Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Kuzey Işıklarını Görmek Üzere Lapland'a Yolculuk

Kuzey Işıklarını Görmek Üzere Lapland'a Yolculuk

Paylaş
Editor  
Eklenme: 10 Şubat 2017 - 12:24
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 19:49
Kuzey Işıklarını Görmek Üzere Lapland'a Yolculuk
Önce nasıl yapmalıyım, nasıl gidebilirim sorusuyla başladı bu hikaye... Araştırdıktan sonra Türkiye’den giden turların olduğunu öğrendim. Ayrıca turlardan bağımsız bir şekilde, kendi imkanlarıyla gitmiş bir ailenin internette yayınladıkları yazılarını okuyunca tamam dedim; ben de yapabilirim. Fakat neden kendim uğraşacağım; en iyisi bir tur ile birlikte gidersem daha iyi olur dediğim anda, tek kişilik fiyatın daha da yükseldiğini öğrendim. Bu sefer de ben kendim gitmeliyim kararına vardım. İşte, okun yaydan fırladığı andı. Biletleri, konaklamaları ve buna benzer diğer detayları araştırıp gerekli ön çalışmaları yapmaya başladım. Ulaşmam gereken yer Rovaniemi idi. Hadi gelin; önce biraz oradan bahsedelim. Rovaniemi şehri daha doğrusu kasaba demek daha doğru; Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin yaklaşık 815 km kuzeyinde yer almakta ve tren ile yaklaşık seyahat süresi 9 saat 30 dk’yı buluyor. Eğer hava yolu ile ulaşımı tercih ederseniz bu süre yaklaşık 1 saat 20 dk sürecek. En hızlı ulaşım öncelikle, tabi ki hava yolu fakat macera severler için bu seçenek demir yolu, hatta otobüsle bile olabilmekte. Ben demir yolunu tercih ettim. Yol boyunca görmeyi umut ettiğim değişik coğrafyayı merak ediyordum. Sonuç itibariyle öyle de oldu diyebilirim. Birbirinden şirin bir sürü küçük kasabadan geçtik. Hemen hemen her kasabada 1-2 dk’lık duruşlarla o istasyonlardaki yolcular trene bindi. Unutmadan söylemeliyim; trende hiç kesilmeyen bir internet erişimi var. Kesilmiyor dediğim, sinyal hiç zayıflamadı, bunu hala anlayabilmiş değilim. Benden ilk geçer notunu almış oldular... Lapland Station

{ad:0} Rovaniemi için vize alınması gerekiyor; çünkü Finlandiya Schengen bölgesinde bir ülke ve bu sebeple Schengen vizenizin olması gerekli. Vize başvurusu için neler gerekli zaten bilinen konular. Ben İzmir’de ikamet ediyorum. Finlandiya vize başvurusu için Ankara’ya çağırdılar ve başvuru ile birlikte çok kısa bir mülakat dahi oldu. Malum; Kuzey Avrupa ülkesi, biraz daha dikkatli davranıyorlar bence. Neyse sıkıntı çıkmadan bu süreci atlattım. Evraklarınız, tüm konaklama ve seyahat belgeleriniz tam ise bence her şey kolay.

Rovaniemi’ye yapacağınız seyahat için ne zaman olacağı sorusu tamamen size kalmış bir karar. Çünkü Rovaniemi’ye yaz mevsiminde de seyahat edebilir; muhteşem doğasını görebilirsiniz. Fakat çok önemli bir konu, kendi halkının da şikayet ettiği sivrisinek bolluğu seyahatiniz boyunca sizi rahatsız edebilir endişesi her zaman olacaktır. Ben kış mevsiminde gitmeyi tercih ettim; çünkü amacım Kuzey Işıkları’nı görebilmek ve kış mevsiminin oluşturduğu o harika doğayı hissedebilmekti. Tabi ki biraz da maceraperest olmam beni böyle bir tercihe yöneltti.

Lapland Kemi Bridge

Şimdi yukarıdaki fotoğrafı gördünüz değil mi? Köprü iyi de, altında anormal bir durum var değil mi? Evet; bence de öyle çünkü tamamen donmuş; evet evet Kemi Irmak’ı o, tamamı donmuş. Ama garanti ediyorum size çok keyifli; bana güvenin.

