İzmir Milli Kütüphane’nin kuruluşu ve günümüzdeki binasına kavuşma hikayesini buradan okuduysanız, bu hikayede önemli bir rol oynayan Elhamra Sineması’na ismen de olsa aşinasınız demektir… Elhamra Sineması’nın hikayesi ise bir noktadan sonra İzmir Devlet Opera ve Balesi ile kesişiyor. Ancak kafanızı karıştırmadan, çok kısa bir özetle günümüzde Kemeraltı’nda dikkatinizi ilk çeken yapılardan birisi olan İzmir Devlet Opera ve Balesi Binası’nın hikayesini aktaralım…
{facility:0}İzmir’de Konak’ta adını bölgenin en önemli yapısından alan Milli Kütüphane Caddesi’nde yer alan Elhamra Sineması, 1912 yılında kurulan İzmir Milli Kütüphane’ye maddi olarak destek sunma hedefiyle geliştirilmiştir. 1926 yılında kapılarını seyircilere açan Elhamra Sineması’nın mimarı, neo-klasik Türk mimarisinin öncüleri arasında olan mimar Tahsin Sermet Bey’dir. 1980 yılına dek sinema olarak İzmirli sanatseverlere hizmet veren Elhamra Sineması, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir Devlet Opera ve Balesi için kiralanarak restore edildikten sonra İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi olarak sanatseverlerin huzuruna çıkmıştır. {product:39356}
{ad:0}Elhamra Sineması, benzersiz mimari tasarımı ile dikkat çeker. Yapının dış cephesi, dönemin mimari anlayışını ve estetiğini yansıtan detaylarla bezelidir. İç mekan tasarımı ise, dönemin sinema salonlarına özgü zarif ve ihtişamlı detaylara sahiptir. Bu mimari özellikler, sinemanın sadece bir gösterim yeri olmaktan öte, bir sanat eseri olarak da değerlendirilmesini sağlamıştır.
Dış görünüşüyle inşa edildiği tarihten bugüne dek bulunduğu konumun en dikkat çekici yapısı olması ve özellikle neo-klasik Türk mimarisinin karakteristik özelliklerini taşımasıyla dikkat çeken binanın iç tasarımı da özenlidir. Girişte pencerelerin çini süslemelerine ve üst kat pencereleriyle alt kat pencerelerinin biçimsel olarak birbirini tamamlayacak şekilde üst kattakilerin yuvarlak kemerli, alt kattakilerin ise dikdörtgen olmasıyla ziyaretçilerini muazzam bir oran orantıyla karşılamaktadır.
İkinci kat seviyesinde ise ön cephenin ortasında bulunan yuvarlak kemerli üçüz pencere açıklıkları; büyük bir kaş kemerli çerçeveyi nihayete erdirecek şekilde geliştirilmiş olup, pencere köşelerindeki bitkisel motifli çinilerle dikkat çekmektedir. Yapı; silindirik kubbeleri, bitkisel çini süslemeleri ve üçlü pencere sistemiyle Osmanlı mimarisine özgü özellikleri de fazlasıyla barındırmaktadır.
İzmir Devlet Opera ve Balesi binasının kuzey duvarında, yapıya sonradan eklenen ek mekana açılan bir pencere bulunmaktadır. Geçiş güzergahına göre doğuda bulunan üçlü giriş sayesinde bir ara mekana, ara mekanın kuzey ve güneyindeki merdivenlerle de üst kata çıkılmaktadır. Ara mekanın doğusundaki kapı ise büyük salona açılmaktadır.
Elhamra Sineması, tarihi boyunca birçok önemli olaya ve etkinliğe ev sahipliği yapmış bir sinema. Ünlü Türk filmlerinin galaları, uluslararası film festivalleri ve çeşitli kültürel etkinlikler bu mekanda gerçekleştirilmiş. Bu etkinlikler, sinemanın sadece bir gösterim yeri olmanın ötesinde, bir kültür ve sanat merkezi olarak önemini daha da fazla ortaya çıkarıyor.
{product:39965}
Konak gibi merkezi bir konumda olması sayesinde İzmir Devlet Opera ve Balesi Binası pek çok farklı ulaşım yoluyla erişilebilmektedir. Dilerseniz Bostanlı – Konak vapuruyla, dilerseniz İzmir Metrosu ile veya Aliağa – Cumaovası güzergahında işleyen trenle ya da Konak’a giden şehir içi otobüs hatlarıyla İzmir Devlet Opera ve Balesi Binası’na ulaşabilirsiniz.
Konak ve Alsancak İzmir Gezilecek yerler düşünüldüğünde tam nokta atışı olabilecek bölgelerdir. Alsancak Otelleri ve Konak Otelleri listesine Neredekal.com üzerinden bakabilir, İzmir’in tarihi sokaklarında kolay ulaşımı nedeniyle rahatça gezebilirsiniz. Tarihi noktaları, gezilecek yerleri ve diğer detaylarıyla kapsamlı bir İzmir rehberine ihtiyaç duyanlar, İzmir Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar 102 Önemli Yer! blog yazısına göz gezdirebilirler.
{product:14805} {search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}