İdeal bir dünyada tabii ki de sadece hobilerimiz çerçevesinde yaşayalım, hayatımızı sürdürelim isterdik ama gerçek yaşam ve hayatta kalma savaşımız ile bu durum pek örtüşmüyor. Şehir hayatının bir koşuşturmaca olması bizim her an bir “maraton” içerisinde olmamıza benziyor. Bizler koşmak istediğimiz rotaları ve hedefleri belirlemek isteyebiliriz ve bu bizim en doğal da hakkımızdır. Biz istediğimiz rotalarda ve istediğimiz bayrakların altında koşabilmeliyiz. Eğer bu koşular bizi hayat telaşından da uzaklaştıracaksa ayrıca, ne ala!
{ad:0}2023 koşmayı sevenler için güzel bir yıldı, ülkemizde özellikle İstanbul ve Ege’de çeşitli koşular düzenlendi ve koşu tutkunları kendilerine bu güzergahlarda yer edindi. 2024 Maraton Takvimi ise şimdiden belirmeye başladı. Yarış takvimi bu sene de dolu olacak gibi duruyor. Biz de yeni yıl gelmeden sizler için içerisinde 2024 maratonları barındıran koşu takvimini hazırlayalım ve sizlerle paylaşalım istedik.
42K ve üzeri tüm koşulara maraton denir. Sert tabanlı bir zeminde yapılan koşuları kapsar. Adını Maraton Ovası’ndan Atina’ya durmadan koşan ve Atinalılara Maraton Savaşı’nı duyuran bir Antik Yunanlının hikayesinden alır. 1896’da Atina’da gerçekleştirilen olimpiyat ile birlikte maraton kavramı olimpiyatlardaki yerini de böylece bulur. Fakat çok ilginçtir ki, maraton koşusu düzenlenen parkurlar benzersiz olduğu için maratonlarda dünya rekoru yoktur. Maratonların sadece birincileri, ikincileri ve üçüncüleri olur.
Koşular genellikle mesafe uzunluğuna, engebeli yani engelli bir zemin olup olmadığına ya da cinsiyete göre farklılaşırlar. Toplamda maratonlar yani koşular beş türe ayrılırlar; bunlar sprint ve engelli koşular, orta mesafe koşular, uzun mesafe koşular, bayrak koşuları ve yol koşularıdır.
1- Sprint ve engelli koşuları: Sprint genellikle kısa mesafede çabuk hızlanılan koşular için kullanılan bir tabirdir. Engelli koşular da yine sprint yani hızlı çıkış yapılan kısa mesafe koşularının koşulları biraz daha zorlaştırılmış versiyonudur.
2- Orta mesafe koşuları: Orta mesafe koşularda genellikle katılımcılar başta orta hızlı tempo ile koşarken orta veya sonlara doğru güçlü bir atak ile kendilerini hızlandırırlar. Bu tür koşular çoğunlukla 1,5 km ya da 1 mili geçmez mesafe olarak.
3- Uzun mesafe koşuları: Uzun mesafede ise katılımcılar enerjilerinin koşunun ⅔’sinde koruyarak koşarlar. Son kısımda ise inanılmaz hızlı bir çıkış yaparlar. Burada koşucular için en önemli şey nefes kontrolü ve vücudun enerjisini dengeli kullanabilmektir.
4- Bayrak koşuları: Özellikle olimpiyatlarda ya da koşu yarışmalarında izlemesi en keyifli yarışlardan biridir bayrak yarışı, burada takımlar dört kişiden oluşur ve her bir belirlenen metrede yeni kişi bayrağı devralıp önceki koşanın yerine devam eder.
5- Yol koşuları: Bu koşular ise artık tamamen bedeninizin dirayetini, sağlamlığını sadece kaslarınızın değil, zihinsel bütünlüğünüzün de öneminin olduğu yerlerde gerçekleşir. Yol koşularının mevsimi olmaz ve dünyanın her yerinde her mevsimde yapılabilir. Burada amaç kişinin koşuyu bir yarışmadan ziyade kendisini ve dünyayı deneyimleyebileceği şekilde yaşamasıdır.
