Peki siz Malatya’da nereleri görmek isterdiniz? {search:malatya-otelleri,Malatya Otelleri} Aslantepe Ören Yeri Türkiye'deki en büyük höyüklerden biri olan Aslantepe'nin geçmişi M.Ö 5 bin yılına kadar dayanıyor. Kazılardan çıkan bazı eserler Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde ve Malatya Müzesi'nde sergileniyor. İlk devlet şeklinin ortaya çıktığı bir yer olması Aslantepe’yi biraz daha önemli kılıyor. Ayrıca 2014 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmiş.
Aslantepe'yi gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Bir güzel yanı da tatiller dahil istediğiniz her gün ziyarete gidebiliyorsunuz. Levent Vadisi
{ad:0} Jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen vadi, 65 milyon yıllık geçmişi ile bizleri selamlıyor. Neolitik Çağ’dan kalma kalıntılara da rastlayabileceğiniz Levent Vadisi 28 kilometre uzunluğunda. Uçurumlar ve mağaralar ile birlikte heyecan verici bir deneyim sunuyor.
Vadinin en merkezi noktasında oturup çay içebileceğiniz bir seyir terası var. Yükseklere çıkıp nefes kesen bir manzara deneyimi yaşamak isteyenler Levent Vadisi'ne doğru rotalarını çevirebilirler. Vadiyi yürüyerek dolaşmak biraz zor olabilir ama kuş bakışı bile seyretmek size fazlasıyla yetecek. Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Yan yana inşa edilen eski konaklar nedeniyle "Beşkonaklar" denmiş adına. 1900'lü yılların başında inşa edilmiş ve geleneksel Malatya konaklarının mimarisini yansıtıyorlar. Bu konaklardan biri restore edilerek Beşkonaklar Etnografta Müzesi'ne dönüştürülmüş. Konağın üst katında sergi alanı bulunuyor. Bu alanda Malatya yöresine ait çeşitli etnografik eserleri görebiliyorsunuz. Ayrıca şehir merkezinden yürüyerek kısa zamanda buraya ulaşabilirsiniz. Giriş ücretsiz ve pazartesi hariç her gün ziyaret edebilirsiniz. Keyifli bir müze turu sizi bekliyor. Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi Farklı içeriğe sahip müzeleri seviyorsanız Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi dikkatinizi çekebilir. Zaten fotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız buraya uğramak isteyeceksinizdir. Büyükşehir belediyesi tarafından 2017 yılında hayata geçirilen müzede 2 bin 23 fotoğraf makinesi ve 3 bin aksesuar sergileniyor. Sergi parçaları 1876 yılından günümüze kadar herhangi bir zamana ait olabilir. Müzenin en çok ilgi çeken bölümü ise "casus ve dedektif makineleri"nin sergilendiği alan. Müzeye giriş ücretsiz. Taşhoran Kilisesi Taşhoran Kilisesi, 18'inci yüzyılın ikinci yarısında Ermeniler tarafından kesme taşlarla inşa edilmiş. Kilise uzun zamandır kendi kaderine terk edilmiş olmasına rağmen yakın zamanda çıkan haberlere göre restorasyon çalışmalarına gidilecek. İnsanlığın ortak değeri olarak görülen bu kiliseyi şimdilik dışarıdan görebilirsiniz. Toplu taşıma ile şehir içinden rahat bir şekilde buraya ulaşabilirsiniz. Malatya Müzesi Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok kalıntıyı burada inceleyebilirsiniz. Özellikle Aslantepe kazısından çıkan çoğu eseri burada görmek mümkün. Müzeyi her gün ziyaret edebiliyorsunuz ve giriş için 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Tohma Kanyonu ve Kudret Havuzu
Kudret Havuzu, yaz aylarında açık hava yüzme havuzu olarak ziyaretçilere hizmet veriyor. Tohma Kanyonu içerisinde bulunan bu havuz, şifalı termal suyu özelliği ile dikkat çekiyor. Dört mevsim boyunca 22 derecede olan suyun buradaki havuzları doldurması ile meydana geliyor. Toplamda derinlikleri farklı üç havuz bulunuyor. Kaynayan su sürekli aktif bir şekilde havuzları doldurduğu için su her zaman temiz kalmayı başarıyor ve bu nedenle herhangi bir kimyasal katkı maddesi de kullanılmıyor. Ayrıca, kullanabileceğiniz soyunma odaları, kilitli eşya dolapları ve bir de kafesi var.
Peki böyle güzel bir yerin girişi ne kadar? 12 yaş altındaki minikler için 7,5 TL iken 12 yaş üstü kişiler için de 15 TL'dir. Havuzda yüzmek için bir süre kısıtlaması yok. Şöyle bir detayı da var; çarşamba günleri sadece kadınlar bu havuzları kullanabiliyorlar. Ne yazık ki aileler için ortak kullanım alanı yok. 3 yaşından büyük erkek çocuklara da kadınlar gününde izin verilmiyor.
Tüm bunların dışında, Tohma Kanyonu içerisinde rafting, trekking, tırmanış, safari gibi outdoor aktivitelerini de gerçekleştirebilirsiniz. Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu Toplam 17 bin kilometreyi aşan uzunluğu ile Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu dik ve sarp kayalıklardan oluşuyor. Zengin bir biyoçeşitliliğe sahip. Ayrıca huzur içinde yürüyüş yaparken dağ keçisi ve yaban hayatından başka dostlar karşınıza çıkabilir. Polat Sulu Mağara Mağara, 2260 metre yüksekliğindeki Kuzkaya Tepesi'nde konumlanıyor. Dar ve alçak bir yerden geçerek girebiliyorsunuz. Zemini oldukça kaygan. Aman dikkat düşmeyin. İki bölümden oluşan mağarada ilk bölüm 35 metre çapında dairesel bir yapıda. İlk bölümün kuzeyinde yer alan terasa tırmandıktan sonra diğer bölüme dar bir yerden sürünerek geçebiliyorsunuz. Burası da 6 metre çapında ve 3 metre yüksekliğinde. İlaveten mağarada bol bol sarkıt ve dikit de görebilirsiniz. Keyifli ve maceralı bir rota olacak gibi.
Mağaranın olduğu ilçeye kadar minibüsle gelebiliyorsunuz ama sonrasında özel bir araç ile alana ulaşmanız lazım. Araç ile ulaştıktan sonra da belirli bir yerden yürümek gerekiyor. Günpınar Şelalesi
40 metre yükseklikten dökülen Günpınar Şelalesi, tam bir görsel şov sunuyor. Yürüyüş ve fotoğrafçılık için oldukça keyifli bir seçenek. İçerisinde yararlanabileceğiniz işletmeler de mevcut. İlginçtir ki kış dönemi donan su Pamukkale'ye benziyor. İlkbahar ve sonbahar ayları burayı ziyaret etmek için güzel zamanlar.