Asıl adı Sinaneddin Yusuf’tur. Yavuz Sultan Selim döneminde devşirme olarak gelip; Yeniçeri Ocağı’na alınmıştır. Ardından yaptığı her yapıyla adım adım, ünlü bir baş mimar olma yolunda ilerlemiştir. Günümüzde ise hala ziyaret edilen ve mimarisiyle baş döndüren eserleri ayakta kalmaya devam etmektedir.
{ad:0}Mimar Sinan hayatı boyunca padişahların ve sadrazamların isteklerini yerine getirerek önemli yapıtlara imzasını atmıştır. Çocukluğundan beri saraylar, kemerler ve köprüler inşa etmenin hayalini kuran Mimar Sinan, sonunda emeline ulaşmış ve aynı zamanda Osmanlı ordusunda önemli görevler üstlenmiştir. Moldovya Seferi’nde Prut Nehri üzerine 13 günde bir köprü inşa ederek Kanuni Sultan Süleyman’ın takdirini kazanarak getirilmiştir baş mimarlık görevine. En önemli üç eseri ise; Şehzade Camii, Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii’dir.
Yeteneğini her eserine ince ince işlemiş ve her yaptığı eserde kendini geliştirmeyi bilmiştir aynı zamanda. Yaşadığı yıllara; 92 cami, 52 mescit, 7 darül-kurra, 55 medrese, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam sığdırmıştır. Tabii büyük aşkı Mihrimah Sultan için yaptırdığı aynı isimli iki cami… Koca Sinan o kadar yetenekli ve akıllıydı ki, kimsenin yapamayacağı iki cami arasına gizledi aşkını.
Mimar Sinan’ın yaptığı camiler arasında; Haseki Camii, Mihrimah Sultan Camii, Kurşunlu Han, Odabaşı Camii, Sinan Paşa Camii, Selimiye Camii, Süleymaniye Camii, Şah Sultan Camii, Şehzadebaşı Camii, Zal Mahmut Paşa Camii, Piyale Paşa Camii, İskender Paşa Camii, Molla Çelebi Camii, Ferhat Paşa Camii, Hüsrev Paşa Camii, Hacı Paşa Camii, Defterdar Süleyman Çelebi Camii, Maktul Mustafa Paşa Camii ve Mesih Mehmed Paşa Camii yer almaktadır. Bu eserlerinin yanı sıra; Çinili Hamam, Sultan Süleyman Medresesi, Süleymaniye Medresesi, Sultan Selim Medresesi, Haseki Sultan Medresesi, Valide Sultan Medresesi, Kasım Paşa Medresesi, Sinan Paşa Medresesi, Yahya Efendi Türbesi ve Sultan Süleyman Türbesi diğer yapıtları arasındadır.