Yurt dışında eğitim almayı düşünen öğrenciler için en önemli adımlardan birisi, öğrenci vizesi almak ve gitmek istenilen ülkede yasal olarak kalabilmelerini sağlayacak bir statü elde etmektir. Dil kurslarından Erasmus vb. uluslararası programlarla birbirinden farklı pek çok gerekçeyle öğrenci vizesine başvurulabilmektedir. Siz de öğrenci vizesi hakkındaki tüm merak ettiklerinize A’dan Z’ye hazırladığımız içeriğimizde ulaşabilirsiniz. Başlamadan önce unutmamanız gerekir ki; Aşağıda yer alan tüm bilgilerin güncelliği ülkeden ülkeye değişebilir. Vize politikaları, göçmenlik bürosu prosedürleri gibi konuları düzenli olarak takip etmeniz gerekir. Şimdi hazırsanız başlayalım!
{facility:0}Öğrenci vizesi, bir ülkeye eğitim amacıyla seyahat etmek isteyen öğrencilere verilen bir vize türüdür. Bu vize türü sayesinde öğrenciler yurt dışında belirli bir süre boyunca eğitim alabilmekte ve o ülkede kalabilmektedir. Bu şekilde öğrenci olmanın getirdiği çeşitli haklardan yararlanarak, formel eğitim kapsamında eğitim görebilmektedirler. Örneğin, yükseköğretim kurumlarının işbirliği yaptığı bir Avrupa Birliği (AB) programı olan Erasmus ile öğrenciler kendi ülkesinden, anlaşmalı olunan bir başka ülkeye giderek orada belirli bir zaman dilimi içerisinde öğretimine devam edebimektedir. Bu ve benzeri programlarla çeşitli dil kurslarına katılabilir, söz konusu öğrenci vizesiyle eğitim hayatlarına farklılık katabilmeleri mümkün olmaktadır.
Öğrenci vizesi, her ülkenin kendi politikalarına ve eğitim sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Vize başvurusunun kabulü ile ilgili farklılıklar olsa da genelde; kişilerin bir akademik kurumdan kabul alması, hedeflenen üniversiteden kabul mektubu alınması, pasaport, finansal belgenin ibraz edilmesi gibi pek çok kriter bulunur. Başvurular için genellikle ülkenin konsolosluğuna veya büyükelçiliğine gitmek gerekir. Bunun yanı sıra bazı ülkeler öğrenci vizesi başvurularında yüz yüze görüşme ve mülakat yapma gibi uygulamalara sahiptir. Belirli bir süre sınırı olan öğrenci vizesi, kişinin eğitim programını tamamlamasına ya da belirtilen süreye kadar geçerli olması şartıyla kabul edilir. Bu süre zarfında, yurt dışına eğitim görmeye giden öğrenci o ülkede eğitim almasının, ikamet etmesinin yanı sıra, kimi durumlarda yarı zamanlı olarak da çalışabilmektedir.
Geçerli bir pasaportunuzun olması en temel gerekliliktir. Ayrıca pasaportunuzun vize başvuru sürecinde geçerlilik süresinin devam etmesi de gerekir.
Yurt dışından eğitim görmek istediğiniz üniversite ya da ilgili eğitim kurumundan bir kabul mektubu almanız da gerekir. Öğrenci kabul mektubu, öğrenci vizesine başvururken gereken en önemli belgelerden biridir.
Eğitim için gideceğiniz ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliği tarafından verilen bir vize başvuru formu vardır. Doldurmanız gereken bu form genelde kişisel bilgilerden, eğitim geçmişinden, seyahat planlarından oluşur.
Mâlî / maddi durumu gösteren belgeler de öğrenci vizesine başvururken istenebilmektedir. Hatta istendiği takdirde maaş bordrosu gösterme mecburiyeti de doğabilir. Bu finansal belgeler genelde öğrenim ve hayatı idame ettirmeye yönelik masraflarınızı karşılayabileceğinizi göstermek için kullanılır. Banka hesap dökümü, burs belgesi, varsa alınan finansal desteklerin belgesi ve benzeri evrak talep edilebilir.
Bazı ülkeler öğrenci vizesi başvurusu için geçerli bir sağlık ve / veya seyahat sigortası poliçesinin ibraz edilmesini isteyebilir. Bu poliçeler sağlık masraflarınızı vs. karşılamak için gereklidir.
