Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Moda'nın Simgesi: Barış Manço Müzesi Rehberi

Moda'nın Simgesi: Barış Manço Müzesi Rehberi

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 07 Ocak 2025 - 22:12
 • Son Güncellenme: 07 Ocak 2025 - 22:13
Moda'nın Simgesi: Barış Manço Müzesi Rehberi

Barış Manço’nun “Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o zaman ölmüş sayılır.” sözünden ilham alınarak hayata geçirilen Barış Manço Müzesi, yalnızca bir sanatçının yaşamını değil, aynı zamanda bir dönemin izlerini de gözler önüne seriyor. Kadıköy'ün Moda semtinde yer alan ve Barış Manço’nun hayatına ev sahipliği yapan efsanevi köşk, 9 Haziran 2010’da ailesinin ve Kadıköy Belediyesi’nin özverili çalışmalarıyla müzeye dönüştürüldü. Hem Barış Manço’nun müzisyen kimliğini hem de kişiliğini tanımak ve ona dair hatıralara tanıklık etmek istiyorsanız, bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

{facility:0}

Barış Manço Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Barış Manço Müzesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Kadıköy ilçesinin huzurlu Moda semtinde yer alıyor. Müzeye ulaşmak için öncelikle Kadıköy’e gitmeniz yeterli. Kadıköy sahilinden yaklaşık 15 dakikalık keyifli bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz. Avrupa Yakası’ndan gelecekler için Marmaray veya vapur kullanarak Kadıköy’e varmak oldukça pratik olacaktır. Anadolu Yakası’ndan gelecekler ise metro, otobüs, sarı dolmuş ya da taksiyle Kadıköy’e kolaylıkla ulaşabilir. Kadıköy merkeze vardıktan sonra Moda’ya yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Adres: Yusuf Kamil Paşa Sok. No:5 Moda, Kadıköy, İstanbul

{ad:0}

Barış Manço Müzesi'nde Neler Var?

9 Haziran 2010’da açılan müze, Moda’da 19. yüzyıl Viktoryen tarzındaki bir köşkte yer alıyor. Eşi Lale Manço ve oğulları Doğukan Hazar ile Batıkan Zorbey’in katkılarıyla hayata geçirilen müzede, Barış Manço’nun sanat yolculuğuna dair birçok detay bir araya getirilmiş. Evin girişinde ziyaretçileri, sanatçının arabası ve “Domates, Biber, Patlıcan” şarkısından esinlenerek yapılmış eğlenceli bahçe maketleri karşılıyor. Köşkün her köşesi Barış Manço’nun hayatına dair izler taşırken, sanatçının aşırı gerçekçi heykeli ve onun “O benim rüyam!” dediği Steinway marka kuyruklu piyanosu, girişte sergilenen ilk parçalardan.

Müze, her biri farklı hikâyeler barındıran üç kat ve bir bodrumdan oluşuyor. Giriş katında Barış Manço’nun ödülleri, cam eşya koleksiyonu ve tarihî ahşap eşyaları yer alıyor. Bu katta yemek odası, salon ve kıyafet odası gibi bölümler bulunuyor. Sanatçının çocuk programı “Adam Olacak Çocuk”a dair ekipmanlar ve kaset kayıtları ise üst katta sergileniyor. Burada ayrıca Doğukan ve Batıkan Manço’nun çocukluk odalarını görmek mümkün. Müzenin bodrum katı ise sanatçının çok yönlü kişiliğine ışık tutuyor. Belçika Kraliyet Ailesi’nden aldığı şövalyelik unvanının anısına hazırlanan Şövalye Odası, resim yaparken kullandığı malzemeler ve döneme ait diğer eşyalara ev sahipliği yapıyor. Barış Manço’nun müzisyen kimliğinin yanı sıra farklı yönlerini de keşfedebileceğiniz müze, İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. 

Barış Manço Müzesi Özellikleri

Barış Manço Müzesi, Türk müziğinin efsanevi ismi Barış Manço’nun mirasını ve hatırasını yaşatan bir mekan. 19. yüzyıl Viktoryen tarzında inşa edilen bu köşk, 1895-1900 yılları arasında Mr. Dawson tarafından yaptırılmış, ardından birçok kez el değiştirmiştir. 1965 yılında Whittall ailesi tarafından satın alınan ve “Whittall Köşkü” olarak anılan yapı, 1984 yılında Barış Manço tarafından satın alınıp restore edilmiştir. Sanatçının yaşamına ev sahipliği yapmış olan köşk, 1999 yılında burada hayata veda ettiği yer olmuştur. Barış Manço’nun ailesi, onun “Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o zaman ölmüş sayılır.” sözünden ilham alarak, bu evi Kadıköy Belediyesi ve Halk Bankası iş birliğiyle bir müzeye dönüştürmüştür. Müze, 9 Haziran 2010’da açılmıştır.

Müzede, sanatçının “81300 Moda” olarak bilinen adresi, Sunay Akın’ın danışmanlığında düzenlenen müzik aleti şeklindeki vitrinler, “Domates, Biber, Patlıcan” şarkısından ilham alan bahçe heykelleri ve “Arkadaşım Eşek” temalı detaylar dikkat çekiyor. Manço ailesinin katkıları ve Kadıköy Belediyesi’nin destekleriyle oluşturulan müze-ev, Barış Manço’nun adını ve mirasını yaşatmaya devam ediyor. 

Barış Manço Müzesi Ziyaret Saatleri ve Ücreti

Barış Manço Müzesi, pazartesi günleri, resmi tatiller ve bayram günlerinde kapalı. Ancak diğer günlerde sabah 09.00’dan itibaren kapılarını açıyor. Son ziyaretçi kabulü saat 16:00’da yapılıyor. Özellikle okul grupları gibi kalabalık grupların için önceden iletişime geçerek randevu alması önemli. Barış Manço Müzesi girişi için biletler online olarak yapılıyor, gişede bilet satışı yapılmıyor. Ayrıca burada MüzeKart geçersiz.