Kış mevsimini sevenler derneği açılsa, ilk üye olacak kişiler muhakkak biz kayak ve board sevdalıları olacaktır! Evet hava buz gibi, tüm şehir yağmur çamur içinde, hep bir eve gidip sıcak çikolata içme isteği. Oysa bunların hepsi kar yağmasını hevesle bekleyen bizler için, adeta kayak alametleri… Kayak hakkında hiç tecrübesi olmayanlar, hatta kayak merkezlerine hiç çıkmayan ama çok merak edenler için hap niteliğinde bir yazı hazırladık. İlk kez kayağa gideceklere tavsiyeler niteliğinde olan bu içeriğimizde kayak merkezinde ne yapılır, kayak merkezine giderken alınması gerekenler gibi kayak hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.
{facility:0}Kayak kısaca özel ekipmanlarla kar üzerinde yapılan ilerlemeye dayalı bir spor türüdür. Türkiye’nin birçok farklı noktasında bu sporu gerçekleştirebileceğiniz özel pistler yer alıyor. Üstelik tesislerde eğitmenler yardımıyla başlayıp profesyonel hale gelebilmek için gerekli olan hemen hemen her türlü destek sağlanıyor. Kayak grupları genel olarak zorluk seviyelerine göre farklı farklı gruplara ayrılıyor. Yeni başlayanların bulunduğu pistlerde daha çok ekipmanların kullanımına yönelik çeşitli eğitimler veriliyor. Özellikle kayak ayakkabılarını bağlama, çıkarma, ayarlama kemerlerini tutturma veya çözme işlemleri bu eğitimler sayesinde kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Eğitmenlerin yardımı ve batonların desteğiyle ayakta durup geri ve ileri adımlar atarak dengede kalmayı sağlamanız şart. Ardından kar sapanı ya da slalom gibi tekniklere geçiş yaparak hareketleri çalışmak ve daha sonrasında serbest kayma hareketleriyle kayak öğrenme süreci devam ediyor.
Türkiye’de kayak hizmeti sunan tesisler genellikle hem hava şartları hem de kar yağışlarının yoğun olması sebebiyle pistleri Aralık’ta açıp Mart sonunda kapatıyor. Yani aslında aradaki 4 aylık süreç kayak yapmak için oldukça uygun. {product:27078}
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün detayları paylaştığı bir Kar Kalınlıkları sayfası bulunuyor. Buradan detayları öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde kayak yapmak için kar kalınlığının 40 - 50 cm civarında olması gerekiyor.
{ad:0}İlk aşamada kayak yapmak için ekipmanları satın almanıza gerek yok. Yani kayak tatili için alınması gerekenler listesinde pek de bir şey bulunmuyor. Bunun ötesinde zaten işletmeler ve kar tatili sunan oteller size hem gereken ekipmanları kiralayıp, hem de isterseniz ücretli bir şekilde eğitmen desteğini sağlıyorlar. Dolayısıyla kiralama yöntemiyle ekipmanları tanıyabilir ve detayları öğrenebilirsiniz. Peki ama temel kayak malzemeleri neler?
Kayağa giderken yanınızda götürmeniz gereken diğer şeyler: Tabiki sırt çantası ilk ve en önemli malzemeniz. Atkı, bere, eldiven üçlüsü, nemlendirici dudak ve el kremi, deodorant, yedek çorap ve yedek tişört, kazak mutlaka olması gerekenler. Eğer tatilinizi daha uygun fiyata getirmek istiyorsanız çantanıza su ve sandviç de ekleyebilirsiniz. Ayrıca kar kıyafeti kiralama birçok tesiste mevcut bir hizmet.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer eğlence ve aktivite amacıyla kayak merkezlerini ziyaret ediyorsanız, ekonomik fırsatlar sunan kiralama hizmetlerinden yararlanıp sporunuzu yapabilirsiniz. Fakat kayak sizin için bir tutkuysa ve yazın bile kışı iple çekenlerdenseniz, kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve bütünleşebileceğiniz ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. İşte Amazon’da yer alan, kayak yaparken yaşayacağınız keyfi arttıracak bazı ürünler şöyle;
Wantdo Erkek Kayak Montu, hem dayanıklı hem de kullanışlı bir mont. Özellikle termal içlik, polar ve mont giyerek oluşturulan 3 katmanlı giyim şekline son derece uygun.
