Milattan önce 2000 - 3000’li yıllarda yaşadığı sanılan güçlü kuvvetli savaşçı kadınlara Amazon deniyor ve bazılarımız onları doksanların sonlarında TV’de yayınlanan Zeyna dizisinden de hatırlıyoruz. Ataerkil toplumlara çok alışkın bir dünyadan böyle anaerkil bir uygarlığın gelip geçmesi bizi her ne kadar şaşırtsa da, tarihin sürprizlerle dolu olduğu bir gerçek.
{facility:0}Amazonların uzak bir kıtada değil de, Anadolu’da, Samsun’un Terme ilçesinin Gölyazı beldesinde yaşadığını söylersek daha da şaşıracaksınız. Henüz bu bölgede kazı yapılmamış ama Amazonların üzerinden asırlar geçse de Samsun eski sakinlerini unutmamış. Büyükşehir Belediyesi ve 19 Mayıs Üniversitesi işbirliği yaparak Amazonların anısını yaşatmak adına İlkadım Batıpark bölgesinde 50.000 metrekareye yayılan bir ada oluşturmuş. Amazon Köyü ise bu ada üzerindeki 2,5 dönümlük araziyi kaplıyor. Ve bakın bu ilginç köyde sizi neler bekliyor.
"Amazonlar gerçekten var mıydı, kadınlar eskiden o kadar güçlüler miydi?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. O günlerden bu günlere köprülerin altından çok sular aksa da, çağlar, yüzyıllar geçip gitse de, kadın hakları hakkında hala mücadelede olduğumuz düşünülünce böyle güçlü bir kadın uygarlığına insanın inanası gelmiyor. Tarihin en ünlü filozoflarından Sokrates, Homeros ve Eflatun’un eserlerinde bol bol anlattığı Amazonlardan, Hititler de kil tabletlerinde bahsediyor. Uygarlığın kurulduğu yer olarak eski adı Temiskira olan Terme ilçesini işaret eden bu kaynaklara istinaden Samsun’da konumlanan köy de, Amazonların o çok merak edilen yaşamlarından kesitler sunuyor. {product:34821}
Amazon kadınlarının günlük yaşamından nasıl göründüklerine, nasıl avlanıp hangi aletleri kullandıklarına kadar birçok detay düşünülerek tasarlanmış yapay köyde adeta milattan öncelere ışınlanacaksınız. Balmumundan heykelleri yapılmış 24 amazon kadınının saçları gerçek saçlardan, gözleri ise protez. İnsan derisiymiş gibi canlı duran tenlerinin yapımında ise Hollywood filmlerinde de makyaj olarak uygulanan özel bir silikon kullanılmış. Heykellerin kemik yapıları 3000 yıl öncesinin insan anatomisi incelenerek, deriden kıyafetleri ise yine o yılların tekniğiyle dikilerek yapılmış.
Köydeki Amazon kadınlarının hepsi tıpkı Madame Tussauds balmumu heykelleri gibi gerçekçi duruyorlar. Köyde güç idolü bir kadını arkanıza alıp instagram için havalı fotoğraflar da çekebiliyorsunuz. Günümüzde kadın eline hiç yakışır mı diye düşündüren çift ağızlı balta, oklar, yaylar gibi savaş aletleri ve milattan öncesinin envai çeşit silahlarıyla da tanışacağınız köyün kapısından girip şöyle bir turlamaya ne dersiniz?
{ad:0}Kaynak: Kulturportali.gov.tr
Önce Batıpark’ın Samsun’daki konumundan biraz bahsedelim. Aslında tek bir park olan alanın Ordu’ya yakın olanı Doğupark, Sinop’a yakın olanı da Batıpark olarak ayrılıyor. Batıpark denize dolgu olarak yapılmış yemyeşil bir alandan oluşuyor.
