süreçte, med-cezir hareketleri nedeniyle plajın bir tarafında tatlı su, diğer tarafında ise tuzlu su birikmiştir. Altın sarısı kumları ve eşsiz doğal yapısıyla İztuzu Plajı, tarih boyunca kendine hayran bırakan bir doğa harikası haline gelmiştir. İztuzu Plajı, Radar Tepesi’nin eteklerinden Delik Ada önüne kadar uzanıyor. Plajın arkasındaki dağlık bölgeden akan nehir, deniz ile buluşarak eşsiz bir görüntü sunuyor. Altın sarısı kumlarıyla kaplı olan plaj, günübirlik tatilcilerin yanı sıra konaklamak isteyenler için çevresindeki otel ve pansiyonlarda konaklama imkanı sunuyor. 

İztuzu Plajı, sahip olduğu özellikler sayesinde 2011 yılında Hollanda merkezli bir tatil değerlendirme sitesi tarafından Avrupa’nın En İyi Plajı seçilmiştir. 2020 yılında ise The Guardian Gazetesi’nin yaptığı araştırmada Avrupa’nın En Temiz 30 Plajı arasında yer almıştır. Ayrıca, İngiliz yayın organı The Times, İztuzu Plajı’nı “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” olarak ilan etmiştir. Bu prestijli ödüller, İztuzu Plajı’nın dünya çapında tanınmasına ve her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmesine neden olmuştur.  İztuzu Plajı, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için özel bir öneme sahip. Akşam saat 20:00’den sabah 08:00’e kadar plaj, kaplumbağaların rahatsız edilmemesi için kapatılır ve ışıklandırma yapılmıyor.

İztuzu Plajı Nerede?

İztuzu Plajı, Türkiye’nin en turistik beldelerine ev sahipliği yapan Muğla’nın Ortaca ilçesindeki Dalyan beldesinde konumlanıyor. Dalyan merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta yer alan İztuzu Plajı’na beldeden 20 dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Dalyan, Marmaris ve Fethiye’nin arasında kaldığı için İztuzu Plajı, Fethiye’den 66 kilometre; Marmaris’ten ise 100 kilometre uzaklıkta. Eğer aracınızla seyahat ediyorsanıız Marmaris ya da Fethiye tatillerinde İztuzu Plajı’na gidebilirsiniz.

İztuzu Plajı’nda Deniz Nasıl?

Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz’e bağlandığı noktada konumlanan İztuzu Plajı’nda tuzlu deniz suyu ve tatlı göl suyu bir arada bulunuyor. Bu özelliğiyle Türkiye’nin en nadir plajlarından biri olan İztuzu Plajı, 4,5 kilometre uzunluğunda. İncecik ve altın rengi kumlarıyla büyüleyen plajın denizi çok berrak ve sığ. Sığ olduğu için çocuklarıyla seyahat eden ailelerin gönül rahatlığıyla gidebileceği bir deniz. Plaj ve deniz çok temiz. Hatta İztuzu Plajı, temizliğiyle İngiliz The Guardian gazetesi’nin hazırladığı Avrupa’nın en temiz 30 plajı listesine de girmiş.

İztuzu Plajı Ücretli mi?

İztuzu Plajı’na giriş ücretli. İsteyenler ücret karşılığında şezlong-şemsiye kiralayabilirler. Plajın girişinde otopark da bulunur ve 15 dakikalık ziyaretler için ücretsiz, daha uzun süreler için ücretlidir. Plaj, sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

İztuzu Plajı’na Nasıl Gidilir?

Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan İztuzu Plajı Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı. Aynı zamanda hızla gelişen Dalyan beldesinde doğal güzellikleri ile ünlü İztuzu Plajı bulunuyor. İztuzu Plajı Dalyan beldesine de 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu plaja tekne ve ya karayolu ile ulaşım mümkün. Bunun yanı sıra şehir dışından gelen kişiler öncelikle Muğla merkeze gelmeliler. Muğla'dan da toplu taşıma araçları ile birlikte Dalyan'a geçilebilir. Ortaca merkezinden toplu taşıma araçları ve özel araçlar ile birlikte Dalyan merkezine geçiliyor. Dalyan merkezden ise sık sık İztuzu Plajı'na da geçilebiliyor.

İztuzu Plajı’nda Neler Yapılır?

İztuzu Plajı, doğa turizmi açısından birçok fırsat sunar. Yamaç paraşütü, dağcılık, doğa yürüyüşü, kuş ve yaban hayatı gözlemciliği, rafting, fotoğrafçılık ve olta balıkçılığı gibi birçok aktivite yapılabilir. Bölge, doğal güzellikleri ve çeşitli spor olanaklarıyla dolu. Bölgede 2017 yılından beri Falcon Fest adı altında doğa sporları festivali düzenleniyor. 

İztuzu Plajı Giriş Saatleri Nedir?

İztuzu Plajı caretta carettalar ile o kadar bütünleşmiş ki yerli turistler arasında Kaplumbağa Plajı, yabancı turistler arasında Turtle Beach olarak da biliniyor. İztuzu, caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı nadir plajlardan olduğu için plaj kullanım saatleri de buna göre belirlenmiş tabii. Caretta carettaların rahatsız olmaması için saat 20:00 ile 08:00 arasında plaj kullanıma kapalı. Kaplumbağaların yumurta bırakma döneminde evcil hayvanlar plajı kullanamıyor.

İztuzu Plajı aynı zamanda caretta carettaların tedavilerinin yapıldığı bir hastaneye de ev sahipliği yapıyor. Nesli tükenmekte olan bu hayvanlar konusunda oldukça hassas oldukları için akşam saatlerinde plajın çevresinde ışık yakmak ya da gürültü yapmak da yasak. Ayrıca plajda kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı yerler işaretleniyor ve bu işaretli alanları geçmemek gerekiyor. Bu nedenle İztuzu Plajı’nda geçirdiğin süre boyunca senin de çok dikkatli olman büyük önem taşıyor.

İztuzu Plajı’nda Restoran ya da Kafe Var mı?

İztuzu Plajı, 1988 yılında koruma altına alındığı için plajın işletmesi belediyeye ait ve plajda özel işletmelere ait restoran ve kafe bulunmuyor. Plajda sadece belediyenin işlettiği bir büfe var. Bu büfeden yiyecek ve içecek temin edebilirsiniz.

İztuzu Plajı’nda Konaklama

İztuzu Plajı’nda konaklama imkanı bulunmamakla birlikte, Dalyan beldesinde birçok konaklama seçeneği var. Dalyan otelleri, plaja yakın konaklama için akla ilk gelen seçenekler. Oda kahvaltı, yarım pansiyon veya tam pansiyon konseptlerinde hizmet veren butik ve apart oteller, harika manzaralar ve ev rahatlığında bir atmosfer sunuyor. Dalyan’da konaklamak istemeyenler ise Ortaca otelleri arasından seçim yapabilirler. İztuzu Plajı’na yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta bulunan Ortaca’da her bütçeye ve tatil anlayışına hitap eden oteller mevcut.