Kapadokya’nın mistik atmosferini hissetmek, tarihin derinliklerine yolculuk yapmak ve doğanın büyüleyici güzelliklerini keşfetmeye ne dersiniz? Kara Ağaç Destanı dizisinin çekimlerinin yapıldığı Soğanlı Vadisi, Kapadokya’nın giriş kapısı olarak kabul edilmesinin yanı sıra, hem tarihi hem de doğal zenginlikleriyle sizi kendine hayran bırakıyor. Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde yer alan Soğanlı Vadisi, ünlü Soğanlı bez bebekleriile adını duyurmuştur. El emeğiyle hazırlanan bu sevimli bebekler, vadinin zarif ve sade ruhunu yansıtan simgelerden biri.
{facility:0}Son dönemde “Kara Ağaç Destanı” dizisinin çekimlerine ev sahipliği yaparak dikkatleri üzerine çeken Soğanlı Vadisi, etkileyici kanyonları ve gizemli kiliseleriyle de Kapadokya’nın keşfedilmeyi bekleyen saklı hazinelerinden biri. Kanyonların arasına gizlenmiş, binlerce yıllık geçmişi olan kiliseleri Soğanlı Vadisi, doğaseverler ve tarih meraklıları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. İşte Karaağaç Destanı dizisinin çekildiği Soğanlı Vadisi hakkında detaylar!
Kara Ağaç Destanı dizisi Soğanlı bez bebekleri ile ünlü Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi sınırları içerisinde kalan Soğanlı Vadisi'nde çekiliyor. Soğanlı Vadisi Kapadokya'nın giriş bölgesi olarak kabul edilemektedir. Kayseri Valiliği'nin çabalarıyla turizme kazandırılmıştır. Gelin Soğanlı Vadisi'ni daha detaylı inceleyelim.
{search:yesilhisar-otelleri,Yeşilhisar Otelleri}
{ad:0}Soğanlı Vadisi, Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi sınırları içinde bulunur. Yeşilhisar merkeze 15 kilometre uzaklıktaki vadi, geniş bir alanı kaplayarak 25 kilometrelik bir kanyona yayılmıştır. Vadinin bu konumu, onu Kapadokya’nın daha az bilinen ancak keşfedilmeye değer. Kayseri, Nevşehir ve Niğde’nin oluşturduğu üçgende yer alan Soğanlı Vadisi, Nevşehir’e 60 km, Niğde ve Kayseri’ye ise 80 km mesafede .
Soğanlı Vadisi’ne ulaşım için birkaç farklı rota bulunmaktadır:
Soğanlı Vadisi, Kapadokya’nın diğer bölgeleriyle benzerlik gösterse de kendine özgü pek çok özelliğe sahip. Vadinin kuzey tarafında yer alan Kubbeli Kilise, bölgenin en meşhur ve özel yerlerinden bir tanesi. Kubbelerin oluşturulması dev bir peribacasının büyük bir ustalıkla işlenmesi sonucu bu hale getirilmiş ki bu kiliseyi daha da özel kılan niteliklerden bir tanesi. Tıpkı bir labirent gibi gözüken Kubbeli Kilise, içinde kayalara oyulmuş tünelleri, merdivenleri, koridorları ve dehlizleriyle son derece heyecan verici ve gizemli bir yer. Burayı daha da gizemli hale getiren sebeplerden bir tanesi de sesin nereden geldiğinin anlaşılmasına imkân vermeyen farklı akustik yapısı. Son şeklini 14. Yüzyılda aldığı bilinen Kubbeli Kilise iki katlı ve içi kiliselerden çoğunlukla alışık olduğumuz gibi fresklerle süslü.
Soğanlı Vadisi'nde eski dönemlerde kilise ya da manastır olarak kullanılan yapıların yıkılıp dökülen kısımları ya da artık kullanılmayacak olmasıyla genelde kapı ve pencere gibi bazı yerler örülerek güvercinlik haline getirilmiş. Zaten güvercinlikler bu bölgede kiliseler, yeraltı şehirleri ve mezarlardan çok daha fazla görülen oluşumlardan olup, Soğanlı’da da bulunmaktadır. Güvercinliklerin neden bu kadar fazla olduğunun sebebi ise genellikle zayıf olan toprağı güçlendirmek için gübre elde etmekmiş.
Soğanlı Vadisi, tarih boyunca önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşim izleri 6. yüzyıla kadar uzanır ve vadide Bizans dönemine ait pek çok kalıntı bulunuyor. 1200-1300 yılları arasında Bizanslılardan Türklerin eline geçen Soğanlı, Türkmen kökenli bir yerleşim olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Soğanlı Vadisi’nin içinde yer aldığı Yeşilhisar İlçesi, Bizans döneminde “Kyzistra” adıyla biliniyor. Sonraki dönemde Selçukluların hükmüne giren bölge Karahisar olarak adlandırılan Zenibar ismiyle anılıyor. Vadinin antik ismi ise Soandos’. Vadide yerleşimin ilk izlerinin 6. yüzyıla kadar gittiği düşünülmektedir.
