Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Mardin kahvaltı yerleri: Mardin'de kahvaltı yapılacak en popüler mekanlar... Mardin kahvaltısında ne yenir?

Mardin kahvaltı yerleri: Mardin'de kahvaltı yapılacak en popüler mekanlar... Mardin kahvaltısında ne yenir?

Paylaş
Editor  
Eklenme: 11 Eylül 2024 - 07:15
 • Son Güncellenme: 11 Eylül 2024 - 07:16
Mardin kahvaltı yerleri: Mardin'de kahvaltı yapılacak en popüler mekanlar... Mardin kahvaltısında ne yenir?

Mardin'in dar sokaklarında yürümek, Mezopotamya ovası manzarasını seyretmek belki de son günlerde size en iyi gelecek aktvitelerden biri olacaktır. Zira Mardin, kendine özgü atmosferi, farklı kültürlerin ve dinlerin bir arada yaşamış olmasından kaynaklanan kozmopolit yapısı ve otantik dokusuyla herkesi kendine hayran bırakır. Buraya kadar gelmişken Mezopotamya ovasına bakan bir manzara eşliğinde Mardin kahvaltısı yapmadan dönmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. İşte Mardin kahvaltısına dair her şeyi bulabileceğiniz bir rehber...

{ad:0}

{search:mardin-otelleri, Mardin Otelleri}

Mardin Kahvaltısında Ne Yenir?

Mardin, taş evleri, Arap, Kürt ve Süryani kültürlerinin etkilerini taşıyan yapıları ve muhteşem Mezopotamya ovası manzarasıyla büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Süryani, Kürt, Arap ve Türk kültürleri bir arada yaşamış ve bu kültürel çeşitlilik, şehrin her köşesinde hissedilir. Bu çeşitliliği Mardin kahvaltısında da görebiliriz. Mardin kahvaltısı, bölgenin zengin kültürünü ve lezzet çeşitliliğini yansıtan bir şölen gibidir. Geleneksel Mardin kahvaltısı, Güneydoğu Anadolu'nun yerel ürünleri ve yöresel tatlarıyla doludur. Mardin kahvaltısının olmazsa olmazları arasında;

  • Sembusek: Küçük, kapalı hamur işi, içi kıymalı veya peynirli.
  • Kitel Raha (İçli Köfte): Bulgurlu ve etli bir çeşit köfte.
  • Beyaz Peynir ve Lor: Yerel Mardin peynirleri kahvaltının önemli bir parçasıdır.
  • Zahter (Dağ Kekiği): Zeytinyağı ve zahter baharatı karışımı, ekmeğe banarak tüketilir.
  • Sürk Peyniri: Baharatlı bir peynir çeşididir.
  • Çökelek: Taze çökelek peyniri zeytinyağı ve baharatlarla sunulabilir.
  • Kaymak ve Bal: Mardin yaylalarından gelen doğal bal ve taze kaymak kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır.
  • Mardin Çöreği (Klıçe): Baharatlı ve susamlı bir çörek türü bulunur.

Mardin'de Nerede Kahvaltı Yapılır?

Mardin'de gezip, göreceğiniz pek çok yer var. Öncesinde yöresel bir Mardin kahvaltısı yapmak hem midenize hem de gözünüze iyi gelecektir. İşte Mardin'de kahvaltı yapabileceğiniz popüler mekanlardan bazıları:

Seyr-i Merdin: Eski Mardin'de yer alan bu mekan, hem tarihi bir yapıya sahip hem de muhteşem Mezopotamya manzarası sunar. Zengin yöresel kahvaltı menüsü ile meşhurdur.

Bağdadi Restaurant: Yine eski Mardin'de yer alan bu restoran, yöresel tatları sunan otantik bir mekandır. Mardin kahvaltısının yanı sıra yöresel yemekleriyle de bilinir.

Cercis Murat Konağı: Tarihi bir konakta hizmet veren Cercis Murat Konağı, hem kahvaltı hem de akşam yemekleri için tercih edilen lüks mekanlardan biridir. Mardin'in yerel kahvaltı lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz.

Antik Sur Restaurant: Eski Mardin’in atmosferinde, taş bir binada hizmet veren Antik Sur, kahvaltısı ve manzarasıyla bilinir.

Mezopotamya Teras: Harika bir Mezopotamya ovası manzarasına sahip bu mekan, Mardin’in atmosferini ve yöresel lezzetlerini bir arada sunar.

Delmar Restaurant: Daha modern bir tarzda kahvaltı sunan bu mekan, hem yerel hem de modern kahvaltı seçenekleri ile bilinir.

Midyat Beyaz Konak Restoran: Midya'tta bir konağın atmosferinde organik açık büfe ve serpme Mardin kahvaltısı sunuyorlar. 

Mardin'e Nasıl Gidilir?

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Mardin'e gitmek için ister hava, dilerseniz de kara yolunu tercih edebilirsiniz. Mardin Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Pek çok şehirden Mardin’e direkt uçuşlar mevcuttur. Yine Mardin'e Türkiye’nin birçok şehrinden  otobüs seferleri düzenlenir. Otobüsle ulaşım sağlamak, özellikle çevre illerden gelenler için oldukça uygun bir seçenektir. 

{search:mardin-otelleri, Mardin Otelleri}

 Mardin'de Hangi Bölgede Konaklanır?

Mardin’de hangi bölgede konaklama yapacağınıza karar vermeniz için bölgelere dair bir kaç ipucu paylaşmak isteriz.  Dilerseniz Mardin'deki oteller hakkında bilgi almak, fiyat karşılaştırması yapmak için Mardin Otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Eski Mardin (Merkez)

Mardin’in tarihi kısmı olan Eski Mardin, dar sokakları, taş evleri ve eşsiz Mezopotamya manzarasıyla meşhurdur. Eski Mardin'de konaklayarak şehrin tarihi dokusunu tam anlamıyla deneyimleyebilirsiniz. 

Önerilen Konaklama Yerleri: Cercis Murat Konağı, Maridin Hotel, Reyhani Kasrı.

Artuklu

Şehrin daha modern kısmı olan Artuklu, otellerin daha geniş, modern ve çeşitli olduğu bir bölgedir. Hem Eski Mardin’e yakın olmak isteyen hem de modern olanaklar arayanlar için uygun bir bölgedir.

Midyat

Mardin’in bir başka tarihi bölgesi olan Midyat, özellikle taş evleriyle meşhurdur. Midyat’ta da otantik konaklar ve oteller bulabilirsiniz. Önerilen Konaklama Yerleri: Shmayaa Otel, Midyat Konukevi.

Savur

Daha sakin ve köy havasında bir konaklama isteyenler için Mardin’in ilçesi Savur, doğal ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkar. Yöresel mimariye sahip konaklama seçenekleri burada mevcuttur.

Mardin'de Gezilecek Yerler

Büyüleyici bir kültür mozaiği olan Mardin, attığınız her adımda farklı bir medeniyete ait yapıları görmenize olanak tanıyor. İşte Mardin'e gelmişken mutlaka görmeniz gereken o yerler..

  • Mardin Kalesi 
  • Deyrulzafaran Manastırı
  • Dara Antik Kenti
  • Midyat Mağaraları 
  • Mor Behnam Kırklar Kilisesi
  • Mardin Beyaz Su
  • Turabdin Platosu
  • Kasımiye Medresesi
  • Zinciriye Medresesi
  • Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi)