Gün geçtikçe kullanımı artan Netflix uygulaması, ülkemizde yayına başladığından beri yerli içeriklere de çokça önem veren bir platform. 196 ülkede var olan Netflix için Türkiye pazarı çok önemli bir alan. Burada üretilen ve geçen içerikler sadece Türklerin ilgisini de çekmiyor, ayrıca Türkiye’yi ve bu coğrafyanın hikayelerini izlemeyi seven Avrupa, Balkan, Asya ve Orta Doğulu izleyicilerin de ilgisini çekiyor.
{ad:0}Ülkemizde yayınına başladığından beri neredeyse 100’e yakın yerli içerik çıkaran Netflix’in film ve dizi projelerinden sizler için ilgi çekici yerlere değinen içerikleri bu yazımızda derledik. Böylece sevdiğiniz dizi ya da filmlerin çekildiği yerleri seyahat rotalarınıza ekleyebilir, oralarda siz de kendi hikayelerinizin kahramanı olabilirsiniz.
İstanbul’un farklı ekonomik zümrelerine değinen ve onların hikayelerini Berkun Oya’nın kaleminden bize aktaran Bir Başkadır dizisi çıktığı zaman tüm internet gündemi bu dizi ile meşgul olmuştu. Oyunculuklar yanında, senaryonun zamansızlığı, kullanılan müzikler, set tasarımı, İstanbul’da bir köyde çekiliyor olması özellikle hepimizin dikkatini çekmişti. Bu kadar dikkat çekici bir yapım da Türkiye’nin en kozmopolit ve merkezi şehirlerinden birinde, İstanbul’da geçiyor. Özellikle İstanbul’un Mecidiyeköy simalarını harika sanat yönetimi ile bizlere gösteren dizi ekibi, Mecidiyeköy’ün telaş dolu kalabalığından arındığında ne kadar farklı olduğunu da gözler önüne seriyor. Ana karakter Meryem ve ailesinin yaşadığı yerin dış çekimleri ise Beykoz’da bir köyde gerçekleşmiş. İstanbul’un içerisinde olmasına rağmen aslında dışında olan dereleriyle, mesire yerleriyle, bozulmamış dokusu ile harika bir doğa şöleni içerisinde geçiyor dizi. Özellikle ormanları ile hafta sonları yapacağınız yürüyüşler için çok ideal ve kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri, Beykoz.
İstanbul dışında ise dizi Ruhiye’nin hikayesi için rotasını Çanakkale’ye çeviriyor. Doğasıyla ve yerel lezzetleriyle ünlü olan bir başka yerimiz olan Çanakkale de seyahat listenizde olması gereken bir şehir. Kazdağları, Assos, Geyikli, Bozcaada, Gökçeada ilk aklımıza gelenler ve bu listenin içerisinde ilk 10’a giren yerler. Ayrıca yolunuzun üzerinde ise Ezine ve Bayramiç’e de uğrayıp hem biraz peynir alıp hem de Bayramiç’in permakültür yapılan köylerinde biraz temiz havaya da doymanızı öneririz.
Kısacası dizinin karakterleri ve adı gibi çekildiği yerlerde bir başkadır.
{search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}
Eylül ayında gösterime giren ve başrollerinde Kıvanç Tatlıtuğ’un oynadığı film, bir baba oğul hikayesi üzerinden ilerliyor. Kitap uyarlaması olan film, 25 yıl görüşmeyen baba ile oğulun bir aşık atışmasına gitmek için çıktıkları yolculuğu bizlere sunuyor. Adında da anlaşılacağı üzere film aşıklar diyarları olan Nevşehir ve Kırşehir’de geçiyor. Özellikle Hacı Bektaş Veli kültürü ve çevresini bizlere tanıtan film, bölgenin önemli turistik yerlerini de tanıtıyor. 13. yüzyılda yaşamış önemli bir Türk düşünürümüz olan Hacı Bektaş Veli, bizlere yüzyıllardır iyi ve güzel ahlaklı olmayı bıraktığı eserlerinde öğütlemekte. Filmde de düşünürümüzün türbesini görebilirsiniz.
Nevşehir’de türbe dışında Hacı Bektaş Veli’nin bir türbesi daha mevcut. Bunların dışında ise, Özkonak Yeraltı Şehri’ni gezebilir, Yılanlı Kilise’yi görebilirsiniz. Nevşehir Kalesi’nden şehre kuşbakışı bakabilir, şehre 16 kilometre uzaklıkta olan Göreme Açık Hava Müzesi’nde tüm önemli kilise ve manastırları gezebilirsiniz. Bir de her doğa aşığının muhakkak ziyaret etmesi gereken Kızılırmak Nehri ve Güvercinlik Vadisi var. Özellikle Kızılırmak’ın sesini muhakkak yakınına gidip dinlemenizi öneririz. Filmin geçtiği bir diğer yer olan Kırşehir’de ise Anadolu Selçuklularından kalma olan Kesikköprü’de bir yürüyüş yapabilir, Mucur Yeraltı şehrini gezebilirsiniz. Ayrıca ahilik teşkilatını kuran Ahi Evran Türbesi’ni de ziyaret edebilir ve sanki uzaya fırlayacakmış gibi duran bir şekilde yapılmış Aflak Baba Kümbetini de görebilirsiniz.