“Sabıka kaydı” adı ile de bilinen adli sicil kaydını isteyen ülkeler de olabilmektedir. Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, kaymakamlıklardan ya da e-devlet üzerinden kolayca adli sicil kaydı çıkartılabilir.
Bazı ülkeler, biyometrik bilgilerinizin alınması da isteyebilir. Parmak izi ya da fotoğraf çekimi şeklinde olabilir.
Genellikle uzun süreli öğrenci vizesi başvurularında İngilizce eğitim belgeleri ya da sınav sonuç belgeleri de istenebilmektedir.
Öğrenci, gideceği ülkede öğrenciliğinin yanı sıra çalışacaksa ilgili çalışma iznini de göstermek durumundadır. Başvurular gidilecek ülkenin ilgili resmi kuruluşlarına yapılır.
Yukarıda belirttiğimiz belgelerin genel bir rehber niteliği taşıdığını unutmayın. Her ülkenin farklı gereksinimleri, evrak ve belge talebi olabilmektedir. Hatta bir ülkenin geçmişte farklı, şimdi farklı gereksinimleri de olabilmektedir. Bu nedenle başvurunuzdan önce, eğitim için gitmek istediğiniz ülkenin resmi konsolosluğu veya büyükelçiliğinde bulabileceğiniz güncel belge gerekliliklerini kontrol etmelisiniz.
Öğrenci vizesi almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Her ülkenin farklı vize politikaları olduğunu unutmayın. Örneğin, eğitim alırken bir yandan da çalışacaksanız buna izin veren ülkeler ve izin vermeyen ülkeler olabilir. Başvuru yapacağınız ülkenin resmi konsolosluğu veya büyükelçiliğini arayabilir ya da internet sitelerindeki bilgileri inceleyerek hangi belgelerin gerektiğini, başvuru sürecinin nasıl işlediğini öğrenebilirsiniz.
İlgili ülkenin resmi konsolosluğu veya büyükelçiliği tarafından sağlanan bilgileri edindiyseniz şimdi sıra gereken evrakı ve belgeleri toplamaya geliyor. Yukarıda saydığımız ve genelde pasaport, kabul mektubu, finansal belgeler, öğrenci vize başvuru formu, adli sicil kaydı gibi belgeler istenmektedir. Tüm belgeleri tamamlamayı unutmayın. Gerekirse belgelerinizin tam olup olmadığını birkaç kez kontrol edin.
Uzun zamandır ülkeler, online başvuru formu da sunuyor. Gitmek istediğiniz ülkenin resmi internet sitesindeki online başvuru formunu doldurabilirsiniz. Bu formlarda genelde kişisel bilgilerinizi, eğitiminizi, seyahat amacınızı belirtmeniz istenmektedir.
Vize başvurusu için her ülke belirli bir ücret belirler. Belirlenen ücreti ödemek içinse başvuru yapacağınız ülkenin resmi internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.
İlgili ülkenin konsolosluğu ya da büyükelçiliği tarafından sağlanan direktifleri takip edin ve randevu alın. Randevu tarihinde ise konsolosluk ya da büyükelçiliğe belgelerinizi ve başvuru formunu teslim edin. Ayrıca parmak izi ya da fotoğraf çekimi gibi biyometrik veriler istenirse bu işlemleri tamamlayın.
Bu son aşamada sizin yapacağınız bir işlem kalmıyor. Tüm adımları harfiyen yerine getirdiğiniz zaman artık sonucu bekleyebilirsiniz. Bu süre en az birkaç hafta sürebilir. İletişim kanallarınız aracılığıyla sizi bilgilendireceklerdir. Başvuru sonucunuz olumlu olduğu takdirde artık vizenizi alabilirsiniz.
Sorusunun yanıtları genelde bu adımlardan oluşur. Her ülkenin vize politikaları ve başvuru sürecinin farklı olabileceğini unutmayın. Bu nedenle gitmek istediğiniz ülkenin resmi internet sitesini, konsolosluğunu ya da büyükelçiliğini düzenli olarak takip etmeniz önerilir.
Öğrenci vizesi, genellikle eğitim – öğrenim, staj, dil kursu, Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına katılacak olan yabancılara verilir. İlgili ülkenin belirttiği kriterleri eksiksiz ve doğru bir şekilde karşılayan kişiler öğrenci vizesi alabilir.