Wantdo Erkek Kayak Montu neden alınmalı?
Gemyse Kadın Kayak Montu, kayak yaparken bir monttan isteyebileceğiniz hemen hemen her şeyi hesaplı bir fiyata sunuyor. Dilediğiniz rengi seçip yıllar boyunca kullanabilirsiniz.
Gemyse Kadın Kayak Montu neden alınmalı?
Kaliteli bir kayak gözlüğü, her kayak aktivitenizde bir mont kadar önemli. Çünkü kış aylarında güneşin kar üzerine yansıması, gözlere ciddi anlamda zarar verebiliyor. Bunu önlemek için tüm yüz çevresini koruyan gözlükler tercih edebilirsiniz. Bizim önerimizse OutdoorMaster Kayak Gözlüğü.
OutdoorMaster Kayak Gözlüğü neden alınmalı?
Sıkı giyinip odanızdan çıktığınızda size gerekli tüm ekipmanlar işletmeler tarafından sağlanıyor. Doğal olarak kayak ekipmanları veya kayak giysilerinde kiralama ücretleri kayak merkezine göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak listelemeyi şu şekilde yapabiliriz:
Bunun haricinde kayak montu, kayak gözlüğü, kayak eldiveni ve benzer diğer ekipmanların da fiyatları değişkenlik gösteriyor. Kayak tatilinde snowboard ekipmanları kiralamak isteyenler de olabiliyor. Buradaki fiyatlandırma işletmeye bağlı olarak 100 TL’den başlayarak artıyor.
Kayak eğitimleri genel olarak ilk etapta ekipmanları tanımak ve ekipmanların kullanımını öğrenmekle başlıyor. Kayak takımlarını giyme ve çıkarma bu eğitimlerin büyük bir parçası. Ancak daha sonrasında dengede durma, kayış pozisyonunu öğrenme, manevraları kavrama gibi eğitimler de veriliyor. Dizleri kırmak ve ayaklara eşit ağırlık dağıtmak da aslında bahsettiğimiz bu eğitimlerin çok büyük bir parçası.
Hocalar eşliğinde günde 2-3 saatlik çalışma imkanı sunan çeşitli eğitimler mevcut. Ancak bazı bölgelerde de hızlandırılmış kurs şeklinde verilen 1 saatlik eğitimler de bulunuyor. Bu tür hızlandırılmış kurslarda genellikle ayakta durma, dönüş ve durma eğitimleri veriliyor.
Bu tatilin amacı hem sizin hem de çocuklarınızın dinlenebilmesi için bir fırsat sağlıyor olması. Bu fırsatı da en iyi şekilde değerlendirmek önemli. Tatiliniz boyunca her gün kayak yapmanız yorucu ve sıkıcı olabilir. Bunu engellemek için dilerseniz bir gününüzü ailecek şehri keşfetmek için ayırabilirsiniz. Kayak yapmadığınız zamanlarda çocuğunuzla birlikte eğlenceli zaman geçirmek için size birkaç öneride bulunabiliriz. Çocuklu aileler kayak tatillerinde işletmeler tarafından sunulan imkanların tamamından yararlanabilirler. Çocuklara özel olarak ders veren eğitimlerden ders alabilir, kızakla kaymalarını sağlayabilir ya da oteldeki eğlence alanlarını deneyebilirsiniz. Artık kayak tatillerinin kapsam alanları oldukça geniş ve çocuklar için de işletmelerde bir dizi imkan sunuluyor. Çocuk oyun alanları, sinema ve tiyatro salonları veya otellerin spontane olarak hazırladığı aktivitelere katılabilirsiniz.