{search:nevsehir-otelleri,Nevşehir Otelleri}
İstanbul’un Galata mevkiinde geçen bir hikayeye sahip olan Kulüp; Sefarad Yahudilerini anlatan senaryosunda bizleri, 1955 yılına ait İstanbul sokaklarında iki sezon boyunca gezdiriyor. Hikayenin çoğunluğu Beyoğlu sokaklarında geçiyor. Dizi geçmişte geçtiği için gördüğümüz çoğu görüntü dekor ya da görsel efekt fakat yine de Beyoğlu zamansız bir bölge olduğu için dizide göreceğiniz her şey herkese tanıdık gelecektir. Hepimiz muhakkak Taksime çıkıp, Galata’ya doğru o Arnavut kaldırımlı yolları arşınlamışız, Cihangir merdivenlerinde bir gün batımını oturup seyrederken hayallere dalmışızdır. Karaköy’den Galata’ya doğru nefes nefese kalsak da oradaki tüm dükkanların önünde tek tek durarak aslında bölgeyi yaşayarak gezmişiz ve görmüşüzdür.
Taksim’e özellikle şimdilerde giderseniz muhakkak Bienal’in duraklarına uğrayın, AKM içerisinde bir tur atın. Ya da Galata ’nın tozlu sokaklarında hayallere dalın ve kendinize güzel bir Türk kahvesi ikram edin.
{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}
Her biri 45 dakika süren ve 8 bölümden oluşan Uysallar dizisi bir alt kültür olan Punkları anlatıyor. Hikayenin hızı ve çarpık kentleşmeyi eleştirmesinden ötürü de İstanbul sokakları yine bir Netflix yapımının merkezinde konumlanıyor. Özellikle Karaköy ve Cihangir bölgesinde çokça dış çekime yer veren hikayede bizler de Cihangir sokaklarında bolca kayboluyoruz. Hatta dizinin tanıtımı için özel bir Uysallar apartmanı dahi Karaköy’de tasarlanıp, sergilendi. Punk ruhuna hayat veren ve "punk henüz ölmedi" sloganını yeniden bizlere hatırlatan dizi, karakteri üzerinden de bolca sistem eleştirisi yapıyor. Kurumsal hayatların, kapitalizmin aslında bizleri nasıl zincirlediğini göstermek istiyor.
Dizinin geçtiği Karaköy’de siz de bir gününüzü ayırıp gezmek isterseniz, ya da Karaköy’de kalacaksanız, öncelikle Bankalar Caddesi tarafındaki Kamondo Merdivenlerini arşınlanmanızı öneririz. Dikkat çekici olan merdivenler art nouveau tarzında yapılmış ve 1850’den beri varlığını koruyor. Orayı bitip yukarı çıktığınızda ara sokaklarda çok tatlı kafeler ve tasarım dükkanları sizi karşılayacak. Ayrıca Salt Galata’da yine bu merdivenlerin sonunda size önereceğimiz güzel bir dinlenme noktası. Fransız Geçidi de bir başka önereceğimiz yürüyüş yeri, buradan yürüyerek Karaköy İskele’ye doğru güzel bir yürüyüş yapabilir, bu yolda yine birçok sokak lezzeti noktasından dilediğiniz yiyecekleri deneyebilirsiniz. Özellikle bazı balık ekmek dükkanlarının önünde oluşan kuyrukları görünce durup siz de yemek isteyebilirsiniz, bizden söylemesi. Ayrıca Güllüoğlu da güzel bir baklava yemek için harika bir lezzet durağı.
