Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Kamp 101: Ateş Yakma Yöntemleri

Kamp 101: Ateş Yakma Yöntemleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 13 Eylül 2022 - 11:03
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 21:01
Kamp 101: Ateş Yakma Yöntemleri
Doğa ve kamp hayatının olmazsa olmazlarından biri kamp ateşi. Hem ısınmak hem de yiyecek ya da içecekleri hazırlamak için ateş yakmak şart. Günümüzde çok basit tekniklerle hızlıca ateş yakmak mümkün. Her şeyden önce dikkat edilmesi gerekenlerin başında kamp yapılan bölgede daha önce ateş yakılıp yakılmadığı geliyor. Eğer bulunduğunuz yerde sizden önce kamp yapılmış ve ateş yakılmışsa siz de tekrar aynı noktayı tercih edebilirsiniz.

Ormanda yerde ateş yakacaksanız yine de dikkatli olmanızda yarar var. Zira çevredeki kuru otlar ve dallar rüzgar etkisiyle tutuşabilir ve beklenmeyen felaketler ortaya çıkabilir. Bu uyarımız ateş çukuru kullanacaklar için de geçerli. Kamp konusunda deneyimsiz iseniz, ilk defa kamp yapmaya başlayacaksanız her şeyden önce Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri rehberimize göz atmasında yarar var.

{facility:0}

Kamp Ateşi İçin Gerekli Malzemeler

Kamp ateşi için kuru odunlar ve bir ateş başlatıcı öncelikle olmazsa olmaz malzemeleriniz arasında olmalı. İlk etapta özellikle kolay yanan kavak ağacının odunlarını tercih edilebilir ve daha sonrasında ateşin hızlıca geçmemesi için ateşi meşe ağaçlarıyla besleyebilirsiniz. {ad:0}

Kamp Ateşi Yakma Aşamaları

Kamp 101: Ateş Yakma Yöntemleri

Ateşin kolayca başlaması ve odunların harıl harıl yanması için rüzgarın yönü büyük önem taşıyor. Ateşi rüzgarla desteklemek pek de fazla uğraşmadan ateşi başlatıp hızlıca alevlendirmek anlamına geliyor. Dolayısıyla rüzgarın yönünü ateşin ön kısmına, dalların arasından hava alabileceği şekilde ayarlarsanız çok daha verimli olur.

Kamp Ateşi Yakma Yöntemleri

1- En Çok Tercih Edilen Yöntemlerden Biri: Tepe Ateşi!

Çok basit bir teknikle başlayalım isterseniz… En çok tercih edilen yöntem ‘tepe ateş’ yöntemi. Öncelikle çevreden kolayca bulabileceğiniz olabildiğince ince ve kuru dalları toplamakla işe başlayabilirsiniz. Ateşin başlatılacağı noktada dalların gerçekten ince ve kuru olması çok önemli. Zira aksi takdirde büyük bir odun parçasında ateş başlatmak çok uzun ve yorucu olabilir.

Öncelikle kuru dalları bir kare şerit olacak şekilde üst üste piramit benzeri dizebilir; orta kısmına da ince parçalar yerleştirebilirsiniz. Kibrit, çakmak ya da magnezyum çubuğuyla en ince dalları yakabilir; ardından biraz daha kalın dalları yanan ateşin üzerinde uç kısımlara doğru yerleştirerek ateşinizin devamlılığını sağlayabilirsiniz.

2- Bohça Yöntemiyle Ateş Yapmak

Ateş yakmanın çok farklı yolları var elbette. Bohça şeklinde geçen bir diğer yöntemde kuru yaprak ya da sarmaşıkları kullanabilirsiniz. Yani kuru ince ve büyük dalların yanına yaprak ve sarmaşıkları da ekleyerek daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Tabii toplanan yaprakların kuru olmasına özen göstermek şart. Aksi takdirde ateş başlamadan sönebilir. Bu yöntemin en önemli avantajı zemin nemli olsa ateşin yakılabiliyor olması. Hatta yaprak ve sarmaşıklardan bohça haline getirdiğiniz ateşinizi minik bir kürek yardımıyla daha büyük dal parçalarının arasına yerleştirip ateşi daha da harlayabilirsiniz. Kamp 101: Ateş Yakma Yöntemleri

3- Çok Sık Odun Toplamak İstemeyenler İçin: Payanda Yöntemi

Payanda yöntemi, sürekli odun toplamak istemeyenler için fayda sağlıyor. Zira herhangi bir yöntemle ateş yakıldıktan sonra kalın 5 odun parçasını yıldız oluşturacak şekilde ateşin üzerine yatırabilir ve bu odunların da kor olmasını sağlayabilirsiniz. Aralarda oluşan boşluk rüzgarın da etkisiyle alevleri yükseltecektir.

4- Zemin Islaksa Bu Yöntemi Kullanabilirsiniz: Ters Ateş

Eğer kış kampı yapıyorsanız ya da aniden bastıran yağmur altında iseniz ve yine de ateş yakmanız gerekiyorsa ters ateş yöntemi epey verimli olabilir. Bu yöntem ağaç ya da odun parçacıklarının kalından inceye üst üste yerleştirilmesini temel alıyor. En üste yerleştirilen çalı çırpı tutuşturulduktan sonra ateş aşağıya doğru yanmaya başlayacak ve alttaki kalın odunlar ıslak zemin ve alev arasındaki set görevini görecek.

5- Ateş Yakmada Piramit Tekniği

Bir diğer ve son teknik ise piramit tekniği… Burada çıtaları yine kare bir yüzey oluşacak şekilde üst üste yerleştirmek gerekiyor. Orta kısma ise çıra ya da ateşi kolayca başlatmayı sağlayacak olan materyalleri yerleştirebilirsiniz. Daha sonrasında kibrit ya da çakmak gibi bir ateş başlatıcıyla ateşi yakabilirsiniz; tabii daha sonrasında kuru ve büyük odunlarla ateşi desteklemekte yarar var.

Kamp Ateşi Yakarken Bilinmesi Gerekenler

Kamp 101: Ateş Yakma Yöntemleri

Ateşi başlatmak için daha çok çakmak ve kibrit kullanılıyor olsa da magnezyum çubuğunu da tercih edebilirsiniz. Bu araç aslında kibritlerin ıslanması ya da çakmak gazının bitmiş olması gibi problemleri ortadan kaldırıyor. Magnezyum çubuğuyla ateş yakmak için öncelikle kuru dallardan çok ama çok ince bir kıymık oluşturmak şart. Daha sonra herhangi bir bıçağın ters kısmını magnezyum çubuğuna sürterek kıvılcımları kıymıkların üzerine düşürmek gerekiyor. Çok küçük bir kıvılcım dahi kıymıklarla buluşsa ateş başlayacaktır. Ateşi desteklemek için hafifçe üfleyebilir ya da rüzgara doğru tutabilirsiniz. Ardından ufak ufak dal parçalarıyla ateşinizi destekleyebilir ve ihtiyacınıza göre büyütebilirsiniz.

Son olarak yaz tatillerinizi kamplarla ve etkinliklerle daha eğlenceli hale getirmek isterseniz yazımızdan da faydalanabilirsiniz.