Peki Türkiye’deki maratonlar hangi tarihte dediğinizi duyar gibiyiz. Neredeyse tüm yıla yayılan maraton takvimleriyle Türkiye, özellikle Avrupalıların koşu için gözde ülkelerinin başında gelmekte. En uzun koşu kaç km sorusu özellikle Türkiye’de bu kadar çok koşu parkuru olduğunu fark ettikten sonra, 120K ile Efes Ultra Maratonu içerisinde yer alan en uzun parkur ayrıca ülkemizde gerçekleştirilen yılın en uzun maratonunu oluşturmakta. Koşucuların üç farklı engebeli yolda ve o yolların dezavantajlarına maruz kalarak koştukları bir maraton ve iki ya da üç gün boyunca çeşitli noktalarda sağlık ekipleri ve yetkili kişiler yarışmacıları bir an için yalnız bırakmıyor, onları her kayıt noktasında takip ediyor.
10K ve 21K olmak üzere iki farklı maraton rotasına sahip olan Adana Kurtuluş Yarı Maratonu, 2024 yılının ülkemizdeki ilk koşusu. Adana’da gerçekleşecek olan Yarı Maraton’a 7 Ocak’ta katılabilirsiniz. Kayıtlar ise resmi internet sitesi üzerinden açılmış bulunmakta. Ayrıca Yarı Maraton ve 10K Koşu dışında profesyonel olmayanlar için halk koşusu da mevcut. Kaydınızı internet sitesinden yaptıktan sonra, koşu günü dahi koşu için gereken ve ücretsiz verilen ekipmanlarınızı koşu alanından temin edebilirsiniz.
Antalya’da gerçekleşecek yarış 2024’te size Antalya’nın harika bir kanyonu olan Tazı Kanyonu’nu keşfetmenizi sağlayacak. Bu yarışın daha şimdiden 3 farklı parkuru ve mesafesi mevcut. 10K, 20K, 50K olarak planlanan koşu parkurlarında kişiler 3 – 4 Şubat tarihlerinde koşacaklar ve vaktinde yetişebilirlerse bitiş çizgisini görecekler.
İzmir Kemalpaşa ve Buca bölgelerinde başlayan bu yarış dört farklı maratondan oluşuyor. 10K, 20K, 40K ve 55K olan bu maratonun bir güzel yanı da ücretsiz olması.
10K, 21K ve 42K olmak üzere üç kulvarı bulunan RUNTALYA, 2024 senesinde maraton koşucularını 5 Mart tarihinde Antalya’da ağırlıyor. Dünyanın her yerinden koşucuların katılım sağlayabiliyor.
11,5K ve 21K olmak üzere yine iki farklı kulvarı bulunan yılın ikinci koşu yarışması ise Trabzon’da. 25 Şubat’ta gerçekleşecek yarışa kayıtlar açılmış durumda.
10K ve 42K ile farklı iki parkuru olan Maraton İzmir, Efes Ultraya hazırlananlar için güzel bir ön hazırlık alanı da oluşturmakta. Yarış Şair Eşref Bulvarından başlıyor. Fuar Kültürpark İzfaş binası önünden yarışmacılar koşmaya başlıyor ve gereken döngülerini tamamlayıp yine başlangıç noktasına dönüyorlar.
En son 18-26 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen Hatay Barış Koşusu, sanal ortamda gerçekleşti. 2024 Hatay Barış Koşusu tarihi ise henüz netleşmedi.
Büyükada'nın güzelliklerini koşarken görebileceğiniz bir yarışa katılmak ister miydiniz? 5,5K ile yarımada turu, 11,1K ile ada turu ve 22,2K ile ise iki tam ada turu yapabiliyorsunuz. Henüz kayda açılmamış bu koşuyu takip edevilirsiniz.
