Emeklilikte yaşanacak yerler istatistiklerinde sağlam yüzdeyle kendine yer bulan İzmir'in köylerinden biri Birgi. Ama köy dediysek aklınıza sürü gezdiren çobanlar, tezek kokan çayır çimen gelmesin. Burası bildiğinizden farklı; biraz aristokrat, biraz da mistik köylerden. İşten güçten yorulduysanız, şehir hayatından bunaldıysanız, tatilde bir durak arıyor ya da bir hafta sonu planı yapıyorsanız o köy bizim köyümüzdür! Birgi’ye henüz gitmemiş, görmemiş olanlara buradan duyurulur. İzmir gezilecek yerler hakkında bilgi almak için sayfamıza göz atabilirsiniz.
{ad:0}M.Ö. 2000’li yıllardan bu yana yaşam dolu bir coğrafya olan Birgi Köyü’nün tarihinde kimler yok ki; Lidya, Frig, Pers, Roma ve Bizans uygarlıkları bizim bildiğimiz en eskilerden. Ama en şaşalı zamanlarını 1308 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey’in burayı başkent yapmasıyla yaşamış. Aydınoğulları’nın hüküm sürdüğü yaklaşık yüz yıl boyunca Birgi hem bilimin hem de dinin en önemli merkezlerinden olmuş. Köy 15. yüzyılda Osmanlılar zamanında da aynı itibarı görmüş ve önemini korumuş. Kurtuluş Savaşı esnasında sivil hareketlenmenin üslerinden biri haline gelen Birgi ilk denizcilerimizden Umur Bey ve ilk Müslüman doktor Celaleddin Hızır El Aydıni’nin de memleketi. Günümüzde ise küçücük nüfusu ve hala eskinin atmosferini taşıyan yapısıyla bir huzur mabedi. Birgi Köyü tarihin mirası taş yapılarıyla 2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor ve anılarını kulağınıza fısıldamak için sizin ona gitmenizi bekliyor.
{search:birgi-otelleri,Birgi Otelleri}
Ege'nin gizli cennetlerinden biri olan Birgi, tarihi dokusu, yemyeşil doğası ve lezzetli mutfağı ile her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor. Bu tarihi köyde zamanda yolculuğa çıkmaya ve Osmanlı'nın izlerini takip etmeye hazır mısınız?
Tarih kokan sokakları ile Birgi'nin her yeri görülesi olsa da doğaya biraz daha yakın olmak isteyebilirsiniz. Sokaklarda tarih ve kültür dolu yürüyüş yaptıktan sonra doğanın tadını çıkarmak için yakın mesafede gidebileceğiniz iki yer var. Birgi konaklama önerileri ararken de bu bölgelere yakın seçim yapabilirsiniz.
Köyün kalbinde yer alan ve 14. yüzyılda inşa edilmiş olan Cakırağa Konağı, ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken bir durak. Osmanlı dönemine ait bu muhteşem yapı, dönemin mimari özelliklerini ve zengin süslemelerini yansıtıyor. Konağı ziyaret ettikten sonra, köyün dar sokaklarında yürüyüş yaparak Birgi'nin geleneksel taş evlerini ve bahçelerini keşfedebilirsiniz. Birgi, aynı zamanda doğa severler için de harika bir destinasyon. Köyün çevresindeki yürüyüş yolları, ziyaretçilere çarpıcı manzaralar ve huzur dolu bir doğa deneyimi sunuyor. İlkbahar ve sonbahar ayları, özellikle renklerin ve doğanın canlılığının en üst seviyede olduğu zamanlar olarak öne çıkıyor.
Ege'nin gizli cennetlerinden biri olan Birgi, tarihi dokusu, yemyeşil doğası ve lezzetli mutfağı ile her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor. Birgi mutfağı da Ege mutfağının genel özelliklerini yansıtıyor. Bol otlar, zeytinyağlılar, mezeler ve deniz ürünleri ön planda. Birgi'nin kendine özgü bazı lezzetleri de var. Ödemiş patatesi, kestane, Tokoğlu ekmeği,besmet, Töngül pidesi ve Ödemiş köftesi bunlardan sadece birkaçı. Birgi'de ev yemekleri oldukça lezzetli ve doyurucu. Köyde birçok esnaf lokantası ve aile işletmesi ev yemekleri servis ediyor. Birgi'de denemeniz gereken lezzetler:
Ege'nin gizli cennetlerinden biri olan Birgi'ye gitmek için heyecanlı mısınız? Tarihi dokusu, yemyeşil doğası ve lezzetli mutfağı ile her mevsim ayrı bir güzellik sunan Birgi'ye ulaşım oldukça kolay.
Karayoluyla Ulaşım
Uçak ile Ulaşım
Uçakla seyahat etmeyi tercih ederseniz, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ilk varış noktanız olacak. Havalimanından kalkan HAVAŞ otobüsleri ile İzmir şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden Basmane garına giderek Ödemiş'e kalkan trenlere binebilirsiniz. Ödemiş'te minibüsler ile Birgi'ye varabilirsiniz.
Birgi’yi yaz sıcağında gezerseniz çok terlerseniz, gezmek için en ideal zamanlar ilkbahar ve hasatların da yapıldığı sonbahar ayları. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bu şirin köyün kent merkezine uzaklığı 110, Ödemiş’e uzaklığı ise 9 km. Özel araçla gelmiyorsanız İzmir Basmane Garı’ndan tren kalkıyor ve 2 saatte sizi Ödemiş’e getiriyor. Ödemiş – Birgi arasındaki minibüslerle köye kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Ege'nin gizli cennetlerinden biri olan Birgi; tarihi dokusu, yemyeşil doğası ve lezzetli mutfağı ile her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor
Köy bir taş konak sultanlığı olunca bizim de önerimiz elbette ki bu evlerden birinde uyuyup uyanmanız yönünde olacak. Peki nereler mi o konaklar;
Bozdağ’ın mis havasında bebekleri gibi uyuyacak kuş sesleriyle güne uyanıp mutlu bir başlangıç yapacaksınız. Keyifli gezmeler dileriz.