Biraz kahve ve kitap kokusu, biraz da insan ve fısıltılı muhabbetlerin mekanı kitap kafeler. Gün geçtikçe sayılara azalmaya başlasa da onları ayakta tutmak için direnen bir kesim hala var. Eski dönemlerde çok daha fazla rastladığımız kitap kafelerin sayıları gün geçtikçe azalıyor. Ama hala dimdik ayakta olanlar kitap ve kahve tutkunlarını ağırlamaya son hız devam ediyor.
{ad:0}Dekorasyonuyla biraz nostaljik takılmak isteyenlerin uğrak yeri Fahriye Kafe. Barış Manço ile özdeşleşmiş Moda'nın işlek sokaklarından Leylek Sokak’ta ev sıcaklığında bu kitap kafe. Peki neden Fahriye acaba diye sorarsanız da hemen anlatalım. Kafenin adı; ünlü sanatçımız Müjde Ar’ın canlandırdığı 'Fahriye Abla' karakterinden geliyor. Yeşil perdeleri, yüksek tavanı, kitaplığı, eski eşyaları ve inceden çalan müzikleriyle oldukça keyifli bir atmosfer yaratılmış. Kitap konusunda da çok fazla çeşit bulabilirsiniz. Çay, kahve, kek kurabiye, tatlı çeşitlerinin yanı sıra mantı ve günün yemeği de servis edilen lezzetler arasında.
{search:kadikoy-otelleri,Kadıköy Otelleri}
Adının kendini ele verdiği bu kafe de Kadıköy'de, Moda Sahnesi’nin hemen paralel sokağında. Kitap okumak, sokağı izlemek, bilgisayarla iş yapmak ya da sadece dinlenmek için bile olsa kapısından içeri mutlaka bir adım atın. Ayrıca kitap okumak için kafede sadece Türkçe değil bir sürü yabancı kitap da mevcut. Sakin sakin kitap okumak, tez yazmak, ders çalışmak veya toplantıya hazırlanmak… Siz adına ne derseniz deyin Tasarım Bookshop & Cafe, Moda'da, keyifli sakinlik arayanlara kapılarını açıyor.
Minoa Cafe & Bookstore Beşiktaş'ın en hareketli noktalarından biri olan Akaretler’de kitap tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. Tam manasıyla 'işte kitap kafe dediğin böyle olur' dedirten bir mekan burası. Dükkanın içinde kafe olarak ayrılmış bölüm kitap bölümüne oranla daha küçük kalmasına karşın oldukça geniş bir menü sunuyor. Oluşturulan atmosfer de çok keyifli, kitaplardan yapılmış bir aydınlatma ve farklı birçok detay daha…
{search:besiktas-otelleri,Beşiktaş Otelleri}
İçeri girer girmez burada olan herkesin kitaplara, tezlere, ödevlere ve çalışmalara kapanmış durumda olduğunu ilk anda fark edersiniz. Burası bir kütüphane değil belki ama kütüphane kadar işlevsel. Hem çalışmalarınızı yapabilir hem de bir şeyler yiyip içebilirsiniz bu mekanda. Mekan ayrıca, zaman zaman düzenlenen dikkat çekici etkinliklerle de ön plana çıkıyor. İmza günleri, film gösterimleri bu etkinlerden sadece birkaçı.
Yazının başından bu yana sanki tüm kitap kafeler Kadıköy'de toplanmış gibi görünse de Avrupa Yakası'nda da çok keyifli kitap kafeler var. Kadıköy insanının kitap düşkünlüğünü bir kenara koyarsak Teşvikiye'nin de bir kitap kafesi var. 2 katlı bu keyifli mekan insanların buluşma noktası olduğu kadar açıp okuyabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz kitaplarla ve dergilerle dolu. Ayrıca harika tatlıları ve kahveleri olduğunun da altını çizmeden geçmeyelim.
{search:sisli-otelleri,Şişli Otelleri}
Alternatif bir kitap kafe. Bağımsız yayınların, çocuk kitaplarının yanı sıra fotoğraf kitaplarının, sanat kitaplarının bolca bulunduğu bu mekan farklı çizgisi ile Cemre Yeşil'in dokunuşlarına sahip. Cemre Yeşil ve onun kardeşi Faik Ali Yeşil'in elinden çıkan bu mekanı onların dilinden kısaca özetlemek gerekirse; 'FİL, fotoğraf kitaplarına, kahvelere ve atölyelere adanmış bir mekandır.' Mekan su yeşili renkleriyle, kütüphanesiyle, koltuklarıyla yani her şeyiyle tarz ve keyifli bir dükkan.
