Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
MüzeKart Nedir, Nasıl Alınır?

MüzeKart Nedir, Nasıl Alınır?

Paylaş
Ecem Ağma Esken  
Eklenme: 14 Ağustos 2023 - 20:42
 • Son Güncellenme: 02 Şubat 2024 - 11:15
MüzeKart Nedir, Nasıl Alınır?

Zengin bir kültürel yapıya sahip olan ülkemiz, 81 ilinde birbirinden eşsiz tarihi eserler barındırmaktadır ve kültür turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Ziyaret edilen her şehirde tarihi yapılardan müzelere kadar geçmişten günümüze kalan birçok eser sergileniyor. Bu da gezginlerin ve özellikle tarih severlerin dikkatini çekiyor. Görülmeye değer bu kadar çok tarihi yeri müze kart sayesinde çok uygun fiyatlara gezebileceğinizi hatta birçoğunu ücretsiz gezebileceğinizi biliyor muydunuz? Gelin birlikte MüzeKart nedir, nasıl kullanılır inceleyelim.

{ad:0}

MüzeKart Nedir?

MüzeKart, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü harika bir projedir. Müze kart, ülkemizdeki neredeyse tüm tarihi yapıları, müze ve ören yerlerini ücretsiz bir şekilde gezmeyi sağlayan bir kart görevi görüyor. Yıl içersinde sadece 1 kere ücret verilerek alınan MüzeKart; Ücretsiz olmasının yanı sıra yıl boyunca tarihi yerler, ören yerleri ve müzelere ücretsiz geçiş hakkı ve daha birçok avantaj sağlıyor. Gezginlerin yanından ayırmadığı bu kart Türkiye’nin tüm şehirlerinde ve bunun yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılabiliyor. 2013 yılından beri aktif bir şekilde sürdürülen bu yöntemle T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, özellikle ülkemizdeki gençlerin tarihi değerlerini görmesi ve öğrenmeleri konusunda başarılı bir proje yürütüyor.

MüzeKart Ne İşe Yarar?

MüzeKart ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350’den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Müzekart, tarihi yerleri gezmek isteyenlere yıl içinde 1 kereye mahsus olmak üzere kart satın alarak tüm yıl boyunca tarihi ve kültürel yapıları gezme fırsatı sunuyor. Bu da gezginlerin ve tarih severlerin daha çok yeri ziyaret etmesini sağlıyor. Bakanlığın yürüttüğü bu proje ile geçmişten günümüze gelen tarihi ve kültürel değerleri tanımak oldukça kolaylaşıyor. 

MüzeKart Nasıl Satın Alınır?

Gezginlerin yanı sıra Müze kart öğrenci dostu olması da gençlerin ülke tarihini öğrenilmesinde büyük katkı sağlıyor. Müze kart başvuru yapmak için 3 farklı yöntem sunuyor. Bunlar sırasıyla şu şekilde;

  • Her şehrin MüzeKart satış noktalarından birebir başvuru yapabilirsiniz. MüzeKart satış noktasına giderken yanınızda fotoğraflı T.C. kimlik kartı, pasaport ya da ehliyetinizin bulunması gerekiyor. Burada size verilen formu doldurup ödemenizi yaparak kartınızı alabilirsiniz. 
  • İşleminizi online ortamda yapmak isterseniz muze.gov.tr adresi üzerinden size yönlendirilen formu doldurabilir ve ardından kredi kartınızla ödeme yaparak başvuruda bulunabilirsiniz. Müze kartınız birkaç gün içinde adresinize teslim edilecektir. 
  • “Türkiye’nin Müzeleri” uygulaması üzerinden de kart başvurusu yapmanız mümkün. Uygulamayı kullanmadan önce üye başvurusu yapmanız, kartı online olarak kullanmanıza da olanak sağlıyor. Üyeliğinizi tamamladıktan sonra kart başvurusu yapabilir ve dakikalar içinde size iletilen QR kod ile gezi noktalarını ziyaret edebilirsiniz.

Antalya'da MüzeKart'ın geçerli olduğu Sagalassos Antik Kenti'ni de keşfedin! 

MüzeKart Fiyatları

Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart'ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL'dir.

Müze Kart Nasıl Kullanılır? 

Müze kart, kullanması oldukça basit bir yönteme sahiptir. Kart ya da QR kod kullanarak çeşitli müze ya da tarihi yapılara giriş yapılabiliyor. Müze kart başvuru sırasında başvuran kişiden kimlik ve fotoğraf bilgileri istendiği ve sisteme işlendiği için kartın sahibi dışında kullanılması mümkün olmuyor. Bu nedenle müze kartın kişiye özel olduğunu unutmamakta fayda var. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından size verilen bu kart ile müzekart geçen yerler listesindeki tüm tarihi yapılara kartınızı göstererek kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. 

MüzeKartı Kimler Kullanabilir?

Müze kart projesindeki ilk amaç; ülke vatandaşlarının zengin bir tarihe sahip olan ülkemizin kültürel değerlerini merak etmesini ve tüm tarihi yapıları gezmesini sağlamak. Bu bağlamda da özellikle gençlerin geçmişten günümüze kadar gelen bu yapıları görmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle müze kart almak isteyen kişilerin; T.C. vatandaşı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı ya da Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde oturuma sahip olan yabancı vatandaş şartlarını sağlaması gerekiyor. 

MüzeKart Ücretsiz Nasıl Alınır?