Amazon Adası adı üstünde, Batıpark’ta yapay bir kanalla ana karadan ayrılmış bir küçük ada. Ulaşım için adayla karayı birbirine bağlayan köprüler kullanılıyor. Dilerseniz bu dar kanalda kanolar ile gezebiliyorsunuz. Adaya girdiğinizde sizi karşılayan Amazon Savaşçısı heykeli mekanın asıl sahibi ve elinde mızrağı ve kalkanıyla köyün her daim tetikteki nöbetçisi. Üzerinde savaş sahnelerinin betimlendiği bir kaide üzerinde yükselen 12,5 metre boyundaki ve 6 ton ağırlığındaki Amazonun yapımı tamı tamına beş ayda tamamlanmış.
{product:5043}
Köyün karşılama komitesinin diğer üyeleri olan ve Anadolu Aslanları diye anılan iki adet büyük aslan heykeli ki, bu heykellerde gücü temsilen tasarlanmış. Aslanlardan biri özel organizasyonlar için ziyarete açılırken, diğerinin içine girip ücretsiz gezebiliyorsunuz. Aslanlar iki katlı olarak dizayn edilmiş. İlk katında Amazonların savaş tasvirlerini, merdivenle ikinci katına çıkınca da köyün panoramik manzarasını görmeniz mümkün.
Aslanları ziyaret ettikten sonra tabelaları izleyerek köye doğru yol alabilirsiniz. Mağara evlerinde yaşayan, günlük yaşam süren balmumu Amazon kadınlarıyla köyde buluşuyorsunuz. Çok ilginç bir efsane olan Amazon uygarlığında erkekler köle olarak kullanılırmış. Bu yüzden sadece birkaç tane erkek heykeli yapılmış ve onlar da zindanda hapsedilmiş ayağı zincirli köleler olarak betimlenmiş.
Batıpark’ta piknik yapabileceğiniz yeşil alanlar mevcut. Yerlere örtü serip oturabileceğiniz gibi piknik için düzenlenmiş çardaklı alanları da kullanabilirsiniz. Ya da dilerseniz yolların fatihlerine açık uzun bir go-kart pistinde özgürce gaza basabilir, suni kayak pistinde de yolların karını attırabilirsiniz. {product:20397}
Batıpark’ın içinden tümülüsleri görebileceğiniz ve Samsun’un panoramasını izleyebileceğiniz yer olan Amisos Tepesi’ne teleferikle çıkabilirsiniz. Tabii Amazon Köyü manzarası de panoramaya dahil. Köyü gezdikten sonra acıktıysanız tepe üzerinde muhteşem deniz manzarasına nazır Amazon Kafe’de bir yeme – içme molası verebilirsiniz. Amazon Adası’nda balık yiyebileceğiniz restoranlar da var.
Samsun Amazon Köyü’nü haftanın 7 günü ziyaret edebiliyorsunuz. Pazartesi günü saat 12:00 – 17:00 arasında açık olan köyü diğer günlerde 08:30 – 17:00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz. Köye giriş ücreti ise oldukça cüzi; öğrenciler için 1 TL, yetişkinler için 2 TL ödeniyor.
Kaynak: Samsunharitası.com
Karadeniz kıyısında, Baruthane bölgesinde konumlanan Amazon Adası ve Amazon Köyü, Samsun rotasının en ilgi çeken yerlerinden. Aracınız olmasa bile şehir içinden ulaşım alternatifi de bol, tramvayla, dolmuşla, otobüsle gelebiliyorsunuz. Amazon Köyü’nün Samsun şehir merkezine uzaklığı ise yaklaşık 15 km.
Samsun seyahatinizde birbirinden güzel butik otellerde kalabileceğinizi biliyor muydunuz? En güzel Samsun Butik Otelleri için listemize tıklayabilir, siz ve sevdiklerinize en uygun ve en güzel Samsun Otel seçeneklerini inceleyebilirsiniz. {product:36168}{search:samsun-otelleri,Samsun Otelleri}