Toplam altı farklı parkur için yarışabileceğiniz Efes Ultra Maratonu adı gibi ultra hatta ultrasonik gerçekten de. 120K, 12K, 21K, 42K, 5K ve 61K mesafelerinden birini seçebileceğiniz bu Ultra Maraton ise 9 – 10 Mart tarihlerinde kapılarını Selçuk’taki katılımcılarına açıyor. Efes Ultra’nın rotası, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki Efes Antik Kent’ini kapsıyor. Bu yarış, Efes Selçuk’ta gerçekleşen engebeli arazi parkurlarından da oluşmakta. Katılımın ücretli olduğu parkurlarda fiyatlarda parkur mesafesine göre değişiyor. Her bir parkur ise toplamda 1000 adet koşucu koşacak şekilde tasarlanmış. Bu önemli İzmir Maratonunu kaçırmak istemeyenler için giriş ücretleri aşağıdaki şekilde;
2023 yılında Gemlik’te 28-29 Nisan tarihlerinde düzenlenen Şahinyurdu Ultra Trail koşusu 6 farklı parkurdan oluşuyor. Bunlar; 28k İncir Parkuru, 43k Şeftali Parkuru, 83k Zeytin Parkuru, 16k Şahin Yuvası Parkuru, 12k Yürü Koş Parkuru Ve 43k Gece Parkuru. Yarış Armutlu Yarımadası sınırları içerisinde gerçekleşti. 2024 Şahinyurdu Ultra Maraton tarihleri henüz netleşmedi.
İster profesyonel koşucu isterseniz amatör olun, herkes için bir parkur mevcut. Koşu hazırlıkları yaparken şimdiden Gemlik Otelleri için rezervasyon yapmanızı önerir, parkur için iyi şanslar dileriz.
Bu seneki Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması sebebiyle daha geniş kitlelere ulaşma niyetiyle bu maraton 23 Nisan 2023 yılına ertelendi. Başvurunun sadece 100₺ olduğu bu maratona katılmak için yarış haberlerini takip edebilirsiniz.
28 Nisan’da İstanbul’da gerçekleşecek olan bu yarışın iki parkuru mevcut. Biri 10K, diğeri ise 21K. 2024 senesinde on dokzuncusu yapılacak olan N Kolay Maratonu, adı “en kolay” olsa da yine koşuyu sevenler için çok da kolay bir rota değil. Tarihi Yarımada’da bir koşu güzergahına sahip olan yarış tüm koşanlara aslında bir İstanbul deneyimi de yaşatıyor. Ve koşanları tarihin tozlu sayfalarında bir koşuya çıkartıyor. N Kolay’ın diğerlerinden ayrılan yönü ise, 21K bir parkurda patenle de yarışabiliyor olmak. Koşunun kayıtları 15 Nisan 2024 tarihine kadar açık. Etkinliğin katılım ücreti ise kayıt dönemine göre değişkenlik gösteriyor.
1. Kayıt Dönemi (2 Ekim - 2 Ocak): 245 TL
2. Kayıt Dönemi (3 Ocak - 11 Mart): 315 TL
3. Kayıt Dönemi (12 Mart - 15 Nisan): 430 TL
''Türkiye’nin ilk skyrunning yarışı'' mottosuyla hareket eden Tahtalı Run To Sky’ın farklı bir koşu konsepti var. ''Skyrunning nedir?'' diye soracak olursanız kısaca 2000 metre ve üzeri bir irtifada, %30 eğimli bir arazide koşmak, zaman zaman tırmanmak gerektiren bir koşu türü diyebiliriz. Tüm Dünyada yapılan skyrunning yarışları içerisinde Tahtalı Run To Sky koşusu bu yıl 6. kez düzenlenecek. Tahtalı-Çıralı bölgesinde yapılacak olan etkinlik 9-10-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu yıl Berg Sky Race ( 65km - 17 saat - 4300+ yükseklikte), Tahtalı Run To Sky (27km - 7 saat - 2650+ yükseklikte) ve KemeRun (12km - 1 saat - 400m+ yükseklikte) olmak üzere 3 kategoride yarışılacaktır. Antalya Gezilecek Yerler içerisinde Kemer ve Çıralı oldukça popüler noktalarken, kondüsyonuna güvenen katılımcılar için bir önerimiz var! Çok geçmeden koşu için Antalya Otelleri içerisinde yerinizi ayırtın.
''İYİ BİR AMAÇ İÇİN'' sloganı ile hareket eden Wings for Life World Run, global bir yarış konseptinde gerçekleşen bir koşu maratonu. Profesyonel veya amatör olmanız farketmeden katılabileceğiniz ve bitiş çizgisi olmayan farklı konseptte bir yarışma sunuyor katılımcılara. Yakalama aracına karşı yapılan yarışmada aslında herkes hem eğlence hem de kendi rekoru için koşuyor. Wings For Life World Run koşusu 5 Mayıs günü İzmir’de gerçekleşecek. İzmir Otelleri için yerinizi şimdiden ayırtın.