Genelde her ülkenin vize başvuruları, kendi konsolosluklarındaki yetkili komisyon tarafından incelenmekte. Başvuru sahiplerine yapılacak dönüş ülkeden ülkeye ve başvuru yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor. Bu süre yaklaşık birkaç hafta sürebilir. Bununla beraber münferit durumlarda bu sürenin daha da uzadığı görülmektedir. Başvurudan önce gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliği ile iletişime geçebilir, başvuru sonuçlanma süresi hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca başvurunuzu mümkün olan en erken bir tarihte yaparak ve gerekli belgeleri eksiksiz şekilde sunarak başvurunuzun daha çabuk sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.
Bazı ülkeler, öğrenci vizesi almayı kolaylaştıran politikalar ve süreçler sunabilmektedir. Bu tabii ki değişmeyen bir bilgi değil. Yalnızca biraz araştırma yaparak elde edilmiş çeşitli bilgilerdir. Bu bilgiler doğrultusunda daha fazla öğrenciyi ağırlamak için nispeten kolay öğrenci vizesi başvuru prosedürlerine sahip 5 – 6 ülke öne çıkar.. Bunlardan bazıları şu şekilde:
Uluslararası öğrencilere kapılarını açan bir ülke olarak bilinen Kanada, dünya çapındaki üniversiteleri ile bilinir. Genelde kabul mektubu, finansal belge, pasaport ve diğer belgelerin sunulması ile Kanada’dan nispeten daha kolay öğrenci vizesi alınabilmektedir.
Yükseköğretim için popüler ülkeler arasında sayılan Almanya’dan öğrenci vizesi almak için genelde ilgili Alman Üniversitesinden kabul almak ve maliyetleri karşılamak için gerekli finansal kanıtları sunmak gerekir. Öğrencilere çalışma imkânı ve kalıcı ikamet seçenekleri sunması bakımından da Almanya öne çıkar.
Kaliteli eğitim olanakları ile bilinen İrlanda, kabul mektubu, finansal belge ve diğer belgeler ile öğrenci vizesi alınmasına olanak tanır. Ayrıca öğrencilere çalışma imkanları ve kalıcı ikamet seçenekleri sunması da İrlanda’yı bu alanda öne çıkarır.
Yeni Zelanda uluslararası öğrencilere oldukça açık bir ülkedir. Öğrenci vizesi alma süreci nispeten kolaylıkla tamamlanabilir.
Son olarak Avustralya da eğitim kalitesi yüksek ülkeler arasındadır. Öğrenci vizesi başvurusu da münferit durumlar dışında genelde kolay ve hızlı bir şekilde sonlanır. Avustralya, uluslararası öğrencilere çeşitli eğitim seçenekleri sunar.
Öğrenci vizesi aşamasında kendinize bir sponsor bulabilirsiniz. Başvuru sürecinde finansal belgeler aşamasında da sponsorunuzu belirtmeniz sizin avantajınıza olabilir. Öğrenci vizesi başvurusu yaparken, finansal sorumluluğu üstlenecek bir sponsorun olması öğrenciye yurtdışı eğitim süreci boyunca büyük kolaylık sağlar. Sponsor, öğrencinin eğitim masraflarını ve çeşitli yaşamsal giderlerini karşılayabilecek maddi kaynaklara sahip kişi ya da kurumlar olabilir. Şunlar örnek gösterilebilir:
Öğrenci vizesi başvurusu yapan kişinin ailesi (anne, baba, kardeşler) duruma göre sponsor olarak kabul edilebilir. Öğrencinin ailesi, finansal durumlarını kanıtlayabilir ve başvuru sahibinin eğitim ve yaşamsal masraflarını karşılamayı taahhüt edebilir.
Bazı ülkeler, uluslararası öğrencilere burs programları sunuyor. Eğitim masraflarını karşılamayı taahhüt eden devlet veya özel kurumlardan yardım alınabilir. Öğrenci, bu kurumların sunduğu burs programlarına başvurabilir ve kabul aldığında bu kurumları vize sponsoru olarak gösterebilir. Bunun için ilgili burs programlarını incelemeyi ve takip etmeyi unutmayın.
Öğrencinin eğitim alacağı üniversite veya eğitim kurumu da bazı durumlarda gelecek öğrenciye sponsor olabilir. Bunun için hedeflediğiniz üniversite veya eğitim kurumunun varsa burs programlarını takip edebilirsiniz.