Farklı tasarımı ve müdavimleriyle Page; sürekli değişen duvarlara ve kütüphaneye de sahip. Bunun yanında leziz mi leziz Julius Meinl kahvelerini atlamamakta fayda var ilk kez gidecek olanlar için. Kitaplığın önünde büyük, uzun bir masa var. Sınav dönemleri bu masalar sanki öğrencilere rezerve edilmiş gibi. Kitaplar dışında dergileri de bu mekanda okuyabilirsiniz. Mekanın adından da anlaşılacağı gibi burası hem bir kafe hem de sanat galerisi. Duvarlarında zaman zaman farklı isimlerin sanat yapıları da sergilenmekte, gelip görebilirsiniz.
Duvardan duvara ve yerden tavana uzanan kütüphanesi, kitapları ile açıldıktan hemen sonra tam bir Kadıköylü oldu, Sancho Panza. (Sancho Panza; Cervantes'in eseri Don Kişot'un baş kahramanı olan Mançalı Şövalye Don Kişot'un seyisidir.) İki katlı olan bu mekanın ikinci katı öğrenciler ve freelance çalışanlar düşünülerek bir kütüphane gibi tasarlanmış. Julius Meinl kahvelerinden birini yudumlarken ikinci kata çıkıp kitabınızı rahatça okuyabilirsiniz.
Önden bakınca küçücük görünse de arkaya doğru yol aldığınızda yemyeşil koskocaman bir bahçesi var Cafe Lumiere'nin! Bünyesinde bizce hatırı sayılır düzeyde kitaba sahip olan bu mekan bölgede en keyifli kitap okuma duraklarından biri. Öyle ki mekan yaklaşık 200 yıllık bir binada, Çukurcuma'nın rengarenk ve en enerjik noktalarından sadece biri. Mekan menüsü ile de oldukça dikkat çekici. Çoğu zaman günlük olarak iki menü sunuluyor konuklara. Bu iki menünün adı da tam olarak içeriği karşılıyor; kırmızı ve yeşil. Kırmızı menüde et, yeşil menüde de bolca sebze bulunuyor.
{search:beyoglu-otelleri,Beyoğlu Otelleri}
İstanbul’un pek çok farklı noktasında güncel kitaplar ve dergilere erişimi kolaylaştıran İstanbul Kitapçısı’nın bazı şubeleri, kitap – kafe konseptiyle tasarlandı. Dolayısıyla söz konusu şubelerde kahvenizi alıp kitabınızı okurken deniz kokusunu içinize çekebilir, İstanbul’a bir kez daha âşık olabilirsiniz. Kitap kafe konseptinde tasarlanmış İstanbul Kitapçısı şubeleri ise şöyle; Kadıköy, Karaköy, Eminönü ve Şerefiye Sarnıcı.
Bu şubelere ek olarak, İstanbul Kitapçısı Müze Gazhane şubesinde de kitabınızı aldıktan sonra açık hava mekânlarında kahvenizi içerek kitabınızı okuyabilirsiniz.
Beylikdüzü AKM’nin içinde, Kırmızı Kedi’nin mağazasında yer alan Books & Coffee şubesi sayesinde dilerseniz ders çalışabiliyor, dilerseniz de Kırmızı Kedi’de satışa sunulan geniş skaladaki kitap seçeneklerinden tercihinizi yapıp, nefis kahveleri yudumlayarak kitabınızı okuyabiliyorsunuz. Boydan boya cam ile kaplı dekorasyonuyla dışarıdaki yeşil tonlarını adeta mekânın içine taşımayı başaran kitap kafenin en iç açıcı adreslerden birisi olduğunu söylemek yanlış olmaz…
Anadolu Yakası’nın en renkli alışveriş merkezlerinden; su, ateş, ışık ve lazer gösterileriyle ziyaretçilerine keyifli anlar sunan Water Garden’da yer alan Books & Coffee şubesi ise geniş kütüphaneler ve çalışma masalarıyla ilham verici bir okuma keyfi sunuyor.
Geniş masalarıyla, özellikle kalabalık kitap okuma grupları için ideal bir kitap kafe olan Books & Coffee Caddebostan şubesi; vintage tasarım detaylarıyla da dönem / tarihi kitap sevenler için okuduğu satırların adeta kitaptan taştığı bir atmosfer vaat ediyor.