Rovaniemi konumu itibari ile Kuzey Kutup Dairesi’nin yaklaşık 10 km aşağısında kalıyor yani kış mevsimi için direkt kutup koşullarından etkileniyor diyebiliriz; bu sebeple sıcaklıklar bayağı düşük seyretmekte. Ben -25 °C’yi yaşadım. Ek olarak gün doğumu ve gün batımı saatleri de biraz ilginç, özellikle kış mevsiminde güneşi görebileceğiniz zaman aralığı bayağı kısıtlı diyebiliriz. Bu zaman için yaklaşık 4-5 saat arasında denebilir. Fakat Haziran sonu ile Temmuz başında da güneşin hiç batmadığı birkaç haftalık bir zaman dilimi var; malum güneş de bir o kadar eğik açıda bu sebeple. Aşağıdaki fotoğrafımın güneşin pozisyonunu sizlere daha iyi anlatacağını düşünüyorum. Özetle güneşin başınızın üzerinde olma ihtimali yok :)...

Lapland The Sun

Haydi gelin şimdi, neler yaptım, nasıl gittim biraz onlardan bahsedelim. İstanbul-Helsinki gidiş dönüş biletimi millerimle aldım; bayağı ekonomik oldu diyebilirim. Bir değişiklik yapıp Helsinki’den trenle gitmenin daha ilginç olabileceğini düşünerek ve yaklaşık 9 saatlik tren yolculuğunu dert etmeden tren biletimi temin ettim. Tren yolcuğunu için Helsinki-Oulu arası bir tren ve Oulu-Rovaniemi arası diğer bir tren ile yolculuk yapıyorsunuz. Eğer tren yolculuğunu tercih ederseniz çok dakik olmanızı tavsiye ediyorum çünkü genelde bir gecikme yaşanmıyor. Bu arada trene binmeden önce hangi perona yanaşacağını mutlaka tekrar tekrar kontrol edin. Zaman zaman peron numarası değişebiliyor, benim başıma geldi, son anda yakaladım. Tren biletimi seyahatimden yaklaşık 2 ay önce aldım ve 80 Euro ödedim. Rovaniemi’ye ulaşıncaya kadar yol boyunca aşağıdaki gibi görüntüler ile karşılaşıyorsunuz. Biraz önce de belirttiğim üzere irili ufaklı birçok yerleşim yeri göreceksiniz. Lapland Town

Helsinki’ye dönüşümü yerel bir havayolu şirketinden (http://www.norwegian.com/en/) temin ettim. Bu bilet için 56 Euro ödedim. Çünkü Helsinki’yi de az da olsa gündüz gözüyle görmek istiyordum. Bu arada Helsinki’den Rovaniemi’ye uçakla gidecekseniz sabah erken saatte başlayan uçuşlar var ve bu uçuşların fiyatları uygun. Tabi ki önceden bilet almanızı her zaman tavsiye ediyorum. Tren seyahati için www.vr.fi adresinden biletinizi alabilir hatta bu sitenin mobil uygulaması ile biletlerinizi telefonunuzdan yönetebilirsiniz. Her şey çok sistematik işliyor, bunu göreceksiniz eminim. Benim tren biletlerim her iki tren için de pencere yanı, aynı vagon hatta aynı koltuk numarası idi. Bu da bana tren şirketinin hediyesi diyelim. Trende restoran var; ister sıcak yemek isterseniz de aperatif yiyecekleri bulabiliyorsunuz.

Yukarıda kısaca Helsinki demiştim; unutmadan belirtmeliyim, Helsinki Kart denilen ve her ulaşım aracında geçerli hatta restoranlarda, müzelerde, alış verişte kullanılabilen bir kart var. Eğer Helsinki’de birkaç gün vakit geçirecekseniz bu kartı temin etmenizde fayda var. Bu adresten http://www.helsinkicard.com/ tüm detaylı bilgileri öğrenip, isterseniz online bile satın alabiliyorsunuz. Ya da havalimanı ve bazı merkez noktalarda da satışı yapılabiliyor. Eğer kart alacaksanız Helsinki Kart Region almalısınız; bu sayede public transport bazında binemeyeceğiniz hiçbir şey kalmıyor yani bütün kapılar size açık.