Başvuru sahibi, başka bir kişi ya da kurumdan aldığı finansal desteği de öğrenci vizesi sponsoru olarak gösterilebilir. Böyle bir durumda tabii ki bunu kanıtlayan belgeleri sunmanız istenmektedir. Öğrenci vizesi başvurusu yapmadan önce, ilgili ülkenin resmi kaynaklarından güncel bilgilere ulaşmayı unutmayın.
Öğrenci vizesi başvurunuzu olumlu bir şekilde neticelenmesini ümit ederiz. Yine de her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Bu durumda öğrenci vize başvurusunun reddedilmesi nedenleri aşağıdaki gibi olabilir;
Başvuru sahibi, eğitim masraflarını ve yaşamsal giderlerini karşılayabilecek yeterli finansal kaynaklara sahip olduğunu kanıtlayamazsa vize başvurusu reddedilebilir.
Öğrenci vizesi başvurusu için gerekli belgelerin yanlış veya eksik olması en bilinen ret durumlarından biridir. Bu nedenle ilgili ülkenin başkonsolosluğu ya da büyükelçiliğinin sağladığı güncel bilgileri anbean takip etmenizi öneririz.
Bazı ülkeler, öğrenci vizesi başvurusu yapan kişinin kabul edilebilir bir eğitim seviyesine sahip olmadığını düşünebilir. Bu nedenle de vize başvurusu reddedilebilir.
Bazı ülkeler, başvuru sahiplerinin sağlık durumlarını da kontrol edebilir. Eğer başvuru sahibi, sağlık sorunlarına dair gereken kontrolleri yaptırmazsa veya kişinin sağlık açısından riskli bir durumu olduğu değerlendirilirse vize başvurusu reddedilebilir.
Ülkeler kendi güvenliği ve kamu düzenini korumayı amaçlar. Bu nedenle bazı koşullarda başvuru sahibinin güvenlik araştırmasından geçmesi gerekebilir. Şayet söz konusu güvenlik araştırması sonucunda endişe verici bulgular ortaya çıkarsa da vize başvurusu reddedilebilir.
Başvuru sürecindeki maliyetler, genellikle öğrencilere ve ailelerine finansal bir yük getirebilir. Bu nedenle süreç, iyi bir bütçe planlama ve mali hazırlık gerektiyor. Yurt dışında eğitim hayallerinizi gerçeğe dönüşmesi için atacağınız bu ilk adım, finansal olarak sizleri zorlayabilir, ancak doğru bilgi ve planlama ile bu süreci daha verimli ve az maliyetli hale getirmeniz mümkün olabilir.
Bir sonraki eğitim maceranızın anahtarını elinizde tutarken, vize başvurunuzun finansal yönünü göz önünde bulundurmak, sadece başvuru sürecinizin sorunsuz ilerlemesine değil, aynı zamanda yurtdışında geçireceğiniz süre zarfında maddi olarak rahat olmanıza da katkıda bulunmuş olacak. Fiyatlandırmalar hakkında da bilgi verelim. 4
2024 Öğrenci Vizesi Ücreti
2024 yılı için belirlenen öğrenci vizesi ücreti 80 euro. 6-12 yaş arasındaki çocukların öğrenci vizesi için ödemesi gereken tutar ise 40 euro.
Bu, vize statü değişikliği ile ilgili bir konudur. İmkânsız değildir ve yasal olarak bu imkânı sağlayan ülkeler vardır. Özellikle ABD turist vizesinin öğrenci vizesine çevrilmesi ile ilgili öne çıkan ülkelerden biri. Eğer turist vizesiyle bir ülkeye gittikten sonra burada eğitim almak isterseniz ülkenin göçmen bürosuna veya vize birimine başvurmanız gerekir. Bu sürecin ülkelerin göçmenlik politikalarına ve vize düzenlemelerine bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Bu nedenle doğru ve güncel bilgilere ülkenin resmi göçmenlik bürosu, konsolosluğu ya da büyükelçiliği üzerinden ulaşabilirsiniz.
Vize türleri, ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu noktada daha önce hazırladığımız İngiltere Vizesine Başvuru Yapmak: Adımlar ve İpuçları içeriğimize göz atabilir ya da Dubai Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı konuyla daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Ek olarak, bu içeriğimizi beğendiyseniz Interrail Nedir Nasıl Yapılır ve Interrail Hakkında Her Şey yazımızı da okuyabilirsiniz.