Adrenalin tutkunları için yeni bir önerimiz var: Heliski. Helikoplerli kayak sporu olan heliski, kayakçıları helikopterle kayak noktasına bırakıp oradan kaymalarını sağlayan spor türüne deniyor. Heliski sporunun kış sporları arasında önce dünyada sonra kendine iyi bir yer edindiğini söyleyebiliriz. Heliski sporu kayak merkezleri ve kayak pistlerinden uzakta, bol kar yağışı alan dağlarda yapılıyor. Güvenlik sebebiyle dünyada sınırlı bölgelerinde yapılan bu ekstrem kış sporu Himalayalar, Alaska, Kafkaslar ve Kanada gibi ülkelerde ünlü.
{facility:0} {ad:0}Helikopter kayağının rağbet gördüğü ülke ve bölgelerin sayısı günden güne artıyor.
Helikopter kayak için öncelikli bölgeler:
Norveç ve Fransa’da ise Heliski kesinlikle yasak.
Eğer Heliski'nin heyecanını yaşamak istiyorsanız, bu ülkelerdeki rotaları keşfedebilirsiniz. Yukarıda sıralanan ülkelerden Gürcistan ve Kazakistan'a ülkemiz üzerinden vizesiz giriş yapılabiliyor. Ancak vizesiz giriş yapılabilen ülkelerde heliski yerine farklı kış sporları yapabileceğiniz lokasyonlar da mevcut. Yurt dışında kar tatili yapabileceğiniz vizesiz kayak merkezleri sadece kayak tutkunlarına değil, kışın büyüsünü yaşamak isteyen herkese açık.
Dünya üzerinde gittikçe yaygınlaşan bu ekstrem sporun ülkemize gelmemesi beklenemezdi elbette. Türkiye’de Kaçkar Dağları’nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin (Ayder Yaylası) ve İkizdere ilçeleri ile Artvin’in Yusufeli ve Trabzon’un Uzungöl ilçelerinde helski yapılıyor. Özellikle Ocak-Nisan arasında yaklaşık 3 ay boyunca devam eden organizasyonlarda her seviyeden insanın kayak yapabileceği pistler mevcut. Önümüzdeki yıllarda Erzurum – İspir bölgesinde de helikopterli kayak faaliyetlerinin başlayacağı ifade ediliyor.
Türkiye’de bu sporun yapıldığı ilk yer Kaçkar Dağları eteklerinde yer alan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası. Bu bölge konaklama imkânları nedeniyle heliski tutkunlarının yoğun ilgisini çekiyor. Ayder Yaylası’nda konaklayan kayakçılar, helikopterle Kaçkar Dağları’nın sarp eteklerine indiriliyor ve buradan Kavran, Ceymakçur ve Avucur (Avusor) vadilerinde dik yamaçlardan yayla meskenlerinin bulunduğu yerlere kadar serbest stilde, belirli bir parkur olmaksızın iniş yapabiliyorlar.
Helikopterleri kayak yapmak için Çamlıhemşin'e gidecekseniz Ayder Yaylası Otellerinde konaklayabilirsiniz.
{search:ayder-yaylasi-otelleri,Ayder Yaylası Otelleri}
İkizdere yöresinde heliski yapılan alanları; Anzer, Demirdağ ve Ovit yaylaları oluşturuyor.
Artvin’in Yusufeli ilçesinde dağ bisikleti, dağ kayağı, kano-rafting ile dünyanın sınırlı bölgesinde yapılan heliski sporunu gerçekleştirilebiliyor.
Yılın 5 ayı karla olan Uzungöl, Trabzon’da yer alıyor. Henüz yaygın olmasa da heliski sporu Uzungöl’de de yapılmaya başlandı, bölgede kış turizminin gelişmesi ve helski yapılabilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Eğer heliski (helikopterli kayak) konusunda şansınızı denemeye karar verdiyseniz bavulunuzda mutlaka olması gereken bazı kayak malzemeleri var:
Helikopter kayağı deneyeceğiniz zaman, önce pist dışında kayak teknikleri konusunda ders almanız gerekiyor. Normal kayağa göre çok daha farklı teknikler gerektiren bu ekstrem sporu ne kadar bilirseniz o kadar keyif alırsınız.
Helikoptere binerken ve helikopterden inerken çıkaracağınız eldivenleriniz, karlar eridikçe elinizde ıslanacaktır. Bunun için mutlaka yedek eldiven almayı unutmayın.
Çıkışlar sırasında rüzgarlı liftte değil helikopterde oturacağınız için kayakta üşüdüğünüzden daha az üşüme hissedeceksiniz. Dolayısıyla helikopter içinde çok kalın giyinmenize gerek yok. Tıpkı normal kayak sırasında olduğu gibi pek çok kattan oluşan kıyafetleri tercih etmeli, özellikle termal kıyafetlere öncelik vermelisiniz. Fakat termal içlik ve polarları yünlü veya pamuklu kıyafetler ile giymemelisiniz. Kumaşlı kıyafetler termal kıyafetlerin dışarı attığı teri absorbe edecektir. Teri emip, ıslanan bu kıyafetler beklentinizin aksine üşümenize neden olacaktır.