Helsinki için zamanınız kısıtlı ve bavul taşımak istemiyorsanız, Helsinki Havalimanı terminal 2, alt katta valizlerinizi emanet edebileceğiniz noktalar var. Bu hizmet de çok faydalı, yüklerinizden bir anda kurtulabiliyorsunuz. Helsinki Vantaa Havalimanı’ndan şehir merkezi için en hızlı yol Fin Air tarafından sağlanan otobüs seferleri, bizim Havaş misali. Yaklaşık 40 dk’lık bir yolculuk yapıp 6,5 Euro ödemeniz gerekiyor. Ödemeyi otobüste yapabilirsiniz. Her 20 dk’da bir otobüs kalkıyor.

Konaklamalardan bahsedeyim isterseniz; bu iş için çok tanınmış bir internet sitesinden (www.booking.com) destek alarak bu süreci yönettim. Helsinki için 1 ve Rovaniemi için 5 gecelik konaklama rezervasyonu yaptım. Fiyatlar uygundu; sonuçta temiz bir yatak, sıcak suyu olan bir oda işimi görebilirdi, öyle de oldu açıkçası. Gerek Helsinki gerekse de Rovaniemi’de kaldığım otellerden çok memnun kaldım. Aslında Rovaniemi’deki hostel diyebileceğim bir yerdi fakat güzeldi gerçekten. Resepsiyonda saat 22:00’a kadar sürekli bir görevli vardı. Hatta; gece geç vakitte gelecekseniz size ana kapıyı açabilmeniz için yedek bir anahtar bile veriyorlar. Guest House Borealis, Rovaniemi tavsiye ediyorum.

Türkiye’den giden turlara baktığımda Kuzey Işıkları için 1 gece ayırdıklarını gördüm fakat 1 gecede görme olasılığı oldukça az buna bizzat canlı şahit oldum. Bu riski göz önünde bulundurarak ben 3 gecelik Kuzey Işıkları turu aldım. Gerçekten de ilk 2 gece pek de verimli değildi diyebilirim. Hatta 3. gece için stratejik bir karar aldım; bir erteleme yaparak ve Kuzey Işıkları için hava durumunu da kontrol ederek; konuyla ilgili mobil uygulamalar var (Aurora Tonight) bu turu son geceme bıraktım ve ne kadar da isabetli bir karar verdiğimi o gece geldiğinde anladım. İşte sonucu diyebileceğim fotoğrafım aşağıda, umarım beğenirsiniz. Lapland Aurora

Sanki gök yarılmış ve içinden ışıklar çıkıyordu. O anı tarif etmek gerçekten zor. Benimle birlikte tura katılan yaklaşık 50 kişinin coşkusunu görmenizi isterdim. Mutlaka belirtmeliyim, Kuzey Işıkları için en uygun zamanlar kış mevsiminin sonları ve erken bahar diyebileceğimiz Şubat sonu Mart başı oluyor. Seyahat planınız için bu detayı mutlaka ilk sıraya yazmalısınız. Ve tabi ki gökyüzü bulutsuz olacak ve o geceki Aurora oluşma ihtimalinin de yüksek olması gerekiyor. Değerli okuyucularım; bu iş bildiğiniz bilimsel bir oluşum. Doğanın ve güneşin bizlere hediye ettiği bir mucize diyebiliriz.

Gündüz turlarından bahsedelim isterseniz biraz. Gündüz ne yapacağım sorusuyla ilgili, İsveçli bir firmanın sitesinden www.nordicvisitor.com destek aldım ve 4 adet tur rezervasyonu yaptırdım. Bana inanın lütfen; firma o kadar ciddi çalışıyordu ki işin en başından benimle iletişim kuran tur yetkilisi son ana kadar değişmedi ve en son bölümde faturanın düzenlenmesine kadar bana destek oldu. İnanılmaz düzgün, ciddi ve dakik çalışıyorlar.

