Son yıllarda oldukça revaçta olan Doğu Ekspresi, fiyatı gittikçe artan ve neredeyse karaborsa gibi zor bulunan biletleriyle gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Çünkü Ankara – Kars arasında işleyen bu Yeşilçam filmleri tadındaki tren, herkesin hayatı boyunca mutlaka yaşayıp görmesi gereken bir tecrübe. Bambaşka hayatlar, şaşırtıcı hikayeler ve olağanüstü manzaralar eşliğinde unutulmaz bir yolculuk sunuyor Doğu Ekspresi. Turistik Doğu Ekspresi ile Klasik Doğu Ekspresi arasındaki temel fark durak sayısı ve sahip oldukları vagon türleri. Yolculuğunuz sırasında muhteşem doğa manzaralarına odaklanmak ve aradaki yerleşim yerlerini gezmek istemiyorsanız Klasik Doğu Ekspresi’ni; daha çok keşif yapmak istiyorsanız Turistik Doğu Ekspresi’ni tercih edebilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce “Turistik Doğu Ekspresi mi yoksa Klasik Doğu Ekspresi mi?” diye düşünüyorsanız tercihinizi kolaylaştırmak adına birkaç bilgi verelim.
{facility:0}Klasik Doğu Ekspresi, Ankara-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars güzergahında pek çok yerleşim yeri için ana ulaşım çözümü, tam 52 istasyonda duruş yapıyor. İki komşu ilçe arasında ulaşım için de kullanılıyor. Güzel yanı, trene binip inebilmek için daha çok seçenek var. Kimi küçük istasyonlar ise özellikle fotoğrafçılar için bulunmaz manzaralar sunabiliyor. Ancak bu kadar duruş ve yolcu hareketi, özellikle pulman koltuklarda seyahat edenler için uykunun daha sık bölünmesi demek. Turistik Doğu Ekspresi’nin durak sayısı ise daha az. Bu tren 25 istasyonda duruyor. Ancak pulman vagonlar ve kısa mesafe ücretinin olmadığı trende, bu duruşlarda yolcu iniş binişi neredeyse hiç olmuyor.
{ad:0}Klasik Doğu Ekspresi, pulman (koltuklu) ve kuşetli vagonlara sahip. Tren koltukları, otobüslere göre hayli geniş ve rahat olsa da, ışıkların sürekli yandığı ve yolcu iniş binişlerinin sık sık olduğu bir seyahatte uzun mesafeli yolculuk yorucu olabilir. Öte yandan kuşetli vagonlar, özellikle kalabalık gruplar halinde seyahat edenler için keyifli bir tercih, bazı durumlarda yataklıya bile tercih edilebilir. Turistik tren başladığından bu yana, klasikte yataklı vagonlar bulunmuyor.
Ankara-Kars arasında, iki yataklı özel bir kabinde eşiniz/arkadaşınız ile başbaşa gitmek isterseniz, artık tek seçenek Turistik Doğu Ekspresi. Yataklı vagonlar küçük bir masa, lavabo, vestiyer ve bagaj bölümü ile iki kişi için daha özel ve daha rahat bir seyahat imkanı sunuyor. Yataklı vagonda iki kişi seyahat etmek istiyorsanız seçeceğiniz Doğu Ekspresi, turistik olan tren diyebiliriz. Pulman ve örtülü kuşetli vagon türlerine sahip olup daha sık duran Klasik Doğu Ekspresi’nde ise önerimiz, sevdiklerinizle kalabalık bir yolculuk keyfi yaşayacağınız 4 kişilik kuşetli vagonlar.
Doğu Ekspresi’nin rotası boyunca bulunan yerler ilgi çekici olsa da, klasik tren istasyonlarda sadece yolcu indirip bindirme ve malzeme ikmal için durduğundan, çevreyi gezme imkanı bulunmuyor. Hatta Erzurum’un ünlü çağ kebabından tatmak isteyenler bile, önceden sipariş verip tren istasyona vardığında teslim alabiliyorlardı.
Turistik Doğu Ekspresi’nin en önemli farkı bu. Ankara-Kars yönünde İliç ve Erzurum’da, Kars-Ankara yönünde ise Erzincan, Divriği ve Sivas’ta 3’er saatlik molalar veriyor. Böylece kenti gezmek, yemek yemek veya organize edilen turlara katılmak için imkan oluyor. Her durakta, anlaşmalı tur şirketi tarafından tren programına uygun turlar organize ediliyor.
Klasik Doğu Ekspresi haftanın her günü Ankara ve Kars’tan kalkıyor. Seyahat süresinin de 26 saat olduğunu belirtelim. Turistik Doğu Ekspresi ise haftanın iki günü sefer yapıyor. Ankara’dan Çarşamba ve Cuma, Kars’tan Cuma ve Pazar günleri kalkıyor. Bu trenin sefer süresi ise yaklaşık 32 saat.
Trenler arasındaki önemli bir fark da seyahat ücreti. Turistik Doğu Ekspresi düşük dönem oda fiyatı 6.000 TL, normal dönem oda fiyatı 8.000 TL, yüksek dönem oda fiyatı 12.500 TL. 2+1 Pulman koltuklu (1. Mevki) ve örtülü kuşetli (1. Mevki) kişi başı 400 TL. Bu farkın bir sebebi yataklı bir vagonun, kuşetli vagonun yarısı kadar yolcu taşıması. Daha uzun seyahat süresi de elbette maliyeti arttırıyor. Önemli bir sebep de turistik trenlerde devlet sübvansiyonunun olmaması.
Turistik Doğu Ekspresi 2024-2025 kış sezonu seferlerinin 23 Aralık'ta başlayacak ve 2 Mart 2025'e kadar devam edecek. Seferler Ankara'dan pazartesi, çarşamba ve cuma günleri, Kars'tan ise çarşamba, cuma ve pazar günleri yapılacak.
Yolcuların talepleri üzerine hareket saatlerini yeniden düzenlendi. Ekspresin Ankara'dan 13.55'te hareket edecek, Erzincan'da 150 dakika, Erzurum'da 240 dakika duracak böylece de yolculara şehirleri keşfetme imkanı tanınacak. Ekspres, Kars'tan dönüşte 21.05'te hareket edecek, İliç'te 210 dakika, Divriği'de 150 dakika ve Sivas'ta 180 dakika duracak.