Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başlkanlığı’nın hazırladığı tebliğe istinaden oteller, tatil köyleri, butik oteller, termal oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, dağ evi, köy evi, yayla evi, karavan, çadır, bungalov ve kamping tesislerine 2023 yılında “Konaklama Vergisi” uygulanacak.
{ad:0}2019 yılında kabul edilen 7194 sayılı Kanunla vergide önemli düzenlemeler yapılmıştı. Bu düzenlemeler ile konaklama vergisi ilk kez hayatımıza girecekti. 1 Nisan 2020 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar %1 oranında, bu tarihten sonra ise %2 oranında tahsil edilecek vergi, pandemi nedeniyle 2022 Ekim sonunda tekrar düzenlenmek üzere ertelendi. Yapılan son düzenleme ile %2 oranında 2023 yılı itibariyle konaklama vergisi hayatımıza girecek.
Ekim ayında düzenlenen yeni yasaya göre 2023 yılı Ocak ayından itibaren oteller, tatil köyleri, butik oteller, termal oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, dağ evi, köy evi, yayla evi, karavan, çadır, bungalov ve kamping tesislerine %2 konaklama vergisi uygulanacaktır.
Bilindiği üzere birçok ülkede, konaklama veya turistik amaçlı verilen hizmetlerden faydalanan kişilerden, bu hizmetlerin sunulabilmesi için merkezi yönetim ya da yerel yönetimlerin kamusal maliyetlerinin bir kısmının finanse edilebilmesi amacıyla, konaklama tesislerinin verdiği hizmetler üzerinden turizm vergisi, turist konaklama vergisi, ziyaretçi vergisi, şehir vergisi, konaklama vergisi gibi adlar altında, konaklanan gece sayısı üzerinden maktu veya verilen hizmet bedeli üzerinden oransal olarak vergi alınmaktadır. Ülkemizde de farklı ülkelerdeki bu uygulamalar dikkate alınıp kanunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
İlk aşamada bu verginin mükellefi turistler değil, yasadan da anlaşılacağı üzere hizmeti sunan kuruluşlardır. Ancak elbette bu vergi maliyeti fiyatlara yansıyacak ve son kullanıcı olarak yerli ve yabancı turistler de yükselen fiyatlardan etkilenecektir.
Ocak ayından itibaren oteller, tatil köyleri, butik oteller, termal oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, dağ evi, köy evi, yayla evi, karavan, çadır, bungalov ve kamping tesislerinde konaklayanlardan alınacak vergileri ve vergi zamlarını örneklerle açıklayabiliriz.
Geceliği 300 TL olan bir otelde 3 gece kaldınız. Toplam vergiye tabii konaklama bedeli 900 TL olur. Bu bedel üzerinden %2 konaklama vergisi olan 18 TL ve yine bu bedel üzerinden %8 oranında KDV 72 TL ayrı ayrı alınır. Konaklama vergisi toplam KDV matrahına dahil edilemez. Otele ödeyeceğiniz toplam tutar 900+72+18 = 990 TL olacaktır.
Oda+Kahvaltı tüm vergiler hariç oda fiyatı geceliği 500 TL olan pansiyonda 2 odayı 1 haftalığına rezerve ettiniz. Ancak 5 gece kalıp ayrıldınız. 500 x 2 x 5 = 5000 TL vergiler hariç toplam tutar eder. Konaklama vergisi ve KDV sırasıyla bu bedel üzerinden hesaplanır. Konaklama Vergisi %2 olarak 100 TL ve KDV %8 ise 400 TL toplam 500 TL vergi faturaya eklenir. Pansiyona ödeyeceğiniz toplam tutar 5000+500+100 = 5500 TL olacaktır. Burada önemli husus pansiyonun geceleme hizmetiyle birlikte sattığı kahvaltı hizmeti ayrıca faturalansa bile konaklama vergisine tabiidir.
Bir motele geceliği 250 TL’den rezervasyon yaptırıp 2 gece kalacağınızı bildirip daha sonra aynı gün tuttuğunuz odanın bedelini ödeyerek ayrılmak isterseniz yine vergi hesaplanacaktır. Yani motele 250 TL matrah üzerinden %2 konaklama vergisi ve %8 KDV ödeyeceksiniz. Toplam bedel 250+20+5 = 275 TL olacaktır.
Termal otele günübirlik termal tesisten yararlanmaya gittiginizde tesiste konaklamadığınız için sizden sadece günübirlik hizmet ücreti ve vergisi talep edilecektir. Günübirlik SPA, termal hizmetler, otel lokantasının sunduğu hizmetler tesiste konaklamadığınız sürece konaklama vergisine tabii değildir.
Her şey dahil bir tatil köyüne geceliği 1000 TL olarak 7 gece rezervasyon yaptırdınız. Size Her şey dahil paketi içinde sunulan tüm hizmetler vergiye tabiidir. Bu durumda 7000 TL bir haftalık vergiler hariç toplam tutar üzerinden hesaplama yapılır. Konaklama vergisi %2 140 TL ve %8 KDV 560 TL eder. Toplam faturanız ise 7000+560+140 = 7700 TL olarak hesaplanır.
Diğer taraftan, konaklayana konaklama bedeline dahil edilmeden sunulan hizmetler ise konaklama vergisi kapsamı dışında tutulur. Aynı düşünceyle konaklama tesisi bünyesinde bulunan kuru temizleme/ütüleme/yıkama gibi parça başı hizmetler de konaklama bedeli dahilinde sunulmamışlarsa ayrı kalemler olarak belirtilir ve konaklama vergisine tabii değillerdir. Ayrıca konaklama tesislerinde konaklamadan bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, nişan, toplantı, kongre ve benzeri organizasyon hizmetleri de konaklama vergisine tabii değidir.
Kısaca toparlarsak;
Vergiye Tabii İşletmeler;
Vergiden İstisna İşletmeler;
Vergiye Tabii Hizmetler;
Turizm sektörü 2023 yılında uygulanacak konaklama vergisi ile yeni bir sayfa açacak. Bir kısım söz sahibi vergi oranının düşürülmesini ve hatta 2024 yılına ertelenmesini bu durumu müşterilerine açıklamakta zorlanacaklarını savunurken, bir başka grup ise avrupalı turistin bu vergiye alışık olduğunu, dünyada pek çok ülkede tahsil edildiğini, toplanacak verginin bütçeye katkısına dikkat çekti. Ancak toplanan verginin ana bütçeye dahil edilmemesi buradan yerel yönetime belli bir pay verilmesi ve bu gelirin de öncelikle altyapı iyileştirmek için kullanılması gerektiği de belirtildi.
Neredekal ekibi olarak umuyoruz elde edilen gelir turizm altyapısı ve gelişimi için kullanılır ve bu vergiler özellikle yerli turistin gözünü korkutmaz. Son olarak gezmeyi, keşfetmeyi seven dinlenmek için ister herşey dahil olsun, ister kamping olsun plan yapanlara ekonomik oteller sayfamıza göz atmalarını tavsiye ederiz.