Gizemli tarihiyle Kuzey Afrika’nın en turistik destinasyonu olan Mısır, yeni vize uygulamalarıyla artık bize komşu kapısı kadar yakın! Komşu kapısı demişken mesafe uzak ama önceden alınmış bir vizeniz yoksa sınırdan girerken kapı vizesi alabiliyorsunuz. Mısır seyahati planlıyor ve Mısır vizesi kalktı mı, Mısır vizesi nasıl alınır konularında bilgi sahibi olmak istiyorsanız rehber niteliğindeki bu yazımızda tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
{facility:0}Mısır, Türk vatandaşlarından vize isteyen ülkeler arasında yer alıyor ve Mısır’a gitmek istiyorsanız vize almanız gerekiyor. Fakat seyahat öncesinde vize alma şartı kaldırılmış olup, 15 Nisan 2023 tarihi itibarıyla geçerlilik kazanan kapı vizesi uygulaması da var. Ülkeye pasaportunuzla gidebiliyor, vizenizi giriş kapısındaki vize başvuru merkezlerinden ya da göçmenlik bürolarından alabiliyorsunuz. Fakat şunu da hatırlatalım ki sınır memurlarının inisiyatifiyle ilerleyen kapı vizesi sürecinde güvenlik önlemleri öne sürülerek vize alamayanlar da olabiliyor. Gezinizi garantiye almak istiyorsanız, gitmeden önce Mısır Konsolosluğu’na başvurarak vize talebinde bulunmanızda fayda var.
{ad:0}Mısır vizesi sadece umuma mahsus bordo pasaportlardan isteniyor. Diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahiplerinden 90 güne kadar vize istenmiyor. Bu pasaportlara sahip kişiler vize ücreti de ödemiyor.
Ülkeye yapacağınız 15 – 90 günlük turistik ziyaretler için geçerli Mısır kapı vizesinden yaş sınırı olmaksızın tüm Türk vatandaşları yararlanabiliyor.
Dilerseniz, vizesiz ülkeler listesini de keşfedebilirsiniz.
Mısır kapıda vize uygulaması için gereken evrakları bir dosya halinde hazırlayıp yanınıza almayı unutmayın. Mısır kapı vizesi için istenen belgeler şöyle:
Kapıda verilen vize süresini yeterli bulmuyorsanız, daha uzun soluklu bir keşif için Mısır Göçmenlik İdaresi şubelerine başvurabilirsiniz. Bu kurumlar ülkenin her şehrinde mevcut.
Mısır vizesini vize merkezleri aracılığıyla alabilir, merkezlerin acente hizmet ücretlerini ödemek istemezseniz konsolosluğa randevu alarak bizzat kendiniz başvurabilirsiniz. Mısır vizesi için gereken evrakları bir dosya içinde eksiksiz bir şekilde sunmanız gerekiyor.
Mısır vizesi, ülkeye giriş amacınız ve kalmak istediğiniz süreye göre farklılıklar gösteriyor.
Mısır vize başvurusu için en uygun zamanlama seyahat tarihinizin 1,5 - 2 ay öncesidir. Çünkü Mısır vizesi resmi tatil, bayram ya da turizmin yoğun olduğu zamanlarda beklediğinizden daha geç sonuçlanabiliyor. Eğer "Ret" yanıtı alırsanız bir dilekçe yazarak duruma itiraz edebiliyorsunuz.
Adres : Cevdet Paşa Caddesi No: 12 Bebek – Beşiktaş / İstanbul
Telefon : 0212 324 21 33 – 0212 324 21 60
Çalışma Saatleri : Pazartesi – Cuma günleri 09:00 – 16:00 saatleri arası
Yetki Alanındaki Şehirler : İstanbul Avrupa – Anadolu yakası, Kocaeli, Kırklareli, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Edirne, Bolu, Çanakkale, Afyon, Aydın, Denizli, Gümüşhane, Bilecik, Giresun, İzmir, Balıkesir, Kastamonu, Sinop, Artvin
Konum: İstanbul Mısır Arap Başkonsolosluğu
Adres : Atatürk Bulvarı, Remzi Oğuz Arık Sokak No:126 Kavaklıdere / Ankara
Telefon : 0312 426 10 26
Çalışma Saatleri : Pazartesi – Cuma günleri 09:00 – 17:00 saatleri arası
Yetki Alanındaki Şehirler : Ankara, Konya, Eskişehir, Yozgat, Amasya, Çankırı, Aksaray
Konum: Ankara Mısır Büyükelçiliği
Mısır’ın hemen hemen her şehri farklı bir gizem, farklı bir macera. Ülkede kalış sürenize bağlı olarak ve görmek istediğiniz yerleri önceliklendirerek kendinize özel bir rota oluşturabilirsiniz. Gelin, küçük küçük cümlelerle Mısır’ın şehirlerinde görmeniz gereken neler var bir göz atalım:
Hem Mısır’ın başkenti hem de Afrika’nın en büyük şehri olan Kahire, dünyanın 7 harikasından biri olan Keops Piramiti’nin de ev sahibi. Keops Mısır’daki piramitlerin en büyüğü olup, Kahire’nin Giza bölgesi de piramit açısından oldukça kalabalık. Ayrıca Büyük Giza Sfenksi de mutlaka görün, bol fotoğraf çekin diyeceğimiz Kahire rotalarından biri. 1858 yılında kurulmuş olan Mısır Müzesi de mest edici 120 bin eseriyle mutlaka görülmeli. Kahire’nin eski şehir olarak adlandırılan bölgeleri UNESCO Dünya Mirasları içinde bulunuyor.
UNESCO’nun dünyanın en güzel şehirlerinden biri seçtiği Sharm El Sheikh aynı zamanda eşi benzeri az bulunan bir dalış merkezidir. Eminiz ki en renkli en muhteşem mercan resiflerini ve balık türlerini de Kızıldeniz’in bu gizli dünyasında göreceksiniz. Sina Yarımadası’nın güney ucundaki Sharm El Sheikh dalış alanları Ras Muhammad Ulusal Parkı alanında yer alıyor.
Dünyanın en büyük, en gizemli Açık hava müzesi Mısır’ın Luksor şehrinde bulunuyor. Bu şehir Arap dünyası için özel olup ismi de Arapça "Mücevher" anlamına geliyor. Her yanından tarih fışkıran ülkede Meşhur Luksor Tapınağı ve Krallar Vadisi de bu şehrin sınırları içinde.
Felucca denilen teknelerle bir nehir turuna çıkıp, Mısır’ın en popüler danslarından olan Tennure’yi izleyebilirsiniz. Mutlaka yapmaya çalışın.
İstanbul’dan Mısır’a aktarmasız uçuşlarla gitmek istediğiniz şehre göre farklılar gösterse de ortalama 2 saatte ulaşılabiliyor.
2023 Aralık Mısır Para Birimi ile TL Karşılaştırılması:
Bu yazı Temmuz 2023 yılındaki resmi verilere göre hazırlanmıştır. En yeni güncellemelerden haberdar olabilmek için https://www.mfa.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.