{ad:0} Doğudan batıya kıvrılarak uzayan bir yapıya sahip olan Koramaz Vadisi, aslında bir deprem kırığı oluşumu. 12 kilometrelik uzunluğa sahip olan vadi, günümüzde yaşamın devam ettiği yedi yerleşim yerini barındırıyor. Doğudan batıya Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar isimli bu yerleşim yerlerinde binlerce yıllık geçmişe sahip ortak somut ve somut olmayan kültürler mevcut. Vadi, doğu ve batı uçlarında sahip olduğu kot farkıyla kendisiyle aynı ismi taşıyan Koramaz Çayı’nın taban boyunca rahatça akmasını sağlıyor.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra, bölgenin köklü tarihi sayesinde inşa edilmiş yapılarla da bir kültür müzesi görevi gören Koramaz Vadisi’nde ilerlerken karşınıza neler mi çıkabilir? Günümüze kadar 38’i keşfedilebilmiş kaya oyma kiliseler ile iki modern kilise sizi bekleyen yapılar arasında. Büyük bir bölümü Bizans döneminden kalan kiliselerin yanı sıra nadir freskler içeren ve az rastlanabilecek yapılara sahip kiliseler de Koramaz Vadisi’nin ev sahipliği yaptığı yapılardan. Bizans dönemi demişken, yeni yeni keşfedilen bir bölge olması nedeniyle Koramaz Vadisi’nin sahip olduğu fakat kullanım amacı henüz bilinmeyen antik dönem ve Bizans dönemi yapıları da keşfedilmeyi bekliyor.
Tabii, Bizans döneminin yanı sıra 19. ve 20. yüzyılda inşa edilen konak, köşk ve okullar da vadinin geneline yayılmış, Koramaz Vadisi boyunca mimarî bir tarz oturtmuş biçimde yer almaktadır. Koramaz Vadisi’nin yerleşim sokaklarında gezdiğiniz sırada kendinizi başka diyarlara yolculuk yapıyor gibi hissetmeniz oldukça mümkün!
İnsan eliyle şekillenmiş yapıların yanı sıra, Koramaz Vadisi sahip olduğu doğal yaşamla doğaseverleri mest edecek bir destinasyon olma özelliği taşıyor. 300 yılı aşkın tarihi olan ceviz ağaçlarından sulu ve tatlı meyveli elma ağaçlarına, saç örgüsüne benzer şekilde dolanan yaşlı söğütlerden kırmızı meyveleriyle cazibe saçan gilaburu ağaçlarına kadar onlarca farklı çeşit ağaç Koramaz Vadisi’nde yer alıyor. Vadinin içinden geçen Koramaz Çayı, bu ağaçlar için olduğu kadar su kaplumbağaları için de müthiş bir yaşam kaynağı. Koramaz Vadisi; su kaplumbağalarının yanı sıra keklikten tilkiye, gelincikten kirpiye kadar sayısız canlıya da ev sahipliği yapıyor. Tarih boyunca da bu ev sahipliğini sürdürdüğü düşünülmekte. Zira Koramaz Vadisi’nin 4 kilometre yakınında bulunan bir fosil yatağında, 7 ilâ 8 milyon yıllık olduğu tahmin edilen zürafa fosilleri bulunmuş!
Ayrıca Koramaz Vadisi'ne gidebilmenin bir güzel yolunun da Güney Kurtalan Ekspresi olduğunu biliyor musunuz? Tren yolculuğu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayıp içeriğimizi okuyabilirsiniz.