"En" nitelendirmesi biraz göreceli olabilir. Ancak burada sıraladığımız yerlerin başına gelen "en" tabirinin her birine hak vereceğinizden eminiz. Zira hepsi de sahip olduğu bu sıfatları sonuna kadar hak ediyorlar. Burada sayısal verilerin aksine gözlemlerimizi aktarmaya çalıştık. Şimdiye kadar coğrafya dersinde öğrendiklerinizi unutun deyip coğrafya öğretmenlerimizi kızdırmayalım. Ama siz yine de keşfettiklerinizi, deneyimlerinizi baz almayı ihmal etmeyin. Tıpkı bizim gibi. Lafı daha fazla uzatmanın bir anlamı yok. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa, yorum olarak belirtmeniz yeterli.
1 – En Masalsı, Kapadokya
{ad:0}
Neden en masalsı diye düşünmeye gerek yok. Kapadokya, Anadolu’nun en görkemli coğrafyalarından biri. Kapadokya Peri Bacaları ise bu coğrafyanın birer simgesi haline gelmiş. İster uzaktan, ister yakından bakın onlara, Kapadokya’ya asıl masalsı havayı katan bu yeryüzü şekilleri değil mi? Kapadokya’yı gezmekten çok Kapadokya’yı yaşamak diye bir şey var. Bir peri masalının gerçeğe dönüştüğü bu topraklar, doğanın birkaç milyon yılda oluşturduğu bir mucizeden başka bir şey değil.
2 – En Derin, İnsuyu Mağarası
Burdur’un 13 km güneydoğusunda yer alan İnsuyu Mağarası’nın ölçülebilen uzunluğu 2 bin 150 metre olmasına rağmen, hala daha bilinmeyen bir tarafı olduğunu söyleyebiliriz. Sahip olduğu muhteşem oluşumları ve labirenti andıran yapısıyla İnsuyu Mağarası, ülkemizin en özel mağaralarından biri. Her seferinde yeni geçit ve geçilmemiş kolların keşfedildiği İnsuyu Mağarası, pek çok irili ufaklı göle de ev sahipliği yapıyor. Keşfet keşfet bitirilemeyen İnsuyu için, ülkemizin en derin mağarası diyebiliriz.
3 – En Gizli, Kelebekler Vadisi
Ege Denizi ile Akdeniz’in birleştiği kıyılar, ülkemizin en değerli hazinelerine ev sahipliği yapan yerler olarak biliniyor. Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kelebekler Vadisi de bu hazinelerden biri. Babadağ’ın eteklerinden denize inen sarp bir kanyon olan Kelebekler Vadisi, aşılmaz doğal duvarlarla çevrili olduğundan "en gizli" sıfatını sonuna kadar hak ediyor. Vadiye en rahat denizden ulaşılması dolayısıyla sakinliğini her zaman koruyan Kelebekler Vadisi, 80’den fazla kelebek türüne ve 50 metreden dökülen bir şelaleye ev sahipliği yapıyor.
4 – En Muhteşem, Ölüdeniz
Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan bir başka güzellik de Ölüdeniz. Dünya üzerinde bir eşi daha olmayan bu muhteşem lagün, şimdiki görünümüne eski bir vadi ağzının deniz suyuyla dolup koya dönüşmesi sonucu kavuşmuş. Neden Ölüdeniz dendiğini ise bilmeyeniniz yoktur sanıyoruz. O görmüş olduğunuz ok şeklindeki kıyı, kum ve çakılların birikmesi sonucu oluşmuş ve bu sayede dalgalar bu koya ulaşamıyor. Deniz olabildiğince durgun. Unutmadan,
Ölüdeniz otel sayfamızı inceleyerek aradığını Ölüdeniz otelini bulabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.
5 – En Heybetli, Tortum Şelalesi
Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi, 50 metreden bembeyaz bir görkemle dökülen, Türkiye’nin en heybetli şelalesi. Elbette ki Tortum’dan daha yüksek şelaleler de bulunuyor ancak Tortum Şelalesi, 20 metrelik genişliği ve yüksek debisi ile bu sıfatı en çok hak eden şelale bize kalırsa. Siz bir de Tortum Şelalesi’ni ilkbahar aylarında görmelisiniz. Doğa harikasından ziyade, adeta bir doğa anıtı Tortum Şelalesi.
6 – En Mavi, Salda Gölü
Göller Bölgesi’nin en güzel göllerinden biri olan Salda Gölü, ülkemizin en berrak ve en derin göllerinden biri olmasının yanı sıra, en mavi gölü aynı zamanda. Çevresi yaklaşık 40 km’lik olan göl, 1989 yılında doğal sit alanı ilan edilmiş. Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan bu muhteşem gölün ölçülebilen derinliği ise 180 metreyi geçiyor. Kimi yerlerinde karşımıza çıkan beyaz kumsallarıyla Maldivler’i anımsatan Salda Gölü, sahip olduğu şeffaf maviliği ile bu unvanı sonuna kadar hak ediyor.