Yıl içinde bir kere ödeme yapılan ve oldukça makul bir fiyatı olan Müzekartı, gerekli şartların sağlanması durumunda ücretsiz edinmek de mümkün. Bu şartları aşağıdaki maddelerle açıklamak gerekirse;

  • 18 yaş altı öğrenci kimlik belgesine sahip olan vatandaşlar
  • 18 yaş altı öğrencilere gezi düzenleyen öğretmenler
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartı olan turist rehberleri
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı personelleri, eş ve çocukları
  • Gaziler ve ayrıca şehit ya da gazilerin eş ve çocukları
  • Askerlik görevinde olan er ve erbaşlar
  • Basın mensupları (Basın kimliği olanlar)
  • T.C vatandaşı engelli kişiler ve refakatçisi
  • 12 yaşını geçmemiş yabancı uyruklu çocuklar

“Hayat Boyu Öğrenme” projesi kapsamındaki değişim programı öğrencilerin müze kart için ödeme yapmalarına gerek olmamaktadır. 

MüzeKart Avantajları Neler?

Müze kart, 300’den fazla tarihi yer ve müzeye ücretsiz giriş yapılmasını sağlamanın yanı sıra yanında birçok avantajı da getiriyor. Öncelikle müze kartın en cazip özelliklerinden biri çeşitli etkinliklere de katılma fırsatı sunması oluyor. Özellikle Devlet Opera ve Balesi sahnelerinin birçoğuna müzekart sayesinde %20 indirimli katılmak mümkün. Devlet Tiyatroları’nda da geçerli olan kart biletleri uygun fiyatlı almayı sağlıyor. 

Tarihi yerlerin yanı sıra doğal güzelliklerin keşfedilmesinde de destek olan müze kart, İstanbul içindeki kısa boğaz gezilerinde %25, uzun boğaz gezi turlarında ise %20 indirim sağlıyor. Böylece Türkiye’nin gözbebeği şehirlerinden olan İstanbul’a bir de deniz tarafından o gözle bakmak mümkün oluyor. Müze kart sahibi olanların birçok müze ve ören yerinde giriş sırası beklemesine gerek kalmıyor. Genellikle ödeme yapmak için beklenen uzun kuyruklarda zaman kaybetmeden müze kartı göstererek giriş yapmak avantaj sağlıyor. 

Ayrıca müzekart sahibi olanlar birçok ören yeri ve müzeye dahil olan kafe, hediyelik eşya satış noktası ve mağazalarda indirimli ürün alma fırsatı yakalıyor. Bu da kendinize ve sevdiklerinize gezdiğiniz yerlerden hediye almanın zevkini yaşatıyor. 

MüzeKart Nerelerde Geçerli?

Müze kart yaklaşık 332 müze, birçok tarihi yapı ve ören yerinde geçerli. muze.gov.tr/muzeler adresinden gezi planınızdaki şehri yazdığınızda müze kart ile giriş yapabileceğiniz yerlerin listesini bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra;

  • Topkapı Sarayı’ndaki Harem Dairesi
  • Aya İrini Anıtı
  • Denizli Hierepolis Antik Havuzu
  • Efes’te bulunan Yamaçeyler
  • Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki Karanlık Kilise
  • Sedir Adası

İstanbul Sinema Müzesi’nde müze kart kullanılamıyor. Bu yerler için ayrıca giriş ücreti ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

Müze Kart Çeşitleri Neler?

Müze kart, yıl boyunca kullanılan şeklinin yanı sıra kısa süreli tatillerde ziyaretçilerin sadece gittikleri bölge için kart edinebilmelerini de sağlıyor. Bu kart çeşitlerini incelemek gerekirse;

Museum Pass İstanbul

Bu kart ile ülkemizin metropol şehirlerinden olan İstanbul’da bakanlığa bağlı listesi olan 13 müzeyi gezmek mümkün. Satın alındıktan sonra kullanılan ilk günden itibaren 5 gün geçerli olan bu kart ile ekstra ücret ödemeden tatilinize uygun plan yaparak bu müzeleri gezebilirsiniz. İstanbul planınız için size özel hazırladığımız İstanbul Müzeleri yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Museum Pass Türkiye

Museum Pass Türkiye, ziyaretçilerin tatilleri boyunca farklı şehirlerde bulunması durumunda kullanılmasını sağlıyor. Türkiye genelinde kullanılan bu kart ile 15 gün boyunca 300’den fazla müzeyi gezebilir ve ülkemiz tarihi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Museum Pass Cappodocia

Tarihi, doğası ve görenleri hayran bırakan özellikleriyle dikkat çeken Kapadokya’ya özel bir müze kart seçeneği de var. Bu bölgede T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği yaklaşık 10 adet müzeye 3 gün boyunca müze kart ile giriş yapılabiliyor. Gezi planınıza dahil edebileceğiniz Nevşehir Yeraltı Şehirleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

Museum Pass Ege

Ülkemizin merkezi tatil bölgelerinden olan Ege’nin incisi şehirlerde de Museum Pass Ege seçeneğini kullanmak mümkün. İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla’da geçerli olan kart ile bakanlığın listesindeki 60 ve üzeri müze ve tarihi yapı kapılarını ziyaretçilere açıyor. Museum Pass Ege ilk kullanımdan itibaren 7 gün geçerli oluyor. 

Museum Pass Akdeniz

Masmavi denizinin yanı sıra müze, tarihi kent ve ören yerleri olan Akdeniz’de buraları gezmeden kendinizi tatil yapmış saymayın. Bakanlığın listesindeki 50’den fazla müze ve ören yerini 7 gün boyunca ziyaret etmek mümkün. 

Ücretsiz İzmir müzelerini de keşfedin!