Adıyla ilgili ilk izlere Likçe yazıtlarında rastladığımız, Milattan Önce 5. Yüzyıldan itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair kuvvetli emareler olan Limyra Antik Kenti’nin önemi oldukça büyük. Zira Limyra Antik Kenti, Likya bölgesinin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden biri. Gelin şimdi, Toçak Dağı’nın eteklerine kurulmuş bu şehrin kalıntılarına birlikte bir bakış atalım.
{ad:0}Farklı dönemlerden kalma Limyra Antik Kenti bulguları bölge tarihini aydınlatma konusunda araştırmacılara yardım etmekte; bulguların büyük bir kısmı ise Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Antik şehrin dört yüzü aşkın kaya mezarına sahip olduğu bilinmekte olup bu mezarların pek çoğu Likya dilinde yazılmıştır. Kitabeleriyle ismen bilinen bu kaya mezarlar sayesinde şehir, bölgenin en çok kaya mezarına sahip kentleri arasında başta gelmektedir.
Antalya Gezilecek Antik Kentleri arasında yer alan Limyra Antik Kenti’nde girişte sizi sol tarafta bir antik tiyatro binası karşılamaktadır. Tiyatronun ilerisinde, Xatabura anıt mezarı, kaya mezarları, yamaç evler, akropol ve akropol kilisesinin yanı sıra Perikle Heronu ve surlar bulunmaktadır. Yolun alt kısmında ise oldukça büyük bir sütun başı, İmparator Augustus’un manevi oğlu Gaius Caesar’ın Milattan Sonra 4. Yıldan kalma anıtsal mezarı ve pek çok bina bulunmaktadır. Bu yapıtlar arasında bilhassa Caesar’ın anıtsal mezarı büyük önem taşımaktadır.
Gaius Caesar Kudüs’ten Roma’ya dönerken Limyra’da hayatını kaybeder. Cenazesi ve içinde küllerin bulunduğu Urna(Toprak Kap) Roma’ya götürülür ancak bölge halkı onun anısına içinde naaşının olmadığı bir anıt mezar yapar. Günümüzde anıt mimarisinin yanında, anıtı çevreleyen mermer kabartmalar dünyaca üne sahiptir. Antalya Müzesi’nde sergilenen yüksek kabartması, Augustus Dönemi’nin realist tavrını sahnelemesi bakımından eşsiz bir örnektir.
{product:33880}
Anıt mezarları kadar, sütunlu caddesinin tam ortasından geçen deresiyle de bilinen Limyra Antik Kenti’nde eğer hava elverişliyse ve yanınızda mayonuz varsa antik sütunlu caddede kulaç atabilirsiniz.
Limyra Antik Kenti, Antalya il sınırları içinde bulunmaktadır. Finike ilçesi ile Turunçova ve Sahilkent Beldeleri’nin sınırlarında bulunan bu antik şehir Toçak Dağı’nın güney eteklerinde kurulmuştur. Finike – Elmalı Karayoulu sapağından 6 kilometre uzakta bulunan bu alana ulaşmak için Finike Elmalı yolunda Yuvalılar sapağına geldiğinizde tabelalar size eşlik edecektir.
Antalya Gezilecek Yerler arasında bulunan Limyra Antik Kenti, haftanın her günü ziyarete açık olup yaz döneminde 10.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Limyra Antik Kent Giriş Ücreti 12,5 TL’dir ve ziyaretlerde Müzekart geçerlidir. {product:3771}
Siz de Limyra Antik Kenti ve Antalya Gezilecek Antik şehirleri ziyaret etmek için Antalya’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız Antalya Otelleri listemiz ile seyahatinize dönük konaklama tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. {product:12} {search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}