Gündüz için aldığım turlarda White Silence (Beyaz Sessizlik) adını verdikleri, ormanda kar ayakkabısı ile yürüyüş, buz tutmuş bir gölde balık avlama ki bu ayrı bir macera diyebilirim, Ranua Vahşi Yaşam Parkı’na ziyaret (belgesellerde izlediğim kutup hayvanlarını gördüm) ve malum Rovaniemi’ye giden herkesin mutlaka uğradığı Santa Köyü ve Kuzey Kutup Dairesi’ne gezi vardı. Aynı turun içinde Ren Geyiği çiftliğine yaptığımız gezi de bayağı eğlenceli idi çünkü bu sevimli canlılarla yakın temasa geçme hatta çektikleri kızakta bulunma şansına sahip oldum. Kızakta bulunmanın ötesinde, kısa bir eğitimden sonra Ren Geyiği’nin çektiği kızağı sürerek sertifikamı da aldım. Kuzey Kutup Dairesi için orada bulunduğumuza dair sertifikamız da hazırdı. Sonuçta orada bulunduğumuzu belgeleyelim öyle değil mi? Kuzey Kutbu

Size biraz bilgi vereyim; yukarıda soldaki fotoğraf Santa’nın (Noel Baba) bulunduğu bina. Santa üst katta sizleri bekliyor. Yanlış değilsem Santa ile video kaydı 75 Euro, size kalmış. Binanın giriş katı ise hediyelik eşya satan bir mağaza. Bu komplekste birçok mağaza bulma imkanınız var. Santa’nın olduğu binanın alt katından dostlarınıza kart postal gönderme şansınız var, fiyatı 1,30 Euro. Sağdaki fotoğrafta görebileceğiniz yükseltiler 66. paralelin geçtiği noktayı temsil ediyor. Şaka değil; gerçekten Kuzey Kutup Dairesi yani... Fotoğrafa göre şimdi Kuzey’de oluyorsunuz eğer karşı tarafta olsaydınız Güney olacaktı :) ne garip değil mi? Zaten biz Kuzey Yarım Küre’de değil miyiz, neyse bu kadar coğrafya bilgisi yeter :)... Lapland Eindeer

Veee işte o sevimli canlı; bir Ren Geyiği. Postunun 1 cm karesinde yaklaşık 1 Milyon kıl varmış; bu sebeple -40 derecede yaşayabiliyormuş. Rehberin aktardığı bilgidir... Gündüz ve gece katılacağınız turların tamamında sosis, tavuk gibi yiyecekler ve sıcak meyve çayı ikram ediliyor. Eğer sosisin hangi etten imal edildiği konusunda hassasiyetiniz varsa bu durumu bildirmeniz halinde size özel davranıyorlar, anlayacağınız hoşgörü iklimi... Lapland'da Yemek

Size Beyaz Sessizlik’ten bahsetmiştim yukarıda, bir an durun ve dinleyin; bakalım ne duyabileceksiniz. Ben duyduğumu söyleyeyim sizlere; huzur, dinginlik, sessizliğin sesi daha doğrusu. Bu anın keyfini çıkarın mutlaka. Lapland Beyaz Sessizlik

O anı yaşamış biri olarak kabul ediyorum; evet adı gibi işte tam bir Beyaz Sessizlik... Lapland Beyaz Sessizlik

Değerli dostlar; Rovaniemi soğuk hem de ciddi; daha da önemlisi hava şartları çok hızlı değişiyor. Bir anda sis, arkasından kar yağışı ve sonrasında güneş. Fakat korkmayın çünkü satın alacağınız turlarda fiyata dahil olan ve sizi soğuktan koruyacak termal giysiler var.

Birden fazla tur satın aldığınızda giysiler sizde kalıyor ve ayrılırken iade ediyorsunuz. Giyindikten sonra kapalı ortamda durma şansınız yok, giyince beni anlayacaksınız :). Bu arada o bölgeye uygun botlar, çorap, atkı, bere, eldiven; ne gerekiyorsa hepsi sizin için sağlanıyor, hiç endişeniz olmasın. Yanınızda yedek, termal iç giyim götürmeyi unutmayın ama... Lapland kayak ayakkabısı

Kar ayakkabılarınızı giymeyi unutmayın :). Ranua Vahşi Yaşam Parkı; itiraf ediyorum belgesellerde görebildiğim birçok vahşi canlı ile burada karşılaştım. Kutup iklimine uyum sağlamış canlılar tabi ki. Lapland Hayvanlar

Rovaniemi güzel bir kasaba, insanlar duyarlı, yardımsever ve daha da önemlisi çok sakinler. Bu özellik tüm Finlandiya halkı için geçerli diyebilirim; çünkü aynı hisleri Helsinki’de de yaşadım.