Netflix’in kendi evreni olarak duyurduğu "Into The Night’s" dizisine bağlı olarak yazılan ve güneş ışığının etkilerinden kaçan bir Türk bilim ekibinin hikayesini anlatan Yakamoz S245 çoğunlukla bir denizaltında geçse de, dizinin gün ışığı zararlı olmadan önce karada geçen sahneleri de mevcut. Bu sahneler İzmir’in Foça ilçesiyle Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde çekildi. Dizinin güneş ışığına hasret kalınan bir kurguda gittiğini düşünürsek, öncesinde Foça ve Ayvalık gibi D vitamini bol, yemekleri lezzetli, insanlarının bile güneş gibi iç ısıttığı yerleri kendilerine mekan seçmeleri çok doğal. Yolunuz Foça’ya düşerse, gerçekten Yunan mitolojisi içerisinde kaybolduğunuzu hissedeceksiniz. Siren Kayalıklarına yapacağınız bir tekne turu, Athena Tapınağına yapacağınız bir ziyaret ve şehirlileri koruyan Tanrıçayı onurlandıracağınız bir meditasyon ile denizcilerin ibadet için yaptığı düşünülen Kybele Açık Hava Tapınağını gezdiğinizde kulağınıza denizkızları buranın hikayelerini fısıldayacaklar. Sadece Yunan mitolojisi de değil burada sizi kucaklayan, zeytinyağı ve domatese doyacağınız Foça köyleri ve masmavi sularında zıplayan lezzetli balıklarıyla Foça koyları da sizi yüreğine basacak ve buralı olmak isteyeceksiniz.
{search:yeni-foca-otelleri,Yeni Foça Otelleri}
Buradan çıkıp direksiyonunuzu Ayvalık’a kırdığınızda ise başka Antik Yunan şarkıları ve Ege ninnileri karşılayacak sizi. Cumbalı evlerinin önünden geçerken zeytin kokuları ciğerinize dolacak Ayvalık’ta. Cunda’da bir gününüzü harcayacak, Şeytan Sofrasında güneşi batıracaksınız. Sanat Köyünde ise yerel birçok sanatçının eserine hayran kalacak ve hepsini almak isteyeceksiniz. Ayvalık merkezde bulunan Taksiyarhis Anıt Müzesi ile Saatli Camii de görmeden buradan ayrılmayın sakın. Bir de tabii ki bolca Girit mezesi ve balık…
{search:ayvalik-otelleri,Ayvalık Otelleri}
Hayatımıza bir anda "Seninle Başlamadı" kitabını ve aile dizimi kavramını sokan Zeytin Ağacı, üç yakın kız arkadaşın hikayesini anlatıyor. Karakterlerden biri olan Sevgi’nin kanser tedavisinde aile dizimini denemek istemesiyle üç arkadaşın yolları bir anda İstanbul’dan Çanakkale’ye gidiyor ve bizler de onlarla birlikte Assos yollarına düşüyoruz.
Behramkale Köyünde bulunan Assos Antik Kenti'nin tarihi milattan önce altıncı yüzyıla kadar gitmekte. Assos taşı sertliği ve işlenmesi zorluğuyla nam saldığında o zamanlarda önemli kralların lahitleri bu taştan yapılırmış. Hatta taşa şekil vermesi zor diye "insan yiyen taş"da denirmiş. Antik Kentin en yukarısında ise Athena Tapınağı bulunuyor. Derler ki bir konuda haksızlığa uğradığınızı, adalete ihtiyacınız olduğunuzu düşünürseniz Assos’a gidin. Orada muhakkak tanrıçalar sizi duyacak ve hiçbir haksızlık gizli kalmayacak, adalet yerini bulacak. Ayrıca tapınak dışında bir amfi tiyatro ve ora kalıntısı da mevcut. Antik kentin aşağısı ise harika bir deniz kenarı olan Ayvalık’a çıkıyor. Kent yukarıda adaleti temsil ederken, halk aşağıda gönül rahatlığıyla ticaretini yapabiliyor ve yiyip içip eğleniyor. Kesinlikle ama kesinlikle görülmesi ve enerjisinin size karışması için bir süre deneyimlenmesi gereken bir yer.
{search:assos-otelleri,Assos Otelleri}
Netflix’in yerli fantastik yapımlarından olan ve yine bir kitap uyarlaması olarak karşımıza çıkan Atiye, Beren Saat’in ve Mehmet Günsür’ün başrolleri paylaştığı 3 sezonluk bir dizi. Dizi Atike karakterinin çocukluğundan beri çizdiği sembolün peşinde kendini bulduğu ve farklı zamanları da keşfettiği bir yolculuk hikayesi. Bu hikayenin ilk iki sezonunda Atike’nin yolu İstanbul’dan çıkıp Şanlıurfa’da Göbekli Tepe’ye, Adıyaman’da Nemrut Dağı’na ve sonra Kapadokya’ya düşüyor. Son sezonunda ise Mardin’de buluyor kendini. E tabii, biz izleyiciler de karakterlerin hikayesiyle oraları ziyaret ediyoruz.