Bu yıl 9.’si düzenlenecek olan Edirne Maratonu, 21 Mayıs tarihinde Edirne - Kestanelik arası parkurda 21K ve 10K şeklinde iki koşu kategorisinde düzenlenecek. 18 yaş üzeri herkese açık olan koşuda, Kadınlar ve Erkekler olmak üzere iki ana kategoride yarışacak olan koşucular için belirli miktarda para ödülü ve madalya da verilecek. Hazır koşu için Edirne’ye gelmişken mutlaka Edirne Gezilecek Yerler adlı yazımızı okuyabilir, hem koşu hem de seyahat planlarınızı aynı anda gerçekleştirebilirsiniz.
2011 yılından itibaren her sene gerçekleşen İznik Ultra Maratonu, koşu maratonları içerisinde en köklü organizasyonlardan biri. 19-21 Nisan tarihlerinde İznik’te gerçekleşecek koşu maratonu İznik Gölü çevresindeki 7 farklı etapta gerçekleşecek. Profesyonel koşuculardan, amatör koşuculara kadar her seviyeden sporcu için düzenlenen parkur yarışlarında, 5K’dan başlayıp 160K’ya kadar çıkan koşu parkuları mevcut. Macera Akademisi’nin düzenlediği İznik Ultra Maratonu için şimdiden İznik Otelleri’nde yerinizi ayırtın ve İznik’in tarihine spor eşliğinde tanıklık edin.
Bursa’nın doğa harikası bölgelerinden biri olan Dağyenice Köyü ve Göleti etrafında düzenlenecek olan SPX Dağyenice Ultra Maratonu, 24 -25 Mayıs tarihleri arasında 6 farklı etabın olduğu parkularda gerçekleşecek. Bunlar; 6k Team Race, 6K Göl Parkuru, 15K Ateş Parkuru, 32K Su Parkuru, 61K Toprak Parkuru ve 100K MYSİA Yolları Parkuru olarak bölünür. Yarışma her yaştan, kondisyonuna güvenen spor severler için uygundur. Parkurlar ve katılım koşulları ile ilgili detaylı bilgiyi resmi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Beş farklı parkuru bulunan Uludağ Maratonu, 12 – 13 – 14 Temmuz’da Bursa’da yapılacak. Bu koşunun parkurları da yine farklı uzmanlıklardaki koşucuları zorlayacak türden. 6K en kısası iken, peşi sıra bu rotaya 16K, 30K, 66K eşlik ediyor. En son ve uzun rotası ise 100K. Özellikle doğa koşularını seviyorsanız bu parkurlardan birini muhakkak denemelisiniz. Yeşilin içerisinde koşmak gibisi yok. Koşulara ülkemizden de ülke dışından da koşmayı seven amatörler ve profesyoneller katılabiliyor. Koşunun güzergahında ise katılımcılar Zeyniler, Cumalıkızık, Kürekli Şelalesi, Saitabat Şelalesi, Buzul Göletler, Uludağ Zirve, Softaboğan Şelalesi, Bakacak, Kurbağakaya ve Sarıalan gibi önemli noktaları da görüyor ve oralarda koşma deneyimini yaşıyor. Her parkurun yine kendi kulvarında bir ücreti olmasına rağmen henüz tam ücretleri açıklanmamış ve kayıtlar başlamamış.
Kırk altıncı kez düzenlenecek olan N Kolay İstanbul Maratonu 2024 yılında 3 Kasım’da gerçekleştirilecek. Dünyanın kıtalar arası koşulan tek maratonu söylemini sahiplenen N Kolay İstanbul Maratonu, 1973’ten beri İstanbulluların hayatını bir parçası. Maraton İstanbul fikri, yani Asya’dan Avrupa’ya koşma fikri ilk olarak Tercüman gazetesinde ortaya atılmış ve bu fikir o kadar sevilmiş ve sahiplenilmiş ki, 45 yıldır hayatımızdan çıkmamış. 2013 yılına kadar adı Asya-Avrupa Maratonu olan, halen halk arasında Avrasya Maratonu diye de bilinen Maraton İstanbul, şimdiki adını ise 2013 yılında almış. Koşuya katılım formu henüz açılmamış, tarih yaklaştıkça takip edebilirsiniz.