Kayak yapmayı sevmeyen ya da zamanını farklı şekillerde de değerlendirmek isteyenler için kayak merkezlerinde birçok farklı etkinliğe yer veriliyor. Kar ayakkabısıyla yürüyüş, kızakla kayma, kardan heykel yapma, teleferik izle gezinti ve kar motosikleti imkanı sunuluyor. Ama bunlar haricinde de otellerin çeşitli etkinlik ve oyun alanları bulunuyor. Bilardo, masa tenisi, canlı müzik alanları, spor salonları ve SPA ya da masaj salonları kişi kişisel bakım alanlarını tercih edebilirsiniz.
{product:49469}
Genel hatlarıyla bakıldığında kayak tatili için önerileri de listeyelim ama bu listeyi seçenekler doğrultusunda uzatabilmek mümkün. Kayak tatiline çıkmadan önce yapmanız gerekenler:
Kayağa yeni başlarken eğitimi verilen ilk şey aslında doğru düşmek. Çünkü kayak yapan herkes ister istemez düşüyor ve ilk dönemlerde yararlanma ya da sakatlanmalar meydana gelebiliyor. Bu noktada eğitmenlerin derslerini iyice dinleyip buna göre hareket etmek gerekiyor. Genel bir liste yapmak gerekirse şu detaylardan bahsedebiliriz:
Kayak tatili için bütçe ayırırken tüm detayları hesaba katmak gerekiyor. Öncelikle kayak otellerine ilişkin genel bir araştırma yapmalı; oda seçeneklerine göre genel bir karara varmalısınız. Daha sonrasında bunun üzerine kayak ekipmanları kiralama ücretlerini katmalı ve ayrıca eğitim alacaksanız bunu da bütçeye dahil etmelisiniz. Yani genel olarak bakıldığında otel ücretine ek olarak bir günlük kayak ekipmanları kirası ve özel dersleri 1.000 TL civarına alabilirsiniz.
Kayak oteli seçimi sırasında birçok farklı kriteri göz önünde bulundurmakta yarar var. Özellikle tesiste yeni başlayanlar için uygun pistlerin olması büyük önem taşıyor. Kayak merkezinin konumu, ulaşımı, ekipman kiralama seçenekleri, telesiyejlerin pistlere yakın olması önemli. Fakat bunların haricinde tesiste kayak dışı çeşitli aktivitelerin bulunması da avantaj denilebilir. Zira bu tip otellerde çok geniş bir menü seçeneğiyle sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği veriliyor. Ek olarak içeride havuz, spor salonları ve masaj gibi detaylar barındıran otellerden yana seçim yapabilirsiniz. Böylece kayak merkezinde neler yapılır sorusu da cevaplanmış oluyor. Zira bu da binlerce kişi tarafından merak edilen bir konu.
Kayak tatili için Uludağ, Kartalkaya ve Palandöken gibi çok popüler olan kayak merkezlerini tercih edebilirsiniz. Bunlar aslında yeni başlayanlara özel olarak çeşitli pistler de barındırıyor. Fakat bulunduğunuz bölgeye göre farklı şehirlerdeki kayak merkezlerini de tercih edebilirsiniz. Yani aslında Kartepe, Ilgaz, Elazığ ve Sarıkamış’ı da listeye dahil etmenizde yarar var. Ancak Uludağ'ın biraz daha öne çıktığını belirtelim. Çünkü Uludağ'da Kartalkaya'ya oranla fiyatlar uygun, Kartepe'ye oranla hafta sonları daha az kalabalık. Tercihiniz Uludağ'dan ya da Kartalkaya'dan yana ise Uludağ Otelleri ve Kartalkaya Otelleri sayfalarımıza göz atabilirsiniz. Biraz daha profesyonel olduğunuzda Erciyes, Hakkari, Sarıkamış tercih edebileceğiniz kayak merkezlerine sahip olan yerler. Son olarak Türkiye'nin Kayak merkezilerini Keşif Rehberi'mizden inceleyebilirsiniz. {search:kayak-otelleri,Kayak Otelleri}