7 – En Bereketli, Tuz Gölü
Ankara, Konya ve Aksaray şehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Tuz Gölü, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın da en bereketli tuz göllerinden biri. Pek çok bitki ve hayvan türü için bulunmaz bir yaşam alanı olan Tuz Gölü, tarih boyunca çevresinde yaşayan insanların en önemli geçim kaynağı olmuş. Bu yönüyle Tuz Gölü, Türkiye’nin en bereketli gölü olarak tescillendi bizlerce.
8 – En Eski, Göbeklitepe
Şanlıurfa’nın 20 km mesafesindeki Örencik Köyü yakınlarında yer alıyor Göbeklitepe. Büyüleyici bir tarihe sahip olan Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski tapınak kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en eski kült yapılar topluluğunu bir arada bulunduran Göbeklitepe, boyları 3-9 metreyi bulan "T" biçimli dikili taşlar, 3-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli tapınak kalıntıları ile herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer.
9 – En Uzun, Likya Yolu
Fethiye’den Antalya’ya uzananLikya Yolu, dünyanın en uzun 10 yürüyüş yolundan biri. 3 bin yıllık köklü bir ticari geçmişe sahip olan Likya Yolu, ülkemizde doğayla mücadele etmek isteyenler için bulunmaz bir yol. Yolun bazı yerleri denize oldukça yakın. Ancak bazı yerleri 1800 metre yükseklikte. Dolayısıyla sadece doğayla değil, kendinizle de mücadele içerisindesiniz Likya Yolu’nda.
10 – En Kalabalık, İstanbul
Kimse aksini iddia edemez sanıyoruz. Sayısal olarak İstanbul’un Türkiye’nin en kalabalık şehri olduğunu zaten biliyoruz. Ancak buradaki "kalabalık" kelimesinden başka anlamlar da çıkarabilirsiniz. İstanbul’da insan kalabalığından fazlası var. Ancak bu olumsuzluğuna rağmen anlamlandıramadığımız çekici bir tarafı da var İstanbul’un. Tarihi eserler, büyüleyici mekanlar, sokaklar derken İstanbul’dan bir türlü kopamıyoruz nedense.
11 – En Sakin, Seferihisar
Kasım 2009’da Cittaslow, yani Sakin Şehir unvanı kazanan ilk yer oldu İzmir’in Seferihisar ilçesi. Son olarak Uzundere’nin de listeye eklenmesiyle birlikte toplam 11 tane sakin şehrimiz oldu. Seferihisar ise ülkemizdeki sakin şehirlerin başkenti seçilmesinden ötürü en sakin unvanını kendisine veriyoruz. Sahip olduğu tüm değerlerine baktığımızda, ülkemizin en yaşanılası yerlerinden biri aynı zamanda Seferihisar.
12 – En Yeşil, Artvin
Doğu Karadeniz’in incisi Artvin, kuşkusuz ülkemizin en yeşil şehirlerinden biri. Yüksek dağlarla çevrili bu güzide şehir, dudak uçuklatacak doğal güzellikleriyle insanı şaşkına çevirmeyi başarıyor. Artvin’in hangi köşesine giderseniz gidin, o tertemiz havayı içinize çektiğinizde birkaç yıl gençleştiğinizi düşünmeniz olası. Manzara ise sadece yeşil. Her şey, her yer yeşilliklerle çevrili burada. Tek bir yeşil de değil üstelik yeşilin bin bir tonu gözler önüne seriliyor Artvin’de.
13 – En Lezzetli, Gaziantep
Güneydoğu’nun Paris’i olarak nitelendirilen Gaziantep, gurme turlarının en çok tercih edilen adreslerinden biri. Ünü ülke sınırlarını aşmış mutfağı ile Gaziantep, yeme alışkanlıklarınızı kökten değiştirecek bir güce sahip. Kilo alıp dönmek bir yana, artık yediğiniz hiçbir şeyden tat alamadığınızı düşünebilirsiniz Gaziantep mutfağını deneyimledikten sonra.
14 – En Bol Oksijen, Kazdağları
Dünya üzerinde en bol oksijene sahip 2. bölge Kazdağları. İçerisinde barındırdığı güzellikler bir yana, havasını 1 saat solumanız yeterli olacaktır ne demek istediğimizi anlamak için. Ülkemizin en görülmeye değer doğa harikaları ve birbirinden şirin köyleri ile Kazdağları, yeryüzündeki cennetin bir başka hali. Uykunuzun kalitesi bile gözle görülür bir şekilde değişiyor Kazdağları’nda. 4 saat uyusanız bile, soluduğunuz oksijenin etkisiyle oldukça zinde başlıyorsunuz güne. İşte bu da Kazdağları’nın havasındaki sırda gizli.
15 – En Kristal Kar, Sarıkamış
Ülkemizin en önemli kış turizm merkezlerinden biri Sarıkamış. Kars’ın sahip olduğu güzelliklerden biri olan Sarıkamış, dünya üzerinde bir örneği de Alpler’de görülen kristal kara sahip olması ile dikkat çekiyor. Kar kalitesi olarak ülkemizdeki en değerli bölgelerden biri olan Sarıkamış’ta, 9 ay boyunca kar yerden kalkmıyor. Doğu Ekspresi ile Kars’a doğru çıkacağınız bir macera ile siz de Sarıkamış’ın kristal karlarında kendinizi kaybedebilirsiniz.