Rovaniemi’nin içinden geçen Kemi Irmağı donmuş vaziyette idi (seyahatimi 22 Ocak ile 28 Ocak arası yaptım), üzerinde kar motorları ile safari yapabiliyorsunuz. Çok eğlenceli ve macerayı sevenler için mutlaka tavsiye ediyorum. Buz tutmuş bir gölde balık avlamak için önce buzda delik açmanız gerekiyor. Devamında rastgele demekten başka çare yok :). Buzun üzerinde otururken bir anda sessizliği dinlemeye başlayabilirsiniz. Şunu belirtmeliyim, uzun zamandır bu kadar sessiz ve bir o kadar da huzur verici bir ortamda bulunmamıştım. Gerçekten tarifsiz bir dinginlik veriyor insana.

Lapland Balıkçılık

Balık yakalamak sabır işi fakat buzda balık yakalamak hem sabır hem de fiziksel dayanıklılık gerektiriyor. Ben şahidim; fotoğraftaki arkadaş başardı. Ben mi; ben O’nu fotoğraf çekmeye çalışıyordum o sırada, hem de boylu boyunca buza uzanmış vaziyette :). Başarabilir ve balık tutarsanız, tuttuğunuz balığı orada pişirip yiyebilirsiniz. Çadır ve içerisinde mangal hazır, şimdiden bol şans diliyorum hepinize.

Değerli okuyucularım; 5 günlük Rovaniemi maceram kısaca bu şekilde geçti. Benim için tarifi zor, unutulması imkansız, çok keyifli bir seyahat olarak anılarıma yerleşti demek istiyorum.

Ayrılık vakti; Rovaniemi’den havalimanı için en ekonomik yöntem airport taxi dedikleri sistem. Sizin yapmanız gereken konakladığınız otel ya da hostelde, vb. sadece uçuş bilgilerinizi resepsiyon ile paylaşın yeter. Onlar sizin yerinize gerekli rezervasyonu yapıyor ve hangi saatte hazır olmanız gerektiğini bildiriyorlar. Genelde uçuştan 1 saat 15 dk önce taksi gelip sizi alıyor. Taksi dediğime bakmayın, bu ulaşım için orta boy otobüsler kullanılıyor. Ücreti 7 Euro. Ödemeyi bindiğiniz zaman yapabiliyorsunuz.

Haydi diyorum! O zaman siz de yapabilirsiniz, şimdiden iyi eğlenceler… Rovaniemi’yi görmelisiniz, pişman olmayacaksınız. Eğer siz de yapabilirim diyorsanız, yaklaşık olarak Türkiye’den satın alacağınız tur fiyatına bu işi kendiniz de mal edebiliyorsunuz. Benim avantajım ise turlar 4 gün iken ben 1 haftayı yaklaşık aynı fiyata geçirdim.

1 hafta boyunca birçok fotoğraf çekme şansım oldu. Anlayacağınız daha bir sürü, birbirinden güzel kare var arşivimde.

Adresim www.instagram.com/ahmetanak, mail adresim ahmetanak@icloud.com. Selam ve saygılarımla...

Yorumlar

Semra Sergin  
26.01.2019
Kuzey ışıkları düşünü gerçeğe dönüştürmek isteyen herkes için yararlı olabilecek tüm detayların titizlikle derlenerek bir araya getirildiği yol arkadaşı niteliğinde bir yazı. İhtiyaç duyabileceğiniz her şey, yaşanabilecek sorunların çözümü dahil ne varsa incelikle düşünülmüş, ayrıntılı bilgi ve deneyim paylaşımı yapılmış. Tüm bu emekleri ve araştırmaları için Ahmet Anak'ı yürekten tebrik ediyorum.
Vedat çalışkan 
02.03.2017
Bu güzel ve bilgilendirici yazı için teşekkürler. Emeğinize sağlık.