Duvarında bulunan dört çıplak kadının yılanların saldırısına uğraması ve günahkar kadınların sahnelenmesi nedeniyle Yılanlı Kilise adını verilen kilise görülmesi gereken yerlerden sadece biri. Burada tahrip olan bir kitabede sekiz yılan saldırısına uğrayan kadının suçu bilinmiyor. Vadideki kiliseler, freskleri ve mimarileri ile dikkat çekici. 850 yılında 200’e yakın sayıda manastır ve kilisenin olduğu bilinirken, günümüze 50’ye yakının ulaşabildiği biliniyor. Köye 2 km mesafede yer alan Tokalı Kilise, en yüksek tonozlu ve geniş olduğu için dikkat çekiyor. Ayrıca birbirine bağlı üç apsisli ve üç nefli yapıya sahip ve kiliseye 50 basamak sonunda ulaşılabiliyor. Bölgedeki bir diğer kilise olan Karabaş Kilisesi de, Roma döneminin izlerini taşıyan, dört bölümden oluşan ve 6. Yy’da yapıldığı bilinen bir yapıdır. Selçuklu ve Bizans motifleriyle resmedilmiş olan Hz. İsa’nın doğumu, vaftiz töreni, çarmıha gerilişi gibi hayatına dair önemli zamanları, 12 havarinin azizlerinin resimleri kilise duvarlarını süslüyor. Bu nedenle bu kilisenin bölgenin sanat değeri en yüksek yapılarından biri olduğu biliniyor. Duvarlarında dört adet mezarlık nişleri bulunduran ve küçük kubbeli kilisenin alt katında yer alan yapıya de Saklı Kilise adı verilmiş. Yılanlı Kilise de duvarlarında dört çıplak kadının yılan saldırısına uğradığı sahneyle adını almıştır ve görülmeye değer yapılar arasında.
Vadide ziyaret edilebilecek başlıca kiliseler
Vadinin ilk kuruluşu tarım amaçlı. Sonraki dönemde ise bağcılık ile üzüm yetiştiriciliği kendisine yer edinmiştir. Burada bunan Şarap işlikleri bölgenin ekonomisi hakkında önemli bilgiler içeriyor. Tarımsal faaliyet açısından önem taşıyan bu işlikler üzüm ezme havuzları, akıtma kanalları, şıra biriktirme haznelerinden meydana geliyor. Çok eski çağlarda Kapadokya Bölgesini faaliyette olan volkanların püskürtmüş olduğu lavlar oluşturmuştur. Nitekim burada toplanan tüflü topraklar üzüm bağlarında oluşan filoksera hastalığını önlüyor. Bu sebeple kaliteli üzümlerin yetişmesinde önemli bir tarım arazisine sahiptir. Böylelikle bölgede kaliteli şarap üretimler gerçekleştiriliyor. Özellikle iklimine dayalı olarak burada yetişen Emir üzümü beyaz şarap ekonomisi için önemli yer tutuyor. Böylelikle Soğanlı Vadisi’nin başlıca geçim kaynağının şarabın hammaddesi olan üzüm olduğunu söylemek mümkün.
Şarap işlikleri bölgede önemli yer tutuyor. Birçok mağarada karşınıza çıkıyor. Nitekim bunlardan biri Karabaş Kilisesi. Kilise içerisindeki Şarap İşliği halen inceleyebilirsiniz. Burada öncelikli olarak ön mekanda üzümler biriktirilip ve çöplerinden arındırılıyor. Sonrasında ise üzüm ezme havuzunda oluşturulan kanal oluk ile şıra biriktirme oluğuna doluyor. Bu tür işlikler diğer Geyikli ve Saklı Kilise dinin inanç merkezlerinde de yer bulunmakta. Kısacası bölgedeki şarap işlikleri zirai yapı olarak Bizans mimarisini günümüze yansıtıyor. Buradaki üretimle geçmiş dönemlerde ticari olarak bir yapıya bürünmüş ve bölgenin üretimi ile geçim kaynağı haline gelmiştir.
Soğanlı Vadisi’ni ziyaret ettiğinizde, köy kadınlarının el emeği ile hazırladığı bez bebeklerden alabilirsiniz. Ayrıca, bölgedeki tezgahlarda Türk motifleriyle süslenmiş heybe, halı ve çoraplar da satın alabilirsiniz.
Soğanlı Vadisi'nin büyüleyici atmosferinde unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamak için doğru konaklama seçimi oldukça önemli. Vadideki konaklama seçenekleri, tarihi taş evlerden butik otellere, mağara otellerinden pansiyonlara kadar oldukça çeşitlilik gösteriyor. Soğanlı Vadisi'nde konaklama seçeneklerini detaylı bir şekilde incelemek ve kendinize uygun oteli bulmak için Neredekal.com'un Yeşilhisar otelleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.