{search:adiyaman-otelleri,Adıyaman Otelleri}
Dizi sayesinde ekrandan oraları gezmiş olsak da gerçekten de görülmesi gereken çok önemli yerler aslında. Her ne kadar şu an Karahan Tepe ve Kör Tepe gibi Göbeklitepe’den daha eski yerleşim yerleri keşfedilmiş olsa da, hala oralardaki kazılar tamamen açılmadığı için Göbeklitepe'ye tarihin sıfır noktası diyebiliriz. 1963’te keşfedilen ve o zamandan beri kazı çalışmalarına dönem dönem devam edilen Göbeklitepe gerçekten de insanlık tarihini, insanın yerleşik yaşama geçmesini, ibadet şekillerini değiştiren bilgilere sahip. Buralara gidecekseniz de en uygun mevsimler bahar ayları. Gittiğinize asla pişman olmayacaksınız. Bölgeye gittiğinizde mutlaka Şanlıurfa Arkeoloji Müzesini de ziyaret edin. Geçmişe dayalı bu topraklarda kurulmuş ve haliyle dünyada da kurulmuş tüm medeniyetlerin hikayesi Urfa’da saklı.
{search:sanliurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}
Nemrut Dağı ise özellikle baharda gün doğumunu elinizde termosunuzla yaşamanız gereken bir tepe. O büstlerin gün doğarken anlattığı hikayeler sizleri uzun süre ayakta tutacak ve sizi Kommagene Krallığının geçmişine götürecek. Fakat hangi mevsim giderseniz gidin ister bahar ister yaz, Nemrut Dağı hep serin oluyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan bu volkanik dağ, faaliyete geçerse sadece ülkemiz için değil çevre ülkeler için de risk taşıyan bir volkanik dağ özelliğinde. Bu dağa her yıl binlerce turist çeken koca kafaların ise tüm inanışlarla kültürleri temsil ettiği düşünülmekte. Kapadokya ise sadece Atiye’ye değil Nur Bilge Ceylan’ın Cannes’da 15 dakika alkışlanan Kış Uykusu filmine de ev sahipliği yapan, filmlerin dışında binlerce hatta on binlerce turiste de kucak açan bir bölgemiz. Hava balonlarıyla yarattığı seyirlik şölen için burada film çekmeye gerek dahi yok, zaten burada hayat film gibi. Harika bir doğa, inanılmaz bir hava, güler yüzlü insanlar ve çok güzel tarihi dokusunu koruyan kalabileceğiniz mağara oteller. Bir insan bir tatilden daha ne ister derken aslında isteyecek bir dolu şey de burada bizlere sunuluyor. Kelime anlamı güzel atlar ülkesi olan Kapadokya’da siz de kesinlikle bir kez dahi olsa at biniciliğini deneyimleyebilirsiniz. Bir kez onlarla iletişim kurduktan sonra neden en önemli hayvan dostlarından birinin at olduğunu anlayacaksınız. Gözlerinize bakıp sizinle kalpten bir bağ kurarlarsa gerçekten sizi ömrünüz boyunca bırakmıyorlar. Ve tabii ki muhakkak Peri Bacalarını, Kaya Evleri ve Uçhisar Kalesini de gezmelisiniz.
{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}
Ve bize bir diziyle Türkiye’nin doğusunun güzelliklerini gezdiren dizimiz Atiye’nin son sezonuyla beraber geldik Mardin’e. Kumaşlarıyla ve gümüşleriyle ünlü Mardin. Adımınızı atar atmaz enerjisini hissedeceğiniz, henüz buzdağının görünen kısmı keşfedilmiş diyeceğiniz Mardin. Fırat ve Dicle’nin arasındaki Mardin, Mezopotamya’yı besleyen bu iki nehir arasında bir sürü hikayeyi saklı tutan bir şehir. Asurluların, Hititlerin, Urartuların burada hüküm sürdüğü biliniyor. Her yerinden tarih fışkıran bu şehre açık hava müzesi desek yanılmayız. İpek yolu güzergahında olan bu şehirde beş han ve bir de kervansaray bulunuyor.
{search:mardin-otelleri,Mardin Otelleri}
Usta oyuncu Engin Günaydın'ın başrölünde oynanan dizi, orta yaş bunalıma girmiş bir aile babasının hayatını ele alıyor. Marmaris'e bağlı bir sahil kasabasından yaşayan ailenin, dizi boyunca birbirinden güzel tatil mekanlarında yaşadığı olayları izliyoruz. Klasik bir Ege köyünde geçiyormuş havası veren Andrapoz, nostaljik temasıyla bizi eski festival filmlerine götürüyor adeta. Marmaris'in birbirinden birbirinden güzel tatil beldelerinde geçen olaylar, bize özlemiş olduğumuz eski Akdeniz kültürünü hatırlatıyor.
{search:marmaris-otelleri,Marmaris Otelleri}
Netflix dizileri sayesinde Türkiye’de hızlı bir tur da atmış, diziler sayesinde Ege’yi, Marmara’yı ve Doğu Anadolu’yu önerilerimizle birlikte sevmişsinizdir. Tüm bu rotalar için en ideal seyahat zamanları ise genelde bahar ayları, bunu da yazımızın sonunda hatırlatalım tekrardan. Şimdiden gezecek herkese iyi yolculuklar