Yenilik sevenler için, her gün ayrı bir kahveyi favori kahve olarak sunan Penguen Books & Coffee Erenköy şubesi; oldukça geniş kütüphanesi, havadar manzarası ve merkezi konumuyla gün ortasında kitap — kahve eşliğinde biraz soluklanmak isteyenler için ideal.
Tünel’den çıktığınızda, taze kahve kokusunu duyacaksınız, şaşırmayın! 60 yılı aşkın süredir kitabevi olarak faaliyet gösteren Türk – Alman Kitabevi & Cafe; özellikle geniş mekânı ve taze kahvesiyle Taksim’in en lezzetli duraklarından birisi. Kahverengi ağırlıklı renk tonu, şık tasarım detayları ve güleryüzlü hizmetiyle Taksim’de her daim ilk mola duraklarınızdan birisi olmaya da aday.
Kadıköy’ün neredeyse kalbinde, Bahariye’de bir kitap durağınız olduğuna inanabilir misiniz? Şehrin bütün koşturmacası ve kalabalığını ağırlayan Kadıköy’ün ‘bir tatlı huzur’ arayanlarına hitap eden mekânlarından birisi olan Books & Coffee Bahariye şubesi, sadece kahve değil tatlıya da önem verenler için oldukça doyurucu bir menüye sahip. Tabii, geniş kitap seçeneğini vurgulamaya gerek bile yok.
Yükselen tatlı bir melodi, geniş kitap ve dergi seçenekleri, her daim taze kahvesi ve sanki bambaşka bir şehirdeymiş gibi iç açıcı hissettiren terasıyla Mephisto Kitabevi & Kafe, kitap ve kahve sevenlerin Taksim’deki az sayıda durağından birisi. Bütün günü oturup kitaplarla beraber geçirirken acıkanlara da tost, salata ve aperatif menüsüyle acil destek sunması da cabası…
A’dan Z’ye bir konsept olarak tasarlanan Hypatia’da kitabevi, restoran ve kafe bölümleri bulunuyor. Böylece günün her anını burada geçirmek mümkün. Vişnezade’de yer alan ve gece 23.30’a dek kapılarını kapatmayan bu özel mekânın bilhassa tavana dek uzanan kitaplığı ve nefis tavan süslemeleri göze de fazlasıyla hitap ediyor.
Pangaltı’da, 30 yılı aşkın süredir kitapçı ve kafe olarak işletilen Nostalji Kitap & Kahve; sunduğu kitaplarla semtin çok kültürlü yapısını da oldukça başarılı bir biçimde yansıtıyor. Hem açık hem de kapalı alan seçenekleri, dinlendirici atmosferi, sade iç mekân tasarımıyla şehrin keşmekeşinden kurtulmak isteyenler için burası tam anlamıyla bir sığınak!
Kuzguncuk’ta, semtin tarihi ihtişamını da göz alıcı bir biçimde taşıyan Nail Kitabevi, cam kenarına konulmuş minderlere oturup kahvenizi içerken manzaranın tadını çıkararak kitabınızı okuma şansını size sunuyor. Hem iç dekorasyonu hem de dış mimarisiyle tarihi açıdan da büyük öneme sahip olan Nail Kitabevi’nde semtin ruhunu yakalamanız işten bile değil!
{search:uskudar-otelleri,Üsküdar Otelleri}
'Şehirde taze kahve var.' Bu harika mekan İstanbul'da hem Anadolu Yakası hem de Avrupa Yakası insanları ile buluşuyor. Galata'da ve Moda'da Cherrybean'a rastlamak mümkün. Açılıştan kapanışa tıpkı Avrupa Yakası sakinleri gibi Anadolu Yakası sakinleri de burayı hiçbir zaman bir başına bırakmamaya kararlı. Kitaplardan bahçesine, kahvesinden sıcacık sohbetlerine… 'Burası bir harika dostum!'dedirtiyor müdavimlerine. Harika dedirten özelliğinin en başında da mekanın kitap okumaya teşvik eden bir paylaşım kütüphanesine ev sahipliği yapması. Güzel bir görev üstlenmiş olan bu mekan bir kitap kafe değil, tam bir kahveci. Herkes buraya bağışlamak istediği kitapları getirebilir, kütüphaneden okumak istediği kitapları alabilir.
Kitap kafe seçeneklerinin yanı sıra, ders çalışmak için de alternatif arıyorsanız size güzel bir haberimiz var: Tarihi ve Mimarisiyle En Güzel İstanbul Kütüphaneleri içeriğimizde İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken kütüphaneleri listeledik.