Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 02 Mart 2022 - 14:29
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024 - 06:44
Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Mersin, hem coğrafi konumu hem de tarihi ve doğal mekânlarıyla gezilip görülecek geniş seçenekli destinasyonlar sunmakta. Kız Kalesi, Cennet Cehennem Obrukları, Alahan Manastırı, Adamkayalar ve Anamurium Antik Kenti gibi seçeneklere sahip olan Mersin'in bu noktaları arasından Kız Kalesi'nin hikayesini daha önce sizinle paylaşmıştık. Anımsamak için burayı Kız Kalesi'nin Hikayesi’ni okuyabilirsiniz

{ad:0}

.

Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Gelelim, başka bir Mersin efsanesine… Mersin'in bir ilçesi olan Tarsus'un, tarihi çok ama çok geçmişe dayanan bu efsanesinde yerin yedi kat yer altı ve burada yaşayan yılanları içeriyor. Evet, Şahmeran efsanesinden bahsediyoruz! Şahmeran hikayesi gerçek mi diye düşünenler için, bize göre Yunan Mitolojisinde Medusa Efsanesiyle ile ilişkilendiren Şahmeran, bu topraklarda yaşayan kadınların ortak hikayesini mistik karakterlerle sembolize edilerek anlatılmasından başka bir şey değil. Medusa Mitini öğrenmek için Keşif Rehberi'nden Medusa Efsanesi yazımıza gözatabilirsiniz.

Şahmeran Efsanesi

Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Gelelim bu ünlü Şahmeran nedir, kimdir? Efsane bu ya, binlerce yıl önce Tarsus'ta yedi kat yer altında yaşayan Meran isimli yılanlar barış ve huzur içinde yaşarmış. Meranların kraliçesi olan Şahmeran, genç ve güzel bir kadınmış. Geçimini sağlamak için odunculuk yapan fakir bir ailenin oğlu olan Cemşab, bir gün arkadaşlarıyla bal dolu bir mağara keşfetmiş. {product:34705}

Balı çıkarmak için Cemşab'ı mağaranın içine sokan arkadaşları, kendi paylarına daha çok bal düşürmek için Cemşab'ı orada bırakıp kaçmış. Mağaradan çıkış yolunu arayan Cemşab ışık süzen bir bölümü cebindeki bıçakla azıcık deşince hayatında hiç görmediği kadar güzel bir bahçe görmüş. Bir sürü yılanın yanı sıra, eşsiz çiçekler, devasa havuzlar ve pek tabi ki Şahmeran'ın olduğu bu bahçede uzun yıllar boyunca yaşayan Cemşab; yılanların kraliçesinin güvenini kazanmış. Gel zaman git zaman, Cemşab ailesini özlediğini söyleyerek gitmek için Şahmeran'a yalvarıp izin istemiş. Şahmeran onu salıvereceğini ancak tek bir şartı olduğunu söylemiş: Yerini kimseye söylememek.

{product:32742}

Cemşab, evine döndükten sonra çok uzun süre boyunca sözünü tutmuş. Ancak efsane bu ya, ülkenin padişahı hastalanmış, vezir ise her yere haber salarak padişahın hastalığının çaresinin Şahmeran'ın etini yemek olduğunu duyurmuş. Cemşab'a, keşfettiği geçidin yerini söylemek konusunda baskı kuran vezir; onu mecbur bıraktırarak Şahmeran'ın yerini öğrenmiş.

Bulunup dışarı çıkarılan Şahmeran, Cemşab'ın ne kadar üzgün olduğunu görünce dayanamamış ve ona ''Beni toprak çanakta kaynatarak suyumu vezire içir, etimi de padişaha yedir'' demiş. Böylelikle Şahmeran’ı kim öldürdü sorusunun cevabı çıkıyor. Bunları yapan Cemşab padişahı iyileştirmiş ancak vezir ölmüş. Padişah ise kendisini iyileştiren Cemşab'ı veziri yapmış. Rivayet odur ki, yılanlar Şahmeran'ın öldürüldüğünü hala bilmemektedir ve bir gün onun öldürüldüğünü öğrenirlerse Tarsus'u istila edeceklerdir…

Lokman Hekim Efsanesi 

Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Şahmeran ile özdeşleşmiş bir diğer efsane ise Cemşab figürünün aslında Lokman Hekim olduğu iddiasındadır. Tesadüfen bir mağaraya giren Cemşab yılanlar tarafından Şahmeran'ın yanına götürülür ve Şahmeran tarafından, onun yerini bilen birisinin yeryüzüne tekrar salınamayacağı gerekçesiyle alıkonulur. Uzun yıllar boyunca Şahmeran'dan tıp bilimine dönük pek çok bilgi edinen Cemşab, vakit geçtikçe yılanların kraliçesinin güvenini kazanır. Onun güvenini kazanabildiği için ailesinin yanına dönebilen Cemşab'ın vücudu pul pul olmuştur. Bu sebeple Şahmeran, ona vücudunu kimseye göstermemesini söyler.

Gel zaman git zaman, padişahın kızı hastalanır. Padişah büyücüleri toplayarak bu hastalığa çözüm bulmalarını söyler. Büyücülerden birinin, Şahmeran'ın vücudundan bazı parçaların kaynatılıp içirilmesiyle kızın iyileşeceğini söylemesi üzerine Şahmeran'ı bulmayı aklına koyan vezir, adamlarını göndererek hamamlarda vücudu pullu olan birisini aramaya başlatır.En sonunda Cemşab'ı bulan vezir onu, Şahmeran'ı öldürmek üzere zorla mağaraya gönderir. Cemşab, durumu Şahmeran'a anlatınca yılanların kraliçesinin ilk ricası, yılanların insanlardan intikam almaması için Cemşab'ın, onun öldüğünü gizli tutması olur. Ardından kuyruğunu kaynatıp vezire, gövdesini de kaynatıp kıza içirmesini söyler. Bunları yaptığında vezir ölecek, kız iyileşecektir. Son bir isteği vardır Şahmeran'ın; Cemşab'ın, onun kafasını kaynatıp içmesi. Bu da Cemşab'ı Lokman Hekim yapacaktır. Nitekim öyle de olur. Tabii, efsaneye göre.

{product:579}

Şahmeran’ın Mezarı Nerede?

Hala Şahmeran’ın yaşadığına dair olan bilgiler olsa da Şahmeran’ın Tarsus’un Kızılmurat ilçesindeki Şahmeran Hamamı’nda öldüğüne inanılıyor, Şahmeran’ın mezarı efsanelere göre burası olsa gerek…

 

Şehir Efsaneleri: Şahmeran'ın Hikayesi Mersin

Siz hangi Şahmeran efsanesini daha heyecan verici buldunuz? Bunu öğrenmek için efsanenin geçtiği toprakları keşfederken, efsaneleri gözünüzde canlandırmaya ne dersiniz? Mersin'de nereler gezilir diye öğrenmek isterseniz Mersin Gezi Rehberi'ne bakabilirsiniz.

{product:5370}{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}